annonse
annonse
annonse

Nokia Lumia 925

Nedbantad Lumia

Lumia 925 är telefonen Nokia skulle ha gjort i stället för Lumia 920.

Nokias egna appar Bra pris Ny smal design
Gulstick i skärmen Bara 16 GB minne Dålig batteritid
annonse

Ingen tvekan om att Lumia 920 – Nokias första flaggskepp med Windows Phone 8 – var en riktigt bra telefon på många sätt, men hur man än vänder och vrider på saken så var den för tjock och för tung. 10,7 millimeter och 185 gram, för att vara exakt. Vi kallade den för en ”tegelsten med snygg design”, vilket kostade oss en tillrättavisning av självaste Kevin Shields, Nokias chef för produktutveckling, när vi träffade honom på Mobile World Congress i Barcelona i februari. När vi pratade med honom om Lumia gjorde han ett stort nummer av att visa att den stora telefonen visst fick plats i ett par strama jeans, trots att vi hade påstått motsatsen i vårt test.

Men det finns tecken på att Nokia ändå har lyssnat på vår kritik. Lumia 925 är nämligen med ett fåtal undantag precis likadan som sin föregångare, fast med den skillnaden att den är betydligt lättare och tunnare!

16sld-nokia-lumia-920-925-10

Tunnare design kostar skärmkvalitet
De små skillnaderna mellan Lumia 920 och Lumia 925 beror bland annat på den smalare formen. Lumia 920 hade stöd för trådlös laddning vilket innebar att det behövdes plats för en induktionsspole på insidan, och det gick naturligtvis ut över vikten. Lumia 925 stöder alltså inte trådlös laddning, så länge man inte köper ett extra fodral.

Bland övriga skillnader kan nämnas att Lumia 925 har 16 GB minne i stället för de 32 GB som Lumia 920 hade, och så är skärmen inte likadan. Lumia 920 hade en IPS-display medan Lumia 925 har en AMOLED-skärm. Detta är ett klokt val eftersom AMOLED-tekniken gör skärmen tunnare än vad som går att göra med IPS, men det går ut över bildkvaliteten. Nokia hävdar att Lumia 925-skärmen är utrustad med något de kallas för ClearBlack-teknik, och det är ett faktum att svart på den här skärmen verkligen är svart. ClearBlack-beteckningen är dock mest ett marknadsföringspåhitt, för den mörka svärtan beror helt enkelt på att AMOLED-tekniken inte har någon bakbelysning, och även om Lumia 925 måhända har en bättre svärta än Lumia 920 så lider den också av ett ganska så stort problem med gulstick. Vitt är alltså inte riktigt vitt, utan snarare lite guldfärgat, vilket syns väldigt tydligt när man lägger Lumia 925 bredvid en telefon som har IPS-skärm, till exempel iPhone 5. Det går faktiskt att ändra skärmens färgtemperatur manuellt i Lumia 925, men om man sänker färgtemperaturen får man blåskär i stället. Tvättäkta vitt är bara att glömma.

Nokia-telefonen har inte heller världens bästa synvinkel, så sammantaget får vi kalla skärmen för en liten besvikelse. I synnerhet som en annan av AMOLED-teknikens fördelar, nämligen längre batteritid, absolut inte hör till den här telefonens egenskaper.

Selvom de to telefoner kommer med næsten de samme specs ER der forskel på Lumia 920 (til venstre) og Lumia 925 (til højre).
Även om de två telefonerna har nästan samma specifikationer ÄR det skillnad på Lumia 920 (till vänster) och Lumia 925 (till höger).


Går snabbt tom på ström

Tvärtemot blir vi nästan provocerade av hur dålig batteritiden är. I helgen kopplade vi ur laddkontakten vid tresnåret, då var telefonen helt fulladdad. Under eftermiddagen använde vi den sporadiskt för lite chatt på Whatsapp och Viber, lite Facebook och lite surfning – inte mer än så. Vi förde inga samtal, lyssnade inte på musik och tittade inte på film, ändå dog batteriet efter ungefär tio timmar. Samma mönster upprepades dagarna därpå. Till och med en dag när vi inte gick utanför dörren över huvud taget, så det kan alltså inte bero på problem med uppkopplingen eller något liknande.

Slutsatsen måste alltså tyvärr bli att Lumia 925 har ett uselt batteri, och det tycker vi är konstigt eftersom det på papperet är exakt samma typ som satt i Lumia 920. Föregångaren hade visserligen inte världens bästa batteritid heller, men den gången drev den trots allt en IPS-skäm. Vi är inte arga, Nokia, vi är besvikna.

