Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: NAD D7050

Den moderna förstärkaren

NAD D7050 är en supersmart digital förstärkare som passar speciellt bra på skrivbordet.

Av / 2014-09-26 - 06:00
NAD D7050
Geir Gråbein Nordby

Glöm all trista analoga förstärkare, nu är det digitalt gäller. Av alla sätt vi lyssnar på musik i dag, från mobiltelefon till dator, är det framför allt ett format som vi har gett sparken: CD-skivan. Och de som fortfarande inte har dömt ut CD-spelaren har inte ont av en digitalingång heller.

Kopplas till nätverket
Det som gör den integrerade förstärkaren NAD D7050 speciellt praktisk är att den kan kopplas direkt till det trådlösa nätverket och sedan styras från mobiltelefonen via en app (Android och iOS). Och det är bra, för fjärrkontrollen som ingår är hopplös. Ingenjören som tyckte att det verkade som en god idé att ha en svart fjärr med svarta knappar och svart text, hoppas jag aldrig får jobb på en etikettfabrik. Fast mobil-appen är supersmidig att använda, så allt är förlåtet.

Att koppla förstärkaren till nätverket hade knappt kunnat vara enklare. Antingen pluggar man in en nätverkskabel för maximal stabilitet och bandbredd, eller så kopplar man in en iPhone i USB-porten på baksidan, trycker på WPS-knappen bredvid och bekräftar på telefonen att man tillåter att förstärkaren får kopiera nätverksinställningarna. Sedan kopplar förstärkaren upp sig automatiskt till samma nätverk som telefonen. Har du ingen iPhone så trycker du in WPS-knappen och sedan motsvarande knapp på routern (som dock måste vara WPS-kompatibel). Saknar du WPS-router blir det lite krångligare, men inställningarna går fortfarande att göra från mobiltelefonen via internet. Läs bruksanvisningen.

NAD_D7050_liggende_front

Kvalitetskänsla
Förväntningarna av en produkt man läser om och ser på bilder ändras snabbt ibland när man får känna på den rent fysiskt. Och i fallet NAD D7050 är det ganska så stor skillnad. Här finns det nämligen gott om plast. De medföljande gummifötterna som sätts fast för antingen stående eller liggande ställning är av typen små självhäftande plastpluppar och rattarna som väljer källa och volym känns billiga. En tryckkänslig av/på-omkopplare på höger sidopanel är en gullig liten detalj, men även där är ytan av plast och knapparna har dessutom inte alltid samma tryckmotstånd. Lägg därtill att högtalarterminalerna är i grundaste laget för banankontakter, så att lite tyngre kablar (Monster M Series) trillar ut av sig själva, så är den totala kvalitetskänslan inte så himla mycket bättre än med Philips Fidelio AW2000, en lite enklare digitalförstärkare för bara 2 500 kronor. Som jämförelse sitter Sonys svar på en digital skrivbordsförstärkare, UDA-1, i ett skal av aluminium, med volymratt helt utan glapp och med infällda knappar av aluminium som går kant i kant med kabinettet. Sony-förstärkaren kostar 6 000 kronor och är en betydligt större fröjd för ögat.

NAD_D7050_app_kilder
I appen väljer du enkelt vilken ljudkälla du vill lyssna på. Tyvärr går det inte att namnge källorna till CD, TV, Spel och så vidare.

Att använda förstärkaren
Allt ändrar sig när man kopplar in NAD-förstärkaren. Med Audirvana Plus på min Mac som ljudkälla, som skickar ut varenda låt i sin sanna upplösning, är det främst fundamentet i basen som imponerar på mig. Golvhögtalarna B&W 684 S2, som vi har inne för test samtidigt, är inte de lättaste att väcka till liv i basregistret, men NAD har tyngd i basen så att basgitarrer får all fyllighet de ska ha och bastrumman återges med bra snärt och storlek. Ljusa kvinnoröster får den extra rundheten som gör att de aldrig låter tunt. Som jämförelse låter ovan nämnda Sony UDA-1 betydligt tunnare.

NAD-förstärkaren låter bra även med trådlös streaming via AirPlay och Spotify Connect. AirPlay-funktionen var lite besvärlig emellanåt, antingen ville den inte vara inkopplad eller så hoppade den ur när den väl kopplades in. Detta löste sig dock med en uppdatering av programvaran, vilket inte förklaras i bruksanvisningen men som finns på NADs hemsida.

NAD_D7050_Miljø(2)

Saknar lite upplösning
Stereoperspektivet är tillräckligt öppet, men det är inte upplösning och transparens som är NAD-förstärkarens starkaste sida. Då är till exempel NuForce DDA-100, en annan liten digitalförstärkare för 5 000 kronor, bättre. B&W-högtalarna öppnar sig också mer när vi kopplar in effektförstärkaren Naim NAP 100 för 8 000 kronor till förförstärkarutgången på NAD D7050. Ljudbilden växer sig större och djupare, samtidigt som högtalarna får ännu lite mer av den viktiga baskontrollen. Och det trots att Naim-förstärkaren har samma effektspecifikation som NAD.

