TEST AV NAD M32

Digitalt rakt igenom

NAD M32 har inte bara en inbyggd DAC. Den ÄR helt enkelt en stor DAC.

Ljud & Bild tycker:
Ultraklart och transparent ljud. SpÀnnande teknik och massor av kraft.
Stöder inte DSD-filer. TrÄdlös streaming bara med extramodul. Kostar en del pengar.

NAD Àr frÀmst kÀnda som en tillverkare av prisvÀrda hifi-komponenter med barskrapad design. Till exempel den oerhört fina trÄdlösa förstÀrkaren C338, som vi testade nyligen. Men NAD kan annat ocksÄ. Masters-serien Àr deras highend-produkter.

 

Minimalistisk lyx

Läs också: Tivoli Audio Model One Digital
Tivoli-radio i stereo

Tivoli-radio i stereo

Fler högtalare förbÀttrar ljudet frÄn Tivoli Audios digitala bordsradio, men det Àr komplext och kostsamt.

NAD M32 Àr en integrerad förstÀrkare med 180 watt per kanal, men pÄminner mer om en effektförstÀrkare eftersom sÄ gott som alla funktioner nÄs antingen genom fjÀrrkontrollen eller den stora pekskÀrmen pÄ fronten. Förutom displayen sitter dÀr bara en stor vridknapp till volymen och ett hörlursuttag. Inte ens en synlig av/pÄ-knapp finns dÀr. M32 Àr med andra ord lika minimalistisk som vi Àr vana vid frÄn NAD. Men sedan upphör likheterna. Kabinettet Àr gjort av borstad aluminium med mjuka böjda kanter och ser annorlunda lyxigt ut Àn vad vi Àr vana vid frÄn NAD. Samma sak med priset: M32 kostar mer Àn dubbelt sÄ mycket som C388, trots att de bÄda har i stort sett samma uteffekt och rent ytligt har jÀmförbara funktioner.

PĂ„ baksidan finns en full uppsĂ€ttning in- och utgĂ„ngar, i synnerhet pĂ„ den digitala sidan dĂ€r det finns optiska, koaxiala och till och med en professionell AES/EBU-ingĂ„ng med XLR-kontakt. Det finns ingen trĂ„dlös Bluetooth-ingĂ„ng som C388, men dĂ€remot en USB-port för avspelning frĂ„n dator. Som analoga ingĂ„ngar finns tvĂ„ uppsĂ€ttningar linjeingĂ„ngar, plus skivspelaringĂ„ng. Det finns en uppsĂ€ttning ”pre out”-linjeutgĂ„ngar som kan anvĂ€ndas till en extern förstĂ€rkare eller subwoofer(-rar). M32 har tvĂ„ uppsĂ€ttningar högtalarterminaler, men de Ă€r frĂ€mst avsedda för bi-wiring eftersom det inte finns nĂ„gon omkopplare mellan dem.

 

Digital förstÀrkning

Det finns dessutom en optisk och en koaxial digitalutgĂ„ng. Exakt vad dessa ska anvĂ€ndas Ă€r oklart. Det kan Ă„tminstone inte löna sig att koppla in en extern DAC eftersom signalen i de analoga ingĂ„ngarna digitaliseras sĂ„ fort den kommer in i förstĂ€rkaren. NAD M32 Ă€r nĂ€mligen digital hela vĂ€gen frĂ„n ingĂ„ng till utgĂ„ng. Hela förstĂ€rkaren Ă€r faktiskt en enda stor digitalomvandlare – en sĂ„ kallad power-DAC – sĂ„ omvandlingen till analog form görs inte förrĂ€n i sjĂ€lva utgĂ„ngssteget. Det Ă€r inte tal om en klass D-förstĂ€rkare. Även om klass D-förstĂ€rkare ofta kallas för digitala sĂ„ arbetar de faktiskt med analoga signaler.

 

M32 Àr lika minimalistisk som vi Àr vana vid frÄn NAD. Fast utförandet Àr i en helt annan och högre klass. Foto: NAD
M32 Àr lika minimalistisk som vi Àr vana vid frÄn NAD. Fast utförandet Àr i en helt annan och högre klass. Foto: NAD

I likhet med andra apparater i Masters-serien – och vissa andra NAD-förstĂ€rkare – kan M32 byggas ut med nya funktioner. Modular Design Construction (MDC) Ă€r en serie insticksmoduler som kan monteras i kortplatser pĂ„ baksidan. De flesta av digitalingĂ„ngarna pĂ„ M32 sitter pĂ„ en sĂ„dan modul. Men man till exempel lĂ€gga till streaming med Bluesound eller förvandla förstĂ€rkaren till en (stereo-)hemmabio med en HDMI-modul.

