TEST AV NAD M50.2

Highend-jukebox

Förmodligen den lyxigaste multiroom-spelaren just nu. Och den kan sÀtta i sig hela CD-samlingen.

Ljud & Bild tycker:
Byggkvalitet och design som Àr lÀcker och vÀlgjord highend. Multiroom, streaming och inte minst MQA-stöd.
Bara digitala utgÄngar, du mÄste ha en DAC ocksÄ. Och den Àr helt klart inte det billigaste sÀttet att lyssna pÄ Tidal och Spotify!

NAD handlar inte bara om ekonomiska prylar i ödmjuk förpackning. Under namnet Masters har NAD gjort en serie som bÄde pÄ ytan och inuti ska tilltala highend-köparna. Vi har tidigare testat digitalförstÀrkaren M32 med bra resultat. SÄ bra att den har varit en av vÄra referenser i klassen för dyra, men inte fullstÀndigt horribelt dyra, integrerade förstÀrkare.

En annan, ny medlem av Masters-serien Ă€r M50.2, som Ă€r en musikstreamer. PĂ„ utsidan ser den nĂ€stan precis ut som M32: En minimalistisk enhet med skal av borstad aluminium med mjuka former. En stor pekskĂ€rm i mitten Ă€r den enda styrningen som finns, förutom en synlig knapp – som visar sig inte vara en knapp alls utan en indikatorlampa. Under skĂ€rmen finns en springa som ger tillgĂ„ng till det inbyggda CD-drivverket.

PÄ baksidan sitter ingÄngar för bÄde analogt och digitala ljud, samt trÄdlöst och trÄdbundet nÀtverk och Bluetooth. Det finns Àven USB-portar pÄ bÄde fram- och baksidan för avspelning frÄn externa diskar och USB-minnen. UtgÄngar finns det dÀremot bara digitala (optisk, koaxial och HDMI). Men inga analoga utgÄngar. M50.2 Àr en helt digital spelare.

Vad M50.2 kan Àr att göra all din musik tillgÀnglig pÄ ett enda stÀlle, oavsett om det Àr CD-skivor, digitala filer i (nÀstan) varje upptÀnkligt format eller streaming frÄn alla tjÀnster du kan drömma om att övervÀga. Eller till och med analogt ljud. Med andra ord sitter det en A/D-omvandlare inuti apparaten, men ingen D/A-omvandlare.

NAD M50.2 har inbyggt Bluesound. Det betyder att du kan styra den frÄn BluOS-appen pÄ mobiler och surfplattor och eftersom Bluesound Àr NADs svar pÄ multiroom sÄ kan den ingÄ i ett multiroom-system och strömma trÄdlös musik till husets alla rum. Man behöver dock inte nödvÀndigtvis skaffa ett highend-system till vartenda rum. Det finns mer lÀttillgÀngliga spelare, och man kan dessutom fÄ Bluesound som insticksmodul till de NAD-förstÀrkare som stöder Modular Design Construction-utökningar (MDC). Det gör naturligtvis modellerna i Masters serien, men Àven mindre kostsamma modeller som NAD C388.

NAD M50.2 Àr i egentligen en dator som Àr specialiserad pÄ att spela musik.

 

En dator i highend-klÀder

NAD M50.2 Ă€r i grund och botten en dator som Ă€r specialiserad pĂ„ att spela musik. Den kan rippa CD-skivor och hitta information om lĂ„tarna pĂ„ internet. Den kan lagra och organisera din musiksamling pĂ„ den inbyggda hĂ„rddisken. Och den kan samarbeta med allsköns streamingtjĂ€nster, bland annat Tidal och Spotify. SĂ„ lĂ„ngt Ă€r allt vĂ€l. Samtliga dessa uppgifter kan dock utföras av en dator. Man kan faktiskt köpa en dator med digitalutgĂ„ng och en förstĂ€rkare med inbyggd DAC – till exempel NAD M32 – för samma pengar. SĂ„ varför ska man betala flera gĂ„nger sĂ„ mycket för att fĂ„ en apparat i blankpolerad aluminium som gör jobbet?

