annonse
annonse
Test av: 5 Strömningsförstarkare

Modern hifi när den när som bäst

Om du vill ha bra ljud som är smidigt att styra så ska du köpa någon av de här trådlösa förstärkarna med strömning och multiroom.

annonse

Hemma hos många har mobilen tagit över som den vanligaste källan när musiken ska sprida god stämning. Ända tills nyligen framkallade blotta tanken på något sådant rysningar hos personer som var intresserade av hög ljudkvalitet. Men mobilen kan faktiskt förenas med stereon på ett ganska så elegant sätt, utan att det förstör ljudet.

Strömningsförstärkare

Trådlösa Bluetooth-högtalare kan vara helt okej, men om du vill ha både riktigt hifi-ljud och all den moderna trådlösa teknikens bekvämlighet så är det en strömningsförstärkare du ska ha.

Den fungerar som vilken hifi-förstärkare som helst och kopplas till ett par valfria högtalare. Med kablar. Skillnaden är att förstärkaren har trådlös nätverksanslutning och inbyggt stöd för strömningstjänster. Alla låtar och spellistor visas i en app på mobilen, som också används för att styra alltihop. Och de här apparna har med tiden blivit väldigt användarvänliga.

Själva avspelningen görs i förstärkaren. På så sätt får man kortast möjliga signalväg och bäst behandling av den digitala ljudsignalen. Till skillnad från exempelvis Bluetooth, som skickar en komprimerad ljudsignal från mobilen genom luften – och ger sämre ljud i andra änden.

I det här testet tar vi en titt på alternativ till Sonos, som är marknadsledande i segmentet men som stöder inte högupplöst ljud. Det gör däremot alla testdeltagarna.

Hur fungerar en strömningsförstärkare?

Gemensamt för alla förstärkarna är att de har trådlös nätverksanslutning (wifi) och en möjlighet att styra musikuppspelningen via en app i mobilen eller surfplattan. De kan också kopplas ihop trådlöst med andra kompatibla produkter och spela den musik du vill lyssna på i hela huset. Så kallat multiroom.

Ett mesh-nätverk som Netgear Orbi AC2200 ger bättre wifi-täckning. Foto: Netgear

 

Installation och inställning varierar, men i stora drag handlar det om att koppla förstärkaren till hemnätverket och knappa in rätt lösenord. Förutom wifi har de flesta förstärkarna en möjlighet att spela musik trådlöst via Bluetooth, och vissa av dem har AirPlay. Det kan vara käckt att ha om du får besök av vänner eller om förstärkaren inte stöder alla musiktjänster. Så långt som möjligt rekommenderar vi att du använder wifi (eller ännu hellre en nätverkskabel direkt in i förstärkaren) i stället för Bluetooth. Det ger bättre ljud, drar mindre batteri i telefonen, plus att du slipper tappa musiken varje gång telefonen ringer.

Kandidaterna

För några år sedan gjorde vi ett test av olika strömningsförstärkare, både stora och små, där Bluesound PowerNode2 gick segrande ur striden. Den slog bland annat Sonos marknadsledande Connect:Amp genom att både ha ett kraftfullare ljud och en renare återgivning av musiken.

Nu vill vi se om det finns någon som kan slå Bluesound-förstärkaren. HS2-versionen av Heos Amp och Electrocompaniets nya EC Living Rena SA-1 är två av dem som vill lägga beslag på segern. Detsamma gäller den billigare Yamaha WXA-50 och helt nya Klipsch PowerGate. Anslutningar och funktioner är ungefär likadana i dem allihop, så skillnaderna är främst ljudkvaliteten och användarvänligheten.

Så testade vi

I det här testet har vi lagt störst vikt vid ljudkvaliteten. Förstärkarna är testade med blandat urval musik i CD-kvalitet från strömningstjänsten Tidal.

Vi lyssnade genom golvhögtalarna Focal Kanta No.2. De ligger egentligen i helt fel prisklass (80 000 kr), men är lättdrivna och funkar utmärkt även med billiga förstärkare. Och viktigast av allt är att de skiljer tydligt på olika produkter, vilket gör det enklare att höra skillnad på förstärkarna.

TEST AV: Bluesound PowerNode2

Bluesound föredrar nog att betraktas som en självständig tillverkare, men sanningen är att produkterna utvecklas av NADs ingenjörer och de använder även NADs distributionsnätverk. Och det är inte dumt, förLes hele testen her...

