annonse
annonse
annonse

Samsung Galaxy S4

Blixtsnabb men ospännande

Visst uppfyller Galaxy S4 förväntningarna, men det är mer en evolution än en revolution.

Blixtsnabb Utmärkt kamera och skärm Många unika finesser
Medelmåttigt batteri Känns inte lyxig

Det har knappast undgått någon att Samsung varit på gång med uppföljaren till storsäljaren Galaxy S III. Vi fick en första titt på den i mars och nu kan vi efter att ha smält intrycken äntligen få sätta tänderna i ett färdigt exemplar.

Samsung Galaxy S4 hand

Vårt första intryck av att Galaxy S4 är till förvillelse lik föregångaren består. Det är lite trist, för det är knappast någon som på avstånd kommer se att du har den senaste modellen. Förmodligen är det tänkt att man ska känna igen Galaxy-utseendet men vi hade hoppats på en ny design. S4 känns helt enkelt inte som en premiummodell. Ryktet säger dock att Samsung ska komma med en lyxigare modell i metall framöver och det får vi verkligen hoppas. Det ska lär dessutom komma en vattentät modell som svar på Xperia.

Utseende och konstruktion
Baksidan är som sagt i plast vilket känns lite billigt även om man har lyckats få den att se intressant ut med det prickiga mönstret. Fördelen är dock att man kan plocka bort hela baksidan och komma åt att byta batteriet. Här sätter man också i sitt SIM-kort och kan stoppa i ett SD-kort för att utöka lagringskapaciteten. Det är ett plus jämfört med många av konkurrenterna som vill att vi ska lagra allting på nätet istället. Men sitter man på flyget så är det frustrerande att alla filmerna ligger oåtkomliga.
Samsung Galaxy S4 inside 1200

I övrigt finns det ett hörlursuttag på ovansidan och en USB-laddningskontakt i mitten av undersidan. På vänster sida hittar vi volymkontrollen och på höger sitter av/på-knappen. Den enda övriga fysiska knappen är hemknappen på framsidan. Liksom på de flesta moderna Android-mobiler är meny- och tillbakaknappen touchknappar.

Skärm
En uppenbar fördel med S4 jämfört med föregångaren är att skärmen har blivit större men framför allt mer högupplöst. Den kan nu skryta med 1080 HD-upplösning, det vill säga samma som din platt-TV, allt på en i jämförelsen pytteliten 5-tums skärm. Det gör att pixeltätheten är på imponerande 441 punkter per tum. Det är betydligt mer än Retinaskärmen på iPhone 5 som ”bara” har 326, och det tangerar Xperia Z. Det är därför inga problem att läsa text i liten storlek. Man ser också fler detaljer i bilder och på det hela taget känns den väldigt skarp.

Samsung Galaxy S4 top

Skärmen har dessutom utmärkt färgåtergivning och en bra betraktningsvinkel. Det är helt klart en av de bästa skärmarna på marknaden i samma klass som Xperia Z och HTC One. Vilken man föredrar är mer av en smaksak som beror på om man föredrar ”känslan” i AMOLED-skärmar eller LCD-skärmar. För att undvika repor är skärmen skyddad av Gorilla Glass 3.

Kamera
Det har hänt mycket med mobilkamerorna sedan Galaxy S3, något som vi såg i vårt test av kameramobiler i majnumret. Där hamnade Samsung inte så bra till eftersom S4 ännu inte hade kommit. Det var synd för man har verkligen uppgraderat kameran. Inte nog med att man nu är ikapp konkurrenterna i megapixel-tävlingen men kvaliteten har verkligen förbättrats.

Samsung Galaxy S4 sushi

I svagt ljus kan den inte mäta sig med mästaren HTC One, men den är nästan lika bra som Xperia Z. Och det är inte illa alls. Är man lite snällare och plåtar i bra ljusförhållanden så är den till och med bland de bästa vi provat. Färgåtergivningen är utmärkt och automatiken gör för det mesta ett bra jobb med att hitta rätt inställningar. Så länge man fokuserar på rätt objekt blir bilderna skarpa och detaljrika. Vi är imponerade.

