annons
annons

5 surfplattar

Surfplattan är din nya PC

iPad och surfplattor är årets hetaste pryl. Konkurrensen hårdnar och nu är de riktigt seriösa märkena på banan. Är detta din nya PC?

I somras publicerade vi första testet av surfplattor. Då saknades flera stora aktörer, helt enkelt för att de inte hade hunnit komma ut på marknaden ännu. Nu har dock de allra flesta seriösa märkena kastat sig in i striden om kunderna på denna snabbt växande marknad – utan att det tycks minska iPads popularitet. Om det är något som påverkas av den nya försäljningen av surfplattor så är det i stället de traditionella datorerna. Och det är kanske inte så konstigt med tanke på att många datorer – men långt ifrån alla, bör påpekas – faktiskt kan ersättas av en liten bärbar surfplatta. Försäljningen av sådana har tagit fart på allvar, och den ökar i en hastighet vi inte skådat förut.

Vem är med?
Tillverkarna som släppt surfplattor har med tiden blivit så många att det nästan är omöjligt att nämna dem alla. De viktigaste operativsystemen kan däremot räknas på ena handens fingrar.

iOS är det första operativsystemet (i modern tid) som verkligen slog igenom. Apples iOS – som också finns i iPhone och iPod Touch och Apple TV – har dominerat marknaden nästan totalt. Och det finns inget som tyder på att iOS inte kommer att vara en extremt dominerande aktör inom en överskådlig framtid, i och med att Apple har skaffat sig ett rejält försprång.

Android är det andra dominerande operativsystemet. Tillsammans finns iOS och Android i gissningsvis 90 procent av surfplattorna i dagsläget, om inte ännu mer. Android håller också på att bli ett modernt system i och med version 3 (som också kallas Honeycomb). Android har funnits länge i mobiltelefoner men övergången till surfplattor har visat sig vara svårare än många trodde. Med Honeycomb börjar det däremot bli riktigt bra.

Microsoft Windows är en av de stora aktörerna som fortfarande lyser med sin frånvaro. Det finns visserligen ett par surfplator som kör Windows 7, men att säga att det är en återvändsgränd vore en underdrift av enorma proportioner. Windows 7 passar nämligen inte för surfplattor. Därför är det mycket intressantare att se vad som händer i nästa version. Mycket tyder på att Windows 8 blir en radikal förändring för hur Windows fungerar. Då kan Microsoft på allvar ta upp kampen om kunderna. Frågan är bara om det inte är i senaste laget.

Bästa pris på 5 surfplattar
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-