Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Motorola Moto G

Den rena upplevelsen

Mycket närmare en äkta Google-mobil än Motorola Moto G kan man inte komma. Och det menar vi som en komplimang.

Av / 2014-08-12 - 05:00
Motorola Moto G
Peter Gotschalk

Motorola har egentligen dragit sig tillbaka från den svenska marknaden, men Moto G, som kom ut till butikerna när företaget fortfarande ägdes av Google (efter detta har Motorola köpts av kinesiska Lenovo), har blivit en populär modell som säljs till ett mycket konkurrenskraftigt pris av en rad internetbutiker.

Och att många är intresserade av att köpa Moto G kan vi mycket väl förstå, för den här smartmobilen ger användaren mer valuta för pengarna än någon av konkurrenterna. Hade Moto G haft stöd för 4G/LTE och plats för minneskort som kunde utöka den alltför begränsade minnekapaciteten, så hade den varit vår testvinnare. Tyvärr får man nöja sig med 3G-nätet och 8 gigabyte i minne. För ungefär en femhundring extra kan man dock köpa en Moto G-modell med 16 gigabyte mer i minne.

I övrigt har vi bara positiva saker att säga om Moto G. Tack vare äkta HD-upplösning och en pixeltäthet på 329 ppi är den 4,5 tum stora skärmen utan jämförelse testets bästa, med klara färger och en utmärkt bildkvalitet – även när man tittar på video. Kameran gör också ett bra jobb – så länge du inte tar bilder i mörka omgivningar – och så kan den spela in video i slowmotion precis som Apples mycket dyrare iPhone 5S.

Det sitter samma processor och internminne i Moto G som i rivalerna HTC Desire 610, LG G2 Mini och Sony Xperia M2. Men precis som Desire 610 får Moto G ut mer ur tekniken, kanske för att den kör en nästan omodifierad version av Android, och användandet är lätt och smidigt, även om prestandasiffrorna från Geekbench 3 (334 poäng single-core, 1124 poäng multi-core) är på samma nivå som exempelvis LG G2 Mini, som körde långtifrån så friktionsfritt som vi hade velat. Det gör däremot Moto G, vilket bland annat visar sig när vi kör vårt sedvanliga testspel, Shadowgun, som är både stort och har tung grafik. Det flyter bara på utan avbrott och pauser.

Ljudkvaliteten är godkänd, och det fina ljudet tillsammans med den utmärkta skärmen gör att Moto G är ett tvättäkta litet multimediemonster.

Telefonen är lite knubbig och inte riktigt lika lätt som en dyrare highend-modell skulle ha varit, men den är robust och solid och ligger skönt i handen på grund av den avrundade formen.

Slutsats
Motorola Moto G är en renodlad Android-mobil som kommer så nära Googles egen vision som det överhuvudtaget bara går. För pengarna är prestanda absolut godkända och skärmkvaliteten är i topp – faktiskt testets bästa. Kameran är godkänd och har kul funktioner och ljudkvaliteten är också bra. Dessvärre får man klara sig utan 4G/LTE och en möjlighet att utöka det alltför begränsade minnet. Annars hade vi haft vår testvinnare här. I stället utser vi Moto G till testets Bästa köp.

Home tycker

Utmärkt skärm med HD-upplösning, bra kamera med kul funktioner, briljant ljudkvalitet och fina prestanda som ger en lättflytande och smidig användarkänsla utan avbrott. 8 gigabyte inbyggt minne är i underkant och det går inte att utöka minnet med microSD-kort. Och så har Moto G inte 4G/LTE.

Också i detta test:

5 smartmobiler i mellanklassen

LG G2 Mini

Liten modell missar lite

LG G2 har visserligen namnet gemensamt med en hyllad toppmodell, men förvänta dig inte för mycket.

Kameran är respektabel, ljudet är godkänt och LG:s unika design och funktioner är också värda beröm. Detsamma är 4G/LTE med tanke på det låga priset.
LG G2 arbetar slött och skärmupplösningen är inte tillfredsställande. Inte ens med tanke på priset. Och så hade mer lagringsplats varit en fördel.
Läs hela testet

Nokia Lumia 1320

Världens enda budget-phablet

Nokia Lumia är lite av en ensamvarg men ger ändå konkurrenterna en hård match.

Tunga kamera-appar, höga prestanda och utmärkt ljud gör Lumia 1320 till en underhållande smartmobil som absolut är värd pengarna. Och vi uppskattar stödet för microSD-kort upp till 64 gigabyte.
Windows Phone-plattformen har inte lika många appar som konkurrenterna Android och iOS. Och 8 gigabyte inbyggt minne är inte mycket.
Läs hela testet

HTC Desire 610

Positiv överraskning

På papperet sticker inte HTC Desire 610 ut från mängden, men i praktiken har den högre prestanda än förväntat.

På papperet hade både skärmupplösning och prestanda kunnat vara bättre, men HTC får ut mer ur tekniken än konkurrenterna och resultatet är absolut tillfredsställande. Detsamma gäller ljudkvaliteten, och vi uppskattar stödet för microSD upp till 128 GB.
Baksidan av plast suger nästan åt sig fingeravtryck.
Läs hela testet

Sony Xperia M2

M som i medelmåtta

Sony Xperia M2 saknar det där lilla sista.

Ljudkvaliteten är i topp och vi gillar Sonys egna appar, till exempel kamera-appen och Walkman-musikspelaren.
Prestanda är för låga, vilket resulterar i en användarupplevelse med hackningar och små pauser. Skärmupplösningen hade också kunnat vara bättre, och hur kommer det sig att frontkameran bara har VGA-upplösning?
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Xiaomi har lyssnat på kritiken

Rulla till toppen