annons
annons
Sommarerbjudande: Prova Ljud & Bild i 4 veckor för 0 kronor! Prova Ljud & Bild
annons
annons
annons

Förstärkare med streaming

Släng CD-skivorna! Morgondagens förstärkare kopplas till nätverket utan sladdar och strömmar musiken direkt. Och alla är inte dyra.

Den nya, digitala vardagen med strömning och nedladdning av musik ställer nya krav på ljudanläggningarna. Därför kan allt fler apparater numera strömma musik direkt från tjänster som Spotify och Wimp, plus spela nedladdad musik från nätverket eller hårddiskar.

Utvecklingen av förstärkarna går allt mer i riktning mot nätverksströmning. Nu för tiden ska en förstärkare helst vara kompatibel med de allra flesta ljudformat, streaming-tjänster och helst också internetradio. Alltihop ska knytas ihop av ett lättbegripligt gränssnitt så att vem som kan använda stereon utan minsta problem.

Fjärr-app
Det bästa sättet att garantera användarvänligheten är att låta användaren styra förstärkaren med en app på smartmobilen eller surfplattan. Det ger mycket bättre översikt än den vanliga fjärrkontrollen. Tillverkaren som gör den bästa appen får den mest strömlinjeformade produkten. Det måste vara enkelt att hitta musiken, oavsett om den ligger på en nätverkshårddisk eller kommer från en streaming-tjänst ute i molnet. Man bör absolut kunna göra spellistor direkt i appen, och har den inbyggda tjänster som Spotify eller Wimp bör det finnas en bra sökmotor så att man hittar musiken man vill lyssna på.

Krav på ljudkvalitet
Men det hjälper inte mycket med användarvänlighet om ljudet suger när det kommer ut ur andra änden. Det ställs samma krav på en nätverksförstärkare som på en traditionell hifi-förstärkare. Av förklarliga skäl blir de något dyrare, vilket innebär att en nätverksförstärkare för 5 000 kronor inte låter lika bra som en vanlig stereoförstärkare som kostar lika mycket. Men om det inte låter bra ihop med ett par fina högtalare så är det magplask.

Kandidaterna
Vi testar fem nätverksförstärkare som passar olika plånböcker. Billigast är en av de avgjort mest populära på hela marknaden, Sonos Connect:Amp, som för lite drygt 4 000 kronor har användarvänlig streaming av många format, inbyggt Spotify och en effekt på 2 x 55 watt i 8 ohm. Den stöder musikformat i upp till CD-kvalitet men inte högre.

Ett steg upp ligger nya Bluesound PowerNode som har inbyggt Wimp och dessutom stöder Wimp HiFi-tjänsten som har förlustfri CD-kvalitet. PowerNode kan spela högupplösta format upp till 24 bit/192 kHz. Gränssnittet påminner väldigt mycket om Sonos. Effekten ligger på 2 x 50 watt.

Dyrast av de billiga är Simple Audio Roomplayer 1. Precis som Bluesound klarar den högupplöst musik, och till skillnad från både Sonos och Bluesound har den linjeingång så att man kan koppla in en analog källa, till exempel TV:n. Den kommunicerar direkt med andra Simple Audio-enheter via elnätet och lämnar 2 x 50 watt. I dagsläget stöder den vare sig Spotify eller Wimp.

Längst upp i pris ligger Naim UnitiQute 2 och Pro-Ject Stream Box DSA, båda kostar ungefär 13 000 kronor. De har både analoga och digitala ingångar utöver nätverksfunktion och kan strömma musik från internet men stöder inte Spotify eller Wimp och är därför mindre praktiska. Detta kan dock ändras. Naim lämnar 2 x 34 watt och Pro-Ject 2 x 60 watt (båda specificerade i 4 ohm).

Alla testdeltagare har liknande effektangivelser. Det betyder dock inte att de upplevs som lika kraftiga, somliga tillverkare mäter på olika sätt än andra.

