annonse
annonse

Toshiba Encore WT8-A-102

En dålig idé

Toshiba Encore är en liten 8-tums surfplatta som kör en fullversion av Windows 8.1. Det är lika bedårande – och praktiskt – som en gris i ballerinakjol.

Enastående ljud, hyfsade prestanda och en robust byggkvalitet är några av den här surfplattans få fördelar. Dessutom går det utmärkt att ha den till enkla saker som musik, film och surfning, så länge man håller sig långt borta från Windows- skrivbordet!
Med bara 32 GB minne och en 8-tums skärm med 1280 x 800 pixlars upplösning borde Toshiba aldrig ha utrustat Encore med en full Windows-installation, som ju på egen hand tar upp nästan allt minne. Touch-kontrollen är katastrofal, och så saknar vi möjligheten att ha mobilt internet.

Om man vill vara riktigt kritisk mot något så ska man se till att packa in kritiken prydligt i något positivt till att börja med och något mer positivt mot slutet. Därför måste vi börja med att säga att Toshiba Encore med Windows 8.1 klarar sig mycket bättre än vi hade räknat med när det gäller rena prestanda. Med Geekbench-poäng på 791 (single-core) och 2590 (multi-core) är den nästan lika snabb som highend-Androider som Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) och senaste Transformer Pad från Asus. Och Browsermark 2.0-resultatet 2738 hamnar strax över de något billigare Android-surfplattorna i samma storlek (7–8 tum) som LG G Pad 8.3 och Google Nexus 7 (2013 Edition).

Skärmen på 8 tum gör att Toshiba Encore genomgående har mycket gemensamt med de mindre Android-surfplattorna, eftersom den är avsedd att vara smidig att ta med överallt och har ett ganska så rimligt pris på 2 500 kronor. Med sina 445 gram och 10,7 mm tjocklek är den en smula mer mullig, men känns fortfarande lätt och angenäm. Framför allt tack vare den avrundande och gedigna konstruktionen. Detta är ingen highend-produkt, men ändå en surfplatta av god kvalitet.

Operativsystemet tar all plats
Men Encore har större ambitioner än sina små Android-rivaler som främst är avsedda för surfning, film, musik och spel. Toshiba-plattan är utrustad med en fullversion av Windows 8.1 och tanken är helt klart att man även ska kunna vara produktiv med surfplattedatorn (som därför också har ett komplett Microsoft Office Home-paket), men det är då allting går åt skogen.

Till att börja med har Encore bara 32 gigabyte lagringsplats. Och när Windows-installationen har tagit vad den behöver så finns det bara 10 gigabyte kvar. Det behövs inte många program på skrivbordet och större dokument och filer för att det utrymmet ska ta slut. Visst, minnet går att utöka med SD-kort, men att arbeta seriöst med en Toshiba Encore kommer ändå att kännas som att äta mat på ett flygplan när man sitter i mittensätet och är inklämd mellan två 180-kilospersoner.

Inte ens örnar ser
Sedan är skärmen en katastrof. Visst är 8-tumsformatet läckert och kompakt, men upplösningen på 1280 x 800 pixlar är inte imponerande. I synnerhet inte om man försöker sig på att arbeta i skrivbordsläge, vilket ju är hela poängen med att utrusta datorn med en fullversion av Windows. Alla fönster, textrader och knappar blir så små på skrivbordet att till och med en örn måste ha glas-ögon om den ska kunna se vad som händer på skärmen. Touch-funktionen är också en frustrerande upplevelse. Dels är många knappar och ikoner så små på skärmen att man faktiskt bara kan pricka dem om man har någon sorts pekpenna (vilket inte ingår, märk väl), och dels är själva touch-funktionaliteten miserabel. Vi råkade många gånger ut för att program och appar inte reagerande ens efter upprepade tryckningar på skärmen, och vi lägger skulden på sensorerna som helt enkelt inte är tillräckligt bra.

Blåskärm
Sist med inte minst lider Windows 8.1 av några barnsjukdomar som fick oss att se rött under testets gång. Det är till exempel användarovänligheter som att det virtuella tangentbordet kan täcka för sökfälten som man vill skriva i, så att man inte ser vad man skriver, eller rena fel som att YouTube-videor inte återgår från fullskärmsläge utan att webbläsaren fryser. Vi råkade till och med ut för den fruktade ”Blue Screen of Death” som visas när en Windows-dator kraschar fullständigt och gör en omstart. Det har vi aldrig sett på en surfplatta förut.

Lugn och fin …
Men Encore behöver inte vara ett helt hopplöst köp. Om man bara ignorerar det faktum att den kör en fullversion av Windows 8.1 och låtsas som om den kör Windows RT 8.1 – alltså håller sig undan skrivbordsläget – så klarar surfplattan allt som man egentligen brukar använda en sådan produkt till på ett riktigt bra sätt. Skärmupplösningen är inte prålig men går absolut att leva med. Och för att surfa, titta på film, lyssna på musik, titta på bilder och rent allmänt köra diverse appar, är Toshiba tämligen lysande. Framför allt ljudet är riktigt bra, med fin tyngd i hela registret och inte minst en bra och rejäl bas.

Däremot är det ett streck i räkningen att Toshiba Encore inte går att köra med mobilt internet.

Slutsats
Titt som tätt stöter vi på produkter som var en god idé från början men som förverkligats på ett dåligt sätt. Med Toshiba Encore är det däremot nästan tvärtom. Prestanda ligger över vad man kan förvänta sig för pengarna, byggkvaliteten är godkänd och designen är – om än en smula ospännande – rund och ganska så användarvänlig. Men att någon över huvud taget kan komma på tanken att klämma in en fullversion av Windows i 32 gigabyte minne är ett mysterium vi antagligen aldrig kommer att lösa. Efter operativsystemet och diverse appar är istoppade finns knappt 10 gigabyte kvar, och då får man knappt plats med ytterligare appar och absolut inte musik och film. Och hur man någonsin, ens med extra minne i form av microSD-kort, ska kunna använda Encore till något professionellt och produktivt, vilket ju egentligen är tanken med produkten, är det nog bara Toshibas ingenjörer som kan svara på. Det underlättar inte heller att den fulla skärmupplösningen på den 8 tum stora skärmen gör både ikoner, knappar och bokstäver snudd på omöjliga att se. Och det är inte speciellt praktiskt att touch-kontrollen fungerar så dåligt som den gör. Och varför finns inte surfplattan i en version med mobilt internet?

Toshiba Encore är en dålig idé som till viss del förverkligats på ett bra sätt. Så länge man glömmer allt som har med fullversionen av Windows att göra och nöjer sig med att använda surfplattan till enklare saker, kan den vara ett någorlunda vettigt köp.

Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • Windows 8.1 32 bit
 • Intel Atom 1,33 GHz Z3740-processor
 • 2 GB RAM / 32 GB SSD + microSD (max 64 GB)
 • 8-tums LED 1280 x 800 (189 ppi)
 • Kamera: 8 Mp (med autofokus) + 2 Mp
 • Micro USB 2.0, Micro HDMI, 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0
 • 213 x 135,9 x 10,68 mm
 • 445 g
 • Upp till 14,5 timmars batteritid
 • Pris: 2 500 kr
 • toshiba.se
Pris: 2500,-

Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-