Microsoft Lumia 650

Så här ser en flopp ut

Lumia 650 är på det stora hela en besvikelse och lever absolut inte upp till föregångarna.

Plus
Robust och lätt på samma gång. Ganska prisvärt ljud.
Minus
Genomgående intetsägande och anonym. Både skärmen och kamerbilder lider av färgstick och mobilen saknar centrala Windows 10-funktioner. Kameran är dessutom otroligt långsam.

Windows har förlorat kampen om mobilmarknaden. Det är nog viktigt att konstatera direkt. Med en marknadsandel på mindre än 2 % av det totala antalet smartmobiler i hela världen (Gartner, november 2015) är det nästan så att vi kan skriva en dödsruna över Windows som mobilt operativsystem. Och det har Microsoft erkänt också, verkar det som. Inte officiellt, naturligtvis, men de tre mobiler som Microsoft lanserat sedan Windows 10 släpptes (Lumia 950, Lumia 950 XL och den aktuella testmodellen Lumia 650), som alltså är ”födda” med Microsoft senaste plattform, är samtliga affärsmässiga kreationer. Varje försök att locka till sig helt vanliga kunder med fräsch design och glada färger – vilket har varit ett kännetecken för Lumia-modellerna ända fram till de hyllade budgetmodellerna Lumia 630 och Lumia 640 – har övergetts och i stället har de nya modellerna neutrala färger (svart eller vitt) och designen är så konservativ att man måste se Windows-loggan på baksidan för att över huvud taget räkna ut att det handlar om en Microsoft-mobil.

Trots detta säljs Lumia 650 naturligtvis till privatpersoner, både i Microsofts egen webbutik och hos olika återförsäljare. Och eftersom de två ovan nämnda föregångarna i samma serie, Lumia 630 och 640, båda var utmärkta budgetmobiler så var vi naturligtvis tvungna att ta reda på om det senaste tillskottet lyckas med samma sak. Stay tuned, vår slutsats hittar du sist i artikeln.

 

Utseende och design

Designen är som sagt ytterst neutral. Baksidan är gjord av plast och kan tas av, men muntra neonfärger är bara att glömma. Man kan välja mellan svart och vit baksida, fler alternativ än så finns inte. En metallram bryter den annars så plastiga designen och det innebär att mobilen känns hållbar och tålig, även om den också känns extremt lätt när man håller den i handen.

Foto: Microsoft
Foto: Microsoft

Skärm

De två föregångarna hade IPS-skärm men nya Lumia 650 är utrustad med en 5-tums AMOLED-skärm. Vanlig HD-upplösning låter kanske inte som så mycket, men räcker gott och väl. Det finns massor av plats på skärmen och vi upplever inte skärmbilden som oskarp.

Precis som på alla OLED-skärmar är svärtan helt perfekt, däremot visas ljusa färger och vitt med tämligen mycket gulstick och rent allmänt saknar skärmen ljusstyrka, vilket märks extra tydligt utomhus när solen skiner.

Annons: Artikeln fortsätter nedan
Foto: Microsoft
Foto: Microsoft

Kamera

Färgstick är också något som kameran lider av. Bilder tagna under bar himmel ser åtminstone ut som om de har fått ett gult filter över sig.

Inomhus i artificiellt ljus är detta inget problem, däremot blir bilderna mycket platta och trista. De saknar inte skärpa, men både dynamik och kontrast.

Dessutom tar mobilen mer än tre sekunder på sig att lagra en bild, vilket är överraskande lång tid. Och det betyder naturligtvis att man får beväpna sig med ett visst mått tålamod när man har tagit en bild. För innan de tre sekunderna har förflutit så kan man inte ta nästa bild.

Fotograferad med Lumia 650 ser domkyrkan i Berlin ut som ett nikotinplåster.
Fotograferad med Lumia 650 ser domkyrkan i Berlin ut som ett nikotinplåster.
Och så här ser den ut i verkligheten. Fotograferad med en iPhone 6s.
Och så här ser den ut i verkligheten. Fotograferad med en iPhone 6s.

Ljud

I gengäld är ljudet riktigt bra, och det gäller både samtalskvaliteten och ljudet i hörlurarna när man lyssnar på musik eller tittar på film.

Ljudkvaliteten vid avspelning av musik har vi testat med ett par Bose QuietComfort 25-hörlurar och streaming-tjänsten Tidal, som kan strömma musik i lossless-kvalitet. Och det låter mer än godkänt. Det finns gott om volym och mellanregistret är det inget fel på alls. I de högsta tonerna tappar Lumia 650 en smula och även om det finns ett bra djup i musiken så skulle man gott kunna tänka sig mer plats för basen.