Så testade vi
Under testet var alla förstärkarna anslutna till nätverket med nätverkskabel för att inte påverkas av eventuella störningar i den trådlösa överföringen. Vi har lagt störst vikt vid hur de låter med okomprimerade musikfiler av hög kvalitet, dessutom har vi undersökt gränssnittet noga, inklusive hur enkelt det är att använda appen till smartmobil och surfplatta. Vi har bara testat med iOS, inte Android.

Förstärkarna har spelat på två olika högtalarpar. Dynaudio Focus 260 är en kostsam golvhögtalare (35 000 kr) som skiljer agnarna från vetet när det gäller såväl upplösning som baskontroll och kraft. De är inte speciellt lättdrivna men låter riktigt bra när förstärkaren håller måttet. Som ett mer måttfullt alternativ har vi använt PMC twenty.23, en mindre golvhögtalare som också kostar en hel del (25 000 kr) men som är mer förlåtande och ger ett bättre intryck av vad för slags ljud man kan förvänta sig. Dynaudio-högtalarna är dock mest detaljerade och det var dem vi spelade på oftast.

Produkter i testet
Det är streaming som gäller
Efter att ha testat fem nätverksförstärkare är det helt uppenbart att detta är framtiden.

Med en integrerad förstärkare är man helt fri att välja vilka högtalare man vill. Och när förstärkaren dessutom har inbyggd streaming är det bara att hiva ut förstärkaren och låta CD-skivorna följa efter. Digitala filformat betyder nämligen inte att ljudet är dåligt. Tvärtemot kan det låta bättre än CD.

Alla testets förstärkare är små, med tillräcklig effekt för att driva högtalare av måttlig storlek med övertygelse. Men priserna varierar, och det gör ljudkvaliteten och användarvänligheten också.

Sonos Connect:Amp är kanske den allra enklaste förstärkaren att använda. Automatisk installation och ett krypterat nätverk gör det enkelt att ställa in musikspelare i flera rum. Att lyssna på musik är otroligt användarvänligt tack vare inbyggt stöd för Spotify och Wimp. Det är egentligen mycket som talar för Sonos i det här sammanhanget. Nackdelen är brist på stöd för högupplöst musik, lyckligtvis fungerar systemet utmärkt för normal musiklyssning i upp till CD-kvalitet (16 bitar). Connect:Amp har bara inte lika bergfast ljudbild och samma spänstiga ljud som Bluesound.

Vilket för oss till Bluesound PowerNode. Den har ett nästan exakt likadant gränssnitt som Sonos. Vad som saknas är en desktop-app för PC och Mac som gör det ännu enklare att synkronisera till musiksamslingen. I gengäld stöder Bluesound högupplösta filer och spelar musik på ett mer kontrollerat och dynamiskt sätt än Sonos. Basen är fastare och ljudbilden varmare. I skrivande stund saknas Spotify men idäremot finns Wimp och deras nya HiFi-tjänst med förlustfritt FLAC-format. Sammantaget tycker vi att Bluesound är testets bästa köp.

Lite dyrare än Bluesound är Simple Audio Roomplayer 1. Precis som namnet antyder är detta en väldigt enkel förstärkare att komma igång med. Användandarmässigt har den sina brister men rykten gör gällande att en markant förbättrad version av styrprogrammet är på gång. Rent ljudmässigt är detta ett seriöst alternativ för dig som bryr dig mer om möjligheten att spela högupplöst musik från hårddisk än om komprimerad musik (Spotify och Wimp) direkt från nätet.

Ett steg upp i pris hittar vi två förstärkare. En av dem är Pro-Ject Stream Box DSA. Den har både digitala och analoga ingångar samt internetradio och streaming av många musikformat – även högupplösta. Men varken Spotify eller Wimp. Ljudet motiverar prislappen genom att musiken har en varm och fyllig ljudbild med fin baskontroll och en mycket bättre upplösning än de billigare förstärkarna. Användarvänligheten är en annan historia. Fjärr-appen känns urgammal och har varken sökfunktion eller möjlighet att sätta ihop spellistor.