Laddad med bra appar
Och det menar vi verkligen, för annars är Lumia 925 en riktigt rolig smartmobil som man dessutom kan köpa för samma pengar som för smartmobiler i ett helt annat segment. Lumia 925 kostar bara 4 000 kronor, och då har den helt nya Amber-versionen av Windows Phone 8 plus massor av nya Nokia-appar som framför allt förvandlar kameran till ett potent socialt verktyg.

Med Nokia Smart Cam kan man blandt andet tage "stop-motion" action shots som dette.
Med Nokia SmartCam kan man bland annat ta ”stop motion”-actionbilder som den här.

Till exempel Nokia SmartCam, som går att använda för att ta så kallade action shots, som fryser action-scener i ett slags stop motion-stillbilder, eller Nokia Glam Me, som gör det till ett sant nöje att ta självporträtt till Facebook, Twitter, Instagram eller vad man nu föredrar.
Till det stora urvalet av Nokia-appar hör också många platsbaserade tjänster som HERE Maps, HERE Transit, HERE Drive och HERE City Lens, som är en augmented reality-app som använder kameran och ett extra lager av information för att guida användaren runt i städer.

En annan väsentlig poäng är att Windows Phone inte längre lider riktigt lika mycket av bristen på appar, som brukade vara ett så stort problem för Microsofts alternativ till iOS och Android. Visst, vill man till exempel använda Instagram får man hålla till godo med en inofficiell app som heter Metrogram (som inte stöder video ännu), och någon officiell YouTube-app finns inte heller i skrivande stund eftersom Google ännu en gång har kört käppar i hjulet för Microsoft, men för 7 kronor kan man investera i Metrotube så går videotittandet utmärkt.

På ljudsidan gör Lumia 925 vad den ska för att göra oss glada, även om vi inte blev lika imponerade av Nokias nya smartmobil som av HTC One, som med sin speciella förstärkare och Beats Audio fortfarande är den mest välljudande smartmobilen på marknaden. Lumia 925 ska snarare jämföras med iPhone 5 och bjuder alltså på en bra volym och en klar ljudbild i alla frekvensregister. Man ska dock hålla sig undan den inbyggda Dolby Headphone-ljudförbättringen, eftersom den bara får musiken att låta som om man har stuckit ner huvudet i en plåtburk.

Slutsats
Den här artikelns ingress är den viktigaste slutsatsen: Lumia 925 är telefonen Nokia skulle ha gjort i stället för Lumia 920. Den är lättare och smalare och har ändå en mängd av de fördelar som trots allt gjorde Lumia 920 till en riktigt bra smartmobil. Nokias många appar till kamera och navigering gör det roligt att använda Lumia 925 till vardags, och som plattform betraktad håller Windows Phone 8 på att komma ikapp när det gäller urvalet av appar.

Dessvärre dras skärmen med gulstick och batteritiden är en katastrof. Båda dessa egenskaper sänker totalbetyget, och det gör även den begränsade lagringsplatsen 16 GB, som inte kan utökas. Men med ett pris på bara 4 000 kronor är detta något man bör kunna leva med. Faktum är att det knappast finns någon smartmobil på marknaden som är så bra för pengarna som Lumia 925.

