annons
annons

BlackBerry Playbook

Snygg men krånglig

Här är en 7-tums surfplatta till. Och inte nog med det, den kör ett eget operativsystem: Blackberry OS.

Mycket snabb. Bra multitasking.
Saknar 3G. Måste ha Blackberry mobil för e-post. Inkoppling av dator är frustrerande.

Det kan verka som om Blackberry utgick från HP:s WebOS när de utvecklade Playbook. Det finns så många likheter att de knappast kan vara en slump. Bortsett från detta är det ingen tvekan om att operativsystemet är speciellt utvecklat för den här surfplattan, med de fördelar – för att inte tala om nackdelar – det medför.

Design
Det första du reagerar på är att Playbook av någon anledning har en 2 cm tjock ram runt allting. Den beror på fingerrörelserna som används för att styra programmen. Medan Apples iOS svarar på flera fingrars rörelser, så kallade ”gestures”, för att sköta vissa funktioner, använder Playbook själva ramen för att styra dem. Om du börjar svepa med fingret ute i ramen och drar det över skärmen så får du tillgång till appar. En liknande svepning ovanifrån och nedåt visar inställningar, och så vidare. Detta är ett oerhört användarvänligt system.

Playbook har en MicroUSB-port för både laddning och dataöverföring, vilket är effektivt. Den saknar däremot kortplatser, precis som iPad. Men en microHDMI-kontakt för video finns.

Användning
Det finns naturligtvis en del negativa sidor också. Faktiskt ganska så många. Detta är nämligen en surfplatta som är gjord för att fungera tillsammans med en Blackberry-telefon. Den har inget eget 3D-stöd utan är beroende av en telefon för det.

Så till dagens stora besvikelse. Av säkerhetsskäl är systemet gjort så att du inte har en egen e-postläsare. Detta är en helt central funktion i en surfplatta, men återigen är du bunden till ett samarbete med en Blackberry-telefon. Det gör att systemet är ovanligt krångligt, men allt beror enligt Blackberry på säkerhet. I praktiken innebär detta att Playbook inte alls passar för andra än de som redan är ”gifta” med Blackberry och har tänkt fortsätta vara det. Du kan däremot hämta e-post från exempelvis Gmail via webbläsaren.

När vi sade att användarvänligheten är väldigt bra är det en sanning med modifikation. Själva skötseln är väldigt enkel. Men försök koppla upp Playbook mot exempelvis datorn. Då påbörjas en process jag inte unnar någon. Inkopplingen görs via microUSB, men av något outgrundlig anledning används en nätcentrisk anslutningsmetod. Och det leder till mycket elände. Det orsakar så många konflikter och ominstallationer att vi höll på att ge upp flera gånger. Om man släpper en nybörjare på det här systemet är jag livrädd för konsekvenserna. Blackberry satsar så hårt på säkerhet att Playbook blir helt oanvändbar ibland.

På pluskontot fungerar det utmärkt att spela spel och ljudet är bra. Kameran har 5 megapixlar och tar bra bilder men är lite trög ibland.

Slutsats
Är du redan med i Blackberry-svängen och har en sådan telefon är detta ett attraktivt alternativ, under förutsättning att du har en egen IT-avdelning eller ett snabbnummer till support. Vanliga användare vill vi å det starkaste avråda från att köpa Playbook. Detta är en surfplatta som är byggd för företag som har Blackberry-infrastruktur.

Det kan verka som om Blackberry utgick från HP:s WebOS när de utvecklade Playbook. Det finns så många likheter att de knappast kan vara en slump. Bortsett från detta är det ingen tvekan om att operativsystemet är speciellt utvecklat för den här surfplattan, med de fördelar – för att inte tala om nackdelar – det medför. Design Det första du reagerar på är att Playbook av någon anledning har en 2 cm tjock ram runt allting. Den beror på fingerrörelserna som används för att styra programmen. Medan Apples iOS svarar på flera fingrars rörelser, så kallade ”gestures”, för att sköta vissa funktioner, använder Playbook själva ramen för att styra dem. Om du börjar svepa med fingret ute i ramen och drar det över skärmen så får du tillgång till appar. En liknande svepning ovanifrån och nedåt visar inställningar, och så vidare. Detta är ett oerhört användarvänligt system. Playbook har en MicroUSB-port för både laddning och dataöverföring, vilket är effektivt. Den saknar däremot kortplatser, precis som iPad. Men en microHDMI-kontakt för video finns. Användning Det finns naturligtvis en del negativa sidor också. Faktiskt ganska så många. Detta är nämligen en surfplatta som är gjord för att fungera tillsammans med en Blackberry-telefon. Den har inget eget 3D-stöd utan är beroende av en telefon för det. Så till dagens stora besvikelse. Av säkerhetsskäl är systemet gjort så att du inte har en egen e-postläsare. Detta är en helt central funktion i en surfplatta, men återigen är du bunden till ett samarbete med en Blackberry-telefon. Det gör att systemet är ovanligt krångligt, men allt beror enligt Blackberry på säkerhet. I praktiken innebär detta att Playbook inte alls passar för andra än de som redan är ”gifta” med Blackberry och har tänkt fortsätta vara det. Du kan däremot hämta e-post från exempelvis Gmail via webbläsaren. När vi sade att användarvänligheten är väldigt bra är det en sanning med modifikation. Själva skötseln är väldigt enkel. Men försök koppla upp Playbook mot exempelvis datorn. Då påbörjas en process jag inte unnar någon. Inkopplingen görs via microUSB, men av något outgrundlig anledning används en nätcentrisk anslutningsmetod. Och det leder till mycket elände. Det orsakar så många konflikter och ominstallationer att vi höll på att ge upp flera gånger. Om man släpper en nybörjare på det här systemet är jag livrädd för konsekvenserna. Blackberry satsar så hårt på säkerhet att Playbook blir helt oanvändbar ibland. På pluskontot fungerar det utmärkt att spela spel och ljudet är bra. Kameran har 5 megapixlar och tar bra bilder men är lite trög ibland. Slutsats Är du redan med i Blackberry-svängen och har en sådan telefon är detta ett attraktivt alternativ, under förutsättning att du har en egen IT-avdelning eller ett snabbnummer till support. Vanliga användare vill vi å det starkaste avråda från att köpa Playbook. Detta är en surfplatta som är byggd för företag som har Blackberry-infrastruktur.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 39:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på BlackBerry Playbook
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 7-tums skärm
  • 1024 x 600 pixlar
  • 425 gram
  • MicroUSB, microHDMI
  • 3,5-mm minijack
  • Blackberry OS (QNX)
  • 16, 32 eller 64 GB
Pris: 4500:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-