Naim UnitiQute 2 har ett ljud som är ännu ett snäpp bättre än Pro-Jects och är alltså testets klart mest välljudande förstärkare. Den har analoga och digitala ingångar och stöder högupplösta musikfiler. Inte heller Naim har inbyggd streaming från Spotify eller Wimp. Den har däremot en mycket mer användarvänlig fjärr-app, i synnerhet till iPad. Vi skulle vilja att artistsökningar inte bara visade information och skivbiografi om artisterna utan också visade genvägar till det lokala musikbiblioteket. Men användarvänligheten är faktiskt bra och överskådlig – och med tanke på ljudkvaliteten man får är det ingen tvekan om saken: bäst i test!

Välljudande och billig
I den billigare änden av skalan satsar Bluesound på bra ljud i användarvänlig förpackning.

Förutom att strömma musik från datorn har PowerNode streaming-tjänsten Wimp inbyggd och stöder deras ”HiFi”-abonnemang i CD-kvalitet. Internetradio finns också på plats, samt USB-port som kan spela ljudfiler direkt från minne eller hårddisk. Spotify ska komma så fort de är färdiga med utvecklingen av inbyggnadstjänsten för tredjepartsprogram.

PowerNode har varken analoga eller digitala ingångar så det går inte att koppla in externa ljudkällor. Däremot finns en utgång för subbas, och delningsfilter till högtalarna kan ställas in i installationsmenyn.

Användning
Fjärr-app finns till både Android och Apple, med en särskild version till iPad som utnyttjar surfplattans större skärm. Gränssnittet påminner starkt om Sonos, ingen tvekan om varifrån inspirationen kommer. Men medan Sonos har en kontroll-app för PC och Mac som dessutom automatiskt hittar musiken som ligger på datorn, måste du pilla en hel del för att hitta musiken för hand med Bluesound om den inte upptäcks automatiskt. Vilket vårt exemplar inte gjorde. Bortsett från detta är användarvänligheten bra.

Ljudkvalitet
Bluesound-förtärkaren har en fokuserad och prydlig ljudbild med bra dynamik. PowerNode får inte fram lika många och komplexa klangfärger i ljudbilden som en renodlad hifi-förstärkare, och når inte heller upp till Naim och Pro-Ject i den disciplinen. Inte när det gäller kraft och upplösning heller. Men av alla billigare testdeltagare är detta ett mycket välljudande alternativ som får fram sångröster och instrument på ett klart och tydligt sätt. En aning tillbakadragen i övertonregistret, men å andra sidan låter det aldrig vasst.
Bluesound PowerNode låter avgjort bättre än Sonos Connect:Amp och kan till skillnad från den spela högupplösta 24-bitarsfiler. Bluesound har mer kontroll över ljudet och bättre upplösning längre upp, medan Sonos är lite mer ostädad och aningen mer grov i övertonregistret.

Jämfört med Simple Audio Roomplayer 1 har inte cymbaler och de ljusaste stålsträngarna på en gitarr lika mycket attack. Simple Audio har även en något fylligare djupbas. Å andra sidan saknar Simple Audio streaming-tjänster och är inte riktigt lika användarvänlig som Bluesound.

Bluesound bildetekst
Bluesound har inspirerats av Sonos gränssnitt. Spellistan visas alltid när man manövrerar runt i Wimp.

Suveränt ljud
Underskatta inte Naims bedårande lilla förstärkare. Bakom det beskedliga David-utseendet döljer sig en musikalisk talang med Goliat-krafter!

Naim är ett märke som åtnjuter stor popularitet nu för tiden. Ursprungliga UnitiQute var en riktig problemlösare som kombinerade streaming, DAB-radio och D/A-omvandling med en hifi-förstärkare i ett kompakt format. Perfekt till en läcker vardagsrumsstereo eller kontorsljud för kräsna.

Uppföljaren UnitiQute 2 har fått en ny D/A-omvandlare (32 bit/192 kHz) och fem digitalingångar. DAB-delen är uppgraderad och stöder numera DAB+. Naim-förstärkaren har USB-port för bärbara enheter och är alltså en väldigt allsidig allroundförstärkare. Displayen på fronten går däremot inte att läsa från soffan om man inte är jaktpilot.