Ingen tvekan om att Lumia 920 – Nokias första flaggskepp med Windows Phone 8 – var en riktigt bra telefon på många sätt, men hur man än vänder och vrider på saken så var den för tjock och för tung. 10,7 millimeter och 185 gram, för att vara exakt. Vi kallade den för en ”tegelsten med snygg design”, vilket kostade oss en tillrättavisning av självaste Kevin Shields, Nokias chef för produktutveckling, när vi träffade honom på Mobile World Congress i Barcelona i februari. När vi pratade med honom om Lumia gjorde han ett stort nummer av att visa att den stora telefonen visst fick plats i ett par strama jeans, trots att vi hade påstått motsatsen i vårt test. Men det finns tecken på att Nokia ändå har lyssnat på vår kritik. Lumia 925 är nämligen med ett fåtal undantag precis likadan som sin föregångare, fast med den skillnaden att den är betydligt lättare och tunnare! 16sld-nokia-lumia-920-925-10 Tunnare design kostar skärmkvalitet De små skillnaderna mellan Lumia 920 och Lumia 925 beror bland annat på den smalare formen. Lumia 920 hade stöd för trådlös laddning vilket innebar att det behövdes plats för en induktionsspole på insidan, och det gick naturligtvis ut över vikten. Lumia 925 stöder alltså inte trådlös laddning, så länge man inte köper ett extra fodral. Bland övriga skillnader kan nämnas att Lumia 925 har 16 GB minne i stället för de 32 GB som Lumia 920 hade, och så är skärmen inte likadan. Lumia 920 hade en IPS-display medan Lumia 925 har en AMOLED-skärm. Detta är ett klokt val eftersom AMOLED-tekniken gör skärmen tunnare än vad som går att göra med IPS, men det går ut över bildkvaliteten. Nokia hävdar att Lumia 925-skärmen är utrustad med något de kallas för ClearBlack-teknik, och det är ett faktum att svart på den här skärmen verkligen är svart. ClearBlack-beteckningen är dock mest ett marknadsföringspåhitt, för den mörka svärtan beror helt enkelt på att AMOLED-tekniken inte har någon bakbelysning, och även om Lumia 925 måhända har en bättre svärta än Lumia 920 så lider den också av ett ganska så stort problem med gulstick. Vitt är alltså inte riktigt vitt, utan snarare lite guldfärgat, vilket syns väldigt tydligt när man lägger Lumia 925 bredvid en telefon som har IPS-skärm, till exempel iPhone 5. Det går faktiskt att ändra skärmens färgtemperatur manuellt i Lumia 925, men om man sänker färgtemperaturen får man blåskär i stället. Tvättäkta vitt är bara att glömma. Nokia-telefonen har inte heller världens bästa synvinkel, så sammantaget får vi kalla skärmen för en liten besvikelse. I synnerhet som en annan av AMOLED-teknikens fördelar, nämligen längre batteritid, absolut inte hör till den här telefonens egenskaper. Selvom de to telefoner kommer med næsten de samme specs ER der forskel på Lumia 920 (til venstre) og Lumia 925 (til højre). Även om de två telefonerna har nästan samma specifikationer ÄR det skillnad på Lumia 920 (till vänster) och Lumia 925 (till höger). Går snabbt tom på ström Tvärtemot blir vi nästan provocerade av hur dålig batteritiden är. I helgen kopplade vi ur laddkontakten vid tresnåret, då var telefonen helt fulladdad. Under eftermiddagen använde vi den sporadiskt för lite chatt på Whatsapp och Viber, lite Facebook och lite surfning – inte mer än så. Vi förde inga samtal, lyssnade inte på musik och tittade inte på film, ändå dog batteriet efter ungefär tio timmar. Samma mönster upprepades dagarna därpå. Till och med en dag när vi inte gick utanför dörren över huvud taget, så det kan alltså inte bero på problem med uppkopplingen eller något liknande. Slutsatsen måste alltså tyvärr bli att Lumia 925 har ett uselt batteri, och det tycker vi är konstigt eftersom det på papperet är exakt samma typ som satt i Lumia 920. Föregångaren hade visserligen inte världens bästa batteritid heller, men den gången drev den trots allt en IPS-skäm. Vi är inte arga, Nokia, vi är besvikna. Laddad med bra appar Och det menar vi verkligen, för annars är Lumia 925 en riktigt rolig smartmobil som man dessutom kan köpa för samma pengar som för smartmobiler i ett helt annat segment. Lumia 925 kostar bara 4 000 kronor, och då har den helt nya Amber-versionen av Windows Phone 8 plus massor av nya Nokia-appar som framför allt förvandlar kameran till ett potent socialt verktyg. Med Nokia Smart Cam kan man blandt andet tage "stop-motion" action shots som dette. Med Nokia SmartCam kan man bland annat ta ”stop motion”-actionbilder som den här. Till exempel Nokia SmartCam, som går att använda för att ta så kallade action shots, som fryser action-scener i ett slags stop motion-stillbilder, eller Nokia Glam Me, som gör det till ett sant nöje att ta självporträtt till Facebook, Twitter, Instagram eller vad man nu föredrar. Till det stora urvalet av Nokia-appar hör också många platsbaserade tjänster som HERE Maps, HERE Transit, HERE Drive och HERE City Lens, som är en augmented reality-app som använder kameran och ett extra lager av information för att guida användaren runt i städer. En annan väsentlig poäng är att Windows Phone inte längre lider riktigt lika mycket av bristen på appar, som brukade vara ett så stort problem för Microsofts alternativ till iOS och Android. Visst, vill man till exempel använda Instagram får man hålla till godo med en inofficiell app som heter Metrogram (som inte stöder video ännu), och någon officiell YouTube-app finns inte heller i skrivande stund eftersom Google ännu en gång har kört käppar i hjulet för Microsoft, men för 7 kronor kan man investera i Metrotube så går videotittandet utmärkt. På ljudsidan gör Lumia 925 vad den ska för att göra oss glada, även om vi inte blev lika imponerade av Nokias nya smartmobil som av HTC One, som med sin speciella förstärkare och Beats Audio fortfarande är den mest välljudande smartmobilen på marknaden. Lumia 925 ska snarare jämföras med iPhone 5 och bjuder alltså på en bra volym och en klar ljudbild i alla frekvensregister. Man ska dock hålla sig undan den inbyggda Dolby Headphone-ljudförbättringen, eftersom den bara får musiken att låta som om man har stuckit ner huvudet i en plåtburk. Slutsats Den här artikelns ingress är den viktigaste slutsatsen: Lumia 925 är telefonen Nokia skulle ha gjort i stället för Lumia 920. Den är lättare och smalare och har ändå en mängd av de fördelar som trots allt gjorde Lumia 920 till en riktigt bra smartmobil. Nokias många appar till kamera och navigering gör det roligt att använda Lumia 925 till vardags, och som plattform betraktad håller Windows Phone 8 på att komma ikapp när det gäller urvalet av appar. Dessvärre dras skärmen med gulstick och batteritiden är en katastrof. Båda dessa egenskaper sänker totalbetyget, och det gör även den begränsade lagringsplatsen 16 GB, som inte kan utökas. Men med ett pris på bara 4 000 kronor är detta något man bör kunna leva med. Faktum är att det knappast finns någon smartmobil på marknaden som är så bra för pengarna som Lumia 925.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Nokia Lumia 925
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Operativsystem: Windows Phone 8 Amber
Skärm: 4,5 tum, 768 x 1280 ClearBlack AMOLED, 334 ppi
Processor: 1,5 GHz Snapdragon S4 dual-core
Minne: 1 GB RAM / 16 GB
Kamera: 8,7 Mp PureView + 1,2 Mp
Trådlöst: 4G LTE, Bluetooth 3.0, 802.11 a/b/g/n, NFC
Mått: 129 x 70,6 x 8,5 mm
Vikt: 139 g
Batteri: 2 000 mAh

