annonse
annonse

Test av: XTZ 95.44

Neutral på flera plan

Även en prismässigt överkomlig högtalare kan prestera utmärkt om man ger den rätt premisser och utnyttjar de möjligheter den ger. Så är det med XTZ 95.44.

Ljud & Bild tycker

Mycket för pengarna Många möjligheter till inställning Klarar alla genrer med fint resultat
Anonymt utseende och namn Inställningsmöjligheter bör utnyttjas, liksom omsorgsfull placering
annonse

XTZ har gjort sig känt för att tillverka prismässigt överkomliga högtalare med en hög pris/prestandafaktor. Mycket för pengarna, med andra ord. Man konstruerar högtalarna i Sverige, ofta med hjälp och idéer från olika externa specialister, medan tillverkningen sker i Kina.

I de billigare högtalarserierna kommer även elementen från Kina, medan de dyrare högtalarna ofta har europeiska element, som så skickas till Kina för montering. Det är alltså inte direkt genvägar man tar hos XTZ för att skapa det man menar ger mest för pengarna.

En annan sak som håller priserna nere är att man har en form av direktförsäljning, vilket betyder att högtalarna fysiskt inte finns att se på så många ställen.

Men man tillverkar inte bara högtalare utan även elektronik, och det senaste är några utmärkta in-ear hörlurar som nyligen också kommit i en sport-variant.

99.44?
Den här gången ser vi på en fullvuxen trevägs golvhögtalare som ligger i den vanskliga prisklassen mellan 5 000 och 7 000 kr. Här finns en uppsjö av konkurrenter, så det gäller att ha något att bjuda på för att sticka ut från mängden. Som tur är för XTZ och den här aktuella modellen 95.44, så har den det.

Förutom då modellbeteckningen, som går efter ett system som gör att de flesta av modellerna från XTZ kanske har ett logiskt namn för firman men som inte ger något bestående intryck på en eventuell köpare. Det gör högtalaren mer anonym än förtjänt. Här finns plats för ett namn som säger något och som man kommer ihåg. I serien finns högtalare till ett helt biosystem, vi ser närmare på fronthögtalarna här och vänder tillbaka till hela surroundsystemet vid ett senare tillfälle.

Kabinettet verkar mycket gediget och ger ifrån sig få vibrationer när man spelar. Spikes eller spetsiga plastfötter kan sättas på de små men gedigna utriggarfötterna som sitter iskruvade i högtalarens botten. Fronterna sitter med magnetfäste och kan enkelt tas av, vilket inte ger några synliga fästpunkter i högtalarens frontbaffel. Fin lösning. Men den vita varianten av högtalaren är snyggare med fronten på, tycker i varje fall denne skribent.

CU_9544

Den meterhöga högtalaren är mycket neutral till sitt utseende, på gränsen till anonym och självutplånande. Den är bestyckad med en banddiskant som har membran av harts-aluminium-harts och är försedd med ett horn, vilket bland annat gör att känsligheten ökar. Kraftiga neodym-magneter ser till att få rörelse i membranet. Ett mellanregisterelement och två baselement med polypropylen-membran, pressgjuten aluminiumkorg och lång slaglängd kompletterar bestyckningen.

Ovanligt nog för prisklassen är det faktiskt möjligt att tri-wira högtalaren. Alltså ha separata högtalarkablar till bas, mellanregister och diskant. Det betyder att man, om man vill, också kan köra med var sin förstärkare till varje element. Medföljande bygelbleck ser till att det dock kan räcka med en enda kabel – och en enda stereoförstärkare. Som något annat ovanligt finns även en bygel som kan ge diskanten +3 dB. Det följer även med skumproppar till de två basportarna, så här finns mycket att leka med.

Fakta & Betyg:
  • Trevägs golvhögtalare, basreflex med medföljande pluggar
  • Diskant: banddiskant med pressgjutet aluminiumhorn
  • Mellanregisterelement och två baselement med polypropylenmembran, pressgjuten aluminiumkorg och lång slaglängd
  • Känslighet 89 dB
  • Justerbar diskantnivå
  • Mått: 1080 x 218 x 350 mm (HxBxD)
  • Vikt: 25 kg
  • Pris: 6 500 kr
  Tillverkare:
  XTZ
  Pris:
  6.500,-

  Läs också:

  Användbar allroundare

  Spelaren från Teac låter ungefär som den ser ut och är ett bra val både estetiskt och ljudmässigt.

  Skenet bedrar

  NAD kör över konkurrenterna med en skivspelare som har det där lilla extra.

  Bästa budgetspelaren

  Rega visar varför de betraktas som nummer 1 när det gäller ljud för varje krona.

  Billig rakt igenom

  Sällan har det varit så tydligt att priset återspeglar vad man får för pengarna.

  Recordmaster

  Piffa upp skivsamlingen med skivspelare som även är en snygg möbel.

  Skivspelare för nybörjare

  Om man brinner för vinyl och vill starta en skivsamling så behöver man en grammofon. Men vilken?

  Kvalitet, helt enkelt

  McIntoshs billigaste skivspelare ska definitivt inte dömas efter sitt utseende. Inuti den bor det förbluffande mycket kvalitet – och ljudkvalitet.

  Digital brobyggare

  Om du vill behålla CD-samlingen men är nyfiken på att testa något nytt så kan Marantz mediespelare vara en ”gateway drug” till streaming.

  Tre önskningar på en gång

  Rotel T-14 är mycket mer än bara en radio, den är en avancerad nätverksspelare också.

  DAC med många tricks

  PS Audios digitalomvandlare är även en förförstärkare med helt analoga kretsar. Men det är framför allt med digitala signaler som den glänser.

  Djävulens lillebror

  Danska Gryphon naglar fast dig mot väggen med en djävulskt bra förstärkare, kanske den allra bästa i sin klass.

  Bergfast välljud

  Reloop förtjänar uppmärksamhet för sina skivspelare, helt enkelt för att man får mycket för pengarna.

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  x
  Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts