Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: NAD C388

Både silkesvante och arbetshandske

NAD har en lång tradition av att skryta med sin ödmjukhet. C388 är inget undantag från den regeln.

Av / 2017-01-24 - 16:50
NAD C388
John Hvidlykke

Om hifi var en saga så skulle kanadensiska NAD vara Svinaherden. Prinsen som klär ut sig i trasor för att bedömas efter sitt inre – och inte sitt utseende. NAD har mer än något annat märke gjort sin no-nonsense-design med grå fronter och billiga plastknappar till en hederssak. Och den traditionen är inte C388 något undantag från. Serien heter till och med ”Classic”.
Fronten är barskrapad, även med NADs mått mätt: en navigeringsratt, två knappar för källval och en volymkontroll är allt som finns. En tydlig men enkel display visar inställningen. Som ren text, givetvis, här finns ingen grafik eller några touch-funktioner!

C388 ser ut som en klassisk NAD-apparat. Nästan iögonfallande enkel. Foto: NAD
C388 ser ut som en klassisk NAD-apparat. Nästan iögonfallande enkel. Foto: NAD

På baksidan hittar man tre par analoga ingångar (inklusive skivspelare) och fyra digitala. Där finns två uppsättningar högtalarutgångar och anslutningar för allsköns fjärrstyrnings- och smart home-standarder. En antenn till Bluetooth finns också, plus två metalluckor med texten MDC. Dem återkommer vi till.

Bluetooth-streaming
Oavsett om det handlar om billiga konsumentprodukter eller tung highend så finns det ingen hifi-tillverkare som har råd att ignorera trådlöst ljud. C388 har inbyggd Bluetooth-mottagare och -sändare. Det innebär att du antingen kan spela musik från mobil och surfplatta, från exempelvis streaming-tjänster. Eller skicka ljudet trådlöst till ett par Bluetooth-hörlurar. Bluetooth är i sig ingen hifi-underhållning, men det underlättar att aptX-protokollet stöds eftersom det ger ett ljud som åtminstone påminner om CD-kvalitet.

Modernt innanmäte
Av utseendet att döma skulle C388 kunna vara byggd under stort sett vilket årtionde som helst av NADs 45-åriga historia. Men på insidan är den långt ifrån traditionell. Utgångssteget är en klass D-konstruktion som bygger på en krets från holländska Hypex. Klass D-förstärkaren är dessutom balanserad, med två effektsteg per kanal som arbetar symmetriskt. Det ska ge mindre brus och förvrängning, men innebär också att förstärkaren, till skillnad från många andra NAD-konstruktioner, inte kan bryggkopplas för att lämna högre effekt eftersom den rent tekniskt redan är det. Den är specad till 2 x 150 watt med 8 ohms last. Under korta perioder ska C388 kunna lämna 250 watt per kanal i 8 ohm, och hela 400 watt i 2 ohm.
Strömförsörjningen har också hittat till det 21:a århundradet och är av switch mode-typ, med hög verkningsgrad och låg värmeutveckling. Switch mode-nätdelar är standard i datorer, men är omdebatterade i hifi-sammanhang på grund av risken för brus som kan påverka ljudet. Å andra sidan finns det exempel på lyckade highend-förstärkare som har switch mode-strömförsörjning.
C388 har det urval av in- och utgångar som man rimligtvis kan förvänta sig av en digital integrerad förstärkare av bättre klass. Däremot är det lite förvånande att det inte finns några balanserade analoga ingångar. Särskilt som det balanserade utgångssteget skulle ha gjort det möjligt att köra balanserat genom hela signalvägen.

Kan växa med uppgiften
En av C388:s mest intressanta egenskaper är att man kan ge den nya funktioner. Det görs med hjälp av insticksmoduler som heter MDC (Modular Design Construction). Modulerna används även i NADs highend-serie Masters. Det finns en lång (och växande) rad moduler med allsköns typer av in- och utgångar, varav några – men inte alla – är relevanta för C388. En 4K HDMI-modul kan göra förstärkaren till nav i stereo-hemmabion, och en Bluesound-modul ger trådlös musik-streaming och avspelning från USB-enheter. En tredje modul innehåller USB-portar, så att förstärkaren kan fungera som externt ljudkort till en dator. MDC-modulerna kan köpas separat och montering på serviceverkstad ingår i priset.