En anledning till att vÀlja M50.2 kan vara det vÀlgjorda och lÀckra sÀttet som den utför uppgiften pÄ. Att det skulle komma en dag nÀr en NAD-produkt framhÀvdes pÄ grund av ett lÀckert grÀnssnitt, var inte sÄ lÀtta att förutse. Men sÄ Àr det alltsÄ. BÄde pÄ pekskÀrmen och i BluOS-appen Àr det ett sant nöje att anvÀnda M50.2. Om det Àr skÀl nog för att slÀnga upp en sÄ tjock bunt stora sedlar pÄ disken Àr en helt annan sak.

Byggd för vÀlljud

Till skillnad frÄn en helt vanlig standarddator Àr NAD M50.2 byggd frÄn grunden med ett enda syfte: att spela musik av hög kvalitet. All avspelning utförs asynkront för att förhindra jitter-tidsförvrÀngning. En separat klockgenerator ser till att musikens takt inte pÄverkas av felaktigheter i den andra Ànden av kabeln. Det sitter faktiskt tvÄ olika klockgeneratorer i M50.2, för signaler med 44,1 respektive 48 kHz samplingsfrekvens (och multipler av dem). PÄ sÄ sÀtt undviks avrundningsfel vid konverteringen.

Med det inbyggda CD-drivverket kan man rippa sin musiksamling till hÄrddisken som rymmer 2 TB. Rippningen gÄr inte speciellt fort, man ska i gengÀld vara mer korrekt Àn vad man normalt fÄr pÄ sin PC. Hur kan en 1:1-kopia vara mer korrekt Àn en annan? Enligt NAD kan den det genom att resultatet kontinuerligt jÀmförs med den kontrollsumma som finns i CD:ns metadata. Och först nÀr siffrorna stÀmmer överens fortsÀtter rippningen. Det anvÀnds inte heller nÄgon automatisk felkorrigeringsrutin för att fylla i luckor i uppspelningen. Det betyder att musik som rippats av M50.2 i princip kan Äterges mer korrekt Àn den ursprungliga CD-skivan.

Man kan rippa till WAV, FLAC och MP3. Som utgÄngspunkt rippas det till FLAC, som har blivit de facto-standarden för musiklagring av hög kvalitet. LÄtarna har samma kvalitet som okomprimerade WAV-filer, men tar hÀlften sÄ stor plats och tillÄter metadata med information om lÄtarna.

I dagslÀget har inte NAD M50.2 stöd för DSD-filer, men man kan hoppas att det kommer lÀngre fram med en uppdatering av programvaran. MQA stöds dÀremot, vilket gör det möjligt att njuta av högupplöst musik frÄn exempelvis Tidal.

(Foto: Tillverkare)

 

RAID-disk för backup

Det Àr enkelt att överföra sin befintliga musiksamling till M50.2. NÀr enheten Àr ansluten till nÀtverket beter den sig som andra datorer och filer kan dras och slÀppas mellan enheterna i bÄda riktningarna. Den inbyggda hÄrddisken rymmer 2 TB, men i sjÀlva verket sitter det tvÄ diskar pÄ insidan. Eftersom alla filer speglas till en andra 2 TB-disk sÄ blir man inte av med hela samlingen den dag olyckan Àr framme och disken dör.

NAD M50.2 Ă€r ett vĂ€lgjort och lĂ€ckert stycke highend-apparat som serverar musiken frĂ„n sin bĂ€sta sida, oavsett medium och format. I slutĂ€ndan beror dock ljudkvaliteten mycket mer pĂ„ resten av kedjan: DAC, förstĂ€rkare och högtalare. Eftersom dess uppgift Ă€r att servera de digitala musikfilerna pĂ„ samma sĂ€tt som de lagrades, bit för bit, bör den inte sĂ€tta nĂ„got fingeravtryck alls pĂ„ ljudet. Vad dĂ€remot gör – och gör briljant – Ă€r att förenkla att navigera genom musiksamlingen. BĂ„de pĂ„ den inbyggda hĂ„rddisken och ute pĂ„ internet. Den kostar massor av pengar, men alternativen frĂ„n Wadia, Mark Levinson och SotM kostar antingen Ă€nnu mer eller har fĂ€rre funktioner.