Foto: Microsoft
Foto: Microsoft

Användning

Lumia 650 är som sagt den tredje mobilen som är född med Windows 10. Om man har provat någon av de tidigare modellerna som kör Windows Phone 8 eller 8.1 så känner man sig fort hemma, även om det finns en del små skillnader. En av de väsentliga är nya File Explorer, som ger tillgång till filerna på mobilen på samma sätt som gamla hederliga Utforskaren i PC:n hemma. Och så har Skype blivit en integrerad del av operativsystemet på samma sätt som iMessage är det i iOS – så att man till exempel skickar textmeddelanden till andra Windows 10-användare via Skype i stället för SMS.

Två av de viktigaste funktionerna i Windows 10 för mobiltelefoner får man dock klara sig utan i Lumia 650, och det är verkligen ett stort minus i kanten.

Den första bristen har Lumia 650 gemensamt med alla andra Lumia-telefoner som någonsin sålts i Skandinavien. Microsofts röststyrda assistent Cortana finns nämligen inte på svenska, och det är vi trötta på eftersom den skulle kunna ge både Apples Siri och Google Now en omgång.

Cortana kommer givetvis till våra breddgrader också förr eller senare, men till dess får vi hålla tillgodo med en amputerad plattform. Usch!

En helt ny Windows 10-funktion heter Continuum. I korthet gör den att du kan använda din mobiltelefon som en tvättäkta Windows-PC genom att koppla den till en så kallad Display Dock, skärm, mus och tangentbord. Continuum får man på köpet i Lumia 950 och 950 XL, men inte i Lumia 650 eftersom dess konfiguration helt enkelt inte har tillräckligt med muskler. Dubbel-usch!

Vi lyckades aldrig få Microsoft Edge-webbläsaren att utföra ett helt vanligt prestandatest med Browsermark 2.1.
Vi lyckades aldrig få Microsoft Edge-webbläsaren att utföra ett helt vanligt prestandatest med Browsermark 2.1.

Prestanda

Bristen på muskler märker man av i takt med att man använder Lumia 650 i vardagen. Helt vanliga appar tar bara lite längre tid att starta än vi är vana vid från andra mobiltelefoner – och det gäller även andra mobiler i samma prisklass.

I prestandatestet AnTuTu får Lumia 650 resultatet 32 133 poäng, vilket är en hel del bättre än föregångaren Lumia 640, men i praktiken känns det som om Windows 10 är en för stor munfull att svälja för processorn och minnet.

Webbläsarhastigheten har vi inte kunnat mäta eftersom Microsofts nya Edge-webbläsare kraschade när vi försökte köra Browsermark 2.1, som annars är standardtestet före alla andra och som fungerar på alla plattformar och alla typer av enheter. Känslan vi fick av att surfa till vardags var inte heller särskilt överväldigande.

En mycket stor fördel med Windows Phone 8 och 8.1 var att de operativsystemen lyckades få ut mycket mer ur förhållandevis beskedliga konfigurationer än vad exempelvis Android kunde, men den egenskapen tycks inte Windows ha 10 ärvt. Trippel-usch!

Lumia 650 klarar sig bättre än föregångaren i benchmark-test, men vi märker inte av det till vardags. Snarare tvärtom.
Lumia 650 klarar sig bättre än föregångaren i benchmark-test, men vi märker inte av det till vardags. Snarare tvärtom.

Slutsats

I inledningen lovade vi att svara på om Lumia 650 lyckas vara lika suveränt prisvärd som sina budgetföregångare. Svaret är dessvärre Nej, det är den inte. För det första är den dyrare än de föregående modellerna var när de kom ut på marknaden och för det andra handlar det om en överlag intetsägande och anonym telefon som på flera områden – skärm, kamera, funktioner och prestanda – inte ens lever upp till våra låga förväntningar.

Vi spår att Lumia 650 blir en flopp bland kunderna, och företag som vill investera i Windows 10-mobiler som passar in i den övriga IT-infrastrukturen rekommenderar vi att i stället införskaffa toppmodellerna Lumia 950 eller 950 XL.

Windows har förlorat kampen om mobilmarknaden. Det är nog viktigt att konstatera direkt. Med en marknadsandel på mindre än 2 % av det totala antalet smartmobiler i hela världen (Gartner, november 2015) är det nästan så att vi kan skriva en dödsruna över Windows som mobilt operativsystem. Och det har Microsoft erkänt också, verkar det som. Inte officiellt, naturligtvis, men de tre mobiler som Microsoft lanserat sedan Windows 10 släpptes (Lumia 950, Lumia 950 XL och den aktuella testmodellen Lumia 650), som alltså är ”födda” med Microsoft senaste plattform, är samtliga affärsmässiga kreationer. Varje försök att locka till sig helt vanliga kunder med fräsch design och glada färger – vilket har varit ett kännetecken för Lumia-modellerna ända fram till de hyllade budgetmodellerna Lumia 630 och Lumia 640 – har övergetts och i stället har de nya modellerna neutrala färger (svart eller vitt) och designen är så konservativ att man måste se Windows-loggan på baksidan för att över huvud taget räkna ut att det handlar om en Microsoft-mobil. Trots detta säljs Lumia 650 naturligtvis till privatpersoner, både i Microsofts egen webbutik och hos olika återförsäljare. Och eftersom de två ovan nämnda föregångarna i samma serie, Lumia 630 och 640, båda var utmärkta budgetmobiler så var vi naturligtvis tvungna att ta reda på om det senaste tillskottet lyckas med samma sak. Stay tuned, vår slutsats hittar du sist i artikeln.  

