Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Surfplatta ASUS Fonepad

Inte helt lyckad

Med Fonepad har ASUS släppt en riktigt billig surfplatta som du även kan använda som mobiltelefon. Fast i själva verket är det inte någon särskilt bra idé.

Av / 2013-08-15 - 06:00
Surfplatta ASUS Fonepad
Peter Gotschalk

Det är lite svårt att veta vad man ska kalla ASUS Fonepad. På senare tid har det dykt upp en del så kallade ”Phablets” på marknaden, det handlar om överdimensionerade smartmobiler – Samsung Galaxy Note II är förmodligen den mest välkända – ofta med skärmar på mellan 5,5 och 6 tum som är så stora att telefonerna även kan fungera som surfplattor. Därav beteckningen ”phablet”, som är en blandning av de engelska orden ”phone” och ”tablet”.

Men ASUS har i det närmaste uppfunnit en omvänd produktkategori med sin Fonepad, nämligen en liten surfplatta som i en enkel handvändning även kan fungera som telefon. Och om man ställer sig själv frågan om det är en god idé så blir svaret nej, det är det inte. För även om en ”phablet” har visat sig vara en praktisk sak, som faktiskt fyller en viss funktion, så visar det sig att en större 7-tums surfplatta inte på något förnuftigt sätt kan användas som mobiltelefon, hur mycket man än försöker!

Storleken gör skillnad
Om man inte har stora och grova manshänder ser det fånigt ut redan om man ringer med en ”phablet”. Men när skärmen blir 7 tum stor, som ASUS Fonepad, så blir det helt enkelt för mycket. Det ser skrattretande löjligt ut när man håller en Fonepad mot örat och börjar prata.

Det är viktigt att betona att ASUS medvetet har byggt Fonepad som ett substitut för en riktig smartmobil. Man behöver bara läsa på deras hemsida där det bland annat står att ”Fonepad är en surfplatta som har flexibiliteten hos en smartphone, men gör att du slipper ha med dig två olika enheter.” Fast då måste vi helt enkelt säga: Nej, ASUS, det gör Fonepad inte. Visst kan man lösa de estetiska och pratiska svårigheterna med att hålla 7-tumsbjässen mot örat genom att i stället skaffa ett bluetooth-headset, men lycka till med att försöka hitta ett par normala jeans eller shorts som rymmer en Fonepad i fickan. Visst, ASUS har byggt en surfplatta som kan användas som mobiltelefon, men något riktigt substitut för en smartmobil blir Fonepad aldrig.

Påminner om en succé
Nåväl, Fonepad är alltså främst en – billig – surfplatta, och om det är något ASUS kan så är det att bygga surfplattor. Både i den dyrare (till exempel ASUS Transformer Pad) och i den billigare (ASUS Google Nexus 7) änden. Vi blev faktiskt så förtjusta i ovan nämnda Nexus 7, som ASUS tillverkar för Google, att vi utsåg den till Årets surfplatta förra året.

Fonepad påminner om Nexus 7 på väldigt många sätt. Först och främst kostar den ungefär lika mycket. Båda har en IPS-skärm på 7 tum och 1280 x 800-upplösning. Båda har 1 GB RAM-minne och finns i en version med 16 GB lagringsminne. Båda finns med 3G HSPA+ och på insidan sitter ungefär likadana batterier på

4 000 mAh. Visserligen finns Fonepad i en version med 3 Mp-kamera, men den säljs inte i Skandinavien så vår Fonepad får nöja sig med samma 1,2 Mp-kamera som sitter i Nexus 7. Båda surfplattorna kör dessutom Android 4.1 Jelly Bean.

Ändå visar våra undersökningar att det finns avgörande skillnader mellan de två produkterna, och det beror främst på en enda sak: processorn. I ASUS Google Nexus 7 sitter det en 1,2 GHz NVIDIA Tegra 3 quadcore-processor medan Fonepad är utrustad med en 1,2 GHz Intel Atom Z Series singlecore-processor. Det ska vi återkomma till.

Den enda andra väsentliga skillnaden mellan de två apparaterna är att Fonepad låter användaren utöka minnet med microSD-kort upp till 32 GB, vilket måste betraktas som en enorm fördel.

