annonse
annonse
annonse

Surfplatta ASUS Fonepad

Inte helt lyckad

Med Fonepad har ASUS släppt en riktigt billig surfplatta som du även kan använda som mobiltelefon. Fast i själva verket är det inte någon särskilt bra idé.

Minnet kan utökas med microSD Enastående ljud med ASUS SonicMaster
För stor som mobil Ljussvag skärm med dålig pekkänsla Problem att växla mellan wifi och 3G
annonse

Det är lite svårt att veta vad man ska kalla ASUS Fonepad. På senare tid har det dykt upp en del så kallade ”Phablets” på marknaden, det handlar om överdimensionerade smartmobiler – Samsung Galaxy Note II är förmodligen den mest välkända – ofta med skärmar på mellan 5,5 och 6 tum som är så stora att telefonerna även kan fungera som surfplattor. Därav beteckningen ”phablet”, som är en blandning av de engelska orden ”phone” och ”tablet”.

Men ASUS har i det närmaste uppfunnit en omvänd produktkategori med sin Fonepad, nämligen en liten surfplatta som i en enkel handvändning även kan fungera som telefon. Och om man ställer sig själv frågan om det är en god idé så blir svaret nej, det är det inte. För även om en ”phablet” har visat sig vara en praktisk sak, som faktiskt fyller en viss funktion, så visar det sig att en större 7-tums surfplatta inte på något förnuftigt sätt kan användas som mobiltelefon, hur mycket man än försöker!

Storleken gör skillnad
Om man inte har stora och grova manshänder ser det fånigt ut redan om man ringer med en ”phablet”. Men när skärmen blir 7 tum stor, som ASUS Fonepad, så blir det helt enkelt för mycket. Det ser skrattretande löjligt ut när man håller en Fonepad mot örat och börjar prata.

Det är viktigt att betona att ASUS medvetet har byggt Fonepad som ett substitut för en riktig smartmobil. Man behöver bara läsa på deras hemsida där det bland annat står att ”Fonepad är en surfplatta som har flexibiliteten hos en smartphone, men gör att du slipper ha med dig två olika enheter.” Fast då måste vi helt enkelt säga: Nej, ASUS, det gör Fonepad inte. Visst kan man lösa de estetiska och pratiska svårigheterna med att hålla 7-tumsbjässen mot örat genom att i stället skaffa ett bluetooth-headset, men lycka till med att försöka hitta ett par normala jeans eller shorts som rymmer en Fonepad i fickan. Visst, ASUS har byggt en surfplatta som kan användas som mobiltelefon, men något riktigt substitut för en smartmobil blir Fonepad aldrig.

Påminner om en succé
Nåväl, Fonepad är alltså främst en – billig – surfplatta, och om det är något ASUS kan så är det att bygga surfplattor. Både i den dyrare (till exempel ASUS Transformer Pad) och i den billigare (ASUS Google Nexus 7) änden. Vi blev faktiskt så förtjusta i ovan nämnda Nexus 7, som ASUS tillverkar för Google, att vi utsåg den till Årets surfplatta förra året.

Fonepad påminner om Nexus 7 på väldigt många sätt. Först och främst kostar den ungefär lika mycket. Båda har en IPS-skärm på 7 tum och 1280 x 800-upplösning. Båda har 1 GB RAM-minne och finns i en version med 16 GB lagringsminne. Båda finns med 3G HSPA+ och på insidan sitter ungefär likadana batterier på

4 000 mAh. Visserligen finns Fonepad i en version med 3 Mp-kamera, men den säljs inte i Skandinavien så vår Fonepad får nöja sig med samma 1,2 Mp-kamera som sitter i Nexus 7. Båda surfplattorna kör dessutom Android 4.1 Jelly Bean.

Ändå visar våra undersökningar att det finns avgörande skillnader mellan de två produkterna, och det beror främst på en enda sak: processorn. I ASUS Google Nexus 7 sitter det en 1,2 GHz NVIDIA Tegra 3 quadcore-processor medan Fonepad är utrustad med en 1,2 GHz Intel Atom Z Series singlecore-processor. Det ska vi återkomma till.

