Sony Xperia Z Ultra

En stor seger för Sony

Xperia Z Ultra är Sonys bästa mobiltelefon hittills. Den är så bra att man faktiskt kan vänja sig vid storleken.

Plus
Enastående ljud, även när man ringer Snyggaste skärmfärger vi har sett Blixtrande snabb
Minus
Många tycker säkert att den är för stor Medelmåttig kamera

LG har en (Optimus Vu), Samsung har två (Galaxy Note och Note II) och numera har Sony också en: Xperia Z Ultra. Vi pratar om så kallade phablets, alltså ett slags blandning av telefon och surfplatta – ”phone” och ”tablet”…

Det var Samsung som uppfann produktkategorin med sin första Galaxy Note. Apple påstår måhända att Samsung kopierat dem helt och hållet när det gäller deras smartmobil, men ingen kan beskylla Samsung för att ha kopierat någonting alls när det gäller den första phablet-modellen. Tvärtom var det många recensenter som ansåg att en skärm på 5,3 tum var i mesta laget när Samsung släppte sin första Galaxy Note för ett par år sedan, och att ett sådant format aldrig skulle sälja något vidare. Kunderna och marknaden visade att de hade fel.

Samsung har nämligen sålt många miljoner över hela världen av sin Galaxy Note och efterföljaren Galaxy Note II, vilket inspirerade den koreanska ärkerivalen LG att släppa Optimus Vu, som dock aldrig blev lika populär som Samsungs original – eller fick lika positiva recensioner.

Nu är det alltså Sonys tur att ta upp kampen med Samsung på den koreanska tillverkarens hemmabana, och vi tror absolut att Xperia Z Ultra har mycket större möjlighet att lägga beslag på en bit av phablet-kakan än LG:s Optimus Vu. I skrivande stund är det bara ett par dagar kvar till Samsung lanserar Galaxy Note III och det ska bli spännande att se vilka förbättringar och nya idéer Samsung har fått plats med i 2013 års modell. Fast det lär inte ändra vår åsikt om Sony Xperia Z Ultra. Det här är nämligen en toppenprodukt som nog ska kunna mäta sig med vad än Samsung hittar på.

Xperia_Z_Ultra_Colors
Sony Xperia Z Ultra finns i tre färger: vitt, svart och lila!

Tillökning i familjen
Xperia Z Ultra har samma design som släktingarna Xperia Z (Sonys nuvarande flaggskeppsmobil) och surfplattan Xperia Tablet Z. Formen är alltså tämligen fyrkantig, både fram- och baksida är gjord av härdat glas och det som håller ihop allting är en ram av metall som löper hela vägen runt. Av/på-knappen sitter på höger sida, detsamma gör den lilla luckan där man stoppa i sitt SIM-kort samt microSD-kort. Alldeles ovanför sitter hörlursuttaget. På motsatta sidan finns en liten lucka till som döljer en kontakt för Micro USB samt laddning.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Xperia Z Ultra är supertunn, tjockleken på bara 6,5 millimeter är inte bara tunnare än surfplattan Tablet Z, som är 6,9 millimeter, utan till och med tunnare än telefonen Xperia Z, som faktiskt är familjens tjockaste med hela 7,9 millimeter. Med tanke på hur stor Xperia Z Ultra är i övrigt (179,4 x 92,2 mm) känns den nästan lika tunn som ett papper, och i förhållande till sin storlek är vikten otroligt låga 212 gram. Därtill kommer att telefonen är vattentät (IP58-certifierad), vilket innebär att den kan ligga på två meters djup i 30 minuter utan att det händer något. Smartmobil-föregångaren Xperia Z var bara ”vattenskyddad” (IP57-certifierad), vilket innebär att den inte klarade större djup än 1 meter.