Ljud
Vi är inte lika imponerade av ljudkvaliteten i S4. Inte för att den är direkt dålig men den imponerar inte på samma sätt som hos HTC med sin Beats-teknik. Hörlurarna som följer med är som väntat undermåliga och högtalaren sitter lite dumt placerat på undersidan. Oavsett om man lägger den på bordet eller håller den i handen så blir det ju ett dämpat ljud.
Samsung Galaxy S4 top

Under avdelningen ljud kan vi inte heller undvika att nämna det roliga Share Music läget. Man kan koppla ihop flera mobiler och låta dem spela samma låt för att få stereoljud eller till och med surroundljud. En höjdare på festen även om det knappast lär vara många tillfällen när tillräckligt många av gästerna har en S4.

Användning
Om man gillar Samsungs gränssnitt är kanske en smaksak men det har varit i utveckling så länge att det åtminstone känns genomtänkt och polerat. Och man kan ju alltid installera ett eget. Det reagerar blixtsnabbt och att bläddra mellan skärmar eller spola i video flyter bra utan hackigheter.

En av de stora nyheterna som Samsung slår på trumman för är alla finesser. Man har S Beam för att enkelt para ihop och utbyta information mellan mobilerna. Air View som låter sig hålla fingret en bit från skärmen och få förhandsvisningar av exempelvis mejl eller bilder. Air Gesture där man kan göra gester ovanför skärmen för att exempelvis bläddra mellan sidor. Voice Control som är motsvarigheten till Apples Siri. Smart Stay som inte släcker skärmen så länge du tittar på den. Smart Pause som pausar en video om du tittar bort.

Allt detta är så klart intressant men faktiskt inget vi orkade använda i dagligt bruk. Den enda finessen som vi imponeras av är S Translate som kan översätta tal och text till andra språk och läsa upp dem. Mycket praktiskt på resor, men än så länge begränsat av att det bara finns på åtta språk.

Prestanda
Galaxy S4 finns i två versioner med olika processorer och här i Skandinavien har vi fått I9505 som har en fyrkärnig Snapdragon 600-processor. Det låter långsammare än den åttakärniga Exynos-processorn som den amerikanska modellen är utrustad med. Men den är faktiskt riktigt snabb och dessutom strömsnål jämfört med tidigare generationer.

Screenshot_2013-04-25-04-55-10

Faktiskt så slog Galaxy S4 nya hastighetsrekord på löpande band i våra tester. Geekbench hamnade på hela 3240 vilket kan jämföras med tidigare mästaren HTC One på 2641 och Xperia Z på 2066. I andra syntetiska tester som Antutu och CF Bench slog den också nya rekord. Även i praktiska test som Browsermark ligger den mycket bra till med en poäng på 2445 vilket tangerar mästaren iPhone 5. Det enda området där den inte är snabbast är faktiskt 3D-grafik, men den är absolut snabb nog för de senaste spelen.

Slutsats
När iPhone 4S kom fick den kritik för att den såg likadan ut och ”bara” var jättemycket snabbare, hade bättre kamera, snabbare grafik och fler funktioner. Det är lite samma problem här. Galaxy S4 ser snudd på likadan ut som S3 och är ”bara” jättemycket snabbare, har bättre kamera, större skärm och fler funktioner. De har räknat upp numret till 4, men kanske skulle den hetat S3,5. De nya funktionerna är kul och praktiska, men man kan leva utan dem. Med det sagt så är det en ytterst trevlig mobil med få skavanker. Den är snabb som blixten, tunn och skön i handen, har en utmärkt skärm och duglig kamera. S3 var ju en monsterhit och det är ingen tvekan om att S4 är bättre så den kommer säkert sälja som smör. Hjärtat säger att vi föredrar HTC One, men hjärnan säger att Galaxy S4 är ett bättre val.