Den enda andra väsentliga skillnaden mellan de två apparaterna är att Fonepad låter användaren utöka minnet med microSD-kort upp till 32 GB, vilket måste betraktas som en enorm fördel.

Prestanda hänger inte med
Möjligheten att kunna utöka minnet är faktiskt den enda fördelen Fonepad kan skryta med jämfört med Nexus 7. På alla andra områden kommer surfplattan som också vill vara en mobiltelefon till korta i förhållande till Google-föregångaren.

Där Nexus 7 imponerade genom att reagera blixtsnabbt när man navigerade runt i systemet – vi skrev ”det känns nästan som om fingret är ett med skärmen” – så reagerade Fonepad trögt på kommandon och beröringar ibland när vi testade den. Det kändes som om den hade ett lager skinn över tryckkänsligheten och ibland reagerade den inte alls när vi ville bläddra mellan startskärmarna eller flytta widgetar och ikoner.

Skälva skärmen är inte heller något att skriva hem om. Den är nämligen inte särskilt ljusstark, inte i ”outdoor mode” heller, och inte ens det enastående ASUS Splendid-verktyget, som gör att användaren kan kalibrera skärmen mer exakt än vi har sett i någon annan surfplatta, är till mycket hjälp.

Trögheten är dock inte själva skärmens fel. Vi får återgå till Intel-processorn som ASUS har stoppat i Fonepad, enligt uppgift för att garantera längre batteritid. Vi tycker dock inte att batteritiden har förbättrats nämnvärt jämfört med föregångaren Nexus 7, däremot visar vårt benchmark-test med verktyget Geekbench att prestanda fått sig en ordentlig törn av den långsamma processorn. Google Nexus 7 får 1512 Geekbench-poäng men Fonepad får nöja sig med ödmjuka 565, vilket faktiskt är det sämsta resultatet vi har sett i någon surfplatta vi har testat. I rättvisans namn ska det sägas att Fonepad klarar sig en hel del bättre i Browsermark 2-testet, där den får 1986 poäng, vilket bara är en smula sämre än iPad 4, som fick 2318 i samma test för ett par månader sedan. Men sammantaget är Fonepad helt enkelt för seg och för tung att vara kul att leka med, och enligt vår åsikt är detta ingenting som vare sig möjligheten att utöka minnet eller att använda enheten som telefon uppväger för.

Både bra och dåligt
Ännu ett minus i kanten ska Fonepad ha för en nätverksdel som inte riktigt fungerar som det är tänkt. Vi upplevde gång på gång att den hade problem med så kallad ”handover” mellan wifi och mobilt internet via 3G. Har man aktiverat wifi i Android så ska systemet fungera så att surfplattan föredrar wifi-nätverk om det finns något sådant och sedan växlar automatiskt till 3G om man rör sig utanför nätverket. Fast så fungerar inte Fonepad, den lyckades konsekvent inte att återupprätta kommunikationen med mobilt internet. Det hjälpte inte ens att stänga av och sätta på mobildata i inställningarna. Bara efter en omstart av enheten gick det att få kontakt med 3G-nätet igen. Milt sagt irriterande!

Stort plus i kanten förtjänar Fonepad däremot för sin enastående ljudkvalitet, som drivs av ASUS egen SonicMaster-programvara. Och det är ändå utan B&O:s ICEpower-förstärkare, som annars sitter i många av ASUS-enheterna som är utrustade med SonicMaster. Kort och gott är det ett sant nöje att lyssna på musik på Fonepad, som har ett kraftfullt och dynamiskt ljud samt massor av EQ-inställningar så att användaren själv kan fintrimma ljudet.

