annonse
annonse
annonse

Sony Xperia Z1 Compact

Äntligen!

Sony har fattat något konkurrenterna inte har. En miniversion av en toppmodell ska bara vara mindre, inte sämre.

En äkta mini-toppmodell som på i stort sett alla områden är lika bra som sin storebror Xperia Z1. Framför allt förtjänar den snygga och knivskarpa skärmen och den makalöst goda kameran beröm. Och det skadar ju inte att mobilen är blixtsnabb och dessutom både smuts- och vattenavvisande.
Det inbyggda minnet på 16 gigabyte är förmodligen för litet för de flesta, så man får plocka fram plånboken och köpa ett microSD-kort.

Xperia Z1 Compact är, precis som namnet ger en antydan om, en kompakt version av flaggskeppet Xperia Z1. Den japanska elektronikjätten Sony är inte den första mobiltillverkaren som kommit på tanken att släppa en krympt version av en populär toppmodell. Först ut var Samsung med sin Samsung Galaxy S III mini och senare med Galaxy S4 mini, och för ett par månader sedan följde HTC efter med HTC One mini. Vi har testat flera av minimodellerna och gång på gång har slutsatsen blivit att miniversionen i bästa fall är en medelmåttig smartmobil till som bara har fått påklistrat samma namn och samma design som sin större och populära highend-släkting och sedan sålts till överpris.

Därför hade vi svårt att sluta jubla redan när Sony lanserade Xperia Z1 Compact, samma sak hände när vi såg telefonen för första gången på CES-mässan i Las Vegas. Sony gjorde nämligen klart från början att deras minimodell på i stort sett alla områden skulle vara helt identisk med toppmodellen som den fått sitt namn från. För att tala klarspråk: Sony Xperia Z1 Compakt är samma telefon som Xperia Z1, fast mindre.

Närmare bestämt är skillnaderna en skärmstorlek på 4,3 tum i stället för 5 tum på Xperia Z1, samt att batteriet i Z1 Compact är på 2300 mAh medan den stora modellen har 3000 mAh. Å andra sidan hade det varit svårt att konstruera en mindre telefon utan att göra skärmen mindre, och samma princip gäller batteriet, som helt enkelt inte behöver vara lika stort eftersom skärmen är mindre.

17201494759AM_635_sony-xperia-z1-compact
Till skillnad från Sony Xperia Z1, som har 1080p-upplösning, får Xperia Z1 Compact nöja sig med vanlig 720p.

Det finns dock en tredje skillnad mellan de två telefonerna. Skärmen på Z1 har 1920 x 1080 pixlar, medan Compact-versionen får ”nöja sig” med 1280 x 720. Rent konkret innebär det att pixeltätheten är mindre än i Xperia Z1, fast å andra sidan har vi svårt att föreställa oss att en högre upplösning skulle haft någon större poäng med tanke på skärmens storlek, så vi är villiga att förlåta Sony för denna enda nedgradering av Z1 Compact i förhållande till ”storebror” Z1. Dessutom är det värt att poängtera att skärmen på Z1 Compact är av IPS-typ, till skillnad från Z1 som har en TFT-skärm. Det betyder att Z1 Compact bland annat har bättre betraktningsvinkel.

Eftersom resten av telefonen alltså i stort sett är identisk med Xperia Z1 kunde vi egentligen bara ha kopierat vårt test av den, men det hade varit i enklaste laget. Och dessutom finns det en speciell aspekt som vi också vill bereda plats åt. Men här kommer alltså vår viktigaste kritik från testet av Xperia Z1, som vi fortfarande står för – även när det gäller Z1 Compact:

Återvunna rosor
Kvalitetskänslan är utmärkt med fram- och baksida i härdat glas samt en mycket stabil metallram. Z1 Compact är precis som sin namne vatten- och smutsavvisande, och även om det knappast betyder att man ska med sig mobilen i badkaret i flera timmar så tål den alltså att bli tappad i en vattenpöl eller i toaletten (!) utan att man behöver drabbas av panik.

Skärmen är en av de finaste vi har sett på en smartmobil. Sony använder sig av sin så kallade Triluminos-teknik, som de tidigare har använt sig av i vissa av Bravia-TV-apparater, och utan att gå in på tekniska detaljer så innebär det att skärmbilden är osedvanligt klar och skarp. Även om pixeltätheten inte är i närheten av så hög som i Xperia Z1 så tycker vi inte att det finns någon skillnad på de två skärmarna som går att se med blotta ögat.

Ljudkvalitet
Ljudkvaliteten är imponerande bra, både när man använder telefonen som musikspelare och när man ringer. Sony har stoppat i finesser som brusreducering i mikrofonen, som minskar bakgrundsbruset i samtal, samt högtalarröstförbättring som återger röster fylligare. Walkman-appen gör musiklyssnandet till en glädje. Inte nog med att man har tillgång till Sonys egen musikaffär Music Unlimited, utan det är också lätt att hitta andra musikkällor.

xperia-z1-compact-2
Xperia Z1 Compact finns i fyra olika färger.

