annons
annons
annons

Test av Monitor Audio Bronze BR6

Dunderköpet

Engelska högtalare anses ofta vara plågsamt exakta men lite tråkiga. De här från Monitor Audio är definitivt inte trista!

Ljud & Bild tycker

 • Rapp basrespons
  Mycket bra dynamik
  Bra pris

 • Inget silkeslent mellanregister.

annons

Bronze BR6 är beteckningen på den största golvmodellen i Bronze Reference-serien. Den är 97 cm i strumplästen och har portar både fram och bak för att utnyttja rummets basförstärkning optimalt. Detta är en utmaning eftersom väggarnas förstärkning ofta kan göra mer skada än nytta. Resultatet kan lätt bli grötig och trög bas. Men Monitor Audio har försökt stämma av basportarna optimalt för att responsen ska bli så precis som möjligt, samtidigt som högtalarna ska generera tillräckligt med bas för att engagera.

Med metallpartiklar inskjutna i polypropylen blir bas- och mellanregistermembranen styvare, samtidigt som de bevarar det annars så mjuka polypropylenet. Diskantdomen är av aluminium som klätts med keramik för att göra den extra styv och få låg förvrängning.

Ljudet
Flygeln är ett komplext instrument som har över- och undertoner i en oändlig klangatmosfär. Svår att återge naturligt, med andra ord. Men Monitor Audio tar sig an utmaningen och återger pianot stort och med synnerligen fin snärt. Monitor Audio återger en flygel med en energi och ett driv som bara Canton och Tannoy kan matcha, fast har ett jämnare frekvensregister än Canton och djupare basstruktur än Tannoy. BR6 är inte lika raffinerad och upplöst längre upp i övertonerna som B&W, men kan ända uppfattas som mer engagerande.

En stråksektion återges som om dirigenten har en fast och nästan aggressiv hand. Mer hård än mjuk, med andra ord. Det känns som om man sitter på tredje raden i konserthuset, medan B&W förflyttar lyssnaren tillbaka till rad 20. Sammantaget tycker vi nog att B&W har ett övertag på grund av sin finessrika spelstil.

När vi byter till elektroniska rytmer är det ingen tvekan om att Monitor Audio har en bra stuns i basen. Bertine Zetlitz ”My Italian Greyhound” tillhör definitivt hennes bäst producerade skivor och har ett bra tryck i basregistret. BR6 är med på noterna. Även om vissa delar av mellanregistret är mer framåt än hos B&W är basen fylligare och varmare. Det är en stor fördel med sådan här musik. Bertines röst sticker också ut mer hos Monitor Audio. Inte lika mycket som hos Canton, men däremot mer jämnt i hela registret.

Fakta

 • 1-tums diskant
 • 6,5-tums mellanregisterbas
 • 2 x 6,5-tums baselement
 • Frekvensomfång:
 • 33–30 000 Hz
 • Känslighet: 90 dB
 • Impedans: 4 ohm
 • Mått: 97 x 20 x 30 cm
Tillverkare:
Monitor Audio
Pris:
7.500,-
Ljudkvalitet
Funktionalitet
Användning
Kvalitetsintryck
annons
annons
annons
annons