annons
annons

Motorola Xoom

Ett stort alternativ

Motorola är inte okända men här i Sverige är de inte så heta på mobilmarknaden. Nu håller de på att göra comeback.

Ganska snabb. Bra batteritid. Bra kamera.
Stor och tung. Dålig skärm.

Förutom mobiltelefoner satsar Motorola på surfplattor och detta är deras första. Xoom har både bra och mindre bra sidor.

Design
Utseendet är den första av flera dåliga sidor. För det första är Xoom väldigt stor och klumpig. Den enklaste versionen väger 708 gram, och det är utan 3G. Den känns visserligen solid, men det får finnas gränser. Skärmen är stor och fullt i klass med iPads och Samsungs. Den är dock känslig för reflexer vilket gjorde oss frustrerade ibland. En annan detalj med skärmen är att man kan se pixlarna. Det beror på att rutnätet i bakgrunden inte alls ligger i bakgrunden utan syns igenom bildpunkterna, vilket är väldigt irriterande.

Bortsett från detta är Xoom en tämligen attraktiv surfplatta som har microUSB-port och som av någon anledning är utrustad med en speciell laddkontakt. Den har också en kortplats för microSD-kort. Det speciella med denna är att den helt enkelt inte fungerar. Det saknas helt enkelt stöd för den. Enligt Motorola är det Androids fel och så fort operativsystemet stöder den så ska allt fungera.

Användning
Xoom kör som sagt Android Honeycomb och Motorola har gjort ytterst få förändringar av det. Här finns webbläsare, e-postprogram och kalender som fungerar helt utmärkt. På det stora hela finns det inte många specialanpassningar från Motorolas sida. Operativsystemet har allt du behöver och Android Market fungerar fint som applikationsbutik. Jämfört med Apples App Store är urvalet inte lika stort, men det blir allt bättre.

Kameran har fem megapixlar och fungerar utmärkt. Att kalla Xoom för fickkamera vore dock att överdriva, vi bär hellre runt på en vanlig kompaktkamera. Kameran på framsidan har två megapixlar och är lite bättre än vad som brukar sitta i surfplattor. Den stora kameran på baksidan kan filma video i 720p och fungerar ganska så bra. Vill du titta på film på Xoom så går det också bra. Ett problem är dock att inte särskilt många format stöds.

Är du intresserad av spel så ingår det hyfsat många från början och det faktum att Xoom är ganska så kraftig gör det till en positiv upplevelse. HD-spelen blir allt fler, så du kommer att få stor glädje av dem.

Slutsats
Xoom är relativt stor och tung och kunde med fördel ha varit lite smidigare. Skärmen plågas av reflexer även i inomhusbelysning och dessutom skiner pixlarna igenom vilket är irriterande. Annars är Motorola-surfplattan en positiv upplevelse. Bilderna som kameran tar är bra och batteritiden är godkänd. Om du inte stör dig på den höga vikten är detta inget dumt alternativ alls.

Förutom mobiltelefoner satsar Motorola på surfplattor och detta är deras första. Xoom har både bra och mindre bra sidor. Design Utseendet är den första av flera dåliga sidor. För det första är Xoom väldigt stor och klumpig. Den enklaste versionen väger 708 gram, och det är utan 3G. Den känns visserligen solid, men det får finnas gränser. Skärmen är stor och fullt i klass med iPads och Samsungs. Den är dock känslig för reflexer vilket gjorde oss frustrerade ibland. En annan detalj med skärmen är att man kan se pixlarna. Det beror på att rutnätet i bakgrunden inte alls ligger i bakgrunden utan syns igenom bildpunkterna, vilket är väldigt irriterande. Bortsett från detta är Xoom en tämligen attraktiv surfplatta som har microUSB-port och som av någon anledning är utrustad med en speciell laddkontakt. Den har också en kortplats för microSD-kort. Det speciella med denna är att den helt enkelt inte fungerar. Det saknas helt enkelt stöd för den. Enligt Motorola är det Androids fel och så fort operativsystemet stöder den så ska allt fungera. Användning Xoom kör som sagt Android Honeycomb och Motorola har gjort ytterst få förändringar av det. Här finns webbläsare, e-postprogram och kalender som fungerar helt utmärkt. På det stora hela finns det inte många specialanpassningar från Motorolas sida. Operativsystemet har allt du behöver och Android Market fungerar fint som applikationsbutik. Jämfört med Apples App Store är urvalet inte lika stort, men det blir allt bättre. Kameran har fem megapixlar och fungerar utmärkt. Att kalla Xoom för fickkamera vore dock att överdriva, vi bär hellre runt på en vanlig kompaktkamera. Kameran på framsidan har två megapixlar och är lite bättre än vad som brukar sitta i surfplattor. Den stora kameran på baksidan kan filma video i 720p och fungerar ganska så bra. Vill du titta på film på Xoom så går det också bra. Ett problem är dock att inte särskilt många format stöds. Är du intresserad av spel så ingår det hyfsat många från början och det faktum att Xoom är ganska så kraftig gör det till en positiv upplevelse. HD-spelen blir allt fler, så du kommer att få stor glädje av dem. Slutsats Xoom är relativt stor och tung och kunde med fördel ha varit lite smidigare. Skärmen plågas av reflexer även i inomhusbelysning och dessutom skiner pixlarna igenom vilket är irriterande. Annars är Motorola-surfplattan en positiv upplevelse. Bilderna som kameran tar är bra och batteritiden är godkänd. Om du inte stör dig på den höga vikten är detta inget dumt alternativ alls.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 39:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Motorola Xoom
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 10,1-tums skärm
  • 1280 x 800 pixlar
  • 730 gram
  • MicroUSB, MicroSD
  • laddkontakt
  • Android 3 Honeycomb
  • Finns med Wi-Fi och 3G
  • 16 eller 32 GB
Pris: 5500:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-