Kameran har vansinniga 20,7 Mp och har som nämnts ovan fått samma Exmor RS-sensor som sitter i Sonys kompaktkameror. Även elektronik och programvara kommer från kompakterna. Tillsammans med det ljusstarka G-objektivet med bländare F2.0 får man överraskande bra bilder.

Titta bara på bildspelet, här det finns exempel på både makrobilder och bilder tagna i halvmörker.

Sist men inte minst ligger prestanda på precis samma nivå som Xperia Z1. Geekbench 3, som vi använder för att benchmark-testa mobiltelefoner, ger ett fint resultat på 931 i single-core och 2838 i multi-core, och Browsermark 2.0-testet ger 2825 poäng. Z1 Compact är med andra ord blixtsnabb. Testresultaten motsvarar för övrigt våra egna upplevelser när vi använt telefonen till vardagligt bruk.

Xperia Z1 Compact mot iPhone 5s
Sony gör ingen hemlighet av att man siktar på frustrerade iPhone-användare med sin nya telefon. Många nuvarande iPhone-ägare är nämligen förtjusta i den lilla 4-tumsskärmen på iPhone 5, 5C och 5S, så trenden att snudd på samtliga Android-toppmodeller får allt större skärmar är faktiskt ett hinder när det gäller att få iPhone-kunderna att byta plattform och mobilmärke, anser Sony. Därför har vi också tittat närmare på hur Sonys mini-toppmodell klarar sig i en duell med Apple nuvarande flaggskepp, iPhone 5S.

Sony-Xperia-Z1-Compact-vs-iPhone-5S

Om vi börjar med skärmen så är både färgtemperatur och upplösning en smula bättre på Xperia Z1. iPhone 5S avgår dock med segern när det gäller vitnivå. I slutändan anser vi att Sony vinner med en hårsmån före Apple. Inte minst eftersom bilder och framför allt video helt enkelt ser bättre och läckrare ut på Sony-skärmen.

På ljudsidan vinner Apple när vi använder telefonerna som musikspelare. Båda har en nyanserad och precis ljudbild, men det finns mer kraft och tyngd i iPhone. Även i de inbyggda högtalarna. Å andra sidan har Sony som sagt ansträngt sig för att telefonsamtal faktiskt ska låta bra, så där hänger Apple inte riktigt med.

Kameran i Xperia Z1 Compact har ju en mycket, mycket högre upplösning än de 8 megapixlar som iPhone 5S har till sitt förfogande, men de båda telefonerna ligger faktiskt ändå på ungefär samma nivå. Z1 Compact är bättre på att ta bilder i mörka miljöer, medan kamera-appen i iPhone är snabbare och enklare att sköta.

Tittar vi på rena prestanda så får iPhone 5S 1406 respektive 2549 poäng i Geekbench 3, vilket gör den lite snabbare än Z1 Compact på en del uppgifter och lite långsammare på andra. Surfandet med iPhone 5S, både i benchmark-test och i normal användning, går lite snabbare än med Z1 Compact (3484 jämfört med 2825 i Browsermark 2).

Sammanfattningsvis är det alltså inte direkt tal om att Xperia Z1 Compact prejar iPhone 5S av banan, men ska man byta till Android och inte har lust att släpa runt på en jättestor telefon så är Sony Xperia Z1 Compact antagligen det bästa alternativet på marknaden just nu.

Slutsats
Sony Xperia Z1 Compact är den första miniversionen av en befintlig toppmodell som lever upp till sitt namn även när det gäller prestanda. Den är tveklöst den bästa ”minin” på marknaden och hela den bukett rosor vi belönade Xperia Z1 med, tvekar vi inte en sekund att ge till Z1 Compact också. Hastigheten är i topp, skärmen är knivskarp och har supertjusiga färger, och kameran befinner sig i en klass där inte särskilt många konkurrenter kan vara med. Ljudet är läckert, om än inte riktigt så kraftfullt som vi hade velat, men däremot har Sony gjort mycket för att göra ljudet bättre när man ringer, vilket vi applåderar.

Äntligen finns det en tillverkare som har fattat hur en mini-toppmodell ska se ut. Vi får bara hoppas att konkurrenterna följer efter.

Bästa pris på Sony Xperia Z1 Compact
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • Operativsystem: Android 4.3 Jelly Bean
 • Skärm: 4,3-tums Triluminos, 720 x 1280 IPS, 341 ppi
 • Processor: 2,2 GHz Snapdragon 800 quad-core
 • Minne: 16 GB + microSD (max 64 GB)
 • Internminne: 2 GB RAM
 • Kamera: 20,7 Mp (baksida), 2 Mp (framsida)
 • Trådlöst: 4G LTE, Bluetooth 4.0, 802.11 ac/a/b/g/n, NFC
 • Mått: 127 x 64,9 x 9,5 mm
 • Vikt: 137 g
 • Batteri: 2300 mAh, upp till 18 timmars taltid
 • Pris: 4 700 kronor
Pris: 4700,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nikon Z6

Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019

Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.

2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+

Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.

grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet

En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar

Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.

Sluten toppmodell och förstärkare från Focal

Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.

Recension
The Predator (2018)

Skugga från det förflutna

Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.

Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.