 

MQA i stÀllet DSD

Även om fronten nĂ€stan helt saknar kontroller sĂ„ finns det gott om instĂ€llningar pĂ„ M32. Tonkontroller Ă€r bara början. NivĂ„- och delningsfrekvens för subwoofer-utgĂ„ngarna, namngivning, polaritet och nivĂ„justering för alla ingĂ„ngar finns ocksĂ„. Och sist men inte minst kan man anpassa förstĂ€rkaren efter högtalarnas impedans i steg om 1 ohm, frĂ„n 2 till 8 ohm. Exakt vad som hĂ€nder med den hĂ€r anpassningen framgĂ„r inte.

DigitalingÄngarna klarar digitala signaler upp till 24 bit/192 kHz. DSD-filer stöds inte. Enligt Hi-Fi Klubbens produktchef Jens Holst Larsen har de inte sett nÄgon efterfrÄgan pÄ DSD, dÀremot ett stort intresse för MQA, som stöds via Bluesound-expansionsmodulen.

 

Ljudet av NAD M32

En av egenskaperna som skiljer riktigt bra hifi frĂ„n halvbra produkter Ă€r förmĂ„gan att â€Ă¶ppna ett fönster till inspelningsrummet.” AlltsĂ„ att ha ett ljud som gör att vardagsrummets vĂ€ggar försvinner sĂ„ att det kĂ€nns som om man sjĂ€lv Ă€r pĂ„ plats vid inspelningen. Och den förmĂ„gan har verkligen NAD M32. Jag har sĂ€llan upplevt sĂ„ ”vĂ€lputsade” lyssningsfönster, dĂ€r kĂ€nslan av att instrumenten stĂ„r framför dig Ă€r sĂ„ levande.

I ”I’m Confessin’” pĂ„ Jazz at the Pawnshop – en lĂ„t som vi ofta Ă„terkommer till i vĂ„ra tester – hör man hur det smĂ„pratas vid borden runt scenen, samtidigt som nĂ„gon plockar disk. Allt medan musiken spelar. PĂ„ en bra anlĂ€ggning ska man kĂ€nna att vĂ€ggen öppnar sig bakom högtalarna och man ser (eller snarare hör) in i jazzkrogen. Den kĂ€nslan Ă€r exceptionell hos NAD M32, dĂ€r det kĂ€nns som om allt utspelas bara ett par meter frĂ„n lyssningsplatsen och det Ă€r enkelt att placera varje ljud. Detta hĂ€nger förmodligen ihop med förstĂ€rkarens extremt lĂ„ga brusnivĂ„, dĂ€r ingenting förstör illusionen.

 

Det finns digitalingĂ„ngar till allt möjligt – och vill man ha Ă€nnu mer, till exempel nĂ€tverksstreaming – sĂ„ gĂ„r det att fixa med extra moduler. Foto: NAD
Det finns digitalingĂ„ngar till allt möjligt – och vill man ha Ă€nnu mer, till exempel nĂ€tverksstreaming – sĂ„ gĂ„r det att fixa med extra moduler. Foto: NAD

Som tur Àr kan NAD M32 mer Àn bara ljud och bakgrundsbrus. Fina detaljer pÄ hi-hat och cymbaler tjÀnar pÄ upplösningen och den fullstÀndigt transparenta ljudbilden. Och de mÄnga körsÄngarna i titellÄten pÄ Philip Glass Koyaaniquatsi Àr klara och luftiga i rummet, samtidigt som orgeln sÀtter luften i rörelse.

Kraftfulla förstĂ€rkare för hemmabruk handlar (för de flesta av oss) inte om att spela dundrande högt, utan om kraft. Kraften att hĂ„lla Ă€ven tunga baselement i ett hĂ„rt jĂ€rngrepp. NAD M32 har inte den skoningslösa kraft som finns i Marantz PM-10 och Gato DIA-400S. BĂ„da Ă€r i rĂ€ttvisans namn ocksĂ„ flera gĂ„nger kraftigare – och vĂ„ldsamt mycket dyrare Ă€n M32. Men skillnaden Ă€r beskedlig. NĂ€r Jonas Hellborg och Ginger Baker trycker till i ”Time Be Time” eller James Blake grillar baselementen i ”Limit to Your Love” blir inte resultatet lika övervĂ€ldigande som med 400-watts jĂ€tteförstĂ€rkare. Men M32 tappar aldrig överblicken och basen förblir nyanserad utan att tonerna flyter ihop till ett monotont brummande.

 

Charmig cynism

Klass D-förstĂ€rkare har – vĂ€lförtjĂ€nt eller oförtjĂ€nt – ett rykte om sig att vara kalla och oengagerade i ljudet jĂ€mfört med klass AB- eller klass A-förstĂ€rkare. NAD M32 bygger pĂ„ en fjĂ€rde, helt annan teknik och har verkligen en stor mĂ„ttfullhet, men saknar Ă€ndĂ„ inte charm. Att lyssna pĂ„ musik ska framför allt vara en kĂ€nslomĂ€ssig upplevelse. Och det fĂ„r det vara. Man fĂ„r lust att fortsĂ€tta lyssna pĂ„ ”bara en skiva till”.

