annons
annons

Sony Xperia M4 Aqua

September 2015Sony Xperia M4 Aqua

Mellanprismodell som håller tätt

Att ta med sig mobilen i poolen har man hittills fått låta bli med billigare Xperia-modeller. Men M4 Aqua är precis som namnet antyder en amfibiemodell.

Vattentät, 4K/LTE, bra kamera, snabb processor, tillräckligt med RAM samt en stor och läcker skärm. På punkt efter punkt raderar M4 Aqua i stort sett avståndet mellan ekonomimodeller och toppmodeller.
Den kommer nära, men det är fortfarande skillnad. Och det är förra årets toppmodeller som M4 Aqua matchar. Men med tanke på priset är det utmärkt.

Sony Xperia M4 AquaNär vi besökte Mobile World Congress i Barcelona tidigare i år var Sony Xperia M4 Aqua en av de mobiler som uppmärksammades. Inte för att den representerade det allra yppersta (den äran gick till Samsung Galaxy S6 och HTC One M9), utan för att den rent ut sagt verkade vara ett förbaskat bra köp.

Och nu har vi alltså fått chansen att prova den själva. Och vi kan lika gärna säga det direkt: den gör ingen besviken. Om vi hade fått tag i en sådan här telefon med samma prislapp för ett år sedan så skulle den ha sopat rent i de flesta kategorier.

M4 Aquas yttermått är fullständigt identiska med Z3:s, som var en av de tunnaste mobilerna på sin tid. Telefonen går utan vidare att knäppa fast i ett Z3-skal. Och kontakter och luckor sitter på ungefär samma ställen. De flesta kontakterna täcks av små gummerade lock, men microUSB-porten för laddning saknar lucka. Trots detta är telefonen helt vatten- och smutsskyddad (IP68).

Sony__Xperia_M4_Aqua_Black_Lying

Skärmen är som redan nämnts lika stor som Xperia Z3:s, det vill säga 5,2 tum. Men upplösningen är bara 720 x 1280 punkter i stället för Full HD. Kameran på baksidan har 12,8 Mp och frontkamerans 5 Mp är till och med helt i klass med den nya toppmodellen Z3+.

Processorn är en 1,5 GHz 64-bitars Snapdragon 615 med åtta kärnor. Det finns 2 GB RAM och 8 GB lagringsplats. Det senare kan byggas ut med upp till 128 GB microSD-kort. Och tack vare Android 5.0 kan utrymmet faktiskt utnyttjas.

Sony_18_Xperia_M4_Aqua

 

Prestanda

Rent prestandamässigt är Xperia M4 Aqua inte riktigt i klass med Xperia Z3, men den kommer förbluffande nära! Geekbench 3-testet ger resultatet 639 single-core och 2466 multi-core. I synnerhet multi-poängen är hög, tack vare den åttakärniga Snapdragon 615-processorn. Browsermark-testet landar på 1054, vilket är lysande och visar att M4 Aqua inte får problem ens med att visa komplexa webbsidor. Grafiktestet Antutu 5 ger 35 446 poäng. Man får gå upp till förra årets toppmodeller (Xperia Z3: 42 343, Samsung Galaxy S5: 41 372) eller något modernare för att hitta bättre resultat. I Geekbenchs batteritest, där alla strömspararfunktioner stängs av, tar orken slut efter 3 timmar och 21 minuter. Det är faktiskt utmärkt, och vid normal användning räcker batteriet gott och väl en hel dag.

Sony_Xperia_M4_Aqua_Water

 

Slutsats

Det kan se ut som om Sony till sist har förlorat slaget om highend-mobilerna. Men deras budgetmodeller är verkligen värda en närmare titt. M4 Aqua kan i stort sett allting som förra årets toppmodell, Xperia Z3, kunde men till ett pris som ligger en bra bit under vad Z3 kostar i dag. Vi har tidigare haft fräckheten att påstå att M:et i Xperia M-serien stod för ”medelmåttig”. De orden får vi verkligen äta upp.

Bästa pris på Sony Xperia M4 Aqua
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Skärm: 5,2 tum, 1280 x 720 bildpunkter
  • Processor: 1,5 GHz Qualcomm Snapdragon 615 octo-core
  • Internminne: 2 GB
  • Minne: 8 GB + microSD (max 128 GB)
  • Operativsystem: Android 5.0 Lollipop
  • Kamera: 12,8 Mp + 5 Mp
  • Trådlöst: 4G/LTE, 3G, BT 4.1, Wi-Fi
  • Batteri: 2 400 mAh
  • Mått: 7,3 x 14,5 x 0,73 cm (BxHxD)
  • Vikt: 136 g.
Pris: 2600:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-