Slutsats
Det fina ljudet och möjligheten att bygga ut minnet är de två enda positiva sakerna vi kan komma på om vi ska jämföra Fonepad med ASUS egen Google Nexus 7-surfplatta. Och den jämförelsen är naturlig att göra eftersom de två kostar lika mycket och i övrigt är snudd på lika som bär. Och när Fonepad har problem med uppkopplingen, är markant långsammare och har en tämligen ljussvag skärm så tycker vi att valet är givet. Glöm Fonepad och köp en Nexus 7 i stället, den är ett mycket bättre köp!

Bästa pris på Surfplatta ASUS Fonepad
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • Operativsystem: Android 4.1.2 Jelly Bean
 • Skärm: 7 tum, 1280 x 800 HD IPS, 216 ppi
 • Processor: 1,2 GHz Intel Atom Z Series
 • Minne: 1 GB RAM + 16 GB (+ 32 GB via microSD)
 • Kamera: 1,2 Mp (front)
 • Trådlöst: 802.11b/g/n, Bluetooth 3.0, 3G HSPA+, GPS + GLONASS, NFC
 • Anslutningar: Micro USB 2.0
 • Mått: 196,6 x 120,1 x 10,4 mm
 • Vikt: 340 g
 • Batteri: 4 270 mAh
 • Pris: 2 300 kr
Pris: 2300,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

annonse
grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.

Ruark har allt

Den här eleganta anläggningen kommer inte förrän längre fram i vår, men kan vara värd att vänta på.

annonse
test
Devialet Expert 140 Pro

Högteknologisk

Marknadens mest avancerade förstärkare har fått en lillebror. Expert 140 Pro är en högteknologisk Formel 1-förstärkare som fler kan ha råd med.

test
Apple Mac Mini 2018

Racertrimmad Mac Mini

Äntligen en ny minidator från Apple med den senaste generationens hårdvara.

Nya koncept från Q Acoustics

Prisbelönta Concept 500 har fått en lillebror som står på egna – mycket ovanliga – ben.

Mer om Panasonics fullformatkameror

Nu har äntligen detaljerna kommit om Lumix S-serien och de första objektiven.

test
Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Extremt dyr

ThinkPad-toppmodellen lever bara upp till sitt namn när det gäller priset.

Sonos stöder YouTube Music

Nu har Sonos fått inbyggt stöd för YouTube Music – för de som har Premium-abonnemang.

test
Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Klassisk och modern ultrabärbar

ThinkPad X1 Carbon är lätt, elegant, robust och stark på samma gång.

test
Bowers & Wilkins 603

B&W är tilbaka för fullt

Den nya 600-serien öppnar upp ljudet och får fram dynamiken på ett helt annat sätt än föregångarna. Toppmodellen 603 är inget undantag.

LED i stället för blixt

Rotolight är bärbara LED-lampor för foto och video.

Recension
Close

Not even close…

Actionthriller som utspelas i Marocko, knackigt skriven och utförd.

Apple vill ha dina bilder

Om du har några bra ögonblicksbilder som är tagna med en iPhone så kan du ställa upp i ”Shot in iPhone”-tävlingen.

test
Nikon Nikkor Z 35mm f1.8 S

Nikons bästa vidvinkel

Den kostar en del, men 35:an till Nikon Z är snudd på perfekt.

Tungt ljud för tunna plånböcker

En billig men bra soundbar gör underverk i TV-soffan. Här är de fem bästa för under 5 000 kronor.

test
Canon RF 35mm f1.8 IS Macro STM

Användbar Canon-makro

Kompakt, lätt och billig med lysande optisk kvalitet.

Recension
Sex Education, säsong 1

”Masters of Sex” för tonåringar

Skön dramakomedi om sexuellt frustrerade och överkåta ungdomar – och charmigt så det ryker om det!

test
Xiaomi Mi Mix 3

Annorlunda och prisvärd

Xiaomi sticker ut med annorlunda lösningar som är mer intressanta än praktiska.

Recension
The Equalizer 2

Tunn vigilant

Uppföljaren med den stenhårda, ensamma vigilanten lever tyvärr inte upp till originalet.

Olympus: – Nybörjaren är viktig för oss

Under lanseringen av det nya flaggskeppet berättade Olympus om sina tankar om framtida produkter.