Det Ă€r bra – men var beredd pĂ„ att ett par illusioner blir punkterade eftersom mindre lyckade inspelningar avslöjas direkt. C.V. JĂžrgensen fick inte stanna lĂ€nge i spelaren, eftersom man fĂ„r en kĂ€nsla av att instrument och röster inte befinner sig tillsammans pĂ„ en gemensam scen, utan Ă€r vykort uppsatta pĂ„ en platt anslagstavla. Det gick bĂ€ttre med Hanne Boels version av ”The Ballad Of Lucy Jordan” – för Ă€ven om man hör att varje instrument spelar i vart sitt unika rum, som Ă€r placerade som separata lĂ„dor i stereoperspektivet, förbli helheten i den tĂ€ta, stĂ€mningsfulla lĂ„ten fortfarande vacker.

 

Slutsats

NAD M32 Ă€r med god marginal den dyraste NAD-produkten vi har testat hittills. MĂ€tt med highend-mĂ„tt Ă€r den dock billig. För de hĂ€r pengarna fĂ„r du högst en separat DAC. M32 Ă€r naturligtvis ocksĂ„ ”bara” en DAC – men har förmĂ„gan att driva dina högtalare direkt. Den lyckas mĂ„la upp en ovanligt övertygande scen, som inte minst lĂ€r glĂ€dja dyrkare av live-musik. Om man Ă€r pĂ„ jakt efter en kompetent integrerad förstĂ€rkare i den bĂ€sta Ă€nden av skalan sĂ„ bör man helt klart ta med M32 i berĂ€kningen.

Fakta & Betyg:
 • NAD M32
  Effekt: 2 x 180 watt i 8 ohm, 2 x 180 watt i 4 ohm
  DigitalingÄngar: 1 AES/EBU, 2 koaxiala, 2 optiska, USB B
  AnalogingÄngar: 2 linje, 1 skivspelaringÄng (MM)
  UtgÄngar: 2 par högtalare, (banan/skruv), 2 pre out, 2 x subwoofer, hörlursuttag
  Upplösning: 24 bit/96 kHz (optisk), 24 bit/192 kHz (koaxial, USB)
  MĂ„tt/vikt: 43,5 x 13,3 x 39,6 cm/9,8 kg
  Webb: hifiklubben.se

  Pris: 37,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Tivoli Audio Model One Digital

  Tivoli-radio i stereo

  Fler högtalare förbÀttrar ljudet frÄn Tivoli Audios digitala bordsradio, men det Àr komplext och kostsamt.

  TEST: Onkyo A-9150

  Förfinat ljud i mellanklassen

  Onkyo sÀtter pÄ sig slips och finkostym och levererar ljudet med stil och elegans.

  TEST: Chord Electronics Hugo 2

  ExtraordinÀr förstÀrkare till hörlurarna

  BÀrbara Chord Hugo 2 sprÀnger grÀnser, ­­ och övertrÀffar till och med vad vi förvÀntar oss av en stationÀr DAC.
  TEST: T+A DAC 8 DSD

  Digital perfektion

  Glöm allt du hört om digitalomvandlare, den hÀr Àr allt annat Àn trÄkig
  TEST: NAD M50.2

  Highend-jukebox

  Förmodligen den lyxigaste multiroom-spelaren just nu. Och den kan sÀtta i sig hela CD-samlingen.
  TEST: McIntosh MC1.2KW

  Muskulös elegans

  Med 1200 watt till förfogande har man tillrÀckligt med muskler för att sparka in pÀrleporten till himlen.
  TEST: McIntosh C2600

  Rörande raffinerad

  Forntiden möter nutiden i en av de mest vÀlljudande förstÀrkarna vi har testat.

  TEST: Audio Research VT80

  Den perfekta partnern

  Förbluffande klangrikedom frÄn en förstÀrkare med enastÄende kvaliteter.
  TEST: Audio Research LS28

  Gammal teknik modern klang

  Audio Researchs förstÀrkare Àr en anakronism, men en vÀlljudande sÄdan.
  TEST: AudioQuest Beetle

  TrollslÀndans storebror

  Hemmaversionen av AudioQuests populÀra digitalomvandlare kan ett par extra trick.
  TEST: Pro-Ject The Classic SB Superpack

  Klangrik och engagerande vinylsvarv

  Den varma, fina klangen och den livliga dynamiken gör Pro-Jects retrospelare till en av vÄra favoriter.
  TEST: Yamaha R-N803D

  TrÄdlös nÀtverksreceiver som kan lite extra

  HÀr Àr en vÀlutrustad och vÀlljudande musikmaskin som kan underhÄlla med mÄnga ljudkÀllor.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×