sony-xperia-z-ultra1

Ska vi klaga på något när det gäller hårdvara och design så måste det vara att Xperia Z Ultra nästan har blivit för tunn. Man får ha ganska så stora händer för att nå runt telefonen med en hand och de tunna kanterna gör att den inte är särskilt behaglig att hålla i någon längre stund. Storleken är ett annat problem. Med en skärmyta på 6,4 tum är Xperia Z Ultra avgjort störst av alla på marknaden (som jämförelse är Samsung Galaxy Note II ”bara” 5,5 tum stor). Det innebär att den nästan är omöjlig att ha i byxfickan, och att man måste vänja sig vid att ha Sony-mobilen till det som den faktiskt är avsedd för. Nämligen att ringa med. Telefon-högtalaren är en smal öppning precis i mitten på den översta ramen, och det faktiskt vara svårt att få kolossen rätt i förhållande till örat så att man hör vad personen i andra änden säger. En smula irriterande.

Till och med att ringa låter bra
När man väl har vant sig vid storleken och har lärt sig hur man ska hålla telefonen intill örat, upptäcker man däremot att ljudet är riktigt bra. Sony har stoppat i justeringar som brusreducering i mikrofonen, som minskar bakgrundsbrus när man ringer, samt högtalarröstförbättring som återger röster mer fylligt. Om någon pratar för fort kan man till och med använda ”långsamt tal”, som sänker hastigheten på vad den andre säger. Gemensamt för alla ljudinställningarna är att de faktiskt fungerar och bidrar till att göra Xperia Z Ultra till en enastående telefon.

Även som musikspelare är Xperia Z Ultra en av marknadens bästa. Med ClearAudio+ kan man välja en automatisk optimering av ljudinställningarna för musiklyssning, men det går också att göra egna inställningar för hand genom en equalizer och ett par justeringar av den inbyggda högtalaren och av hörlursuttaget. Sonys egen Walkman-app ingår, som är både snyggare och mer intuitiv än Googles egen musikspelar-app.

Alla regnbågens färger
Skärmen är också något av det tjusigaste vi har sett. Vi vill poängtera att vi tycker att det är ett streck i räkningen att Sony inte använder den 6,4 tum stora skärmen till att visa en högre upplösning än den gör. I stället får man nöja sig med samma 1920 x 1080 bildpunkter som på Xperia Z:s mindre 5-tumsskärm, vilket innebär att Xperia Z Ultra har en lägre pixeltäthet (344 ppi) än Xperia Z (441 ppi). Det är dock ingen skillnad som syns med blotta ögat. Däremot syns det att Sony har använt den så kallade Triluminos-tekniken som inte har funnits i mobiler förut, så vitt vi vet. Triluminos finns i vissa av Sonys Bravia-TV-apparater och är en RGB-LED-teknik som bygger på så kallade kvantprickar, små nanopartiklar som är mellan 2 och 10 nanometer stora och som sänder ut ljus med speciella våglängder. Tekniken har ingen vit bakbelysning utan i stället blå lysdioder som stimulerar nanopartiklarna att ge ifrån sig helt rent, rött eller grönt ljus. Med andra ord är skärmfärgerna ovanligt klara och skarpa, vi har sällan skådat något bättre.

Man kan kritisera Sony för att synvinkeln inte är bättre, och för att just vitt på grund av den unika ljustekniken inte är riktigt så snövitt som på exempelvis iPhone 5:s IPS skärm eller på HTC Ones Super LCD-skärm. Men alla andra färger är snyggare än den mest förtrollande regnbåge och vi kan bara hoppas att Sony använder sig av Triluminos-tekniken i fler Xperia-produkter.

Kameran är däremot inte något att skriva hem om. Sony har inte stoppat i den allra senaste tekniken i Xperia Z Ultra, och bilderna går att leva med men inte mer än så. Färgerna är en smula matta, detaljer är beslöjade och bilder tagna i svagt ljus är inte heller särskilt bra.

<
>
Bild tagen med Xperia Z Ultra. Färgerna är en smula matta och om man zoomar in upptäcker man små områden med oskärpa.

