annons
annons

Sony Xperia Z1

Sony tar över tronen

Häpnadsväckande prestanda och klassledande kamera. Det här är årets mest imponerande mobil.

Makalös kamera Sanslöst snabb Vattentät
Tung

I våras när vi testade Xperia Z så öste vi lovord över den och i vårt kameramobiltest klarade den sig mycket bra. Så när vi såg Z1 på IFA-mässan och fick veta att man hade uppgraderat den rejält så kunde vi inte vänta på att få testa den i verkligheten.

Sony 13_Xperia_Z_1_Range web

Utseende och konstruktion
Till det yttre är den väldigt lik vanliga Z, men när man tar den i handen så känner man definitivt en skillnad. Kanterna har nu rundats av så att den ligger bättre i handen. Tyvärr har den dock blivit väldigt tung, faktiskt en av de tyngsta normalstora mobiler vi testat i år. Kvalitetskänslan är utmärkt med fram- och baksida i härdat glas samt en mycket stabil metallram.

Sony 5_Xperia_Z_1_Black_Metal_Frame web

Liksom föregångarna är den dessutom vattentät, trots att man har avskaffat locket till hörlursuttaget. Luckan till laddningskontakten har blivit lättare att hitta och öppna och vi uppskattar att man kan stoppa i ett minneskort. Knapparna är lätta att hitta även om vi tycker att strömknappen och volymkontrollen sitter väl nära varandra.

Sony 6_Xperia_Z_1_Black_Powerkey web

Skärm
Tack vare full HD-upplösning får man en riktigt bra pixeltäthet trots att skärmen är hela 5 tum. Det är lätt att läsa även liten text och allt ser riktigt skarpt ut. Liksom tidigare modeller används Sonys bildförbättringsteknik Bravia, men nu även Triluminos som även den är hämtad från TV-apparaterna. Den senare tekniken gör att man kan visa fler och mer exakta färger. Och vi är definitivt nöjda med bildkvaliteten på Z1, det är ett nöje att titta på foton och film.

Sony 14_Xperia_Z_1_White_Group web

Kamera
Den mest spännande nyheten med Z1 är dock kameran. Man har jobbat tillsammans med kameradivisionen och använder nu samma komponenter som i kompaktkamerorna. Det kanske låter galet att öka upplösningen till över 20 megapixel i en mobil, men man har faktiskt stoppat in en Exmor RS sensor som är lika stor som i en kompaktkamera. Tillsammans med det ljusstarka G-objektivet med bländare F2.0 så får man överraskande bra bilder.

Sony 7_Xperia_Z_1_Black_Camera web

Vi har faktiskt inte sett maken till ljuskänslighet i en mobilkamera tidigare. Den enda mobilen som kommer i närheten är HTC One. Visst får man brus, men den producerar bilder där andra mobiler måste ge upp. I bra ljus får man riktigt skarpa bilder med, oftast, utmärkt färgåtergivning. Autoläget är visserligen bra på att lista ut vilket scenläge den ska använda men ibland blir inställningarna inte alls bra. Ställer man in manuellt så får man däremot mycket bra bilder. Förhoppningsvis kan Sony rätta till problemet med en uppdatering. Kameran är dessutom väldigt snabb vilket gör burst-läget riktigt användbart.

Sony 37_Xperia_Z_1 web

Ljud
Walkman-appen gör musiklyssnandet till en glädje. Inte nog med att man har tillgång till Sonys egna musikaffär Music Unlimited utan det är också lätt att hitta andra musikkällor. Alla datorer och mediespelare i nätverket hoppade automatiskt upp i appen. Det är även föredömligt enkelt att spela upp musiken till trådlösa högtalare som Sonos. Den inbyggda högtalaren i botten av apparaten är okej men det är när man stoppar in ett par bra hörlurar som musikkvaliten verkligen kommer till sin rätt.

Sony 45_Xperia_Z_1 web

Användning
Tack vare Sonys mediabibliotek så får man med appar för att få tillgång till och hantera filmer, musik och spel. Det är dessutom helt klart tänkt att man ska använda den tillsammans med andra apparater och tjänster i hemmet. Man får både verktyg och guider för att dela innehållet till exempelvis TV-apparater och sociala media. Man kan till och med direktsända det man filmar till Facebook och se kommentarer i realtid.

Sony 44_Xperia_Z_1 web

Prestanda
Tack vare den nya processorn och det generösa minnet så är mobilen galet snabb. Inte nog med att allting känns snabbt att använda, det bekräftades av våra testprogram. Geekbench gav ett nästan dubbelt(!) så högt resultat (914/2707) som för Galaxy S4 och Antutu var 50 procent snabbare (33601). Även webbläsaren är snabb och den kör HTML5 50 procent snabbare än något vi testat förut. Det här är helt klart en utmärkt mobil för komplexa spel och avancerade appar.

Antutu

Slutsats
Sony har tagit en redan bra mobil och filat bort skavankerna, trimmat den till racerfart och drämt till med en klassledande kamera. Det är den snabbaste mobil vi någonsin testat och vi har aldrig sett så bra bilder från en mobilkamera, speciellt i svag belysning. Det är en lyxig mobil som både känns bra och ser bra ut. Och så är den ju vattentät. Det är bara att kapitulera och lämna över kungakronan till Sony som visat var skåpet ska stå.

Sony 4_Xperia_Z_1_Black_Back_Close_Up web

Bästa pris på Sony Xperia Z1
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Operativsystem: Android 4.2
  • Skärm: 5,0 tum 1080x1920 TFT (441 ppi)
  • Processor: 2,2 GHz quad Snapdragon 800
  • Minne: 2 GB / 16 GB + micro SD
  • Kameror: 20,7 Mp BSI + 2 Mp
  • Trådlöst: LTE, Wifi a/b/g/n/ac, BT 4.0, NFC
  • Storlek: 144,4 x 73,9 x 8,5 mm
  • Vikt: 169 gram
  • Batteri: 3000 mAh, 14 h samtal, 880 h passningstid
Pris: 6000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-