Äss i rockärmen
Men NAD D7050 har ett litet äss i rockärmen när det gäller kraft. Om förförstärkarutgången i stället används för att koppla in en subbas (eller två!) så kan man gå in i appen och ställa in delningsfrekvensen till någonstans mellan 40 och 200 Hz. Det klipper samtidigt bort det frekvensregistret från högtalarna, så att NAD-förstärkaren i stället kan använda hela sin effekt till högre, mindre strömkrävande frekvenser, medan subbasen tar hand om all djupbas. Det gör inte bara att man kan spela högre, utan ger bättre kontroll och dynamik vid lägre ljudnivåer. Jag provade med DALI SUB E-12F, vilket funkade riktigt bra.

NAD_D7050_Spotify_Connect
Spotify Connect är oerhört enkelt att använda. Öppna Spotify i mobilen, tryck på loggan till höger om låtens tidslinje och välj D7050. Vi hade gärna velat att man kunde döpa förstärkaren, ifall man har flera stycken i olika rum.

Mindre högtalare
Förstärkaren är nog ändå ett bättre val till mindre högtalare, till exempel på skrivbordet. Då sitter man närmare högtalarna och behöver inte belasta förstärkaren lika mycket för att komma upp i samma ljudnivå. Ihop med stativhögtalarna Elac BS 312 (16 000 kronor) och lossless-streaming från Wimp HiFi-tjänsten har jag blivit sittande och njutit av musik i långa stunder. Elac-högtalarna har superb upplösning i toppen och får ut det mesta ur förstärkaren i övertonregistret. Att vi har hört högtalarna låta ännu bättre med dyrare förstärkare gör inget.

En kul funktion för de som har PSB-högtalare är att förstärkaren har inbyggd digital EQ för modellerna Imagine T och Imagine Mini. PSB och NAD är nämligen systerföretag och det går att välja högtalarmodell i appen för att optimera ljudet. Vem vet, det kanske kommer optimering för fler högtalare i framtiden?

Slutsats
Den heldigitala förstärkaren NAD D7050 har många spännande möjligheter. Genom att koppla den till nätverket går det att strömma musik trådlöst via AirPlay, Spotify Connect eller Bluetooth. Koppla in datorn med USB-kabel går också.

Ljudkvaliteten är god och förstärkaren rundar av kanterna på musikutgivningar som är av hårdare slag. D7050 är inte den mest upplösta och transparenta förstärkaren i prisklassen, men en angenäm musikförmedlare – och det är hela poängen. Mer kraft och baskontroll får man genom att koppla in en subbas eller två, eller en extra effektförstärkare.

Användarvänligheten är bra, men vi var tvungna att uppdatera till senaste programvaran för att den skulle bli helt stabil med AirPlay. Fjärrkontrollen som ingår faller oss inte i smaken, men det gör däremot mobil-appen som gör fjärrkontrollen överflödig.

Byggkvaliteten är däremot medelmåttig, det finns gott om plast. Sammantaget blir det en rekommendation med vissa förbehåll.

Funktioner
NAD-förstärkarens ringa mått gör den idealisk för skrivbordet bredvid ett par kompakta stativhögtalare. Med 2 x 50 watt lär den också ha kraft nog för att orka dra igång ett par högtalare på vardagsrumsgolvet.

Har du datorn som ljudkälla, till exempel för lagrad musik eller en streaming-tjänst, använder du USB-porten på baksidan. Den är asynkron, så att datorns klocka passeras (vilket ger mindre jitter), och stöder upp till 24 bit/96 kHz-upplösning. Windows-datorer behöver en drivrutin medan Macar kan använda USB-ingången direkt. Ännu bättre är kanske att använda en optisk digitalkabel från Macen och få full genomströmning av ljudfiler i ända upp till 24 bit/192 kHz.

Förstärkaren saknar analoga ingångar, så vinylälskare får leta efter något annat.

Trådlöst
Trådlös anslutning av ljudprodukter, det må vara en bärbar dator, mobiltelefon eller surfplatta, kan göras på två sätt – eller tre, om du har Spotify. Förstärkaren har nämligen Spotify Connect, som med en knapptryckning på mobilen flyttar hela avspelningen över till förstärkaren, så att mobilen bara fungerar som fjärrkontroll. De två andra överföringsmetoderna är AirPlay och Bluetooth. AirPlay fungerar med iOS-enheter och iTunes på PC eller Mac och ger förslustfri trådlös överföring i CD-kvalitet. Bluetooth fungerar med långt fler produkter men har lägre bandbredd för ljud (352 kbit/s). För att kompensera för detta har förstärkaren inbyggd aptX-dekoder vilket innebär att kompatibla enheter kan överföra ljudet med betydligt effektivare komprimering och på så sätt ge ett bättre ljud i andra änden. Produkter utan aptX (bland annat iPhone) har ingen glädje av detta och bör i stället överföra via AirPlay om de kan.

Ljud & Bild tycker

Förstärkaren har en rad digitala anslutningar plus flera spännande trådlösa möjligheter, till exempel AirPlay, Spotify Connect och Bluetooth. D7050 spelar musik med relativt bra baskontroll och låter snyggt med all slags musik. Ljudmässigt saknas det en smula upplösning och transparens. Känslan av byggkvalitet är inte imponerande.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Ljudet från dessa förstärkare kommer förvåna dig

Du kan knappast göra ett bättre köp

Plocka fram CD-samlingen igen

Sensationellt bra köp

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Bordsanläggningen som har allt

Superstreaming med mindre budget

Skivspelare med startknapp

Har du sett på maken?

Hegel upphör aldrig att överraska

Ljud & Bild
Rulla till toppen