NAD Viso HP50

Fantastiskt tjusig klangmästare

NADs hörlurar stöter på hård konkurrens, men har ett unikt system som gör att de kan mäta sig med de bästa.

Plus
Vackert och välbalanserat ljud. Med generös värme, dynamik och en rumskänsla du knappast har hört maken till. En av de bästa hörlurarna vi har testat i den här klassen för bärbart bruk.
Minus
Inte lika rik på detaljer som vissa konkurrenter, och går inte att vika ihop.

Ända sedan Bjørn Erik Edvardsen konstruerade den ursprungliga NAD 3020 – kanske världens mest berömda budgetförstärkare – har NAD varit synonymt med hög ljudkvalitet till förnuftiga priser. Men de har inte byggt hörlurar på länge, vilket är lite märkligt eftersom just hörlurar är ett område som växer stadigt samtidigt som resten av branschen går kräftgång.

Jag hade för övrigt ett par billiga lättviktslurar från NAD på den tiden när Walkman var spelaren man skulle ha med sig ut. De var mycket bättre än Sonys egna, men gick sönder efter ett tag.

Det är knappast någon risk att NAD Viso HP50 ska gå sönder. De har måhända inte samma raffinerade design som Sennheiser Momentum, och förmedlar inte samma känsla av lyx som B&W P7, men de känns solitt byggda. Med kvalitetsplast, lättmetall och stålbygel.

Rent prismässigt kostar de lika mycket som Momentum och är en tusenlapp billigare än P7. Ljudmässigt ställer de upp i samma klass, fast låter inte likadant. Det finns det en speciell anledning till.

NAD ägs av kanadensiska Lenbrook Group, som också äger högtalarmärket PSB. Mannen bakom PSB är Paul Barton, som bortsett från att bygga några av de bästa högtalarna som finns räknat i ljud per krona också har konstruerat hörlurar. Passiva M4U1 och aktiva M4U2 med brusreducering är några av de bästa i sina respektive klasser, så därför finns det all anledning att ha en del förväntningar på NAD Viso HP50 också.

Room Feel
Målet med NAD-lurarna har varit att förmedla samma känsla som när man lyssnar på högtalare. Om man sitter med ansiktet vänt mot högtalarna låter de som mest optimalt och har den mest linjära frekvenskurvan. Så fort man vrider på huvudet ändras frekvensbalansen. Samma sak händer på konsert, fast inte lika markant.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Denna teori lade grunden för ett projekt som startades på 80-talet av Sean Olive, chef för akustisk forskning på Harman, och involverade senare Floyd Toole och Paul Barton i ett projekt för Canada’s National Resarch Council.

Målet var att försöka återskapa samma upplevelse i ett par hörlurar, där både det subjektiva och objektiva skulle spela in. På IFA-mässan i september förra året berättade Paul Barton för oss att tekniken kallades Room Feel.

Viso HP50 är konstruerad efter just Room Feel-principen, men lurarna ändrar inte karaktär när man vrider på huvudet. I stället försöker de skapa en känsla av rymd med hjälp av en noga uträknad responskurva som är anpassad efter en subjektiv uppfattning av vad som är balanserat ljud.

viso-pj-grand

Det intressanta är att andra har försökt göra samma sak, att återskapa känslan av att man lyssnar på högtalare i stället för hörlurar. Men i HP50 fungerar det faktiskt bättre. Så något har NAD gjort rätt.

Lurarna sitter bra på huvudet utan att klämma åt för hårt. Isoleringen är bra, även om det inte blir lika tyst som i ett par Focal-lurar. HP50 går inte att vika ihop, men tar inte så väldigt mycket plats. Det ingår två platta kablar, en med fjärrkontroll till iPhone och en utan.

Hörlurarna är tillräckligt känsliga för att kunna spela med bara en iPhone som ljudkälla, även om ljudkvaliteten lyfts ytterligare med en Fiio-hörlursförstärkare.

Somliga uppfattar dem kanske direkt som tråkiga, men sanningen är att de är bättre balanserade och har mycket bättre sammanhållning i frekvensresponsen, från bas till diskant. Det finns ett litet, men klädsamt och inte alls påträngande, lyft i övre basregistret. Fördelarna med det är fler än nackdelarna. Det ger nämligen basen värme, men utan att den blir för fluffig och påverkar röster också. Som låter naturligare än i många andra lurar.

Det finns ett litet lyft i diskanten också. Det är så välkontrollerat att det är inte är framträdande på något störande sätt. Men fullständigt neutrala är HP50 alltså inte, och det är lika bra det. NAD-lurarna är mycket roligare att lyssna i.

Klangkaraktären är varm, trivsam och ljudbilden är öppen, fast inte lika transparent och raffinerad som i B&W P7. Basen trycker verkligen till i kraniet, fast utan att dominera ljudbilden. Cymbaler, mässingsinstrument och röster kan låta en smula påträngande när man lyssnar högt i många lurar, men inte här. Ljudbilden är aningen mer distanserad, det känns verkligen som om man lyssnar på ett mellanting mellan hörlurar och högtalare, och påminner mig lite om AKG:s enastående K1000. Och det är en komplimang av enorma mått.

Den utpräglat fylliga klangen och den balanserade och dynamiska ljudbilden gör HP50 till en av våra favoriter i prisklassen. Äntligen har Sennheiser fått en värdig rival till Årets hörlur 2013, Momentum. Det säger inte lite!

Bästa pris på NAD Viso HP50
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Slutna kåpor
  • 32 ohm
  • 225 gram
  • Pris: 2 300 kronor
  • Hifiklubben.se
Pris: 2300,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

grupptest
6 stativhögtalare

Galet bra ljud på liten plats

Du anar inte hur bra ljud du kan få från en kompakt högtalare om du är villig att gå upp en del i pris.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Nedbantad Acer

Acer Swift 5 är den lättaste ultrabärbara datorn i sin kategori. Men den är ingen lättviktare för det!

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.