Utseende och design

Designen är som sagt ytterst neutral. Baksidan är gjord av plast och kan tas av, men muntra neonfärger är bara att glömma. Man kan välja mellan svart och vit baksida, fler alternativ än så finns inte. En metallram bryter den annars så plastiga designen och det innebär att mobilen känns hållbar och tålig, även om den också känns extremt lätt när man håller den i handen. [caption id="attachment_61703" align="alignnone" width="1000"]Foto: Microsoft Foto: Microsoft[/caption]

Skärm

De två föregångarna hade IPS-skärm men nya Lumia 650 är utrustad med en 5-tums AMOLED-skärm. Vanlig HD-upplösning låter kanske inte som så mycket, men räcker gott och väl. Det finns massor av plats på skärmen och vi upplever inte skärmbilden som oskarp. Precis som på alla OLED-skärmar är svärtan helt perfekt, däremot visas ljusa färger och vitt med tämligen mycket gulstick och rent allmänt saknar skärmen ljusstyrka, vilket märks extra tydligt utomhus när solen skiner. [caption id="attachment_61702" align="alignnone" width="1000"]Foto: Microsoft Foto: Microsoft[/caption]

Kamera

Färgstick är också något som kameran lider av. Bilder tagna under bar himmel ser åtminstone ut som om de har fått ett gult filter över sig. Inomhus i artificiellt ljus är detta inget problem, däremot blir bilderna mycket platta och trista. De saknar inte skärpa, men både dynamik och kontrast. Dessutom tar mobilen mer än tre sekunder på sig att lagra en bild, vilket är överraskande lång tid. Och det betyder naturligtvis att man får beväpna sig med ett visst mått tålamod när man har tagit en bild. För innan de tre sekunderna har förflutit så kan man inte ta nästa bild. [caption id="attachment_61699" align="alignnone" width="1000"]Fotograferad med Lumia 650 ser domkyrkan i Berlin ut som ett nikotinplåster. Fotograferad med Lumia 650 ser domkyrkan i Berlin ut som ett nikotinplåster.[/caption] [caption id="attachment_61698" align="alignnone" width="1000"]Och så här ser den ut i verkligheten. Fotograferad med en iPhone 6s. Och så här ser den ut i verkligheten. Fotograferad med en iPhone 6s.[/caption]

Ljud

I gengäld är ljudet riktigt bra, och det gäller både samtalskvaliteten och ljudet i hörlurarna när man lyssnar på musik eller tittar på film. Ljudkvaliteten vid avspelning av musik har vi testat med ett par Bose QuietComfort 25-hörlurar och streaming-tjänsten Tidal, som kan strömma musik i lossless-kvalitet. Och det låter mer än godkänt. Det finns gott om volym och mellanregistret är det inget fel på alls. I de högsta tonerna tappar Lumia 650 en smula och även om det finns ett bra djup i musiken så skulle man gott kunna tänka sig mer plats för basen. [caption id="attachment_61700" align="alignnone" width="1000"]Foto: Microsoft Foto: Microsoft[/caption]

Användning

Lumia 650 är som sagt den tredje mobilen som är född med Windows 10. Om man har provat någon av de tidigare modellerna som kör Windows Phone 8 eller 8.1 så känner man sig fort hemma, även om det finns en del små skillnader. En av de väsentliga är nya File Explorer, som ger tillgång till filerna på mobilen på samma sätt som gamla hederliga Utforskaren i PC:n hemma. Och så har Skype blivit en integrerad del av operativsystemet på samma sätt som iMessage är det i iOS – så att man till exempel skickar textmeddelanden till andra Windows 10-användare via Skype i stället för SMS. Två av de viktigaste funktionerna i Windows 10 för mobiltelefoner får man dock klara sig utan i Lumia 650, och det är verkligen ett stort minus i kanten. Den första bristen har Lumia 650 gemensamt med alla andra Lumia-telefoner som någonsin sålts i Skandinavien. Microsofts röststyrda assistent Cortana finns nämligen inte på svenska, och det är vi trötta på eftersom den skulle kunna ge både Apples Siri och Google Now en omgång. Cortana kommer givetvis till våra breddgrader också förr eller senare, men till dess får vi hålla tillgodo med en amputerad plattform. Usch! En helt ny Windows 10-funktion heter Continuum. I korthet gör den att du kan använda din mobiltelefon som en tvättäkta Windows-PC genom att koppla den till en så kallad Display Dock, skärm, mus och tangentbord. Continuum får man på köpet i Lumia 950 och 950 XL, men inte i Lumia 650 eftersom dess konfiguration helt enkelt inte har tillräckligt med muskler. Dubbel-usch! [caption id="attachment_61697" align="alignnone" width="563"]Vi lyckades aldrig få Microsoft Edge-webbläsaren att utföra ett helt vanligt prestandatest med Browsermark 2.1. Vi lyckades aldrig få Microsoft Edge-webbläsaren att utföra ett helt vanligt prestandatest med Browsermark 2.1.[/caption]