Användning
UnitiQute kommer åt nätverket enkelt och kan styras med iPad-appen N-stream. Gränssnittet är bra men inte perfekt. Naim har lagt ner mycket möda på en databas med musikinformation (tillsammans med amazon.com) där du kan läsa musikrecensioner, artistinformation och hitta ny musik som påminner om den du gillar. Det ironiska är att den här delen av appen ser mycket modernare ut än själva avspelningen. Guiden kan inte användas för att spela skivor du faktiskt äger. Allt du får är en länk till Amazons musikbutik. Det går inte heller att söka med fri text i musiksamlingen.

Det bästa sättet att upptäcka ny musik är som bekant med tjänster som Spotify och Wimp. Naim-boxen har tyvärr inget stöd för någon av dessa. Alternativet är exempelvis en Airport Express och att sedan använda AirPlay till den. Fast då försvinner ju lite av hela vitsen med att skaffa en påkostad streamer.

Ljudkvalitet
Det är med ljudet som UnitiQute 2 utmärker sig positivt. Oh la la!

Heather Novas silkeslena röst har vi knappt hört trivsammare förut. Naim lyckas förmedla känslan och stämningen bättre än någon annan i testet. Musiken lugnar ner sig och blir lättare att känna. Den högupplösta musiken från REM återges med betydligt bättre djup, perspektiv och detaljer än vad rivalen från Pro-Ject lyckas få fram. Det märks att basgitarren har större tyngd, samtidigt som strängarna känns stramare. Naim höjer stämningen markant med Daft Punk och deras ”Get Lucky”. Här finns det rejält med kraft i bastrumman och de 2 x 30 ”hästkrafterna” måste ha matats med åtskilligt kraftfoder för Naim UnitiQute 2 har massor av kraft och kontroll och kan spela oerhört högt utan att tappa orken.

Naim bildetekst
Naims fjärr-app finns till iPhone och iPad men ännu så länge inte till Android. Spellistor går att göra direkt i appen. Naim har en databas med information om artister, men den är ingen ersättning för Spotify och Wimp.

Multiroom-kungen
Sonos är en av världens ledande tillverkare inom trådlösa anläggningar. Och det är inte svårt att förstå varför, Connect:Amp är rena drömmen att använda!

Amerikanska Sonos har några års försprång till de andra streaming-märkena. De släppte sin första trådlösa förstärkare redan 2005 och anses i dag vara den ledande tillverkaren av trådlösa multiroom-system.

Användning
Sonos skiljer sig från konkurrenterna genom att upprätta ett eget krypterat nätverk mellan spelarna. För att skicka musik trådlöst till Connect:Amp måste du därför ha en extra ”Bridge”-enhet som är kopplad till routern med kabel, vilket kostar 500 kronor extra. Fördelen är att spelarna inte belastar ditt vanliga wifi-nätverk och att systemet enkelt kan utökas till flera rum.

En annan fördel är att allting är otroligt användarvänligt. Fjärrkontroll-appen Sonos Controller finns till både iOS och Android och är oerhört överskådlig och lätt att använda. Sist men inte minst har Sonos inbyggt stöd för musiktjänsterna Spotify och Wimp, så att du enkelt kommer åt en hel värld av musik.

Connect:Amp är oerhört smidig att installera. Du kopplar den till nätverket, laddar ner Controller-appen till Mac eller PC och trycker på två knappar, så hittar spelare och Controller varandra automatiskt på nätverket. Enklare kan det nästan inte bli, och dessutom är Sonos-systemet mycket stabilt.

