annons
annons

grupptest: 5 Strömningsförstarkare

Modern hifi när den när som bäst

Om du vill ha bra ljud som är smidigt att styra så ska du köpa någon av de här trådlösa förstärkarna med strömning och multiroom.

Hemma hos många har mobilen tagit över som den vanligaste källan när musiken ska sprida god stämning. Ända tills nyligen framkallade blotta tanken på något sådant rysningar hos personer som var intresserade av hög ljudkvalitet. Men mobilen kan faktiskt förenas med stereon på ett ganska så elegant sätt, utan att det förstör ljudet.

Strömningsförstärkare

Trådlösa Bluetooth-högtalare kan vara helt okej, men om du vill ha både riktigt hifi-ljud och all den moderna trådlösa teknikens bekvämlighet så är det en strömningsförstärkare du ska ha.

Den fungerar som vilken hifi-förstärkare som helst och kopplas till ett par valfria högtalare. Med kablar. Skillnaden är att förstärkaren har trådlös nätverksanslutning och inbyggt stöd för strömningstjänster. Alla låtar och spellistor visas i en app på mobilen, som också används för att styra alltihop. Och de här apparna har med tiden blivit väldigt användarvänliga.

Själva avspelningen görs i förstärkaren. På så sätt får man kortast möjliga signalväg och bäst behandling av den digitala ljudsignalen. Till skillnad från exempelvis Bluetooth, som skickar en komprimerad ljudsignal från mobilen genom luften – och ger sämre ljud i andra änden.

I det här testet tar vi en titt på alternativ till Sonos, som är marknadsledande i segmentet men som stöder inte högupplöst ljud. Det gör däremot alla testdeltagarna.

Hur fungerar en strömningsförstärkare?

Gemensamt för alla förstärkarna är att de har trådlös nätverksanslutning (wifi) och en möjlighet att styra musikuppspelningen via en app i mobilen eller surfplattan. De kan också kopplas ihop trådlöst med andra kompatibla produkter och spela den musik du vill lyssna på i hela huset. Så kallat multiroom.

Ett mesh-nätverk som Netgear Orbi AC2200 ger bättre wifi-täckning. Foto: Netgear

 

Installation och inställning varierar, men i stora drag handlar det om att koppla förstärkaren till hemnätverket och knappa in rätt lösenord. Förutom wifi har de flesta förstärkarna en möjlighet att spela musik trådlöst via Bluetooth, och vissa av dem har AirPlay. Det kan vara käckt att ha om du får besök av vänner eller om förstärkaren inte stöder alla musiktjänster. Så långt som möjligt rekommenderar vi att du använder wifi (eller ännu hellre en nätverkskabel direkt in i förstärkaren) i stället för Bluetooth. Det ger bättre ljud, drar mindre batteri i telefonen, plus att du slipper tappa musiken varje gång telefonen ringer.

Kandidaterna

För några år sedan gjorde vi ett test av olika strömningsförstärkare, både stora och små, där Bluesound PowerNode2 gick segrande ur striden. Den slog bland annat Sonos marknadsledande Connect:Amp genom att både ha ett kraftfullare ljud och en renare återgivning av musiken.

Nu vill vi se om det finns någon som kan slå Bluesound-förstärkaren. HS2-versionen av Heos Amp och Electrocompaniets nya EC Living Rena SA-1 är två av dem som vill lägga beslag på segern. Detsamma gäller den billigare Yamaha WXA-50 och helt nya Klipsch PowerGate. Anslutningar och funktioner är ungefär likadana i dem allihop, så skillnaderna är främst ljudkvaliteten och användarvänligheten.

Så testade vi

I det här testet har vi lagt störst vikt vid ljudkvaliteten. Förstärkarna är testade med blandat urval musik i CD-kvalitet från strömningstjänsten Tidal.

Vi lyssnade genom golvhögtalarna Focal Kanta No.2. De ligger egentligen i helt fel prisklass (80 000 kr), men är lättdrivna och funkar utmärkt även med billiga förstärkare. Och viktigast av allt är att de skiljer tydligt på olika produkter, vilket gör det enklare att höra skillnad på förstärkarna.

Bästa pris på 5 Strömningsförstarkare
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Yamaha WXA-50 5 000 kr

HEOS Amp HS2 5 900 kr

Klipsch PowerGate 6 500 kr

Electrocompaniet EC Living Rena SA-1 7 500 kr

Bluesound PowerNode2 7 900 krHar du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-