Prestanda

Bristen på muskler märker man av i takt med att man använder Lumia 650 i vardagen. Helt vanliga appar tar bara lite längre tid att starta än vi är vana vid från andra mobiltelefoner – och det gäller även andra mobiler i samma prisklass. I prestandatestet AnTuTu får Lumia 650 resultatet 32 133 poäng, vilket är en hel del bättre än föregångaren Lumia 640, men i praktiken känns det som om Windows 10 är en för stor munfull att svälja för processorn och minnet. Webbläsarhastigheten har vi inte kunnat mäta eftersom Microsofts nya Edge-webbläsare kraschade när vi försökte köra Browsermark 2.1, som annars är standardtestet före alla andra och som fungerar på alla plattformar och alla typer av enheter. Känslan vi fick av att surfa till vardags var inte heller särskilt överväldigande. En mycket stor fördel med Windows Phone 8 och 8.1 var att de operativsystemen lyckades få ut mycket mer ur förhållandevis beskedliga konfigurationer än vad exempelvis Android kunde, men den egenskapen tycks inte Windows ha 10 ärvt. Trippel-usch! [caption id="attachment_61695" align="alignnone" width="627"]Lumia 650 klarar sig bättre än föregångaren i benchmark-test, men vi märker inte av det till vardags. Snarare tvärtom. Lumia 650 klarar sig bättre än föregångaren i benchmark-test, men vi märker inte av det till vardags. Snarare tvärtom.[/caption]

Slutsats

I inledningen lovade vi att svara på om Lumia 650 lyckas vara lika suveränt prisvärd som sina budgetföregångare. Svaret är dessvärre Nej, det är den inte. För det första är den dyrare än de föregående modellerna var när de kom ut på marknaden och för det andra handlar det om en överlag intetsägande och anonym telefon som på flera områden – skärm, kamera, funktioner och prestanda – inte ens lever upp till våra låga förväntningar. Vi spår att Lumia 650 blir en flopp bland kunderna, och företag som vill investera i Windows 10-mobiler som passar in i den övriga IT-infrastrukturen rekommenderar vi att i stället införskaffa toppmodellerna Lumia 950 eller 950 XL.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Microsoft Lumia 650
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • Operativsystem: Windows 10
 • Skärm: 4,97-tums OLED, 1280 x 720 (297 ppi)
 • Processor: 1,3 GHz Snapdragon 212 quad-core
 • Minne: 1 GB ram, 16 GB lagring (+ microSD max 200 GB)
 • Kamera: 8 Mp (f2,2) + 5 Mp (f2,2)
 • Trådlöst: 4G/LTE, 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.1, FM-radio, NFC, A-GPS
 • Batteri: 2000 mAh
 • Mått: 142 x 70,9 x 6,9 mm
 • Vikt: 122 g

 

Prestanda

 • AnTuTu: 32 133
 • Browsermark 2.1: Mätning ej möjlig
Pris: 2000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Set för dimning

Smart lampa för nybörjare

Det är enkelt att komma igång med de dimbara Trådfri-lamporna, men på egen hand är de inte så smarta.

MWC 2019: Nya datorer från Lenovo

MWC är inte bara en mobilmässa. Lenovo hade datorer för både lek och allvar.

test
Nikon Nikkor Z 50 mm f1.8 S

Nikons skarpaste 50 mm

Nikons bästa objektiv är en känslig 50 mm.

test
Pinell Supersound 701

Välljudande och kompetent stereo

Pinells kompakta anläggning är bäst i klassen.

Sigma släpper optik till Panasonic och Leica

11 nya Art-objektiv till fullformatkameror med L-fattning

Skarpare porträttobjektiv från Sony

Ljusstarka 135mm f1.8 är gjord för fullformatkamerorna.

10 mm ultravidvinkel för fullformat

Supervidvinkel för de största kamerorna.