Ljudkvalitet
Sonos har en teknisk begränsning som många audiofiler förmodligen tycker är dyster: Connect:Amp är den enda testdeltagaren som inte stöder högupplösta musikfiler, utan är begränsad till vanlig 16-bitars CD-kvalitet. Men det bör påpekas att ljudkvaliteten är mer än tillräckligt hög för att engagera även om man spelar vanlig MP3. Förstärkaren lämnar 55 watt per kanal och har ett varmt, fyllig ljud som är lätt att fängslas av. Den har gott om kraft att driva små stativhögtalare och även medelstora golvhögtalare på bra volym. Ljudet är förvånansvärt bra med tanke på priset, fast det hörs att upplösningen inte är lika bra som hos nykomlingen Bluesound. Heather Novas silkeslena röst återges inte lika mjukt av Sonos-förstärkaren och s-ljuden är en aning skarpare. Basen är också något tamare och mindre väldefinierad. Sonos har visserligen väl så mycket muskler som Bluesound men låter inte speciellt fint om man vräker på för fullt. Det saknas också kraftresurser när vi vill spela riktigt högt med Daft Punk-låten ”Get Lucky”. Sonos är en aning ytligare och får inte med lika mycket djup och detaljer.

Sonos bildetekst
Sonos har testets kanske mest lyckade menysystem. Controller-appen finns till Apple och Android och har inbyggd Spotify- och Wimp-spelare.

Musik från elnätet
Skotska Simple Audio utmanar de etablerade märken med ljud som kan delas genom väggkontakten!

Simple Audio skiljer sig rent tekniskt från den stora massan nätverksspelare genom att Roomplayer 1 inte har vanlig wifi utan i stället använder sig av husets elnät för att kommunicera med enheter i andra rum. Vi har testat den förut tillsammans med sin passiva kusin Roomplayer 2 och tekniken fungerar lika bra med överföring via elnätet som trådlöst via wifi, om inte ännu bättre.

Användning
Simple Audio har svensk bruksanvisning men man behöver inte plöja ner sig djupt i manualen för att installera Roomplayer. Om du bara ska ha en förstärkare måste du koppla den direkt till routern. Simple Audio har däremot en del brister i själva fjärrstyrningen. Det finns en app till iPhone men den saknar bland annat en möjlighet att göra egna spellistor – det går dock att importera färdiga spellistor från exempelvis iTunes. Internetradio finns inbyggt men däremot inte populära tjänster som Wimp och Spotify. I stället finns den franska streaming-tjänsten Deezer. Simple Audio lanserar en egen iPad-app nu i sommar så man får hoppas att några av dessa brister rättas till.

Ljudkvalitet
Vi hoppas Simple Audio får ordning på användningen för rent ljudmässigt är det här väldigt livfulla saker. Roomplayer 1 är definitivt en av de mest välljudande förstärkarna i hela testet! Den har en fräsch och öppen spelstil och lyckas plocka fram ännu fler detaljer än Bluesound. Här framträder Heather Novas röst ordentligt, utan att hon låter vass eller hård. Det märks också att Simple Audio har fina kraftresurser och kan spela dugligt högt utan att anstränga sig. Den har även fin kontroll på Daft Punks svängiga bas – diskorytmerna i ”Get Lucky” återges med fastare grepp och låter mer engagerande.

Roomplayer 1 har också den fördelen att den stöder högupplösta musikformat. När den matas med musik från REM i 24 bit/48 kHz-upplösning återger den trummor och gitarr med realistisk intensitet och energi. Det här låter riktigt hifi och närmar sig snarare de mer kostsamma alternativen än de billigare.

Simple Audio bildetekst
I dagsläget har Simple Audio inte någon egen iPad-app. Man måste alltså använda iPhone-versionen, som är tämligen minimalistisk. Det går till exempel inte att göra egna spellistor i själva appen. Ingen Android-version finns för tillfället.

Bra ljud, krånglig att sköta
Pro-Ject är Stream Box DSA är påkostad och låter både välkontrollerat och upplöst. Tyvärr känns gränssnittet förhistoriskt.

Pro-Ject Stream Box DSA är en integrerad förstärkare med inbyggd strömning. Den spelar musiken direkt från en dator i nätverket eller så pluggar du in en hårddisk eller ett USB-minne direkt i USB-porten. Dessutom finns både analoga och digitala anslutningar för annan utrustning. Dessvärre finns varken Spotify eller Wimp i skrivande stund, men det kan ändras i framtida uppdateringar. Om du redan har en sådan tjänst får du göra på annat sätt. iPhone- och iPad-användare kan till exempel koppla in en AirPort Express till den optiska ingången. Eller koppla datorn direkt till förstärkaren. Fast hela poängen är ju att ha allt i en apparat, så det måste betraktas som en brist.