Samsungs officiella video:

Det har knappast undgått någon att Samsung varit på gång med uppföljaren till storsäljaren Galaxy S III. Vi fick en första titt på den i mars och nu kan vi efter att ha smält intrycken äntligen få sätta tänderna i ett färdigt exemplar.Samsung Galaxy S4 handVårt första intryck av att Galaxy S4 är till förvillelse lik föregångaren består. Det är lite trist, för det är knappast någon som på avstånd kommer se att du har den senaste modellen. Förmodligen är det tänkt att man ska känna igen Galaxy-utseendet men vi hade hoppats på en ny design. S4 känns helt enkelt inte som en premiummodell. Ryktet säger dock att Samsung ska komma med en lyxigare modell i metall framöver och det får vi verkligen hoppas. Det ska lär dessutom komma en vattentät modell som svar på Xperia.Utseende och konstruktion Baksidan är som sagt i plast vilket känns lite billigt även om man har lyckats få den att se intressant ut med det prickiga mönstret. Fördelen är dock att man kan plocka bort hela baksidan och komma åt att byta batteriet. Här sätter man också i sitt SIM-kort och kan stoppa i ett SD-kort för att utöka lagringskapaciteten. Det är ett plus jämfört med många av konkurrenterna som vill att vi ska lagra allting på nätet istället. Men sitter man på flyget så är det frustrerande att alla filmerna ligger oåtkomliga. Samsung Galaxy S4 inside 1200I övrigt finns det ett hörlursuttag på ovansidan och en USB-laddningskontakt i mitten av undersidan. På vänster sida hittar vi volymkontrollen och på höger sitter av/på-knappen. Den enda övriga fysiska knappen är hemknappen på framsidan. Liksom på de flesta moderna Android-mobiler är meny- och tillbakaknappen touchknappar.Skärm En uppenbar fördel med S4 jämfört med föregångaren är att skärmen har blivit större men framför allt mer högupplöst. Den kan nu skryta med 1080 HD-upplösning, det vill säga samma som din platt-TV, allt på en i jämförelsen pytteliten 5-tums skärm. Det gör att pixeltätheten är på imponerande 441 punkter per tum. Det är betydligt mer än Retinaskärmen på iPhone 5 som ”bara” har 326, och det tangerar Xperia Z. Det är därför inga problem att läsa text i liten storlek. Man ser också fler detaljer i bilder och på det hela taget känns den väldigt skarp.Samsung Galaxy S4 topSkärmen har dessutom utmärkt färgåtergivning och en bra betraktningsvinkel. Det är helt klart en av de bästa skärmarna på marknaden i samma klass som Xperia Z och HTC One. Vilken man föredrar är mer av en smaksak som beror på om man föredrar ”känslan” i AMOLED-skärmar eller LCD-skärmar. För att undvika repor är skärmen skyddad av Gorilla Glass 3.Kamera Det har hänt mycket med mobilkamerorna sedan Galaxy S3, något som vi såg i vårt test av kameramobiler i majnumret. Där hamnade Samsung inte så bra till eftersom S4 ännu inte hade kommit. Det var synd för man har verkligen uppgraderat kameran. Inte nog med att man nu är ikapp konkurrenterna i megapixel-tävlingen men kvaliteten har verkligen förbättrats.Samsung Galaxy S4 sushiI svagt ljus kan den inte mäta sig med mästaren HTC One, men den är nästan lika bra som Xperia Z. Och det är inte illa alls. Är man lite snällare och plåtar i bra ljusförhållanden så är den till och med bland de bästa vi provat. Färgåtergivningen är utmärkt och automatiken gör för det mesta ett bra jobb med att hitta rätt inställningar. Så länge man fokuserar på rätt objekt blir bilderna skarpa och detaljrika. Vi är imponerade.Ljud Vi är inte lika imponerade av ljudkvaliteten i S4. Inte för att den är direkt dålig men den imponerar inte på samma sätt som hos HTC med sin Beats-teknik. Hörlurarna som följer med är som väntat undermåliga och högtalaren sitter lite dumt placerat på undersidan. Oavsett om man lägger den på bordet eller håller den i handen så blir det ju ett dämpat ljud. Samsung Galaxy S4 topUnder avdelningen ljud kan vi inte heller undvika att nämna det roliga Share Music läget. Man kan koppla ihop flera mobiler och låta dem spela samma låt för att få stereoljud eller till och med surroundljud. En höjdare på festen även om det knappast lär vara många tillfällen när tillräckligt många av gästerna har en S4.Användning Om man gillar Samsungs gränssnitt är kanske en smaksak men det har varit i utveckling så länge att det åtminstone känns genomtänkt och polerat. Och man kan ju alltid installera ett eget. Det reagerar blixtsnabbt och att bläddra mellan