annonse
annonse
annonse

Motorola Xoom

Ett stort alternativ

Motorola är inte okända men här i Sverige är de inte så heta på mobilmarknaden. Nu håller de på att göra comeback.

Ganska snabb. Bra batteritid. Bra kamera.
Stor och tung. Dålig skärm.

Förutom mobiltelefoner satsar Motorola på surfplattor och detta är deras första. Xoom har både bra och mindre bra sidor.

Design
Utseendet är den första av flera dåliga sidor. För det första är Xoom väldigt stor och klumpig. Den enklaste versionen väger 708 gram, och det är utan 3G. Den känns visserligen solid, men det får finnas gränser. Skärmen är stor och fullt i klass med iPads och Samsungs. Den är dock känslig för reflexer vilket gjorde oss frustrerade ibland. En annan detalj med skärmen är att man kan se pixlarna. Det beror på att rutnätet i bakgrunden inte alls ligger i bakgrunden utan syns igenom bildpunkterna, vilket är väldigt irriterande.

Bortsett från detta är Xoom en tämligen attraktiv surfplatta som har microUSB-port och som av någon anledning är utrustad med en speciell laddkontakt. Den har också en kortplats för microSD-kort. Det speciella med denna är att den helt enkelt inte fungerar. Det saknas helt enkelt stöd för den. Enligt Motorola är det Androids fel och så fort operativsystemet stöder den så ska allt fungera.

Användning
Xoom kör som sagt Android Honeycomb och Motorola har gjort ytterst få förändringar av det. Här finns webbläsare, e-postprogram och kalender som fungerar helt utmärkt. På det stora hela finns det inte många specialanpassningar från Motorolas sida. Operativsystemet har allt du behöver och Android Market fungerar fint som applikationsbutik. Jämfört med Apples App Store är urvalet inte lika stort, men det blir allt bättre.

Kameran har fem megapixlar och fungerar utmärkt. Att kalla Xoom för fickkamera vore dock att överdriva, vi bär hellre runt på en vanlig kompaktkamera. Kameran på framsidan har två megapixlar och är lite bättre än vad som brukar sitta i surfplattor. Den stora kameran på baksidan kan filma video i 720p och fungerar ganska så bra. Vill du titta på film på Xoom så går det också bra. Ett problem är dock att inte särskilt många format stöds.

Är du intresserad av spel så ingår det hyfsat många från början och det faktum att Xoom är ganska så kraftig gör det till en positiv upplevelse. HD-spelen blir allt fler, så du kommer att få stor glädje av dem.

Slutsats
Xoom är relativt stor och tung och kunde med fördel ha varit lite smidigare. Skärmen plågas av reflexer även i inomhusbelysning och dessutom skiner pixlarna igenom vilket är irriterande. Annars är Motorola-surfplattan en positiv upplevelse. Bilderna som kameran tar är bra och batteritiden är godkänd. Om du inte stör dig på den höga vikten är detta inget dumt alternativ alls.

Förutom mobiltelefoner satsar Motorola på surfplattor och detta är deras första. Xoom har både bra och mindre bra sidor.Design Utseendet är den första av flera dåliga sidor. För det första är Xoom väldigt stor och klumpig. Den enklaste versionen väger 708 gram, och det är utan 3G. Den känns visserligen solid, men det får finnas gränser. Skärmen är stor och fullt i klass med iPads och Samsungs. Den är dock känslig för reflexer vilket gjorde oss frustrerade ibland. En annan detalj med skärmen är att man kan se pixlarna. Det beror på att rutnätet i bakgrunden inte alls ligger i bakgrunden utan syns igenom bildpunkterna, vilket är väldigt irriterande.Bortsett från detta är Xoom en tämligen attraktiv surfplatta som har microUSB-port och som av någon anledning är utrustad med en speciell laddkontakt. Den har också en kortplats för microSD-kort. Det speciella med denna är att den helt enkelt inte fungerar. Det saknas helt enkelt stöd för den. Enligt Motorola är det Androids fel och så fort operativsystemet stöder den så ska allt fungera.Användning Xoom kör som sagt Android Honeycomb och Motorola har gjort ytterst få förändringar av det. Här finns webbläsare, e-postprogram och kalender som fungerar helt utmärkt. På det stora hela finns det inte många specialanpassningar från Motorolas sida. Operativsystemet har allt du behöver och Android Market fungerar fint som applikationsbutik. Jämfört med Apples App Store är urvalet inte lika stort, men det blir allt bättre.Kameran har fem megapixlar och fungerar utmärkt. Att kalla Xoom för fickkamera vore dock att överdriva, vi bär hellre runt på en vanlig kompaktkamera. Kameran på framsidan har två megapixlar och är lite bättre än vad som brukar sitta i surfplattor. Den stora kameran på baksidan kan filma video i 720p och fungerar ganska så bra. Vill du titta på film på Xoom så går det också bra. Ett problem är dock att inte särskilt många format stöds.Är du intresserad av spel så ingår det hyfsat många från början och det faktum att Xoom är ganska så kraftig gör det till en positiv upplevelse. HD-spelen blir allt fler, så du kommer att få stor glädje av dem.Slutsats Xoom är relativt stor och tung och kunde med fördel ha varit lite smidigare. Skärmen plågas av reflexer även i inomhusbelysning och dessutom skiner pixlarna igenom vilket är irriterande. Annars är Motorola-surfplattan en positiv upplevelse. Bilderna som kameran tar är bra och batteritiden är godkänd. Om du inte stör dig på den höga vikten är detta inget dumt alternativ alls.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Motorola Xoom
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 10,1-tums skärm
  • 1280 x 800 pixlar
  • 730 gram
  • MicroUSB, MicroSD
  • laddkontakt
  • Android 3 Honeycomb
  • Finns med Wi-Fi och 3G
  • 16 eller 32 GB
Pris: 5500,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nikon Z6

Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019

Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.

2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+

Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.

grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet

En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar

Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.

Sluten toppmodell och förstärkare från Focal

Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.

Recension
The Predator (2018)

Skugga från det förflutna

Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.

Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.