Slutsats

NAD M50.2 Àr ett lÀckert men kostsamt sÀtt att organisera sin musik pÄ. Man kan Ästadkomma det mesta pÄ andra och billigare sÀtt. Men om du vill hÄlla datorn och musikanlÀggning Ätskilda och inte gillar att ha en laptop mitt i anlÀggningen sÄ Àr M50.2 en av de bÀsta lösningarna. Att NAD dessutom har tÀnkt pÄ ljudkvaliteten i alla led gör den inte mindre attraktiv. Om valet dÀremot stÄr mellan att investera i en riktigt bra förstÀrkare eller en musikserver, bör pengarna dock gÄ till förstÀrkaren.

Fakta & Betyg:

IngÄngar: Analog (RCA), optisk och koaxial, USB-A (front + 2 pÄ baksidan), Ethernet, Bluetooth (aptX)

UtgÄngar: AES/EBU (XLR), koaxial, optisk, HDMI 1.4 (ljud)

TjÀnster: HDtracks, Highresaudio, Tidal, Spotify, Deezer, TuneIn, m fl

Lagring: 2 TB hÄrddisk + 2 TB RAID-backup

App-styrning (iOS/Android)

Upplösning: 24 bit/192 kHz (MQA 24/96)

MĂ„tt/vikt: 43,5 x 11,5 x 30,5 cm/8,1 kg

Webb: hifiklubben.se

Pris: 43,400,-
Les ogsÄ
TEST: Denon DL-103R

JÀttelyft för ljudet

Denon-pickupen Àr en dark horse som kan fÄ dina öron att glöda av förtjusning.

TEST: Audio-Technica AT-OC9/III

Betydande uppgradering

Byt den gamla pickupen mot den hÀr frÄn Audio-Technica om du vill höra mer av musiken pÄ LP-skivorna.

TEST: Yamaha TSX-B235

Billigt kompaktsystem

Yamaha-anlÀggningen fungerar utmÀrkt som andrastereo.

TEST: Pure Evoke C-F6

NÀr funktioner Àr viktigast

Pure kan lika mycket som Hama. Och ser bÀttre ut tack vare utförande i trÀ.

TEST: Technics Ottava f SC-C70

SĂ„ komplett det kan bli

Förutom att ha nÀstan alla funktioner som behövs sÄ trollar Technics-anlÀggningen verkligen fram bra ljud ur bokhyllan.

TEST: Como Audio Musica

Kompetent kompakt

Como-anlÀggningen Àr en fullvÀrdig trÄdlös stereo med multiroom.

TEST: Ruark R4 mk III

Engelsk elegans

Ruark övertygar med det viktigaste, men missar pÄ en del omrÄden.

TEST: Hama DIR3500MCBT

VĂ€lutrustad men oengagerande

Utöver digitalradio och CD-spelare har den hÀr inbyggt Spotify och kan byggas ut till mÄnga rum. Det hjÀlper inte.

TEST: Kompaktsystem

Stereo i bokhyllan

Med en modern ministereo behöver man inte offra vare sig ljudkvalitet eller funktioner.

TEST: Pure Pop Maxi Marius

FÀrgrik radio med grÄtt ljud

Klassiskt stickningsmönster kan inte rÀdda Pures bordsradio, som ser bÀttre ut Àn den lÄter.

TEST: McIntosh MA252

Förförisk charmör

Hybridteknik och charmerande design gör att McIntosh-förstÀrkaren tjusar bÄde ögon och öron.

TEST: Made in Norway

Made in N orway

En del klistrar bara sin logga pÄ produkterna och kallar dem för byggda i hemlandet. Men det rÀcker inte för Electrocompaniet, som faktiskt bÄde utvecklar och bygger sina produkter hemma i Norge.

Support Prenumeration

VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

MĂ„ndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×