Användning
Fjärr-appen till Apple och Android är i bästa fall bristfällig. Du kan inte styra internetradion med den, i stället måste fjärrkontrollen som ingår användas. När man ska bläddra genom musiksamlingen via nätverket finns inte heller någon direkt sökfunktion och du kan inte komponera en spellista i appen. Spellistor måste alltså lagras i förväg på datorn, vilket inte är särskilt smidigt. Appen finns bara i låg upplösning för smartmobiler, inte i någon särskild version för surfplattor.

Ljudkvalitet
Ljudet är däremot en helt annan historia. Jämfört med de billigare testdeltagarna blir det en helt annan baskontroll med Pro-Ject. Den håller högtalarna i ett mer övertygande grepp. Den dynamiska kontrasten är större, så att varje instrument klingar ut tydligare utan att avgränsas från helheten. Hela ljudbilden får ett bättre fokus, och hålls stabil även i komplexa passager. Och upplösningen i övertonregistret är mycket bra. Ingen aggressivitet här, ljusa kvinnoröster framträder utan att sibilanter (s-ljud, f-ljud) får överdrivet fokus. Stream Box DSA kan dessutom spela riktigt högt utan problem.

Det finns däremot inte riktigt lika mycket luft i övertonerna som hos Naim, som målar upp en ännu mer viktlös ljudbild. Naim har också ännu mer energi i det lägsta basregistret, vilket ger musiken mer nerv och gnista.

Sammantaget är Pro-ject Stream Box DSA en mycket välljudande nätverksförstärkare som har gott om anslutningar. Dessvärre är den inte tillräckligt användarvänlig och förlorar därmed mot Naim i kampen om vem som är testets bästa förstärkare.

Project bildetekst
Den här appen finns till både Apple och Android, fast inte i en version till surfplattor. Den är väldigt grundläggande och strukturen använder inte fördelarna med surfplattors större skärmyta.

  Läs också

  Moderna stereoförstärkare

  Moderna stereoförstärkare

  Den gamla hederliga stereon är på väg tillbaka – men den måste kunna alla moderna konster.

  Lägg till som favorit
  Modul-DAC från McIntosh

  Modul-DAC från McIntosh

  Nya förförstärkaren C49 har utbytbar digitalomvandlare.Lägg till som favorit
  Stor hifi-fusion

  Stor hifi-fusion

  Onkyo och Pioneer ska bli en del av Sound United, där även Denon och Marantz ingår. Lägg till som favorit
  Legenden lämnar Marantz

  Legenden lämnar Marantz

  Ken Ishiwata, som har gjort märket känt i 41 år, kommer inte längre att vara en del av Marantz. Lägg till som favorit
  Användarvänlig trådlös skivspelare

  Användarvänlig trådlös skivspelare

  Como Audio gör det smidigt att spela vinyl.Lägg till som favorit
  Bildgalleri: All tung hifi från High End-mässan

  Bildgalleri: All tung hifi från High End-mässan

  Årets tyngsta hifi-mässa är över. Här är bilderna!Lägg till som favorit
  Ny förstärkare från Electrocompaniet

  Ny förstärkare från Electrocompaniet

  Trådlösa ECI 80D har både analoga och digitala ingångar.Lägg till som favorit
  Thorens ger nytt liv åt gammal klassiker

  Thorens ger nytt liv åt gammal klassiker

  Ikoniska TD-124 är skivspelaren som skapade Thorens.Lägg till som favorit
  Stäng meny

  LJUD & BILD
  Läsarundersökning
  SVARA OCH VINN
  KYGO Hörlurar

  Vi vill alltid bli bättre – och nu vill vi veta vad
  DU tycker om oss!
  Klicka här för att vara med
  close-link