skärmar eller spola i video flyter bra utan hackigheter.En av de stora nyheterna som Samsung slår på trumman för är alla finesser. Man har S Beam för att enkelt para ihop och utbyta information mellan mobilerna. Air View som låter sig hålla fingret en bit från skärmen och få förhandsvisningar av exempelvis mejl eller bilder. Air Gesture där man kan göra gester ovanför skärmen för att exempelvis bläddra mellan sidor. Voice Control som är motsvarigheten till Apples Siri. Smart Stay som inte släcker skärmen så länge du tittar på den. Smart Pause som pausar en video om du tittar bort.Allt detta är så klart intressant men faktiskt inget vi orkade använda i dagligt bruk. Den enda finessen som vi imponeras av är S Translate som kan översätta tal och text till andra språk och läsa upp dem. Mycket praktiskt på resor, men än så länge begränsat av att det bara finns på åtta språk.Prestanda Galaxy S4 finns i två versioner med olika processorer och här i Skandinavien har vi fått I9505 som har en fyrkärnig Snapdragon 600-processor. Det låter långsammare än den åttakärniga Exynos-processorn som den amerikanska modellen är utrustad med. Men den är faktiskt riktigt snabb och dessutom strömsnål jämfört med tidigare generationer.Screenshot_2013-04-25-04-55-10Faktiskt så slog Galaxy S4 nya hastighetsrekord på löpande band i våra tester. Geekbench hamnade på hela 3240 vilket kan jämföras med tidigare mästaren HTC One på 2641 och Xperia Z på 2066. I andra syntetiska tester som Antutu och CF Bench slog den också nya rekord. Även i praktiska test som Browsermark ligger den mycket bra till med en poäng på 2445 vilket tangerar mästaren iPhone 5. Det enda området där den inte är snabbast är faktiskt 3D-grafik, men den är absolut snabb nog för de senaste spelen.Slutsats När iPhone 4S kom fick den kritik för att den såg likadan ut och ”bara” var jättemycket snabbare, hade bättre kamera, snabbare grafik och fler funktioner. Det är lite samma problem här. Galaxy S4 ser snudd på likadan ut som S3 och är ”bara” jättemycket snabbare, har bättre kamera, större skärm och fler funktioner. De har räknat upp numret till 4, men kanske skulle den hetat S3,5. De nya funktionerna är kul och praktiska, men man kan leva utan dem. Med det sagt så är det en ytterst trevlig mobil med få skavanker. Den är snabb som blixten, tunn och skön i handen, har en utmärkt skärm och duglig kamera. S3 var ju en monsterhit och det är ingen tvekan om att S4 är bättre så den kommer säkert sälja som smör. Hjärtat säger att vi föredrar HTC One, men hjärnan säger att Galaxy S4 är ett bättre val.Samsungs officiella video:
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Samsung Galaxy S4
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Operativsystem: Android 4.2.2 Jelly Bean
  • Skärm: 5,0 tum, 1080 x 1920 Super AMOLED, 441 ppi
  • Processor: 1,9 GHz Snapdragon 600 quad-core
  • Minne: 2 GB RAM/16-64 GB
  • Kamera: 13 Mp + 2 Mp
  • Trådlöst: 4G/LTE, NFC, BT 4.0, 802.11 a/b/g/n/ac
  • Mått: 137 x 70 x 7,9 mm
  • Vikt: 130 g
  • Batteri: 2600 mAh. 17h samtal, 350h passning
Pris: 6300,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Flaggskeppet Galaxy S10 är här

Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising

Skitfilm!

Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.

test
Datacolor SpyderX Pro

Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo

Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp

Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare

Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!

Resekameror med superzoom

Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.

test
Nikon Z6

Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019

Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.

2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+

Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.

grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet

En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar

Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.

Sluten toppmodell och förstärkare från Focal

Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.

Recension
The Predator (2018)

Skugga från det förflutna

Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.

Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

annonse
Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.