annonse
annonse
annonse

ASUS Fonepad 7 LTE

Varken fågel eller fisk

Fonepad 7 LTE är efterträdaren till en produkt som verkligen missade målet.

Kompakt liten surfplatta som är godkänd med tanke på priset. Framför allt eftersom man får 4G/LTE.
Absolut för stor för att ersätta en vanlig smartmobil. Skärmen är för mörk och oskarp, och prestanda kräver tillvänjning – även om vi har varit med om värre.

För ungefär ett år sedan testade vi ASUS första Fonepad. Det taiwanesiska märket klarar sig bra på PC-marknaden och har också blivit uppmärksammande för sina PadFone-produkter, som i enkla ordalag är kombinerade smartmobiler och surfplattor, som består av en självständig mobiltelefon och en surfplatteskärm med inbyggt batteri och plats för att docka telefonen.

Fonepad är på sitt eget sätt också en kombination av surfplatta och smartmobil, fast mer i samma stil som en phablet, vilket är vad vi brukar kalla smartmobiler som är så stora att de nästan är surfplattor. Men i Fonepads fall måste man nog säga att telefonen är så stor att den verkligen är en surfplatta. Skärmen är nämligen 7 tum stor, vilket gör Fonepad en smula större än en typisk phablet, och det är en liten skillnad som gör stor skillnad, om man säger så. För som vi kom fram till när vi testade den första Fonepad så kan en 7-tums apparat helt enkelt inte användas som telefon på något vettigt sätt. Visst, om man har ett headset eller har väldigt stora händer, men någon ersättning för en riktig smartmobil blir Fonepad aldrig. Och det är lite viktigt att få sagt, eftersom det är just det som ASUS hävdar är tanken med produkten. Men den tanken är alltså bara att glömma. Fonepad är en 7-tums surfplatta med telefonfunktioner, varken mer eller mindre, och du kommer att bli mycket trött på den om du investerar i en Fonepad och tror att du klarar dig utan din vanliga telefon.

Lite långsammare är iPhone 5
Samma sak gällde för den gamla Fonepad, och det gäller för nya Fonepad 7 LTE, som inte skiljer sig från sin föregångare alls när det gäller storlek och vikt. Det gör den lyckligtvis på ett par andra områden, vilket vi bara kan välkomna eftersom den första Fonepad var något av ett stolpskott som bland annat drogs med usla prestanda och problem med nätverksdelen. Fonepad 7 LTE har som namnet antyder 4G/LTE, som till på köpet fungerar lysande, men prestanda i övrigt är fortfarande inte särskilt bra, vilket nästan gör att man får känslan av att den blixtsnabba internetanslutningen är att kasta pärlor för svin. Vi kommer dock aldrig att klaga på snabbt internet, och Fonepad 7 LTE har trots allt en bättre processor än föregångaren och inte mycket sämre prestanda än den första iPhone 5, som var en av de snabbaste på marknaden när den lanserades 2012. I Geekbench 3 får Fonepad 7 LTE resultatet 451 poäng single-core och 1043 multi-core, medan ovan nämnda iPhone får 707 respektive 1225 poäng. Med andra ord är Fonepad 7 LTE betydligt mycket mer användbar än sin föregångare, som i det närmaste var oanvändbar. Förvänta dig inte några hastighetsrekord bara, och inte heller att du kan utnyttja den snabba internetuppkopplingen fullt ut.

Förutom 4G/LTE och en snabbare processor har nya Fonepad en bättre kamera, men skärmen är fortfarande likadan. Och den är tyvärr vare sig ljusstark eller skarp, framför allt inte i solljus, och vi tycker nog att det hade varit en bättre idé att ge Fonepad 7 LTE en finare skärm i stället för en finare kamera, om nu ASUS inte hade råd med både och.

Slutsats
Om du letar efter en billig 7-tums surfplatta som dessutom går att använda som mobiltelefon i en handvändning, är Fonepad 7 LTE inget dåligt köp alls. Prestanda kräver lite tillvänjning, men vi har varit med om värre. Skärmen ska helst stanna inomhus, men däremot kan du glädja dig åt att få 4K/LTE-uppkoppling med på köpet.

Bästa pris på ASUS Fonepad 7 LTE
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • Operativsystem: Android 4.2 Jelly Bean
 • Skärm: 7-tums IPS, 1280 x 800 (216 ppi)
 • Processor: 1,6 GHz Intel Atom Z2560 dual-core
 • Internminne: 1 GB
 • Minne: 16 GB + microSD (max 32 GB)
 • Kamera: 5 Mp + 1,2 Mp
 • Trådlöst: 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 3.0, 4G/LTE, GPS, GLONASS
 • Anslutning: Micro USB 2.0
 • Mått: 196,8 x 120,1 x 10,5 mm
 • Vikt: 328 g
 • Batteri: 3 950 mAh
 • Pris: 2 500 kr
 • asus.se
Pris: 2500,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.