Prestanda hänger inte med
Möjligheten att kunna utöka minnet är faktiskt den enda fördelen Fonepad kan skryta med jämfört med Nexus 7. På alla andra områden kommer surfplattan som också vill vara en mobiltelefon till korta i förhållande till Google-föregångaren.

Där Nexus 7 imponerade genom att reagera blixtsnabbt när man navigerade runt i systemet – vi skrev ”det känns nästan som om fingret är ett med skärmen” – så reagerade Fonepad trögt på kommandon och beröringar ibland när vi testade den. Det kändes som om den hade ett lager skinn över tryckkänsligheten och ibland reagerade den inte alls när vi ville bläddra mellan startskärmarna eller flytta widgetar och ikoner.

Skälva skärmen är inte heller något att skriva hem om. Den är nämligen inte särskilt ljusstark, inte i ”outdoor mode” heller, och inte ens det enastående ASUS Splendid-verktyget, som gör att användaren kan kalibrera skärmen mer exakt än vi har sett i någon annan surfplatta, är till mycket hjälp.

Trögheten är dock inte själva skärmens fel. Vi får återgå till Intel-processorn som ASUS har stoppat i Fonepad, enligt uppgift för att garantera längre batteritid. Vi tycker dock inte att batteritiden har förbättrats nämnvärt jämfört med föregångaren Nexus 7, däremot visar vårt benchmark-test med verktyget Geekbench att prestanda fått sig en ordentlig törn av den långsamma processorn. Google Nexus 7 får 1512 Geekbench-poäng men Fonepad får nöja sig med ödmjuka 565, vilket faktiskt är det sämsta resultatet vi har sett i någon surfplatta vi har testat. I rättvisans namn ska det sägas att Fonepad klarar sig en hel del bättre i Browsermark 2-testet, där den får 1986 poäng, vilket bara är en smula sämre än iPad 4, som fick 2318 i samma test för ett par månader sedan. Men sammantaget är Fonepad helt enkelt för seg och för tung att vara kul att leka med, och enligt vår åsikt är detta ingenting som vare sig möjligheten att utöka minnet eller att använda enheten som telefon uppväger för.

Både bra och dåligt
Ännu ett minus i kanten ska Fonepad ha för en nätverksdel som inte riktigt fungerar som det är tänkt. Vi upplevde gång på gång att den hade problem med så kallad ”handover” mellan wifi och mobilt internet via 3G. Har man aktiverat wifi i Android så ska systemet fungera så att surfplattan föredrar wifi-nätverk om det finns något sådant och sedan växlar automatiskt till 3G om man rör sig utanför nätverket. Fast så fungerar inte Fonepad, den lyckades konsekvent inte att återupprätta kommunikationen med mobilt internet. Det hjälpte inte ens att stänga av och sätta på mobildata i inställningarna. Bara efter en omstart av enheten gick det att få kontakt med 3G-nätet igen. Milt sagt irriterande!

Stort plus i kanten förtjänar Fonepad däremot för sin enastående ljudkvalitet, som drivs av ASUS egen SonicMaster-programvara. Och det är ändå utan B&O:s ICEpower-förstärkare, som annars sitter i många av ASUS-enheterna som är utrustade med SonicMaster. Kort och gott är det ett sant nöje att lyssna på musik på Fonepad, som har ett kraftfullt och dynamiskt ljud samt massor av EQ-inställningar så att användaren själv kan fintrimma ljudet.

Slutsats
Det fina ljudet och möjligheten att bygga ut minnet är de två enda positiva sakerna vi kan komma på om vi ska jämföra Fonepad med ASUS egen Google Nexus 7-surfplatta. Och den jämförelsen är naturlig att göra eftersom de två kostar lika mycket och i övrigt är snudd på lika som bär. Och när Fonepad har problem med uppkopplingen, är markant långsammare och har en tämligen ljussvag skärm så tycker vi att valet är givet. Glöm Fonepad och köp en Nexus 7 i stället, den är ett mycket bättre köp!

Home tycker

Minnet kan utökas med microSD Enastående ljud med ASUS SonicMaster För stor som mobil Ljussvag skärm med dålig pekkänsla Problem att växla mellan wifi och 3G

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Xiaomi har lyssnat på kritiken

Rulla till toppen