annonse
annonse
annonse

Samsung Galaxy S III

Kungen är tillbaks

Uppföljaren till förra årets bästa mobil är här och den imponerar lika stort.

Plus
Fantastisk skärm Batteritiden Snabb
Minus
Ingen 4G Tveksam röststyrning Priset

Förväntningarna på Galaxy S III har varit skyhöga och förbokningarna slår nya rekord. Nu är den äntligen här och den uppfyller de flesta önskemålen. Skärmen har blivit rejält mycket större och är nu nästan uppe i Note-klass. Det är dessutom en av de bästa skärmarna vi har sett med fantastisk kontrast och utmärkt färgåtergivning. Tack vare den höga upplösningen blir text skarp och lättläst trots att skärmen är hela 4,8 tum. Lika imponerande är att det inte gått ut över ergonomin. Mobilen är väldigt tunn men ändå rundad så att den ligger bra i handen.

Den känns också väldigt snabb att använda trots att klockfrekvensen inte är riktigt lika hög som hos vissa konkurrenter, men prestandatester visar att den faktiskt ligger lite efter dessa. Lagringsutrymmet är lite snålt tilltaget med bara 16 GB men å andra sidan kan man stoppa i microSD-kort för att bygga ut det mångdubbelt. Ett exempel på hur man använder alla hästkrafterna är att man kan förminska videospelaren och göra något annat medan man fortsätter se på filmen i ett flyttbart fönster. Imponerande rent tekniskt även om vi inte kan komma på någon situation där vi saknat denna finess.

Kameran är mycket bra och dessutom väldigt snabb. Man har intressanta funktioner som att automatiskt välja bästa fotot ur en serie, samt att kunna ta ett foto medan man filmar i full HD.

Som den första Android-mobilen utmanar Galaxyn även Apples röstigenkänning Siri. Man kan alltså få svar på frågor och styra vissa funktioner bara genom att prata med den. Den lider dock av samma problem som Siri, nämligen att det inte fungerar på svenska. Även när man pratar engelska med den så är den inte riktigt lika bra och då är ändå Siri långt ifrån perfekt.

En intressant finess är att mobilen håller koll på om du tittar på skärmen eller inte. Straxt innan den tänkt släcka skärmen tar den en bild av ditt ansikte och om ögonen är riktade mot mobilen så fortsätter skärmen lysa. Mycket praktiskt när man läser längre texter och slipper peta på skärmen hela tiden för att hålla den igång. Man kan även föra luren till örat mitt i en SMS-konversation så ringer den automatiskt upp den andre parten.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Hårdvarumässigt är alltså Samsung i toppklass och den har många intressanta finesser som konkurrenterna saknar.

Slutsats
Samsung har gjort det igen. De har levererat en riktig topptelefon som imponerar på alla områden. Men är den perfekt? Nej, vi saknar 4G. Är det den solklart bästa mobilen? Nej, vi är lika imponerade av HTC One X. Är det årets mobil? Det är så klart för tidigt att säga med bland annat en iPhone 5 som väntas senare i höst. Har du gått och varit sugen på en Galaxy S III så ska du dock så klart slå till för den uppfyller alla förväntningar och lite därtill.

Förväntningarna på Galaxy S III har varit skyhöga och förbokningarna slår nya rekord. Nu är den äntligen här och den uppfyller de flesta önskemålen. Skärmen har blivit rejält mycket större och är nu nästan uppe i Note-klass. Det är dessutom en av de bästa skärmarna vi har sett med fantastisk kontrast och utmärkt färgåtergivning. Tack vare den höga upplösningen blir text skarp och lättläst trots att skärmen är hela 4,8 tum. Lika imponerande är att det inte gått ut över ergonomin. Mobilen är väldigt tunn men ändå rundad så att den ligger bra i handen. Den känns också väldigt snabb att använda trots att klockfrekvensen inte är riktigt lika hög som hos vissa konkurrenter, men prestandatester visar att den faktiskt ligger lite efter dessa. Lagringsutrymmet är lite snålt tilltaget med bara 16 GB men å andra sidan kan man stoppa i microSD-kort för att bygga ut det mångdubbelt. Ett exempel på hur man använder alla hästkrafterna är att man kan förminska videospelaren och göra något annat medan man fortsätter se på filmen i ett flyttbart fönster. Imponerande rent tekniskt även om vi inte kan komma på någon situation där vi saknat denna finess. Kameran är mycket bra och dessutom väldigt snabb. Man har intressanta funktioner som att automatiskt välja bästa fotot ur en serie, samt att kunna ta ett foto medan man filmar i full HD. Som den första Android-mobilen utmanar Galaxyn även Apples röstigenkänning Siri. Man kan alltså få svar på frågor och styra vissa funktioner bara genom att prata med den. Den lider dock av samma problem som Siri, nämligen att det inte fungerar på svenska. Även när man pratar engelska med den så är den inte riktigt lika bra och då är ändå Siri långt ifrån perfekt. En intressant finess är att mobilen håller koll på om du tittar på skärmen eller inte. Straxt innan den tänkt släcka skärmen tar den en bild av ditt ansikte och om ögonen är riktade mot mobilen så fortsätter skärmen lysa. Mycket praktiskt när man läser längre texter och slipper peta på skärmen hela tiden för att hålla den igång. Man kan även föra luren till örat mitt i en SMS-konversation så ringer den automatiskt upp den andre parten. Hårdvarumässigt är alltså Samsung i toppklass och den har många intressanta finesser som konkurrenterna saknar. Slutsats Samsung har gjort det igen. De har levererat en riktig topptelefon som imponerar på alla områden. Men är den perfekt? Nej, vi saknar 4G. Är det den solklart bästa mobilen? Nej, vi är lika imponerade av HTC One X. Är det årets mobil? Det är så klart för tidigt att säga med bland annat en iPhone 5 som väntas senare i höst. Har du gått och varit sugen på en Galaxy S III så ska du dock så klart slå till för den uppfyller alla förväntningar och lite därtill.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Samsung Galaxy S III
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Operativsystem: Android 4.0.4
  • Skärm: 4,8 tum 720x1280 Super AMOLED
  • Processor: 1,4 GHz Exynos quadcore
  • Minne: 1 GB / 16 GB + micro SD
  • Kameror: 8 Mp + 1,9 Mp
  • Trådlöst: WLAN, BT 4.0, NFC
  • Storlek: 137x71x8,6 mm
  • Vikt: 133 gram
  • Batteri: 2 100 mAh, 11,6 h samtal, 770 h passningstid
Pris: 6000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nokia 8.1
Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
annonse
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.