Ljudet
Med tanke på att det har skett ett fullständigt paradigmskifte på insidan var det spännande att koppla in NAD C388 och lyssna på resultatet.
Första intrycket var att detta är en förstärkare med en något svalare eller kanske snarare mer neutral spelstil än många klassiska NAD-förstärkare. Och det var ett intryck som betonades under timmarna därefter, i takt med att förstärkaren blev uppvärmd och inspelad.

Det finns en uppsjö in- och utgångar, som man kan förvänta sig av en digital förstärkare av den högre skolan. Synd bara att det inte finns balanserade ingångar – fast det går att köpa till efteråt. Foto: NAD
Det finns en uppsjö in- och utgångar, som man kan förvänta sig av en digital förstärkare av den högre skolan. Synd bara att det inte finns balanserade ingångar – fast det går att köpa till efteråt. Foto: NAD

Vi började med att spela musik trådlöst via Bluetooth (från Tidal HiFi, strömmat från mobil med aptX). Bekvämligheten går det inte att klaga på. Trådlöst ljud har kommit för att stanna, även till anläggningen i ”finrummet”. Och det låter utmärkt. Men skillnaden mellan CD-kvalitet och Bluetooth/aptX-formatets ”nästan-CD-kvalitet” är uppenbar. Det är något som en sämre anläggning kan komma undan med, men inte den här.
Med CD som signalkälla och optisk anslutning blir det en helt annan livlighet och luftighet i ljudbilden. NAD C388 återger musiken utan att favorisera några tonregister på bekostnad av andra. Adjektiv som ”varm” och ”rund”, eller ”sval” för den delen, passar inte här. Det gör däremot ”öppen” och ”lätt”.
Med 2 x 150 watt till förfogande, och löfte om betydligt högre effekter i musikens toppar, befinner vi oss i den tunga änden av förstärkarmarknaden, där man kan välja sina högtalare utan småaktigt sneglande på effektiviteten. NAD C388 driver dem utan några tecken på ansträngning och utan att tappa vare sig överblicken över de fina detaljerna eller kontrollen över baselementen när det spelas högt. Tyngd är inget problem. Fast det finns inte riktigt samma maktfullkomlighet som den nästan dubbelt så dyra Hegel H160 uppvisar. Den svala attityden gör att C388 påminner om exempelvis NuPrime IDA-16, fast med ännu en smula mer öppenhet och luftighet.

Slutsats
NAD C388 är tillräckligt potent för att tillfredsställa de flestas behov av råstyrka, och tillräckligt allsidig för att passa till en rad användningsområden. I synnerhet om man utökar med MDC-moduler. Somliga kommer att sakna värme i återgivningen medan andra kommer att uppskatta måttfullheten i spelstilen. Hur man än vänder och vrider på saken så har vi att göra med en toppmodern digitalförstärkare i den tunga änden, och till ett ytterst fördelaktigt pris. Om du kan leva med den osnobbiga designen så blir det svårt att hitta en integrerad stereoförstärkare som ger lika mycket för pengarna. Du får förmodligen gå upp till Rotel RA-1592, som kostar 25 000 kronor, eller kanske till en Hegel H160 för samma pengar, för att hitta en kombination som har lika mycket finess och råstyrka.

Ljud & Bild tycker

Mycket förstärkare för pengarna. Inbyggt Bluetooth. Kan byggas ut med nya funktioner genom insticksmoduler. USB-port och wifi/multiroom är extrautrustning. Inga balanserade ingångar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Plocka fram CD-samlingen igen

Sensationellt bra köp

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Bordsanläggningen som har allt

Superstreaming med mindre budget

Skivspelare med startknapp

Har du sett på maken?

Hegel upphör aldrig att överraska

Enklast är bäst

Världsklass!

Rulla till toppen