Blixtsnabb
När det gäller prestanda är Xperia Z Ultra rena rama monstret. Med en Geekbench 2-poäng på 3542 är detta den snabbaste smartmobilen vi har testat någonsin. Inte ens Samsung Galaxy S4, som fick 3240 poäng i samma benchmark-test, hänger med i svängarna. Detta beror naturligtvis på den Snapdragon 800 quadcore-processor som sitter bakom skärmen. Den är det verkligen fart på, och eftersom LG:s nya G2, som snart landar i butikerna – och förhoppningsvis på vår testbänk –, också har Snapdragon 800-processor så ska det bli roligt att testa den sida vid sida med Xperia Z Ultra och se vilken telefon som lägger beslag på årets hastighetsrekord. Chansen är stor att det är Xperia Z Ultra!

Nu är visserligen bra benchmark-resultat inte alltid samma sak som bra användarupplevelser, men i det här fallet stämmer det hundraprocentig. Man bara sveper runt mellan skärmarna och menyerna, appar och avspelning av musik och video börjar omedelbart, webbläsaren är blixtrande snabb (Browsermark 2.0-poängen är 2371 poäng) och genomgående är Xperia Z Ultra är helt enkelt ett rent nöje att använda till vardags.

Slutsats
Risken är stor att du aldrig köper en Xperia Z Ultra. Den är helt enkelt för stor. Går du ofta klädd i kavaj och kan få plats med telefonen i innerfickan är storleken kanske inget stort problem, men alla vi som brukar trycka ner mobilen i byxfickan lär få svårt att gå runt med Sonys surfplatteliknande mobil. Och det är synd, för Xperia Z Ultra är på flera områden den bästa Android-mobilen vi har testat hittills. Den är blixtsnabb, låter enormt bra och tack vare Triluminos-tekniken har skärmen de snyggaste färger vi har sett på en smartmobil. Någonsin. Att kameran inte precis är marknadens bästa får man leva med.

Designen är läcker och stilren och telefonen känns robust, även om den har glas på både fram- och baksidan – och trots att den bara är 6,5 millimeter tunn. Det skadar ju inte heller att den är helt vattentät ner till 2 meter i 30 minuter. Sony visar att det tydligen går att lyckas med precis allt på samma gång.

Gillar du så kallade phablets – mellanting mellan smartmobil och surfplatta – så är Xperia Z Ultra ett givet val. Och även om du egentligen inte tycker att en gigantisk smartmobil är något för dig så borde du kanske ta en titt på Xperia Z Ultra ändå. Det är nämligen svårt att hitta en bättre smartmobil på marknaden just nu!

Bästa pris på Sony Xperia Z Ultra
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • Operativsystem: Android 4.2 Jelly Bean
 • Skärm: 6,4 tum TFT, 1920 x 1080
 • Processor: 2,2 GHz Qualcomm Snapdragon 800 quadcore
 • Internminne: 2 GB RAM
 • Minne: 16 GB + microSD (max 64 GB)
 • Kamera: 8 Mp (baksida), 2 Mp (front)
 • Trådlöst: LTE/4G, 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, NFC
 • Anslutning: Micro USB 2.0, MHL
 • Mått: 179,4 x 92,2 x 6,5 mm
 • Vikt: 212 g
 • Batteri: 3050 mAh
 • Pris: 6 000 kr
Pris: 6000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Set för dimning

Smart lampa för nybörjare

Det är enkelt att komma igång med de dimbara Trådfri-lamporna, men på egen hand är de inte så smarta.

MWC 2019: Nya datorer från Lenovo

MWC är inte bara en mobilmässa. Lenovo hade datorer för både lek och allvar.

test
Nikon Nikkor Z 50 mm f1.8 S

Nikons skarpaste 50 mm

Nikons bästa objektiv är en känslig 50 mm.

test
Pinell Supersound 701

Välljudande och kompetent stereo

Pinells kompakta anläggning är bäst i klassen.

Sigma släpper optik till Panasonic och Leica

11 nya Art-objektiv till fullformatkameror med L-fattning

Skarpare porträttobjektiv från Sony

Ljusstarka 135mm f1.8 är gjord för fullformatkamerorna.

10 mm ultravidvinkel för fullformat

Supervidvinkel för de största kamerorna.