Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: BlackBerry Playbook

Snygg men krånglig

Här är en 7-tums surfplatta till. Och inte nog med det, den kör ett eget operativsystem: Blackberry OS.

Av / 2011-10-21 - 08:55
BlackBerry Playbook
Marius

Det kan verka som om Blackberry utgick från HP:s WebOS när de utvecklade Playbook. Det finns så många likheter att de knappast kan vara en slump. Bortsett från detta är det ingen tvekan om att operativsystemet är speciellt utvecklat för den här surfplattan, med de fördelar – för att inte tala om nackdelar – det medför.

Design
Det första du reagerar på är att Playbook av någon anledning har en 2 cm tjock ram runt allting. Den beror på fingerrörelserna som används för att styra programmen. Medan Apples iOS svarar på flera fingrars rörelser, så kallade ”gestures”, för att sköta vissa funktioner, använder Playbook själva ramen för att styra dem. Om du börjar svepa med fingret ute i ramen och drar det över skärmen så får du tillgång till appar. En liknande svepning ovanifrån och nedåt visar inställningar, och så vidare. Detta är ett oerhört användarvänligt system.

Playbook har en MicroUSB-port för både laddning och dataöverföring, vilket är effektivt. Den saknar däremot kortplatser, precis som iPad. Men en microHDMI-kontakt för video finns.

Användning
Det finns naturligtvis en del negativa sidor också. Faktiskt ganska så många. Detta är nämligen en surfplatta som är gjord för att fungera tillsammans med en Blackberry-telefon. Den har inget eget 3D-stöd utan är beroende av en telefon för det.

Så till dagens stora besvikelse. Av säkerhetsskäl är systemet gjort så att du inte har en egen e-postläsare. Detta är en helt central funktion i en surfplatta, men återigen är du bunden till ett samarbete med en Blackberry-telefon. Det gör att systemet är ovanligt krångligt, men allt beror enligt Blackberry på säkerhet. I praktiken innebär detta att Playbook inte alls passar för andra än de som redan är ”gifta” med Blackberry och har tänkt fortsätta vara det. Du kan däremot hämta e-post från exempelvis Gmail via webbläsaren.

När vi sade att användarvänligheten är väldigt bra är det en sanning med modifikation. Själva skötseln är väldigt enkel. Men försök koppla upp Playbook mot exempelvis datorn. Då påbörjas en process jag inte unnar någon. Inkopplingen görs via microUSB, men av något outgrundlig anledning används en nätcentrisk anslutningsmetod. Och det leder till mycket elände. Det orsakar så många konflikter och ominstallationer att vi höll på att ge upp flera gånger. Om man släpper en nybörjare på det här systemet är jag livrädd för konsekvenserna. Blackberry satsar så hårt på säkerhet att Playbook blir helt oanvändbar ibland.

På pluskontot fungerar det utmärkt att spela spel och ljudet är bra. Kameran har 5 megapixlar och tar bra bilder men är lite trög ibland.

Slutsats
Är du redan med i Blackberry-svängen och har en sådan telefon är detta ett attraktivt alternativ, under förutsättning att du har en egen IT-avdelning eller ett snabbnummer till support. Vanliga användare vill vi å det starkaste avråda från att köpa Playbook. Detta är en surfplatta som är byggd för företag som har Blackberry-infrastruktur.

Home tycker

Mycket snabb. Bra multitasking. Saknar 3G. Måste ha Blackberry mobil för e-post. Inkoppling av dator är frustrerande.

Också i detta test:

5 surfplattar

Samsung Galaxy Tab 10.1

Superbt alternativ

Vi hann precis få med Samsungs senaste surfplatta i testet. Detta är den största rivalen till Apples iPad och Samsung måste sägas ha gjort ett bra jobb.

Otroligt bra skärm. Mycket bra batteritid. Tunn och lätt.
Kameran kunde ha varit bättre.
Läs hela testet

Motorola Xoom

Ett stort alternativ

Motorola är inte okända men här i Sverige är de inte så heta på mobilmarknaden. Nu håller de på att göra comeback.

Ganska snabb. Bra batteritid. Bra kamera.
Stor och tung. Dålig skärm.
Läs hela testet

HTC Flyer

Liten och lite gammal

HTC Flyer är precis som den första Samsung Galaxy Tab en 7-tumsmodell. Personligen tycker jag att det är i minsta laget, den faller liksom mellan två stolar.

Bra skärm. Bra gränssnitt. Praktisk penna. Bra kamera.
Dålig batteritid. Gammal Android-version. Inte alla appar stöder skärmen.
Läs hela testet

Asus Eee Pad Transformer

Kameleonten

Här är en ny utveckling av surfplattor. Tangentborden har precis hunnit tas bort från skärmarna när någon hittar på ett sätt att sätta tillbaka dem igen.

Bra skärm. Mycket bra batteritid. Oerhört bra tangent- bordsdocka.
Saknar 3G. Svag kamera. En aning tung.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Ljud & Bild
Rulla till toppen