Pris: 4000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

annonse
grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.

Ruark har allt

Den här eleganta anläggningen kommer inte förrän längre fram i vår, men kan vara värd att vänta på.

annonse
test
Devialet Expert 140 Pro

Högteknologisk

Marknadens mest avancerade förstärkare har fått en lillebror. Expert 140 Pro är en högteknologisk Formel 1-förstärkare som fler kan ha råd med.

test
Apple Mac Mini 2018

Racertrimmad Mac Mini

Äntligen en ny minidator från Apple med den senaste generationens hårdvara.

Nya koncept från Q Acoustics

Prisbelönta Concept 500 har fått en lillebror som står på egna – mycket ovanliga – ben.

Mer om Panasonics fullformatkameror

Nu har äntligen detaljerna kommit om Lumix S-serien och de första objektiven.

test
Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Extremt dyr

ThinkPad-toppmodellen lever bara upp till sitt namn när det gäller priset.

Sonos stöder YouTube Music

Nu har Sonos fått inbyggt stöd för YouTube Music – för de som har Premium-abonnemang.

test
Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Klassisk och modern ultrabärbar

ThinkPad X1 Carbon är lätt, elegant, robust och stark på samma gång.

test
Bowers & Wilkins 603

B&W är tilbaka för fullt

Den nya 600-serien öppnar upp ljudet och får fram dynamiken på ett helt annat sätt än föregångarna. Toppmodellen 603 är inget undantag.

LED i stället för blixt

Rotolight är bärbara LED-lampor för foto och video.

Recension
Close

Not even close…

Actionthriller som utspelas i Marocko, knackigt skriven och utförd.

Apple vill ha dina bilder

Om du har några bra ögonblicksbilder som är tagna med en iPhone så kan du ställa upp i ”Shot in iPhone”-tävlingen.

test
Nikon Nikkor Z 35mm f1.8 S

Nikons bästa vidvinkel

Den kostar en del, men 35:an till Nikon Z är snudd på perfekt.

Tungt ljud för tunna plånböcker

En billig men bra soundbar gör underverk i TV-soffan. Här är de fem bästa för under 5 000 kronor.

test
Canon RF 35mm f1.8 IS Macro STM

Användbar Canon-makro

Kompakt, lätt och billig med lysande optisk kvalitet.

Recension
Sex Education, säsong 1

”Masters of Sex” för tonåringar

Skön dramakomedi om sexuellt frustrerade och överkåta ungdomar – och charmigt så det ryker om det!

test
Xiaomi Mi Mix 3

Annorlunda och prisvärd

Xiaomi sticker ut med annorlunda lösningar som är mer intressanta än praktiska.

Recension
The Equalizer 2

Tunn vigilant

Uppföljaren med den stenhårda, ensamma vigilanten lever tyvärr inte upp till originalet.

Olympus: – Nybörjaren är viktig för oss

Under lanseringen av det nya flaggskeppet berättade Olympus om sina tankar om framtida produkter.