TEST AV: HEOS Amp HS2

Heos är japanska Denons multiroom-system. Det finns en rad olika högtalarmodeller, plus Heos Amp som driver fristående stereohögtalare. Sedan vi testade den senast har förstärkaren kommit i en HS2-version. NyttLes hele testen her...

TEST AV: Klipsch PowerGate

Klipsch är helt nya i strömnings-gamet och har insett att när det gäller appar och användargränssnitt så finns det redan inarbetade lösningar som fungerar bättre än de skulle ha kunnaLes hele testen her...

TEST AV: EC Living Rena SA-1

De senaste åren har Electrocompaniet satsat hårt på strömning. EC Living är deras billigaste lifestyle-produkter, men de sätts fortfarande ihop i Norge i stället för i något asiatiskt lågkostnadsland. ProdukternaLes hele testen her...

TEST AV: Yamaha WXA-50

Förutom högupplösta ljudformat (inklusive DSD) har Yamaha både Tidal och Deezer inbyggt direkt i appen, och Spotify-prenumeranter kan använda Spotifys egen app. Grundläggande förstärkarfunktioner går också att styra med enLes hele testen her...

Fakta & Betyg:

Yamaha WXA-50 5 000 kr

HEOS Amp HS2 5 900 kr

Klipsch PowerGate 6 500 kr

Electrocompaniet EC Living Rena SA-1 7 500 kr

Bluesound PowerNode2 7 900 kr

Les också:

Radio på resan

Radio kan man lyssna på var som helst och det bästa av allt är att det är gratis.

Fickradio

Pop Travel är perfekt som reseradio för folk på språng.

Enkel och bra

Sangean DPR-67 är mycket radio för pengarna och mitt i prick som reseradio.

Stilren reseradio

Constellation Aria är en utmärkt radio som tar lite plats och klarar mycket.

Ett drag av lyx

Pure-radion blir inte riktigt bärbar förrän man köper till ett batteripack.

Stereoljud

Sony-radion spelar i stereo och är välutrustad, med bra pris och lång batteritid.

Uthållig reseradio

Lilla Juice Portable spelar längre än de flesta och låter inte dumt alls.

Budgetvinnaren

Radionette har inte den minsta, men den bästa billiga reseradion.

Dubbelt upp

Den stora Sandstrøm-radion bjuder på bra stereoljud.

Sann musikglädje

En del tvingar oss att välja mellan muskler och upplösning, men Bluesound är det närmaste vi kommer både och.

Kraftfull och välljudande

Den lilla förstärkaren från Heos sparkar verkligen ifrån sig.

Komplett underhållningscentral

Strömningsförstärkaren med flest anslutningar kommer från Klipsch. Och den är väldigt bra.

I denne testen hittar du:

Bluesound PowerNode2

En del tvingar oss att välja mellan muskler och upplösning, men Bluesound är det närmaste vi kommer både och.

HEOS Amp HS2

Den lilla förstärkaren från Heos sparkar verkligen ifrån sig.

Klipsch PowerGate

Strömningsförstärkaren med flest anslutningar kommer från Klipsch. Och den är väldigt bra.

EC Living Rena SA-1

När det gäller att renodla hifi-upplevelsen är det få kan slå Electrocompaniets förstärkare i EC Living-serien.

Yamaha WXA-50

Yamahas förstärkare stöder alla de viktigaste tjänsterna och MusicCast-systemet är bland de mest användarvänliga.

På forsidan nu

Sony DSC-RX0

Sony har länge varit specialister på miniatyrisering. De har gjort de minsta videokamerorna, de minsta stillbildskamerorna och den minsta Walkman-spelaren....

9 Resehögtalare

Resehögtalare blir allt mer populära. Många har insett att det är trist att alla sitter med mobilen och lyssnar för...

Olympus PEN E-PL9

Storleken på kameran är avgörande för många. Om den är för stor och tung så betyder det att den används...

Denon AH-D5200

Denon gör hörlurar av alla klasser och sorter. Från in-ear-sportmodeller till highend-modeller avsedda för lugn och ro hemma. Denon AH-D5200...

6 trådlösa öronproppar

Det är inte alla som tycker det är kul att släpa kroppen till det lokala gymmet för att bränna kalorier....

annonse
annonse
annonse
annonse