annons
annons

Kazam Tornado 348

Inte ens styv kuling

Kazam Tornado 348 vet inte riktigt vart vindarna bär.

Glasgaranti och snabb support via mobil-app. Välgjord och mycket tunn och lätt.
Ingen 4G/LTE och bara 16 GB minne som inte går att utöka. Prestanda och skärm imponerar inte och ljudet är rent förskräckligt.

När vi såg Tornado 348 för första gången i höstas blev vi imponerade över hur lätt (95,5 gram) och tunn (5,15 millimeter) den var, men att telefonen som numera går att köpa på Kazams egen hemsida för 3 100 kronor inte har 4G/LTE gjorde oss skeptiska. Kazam hävdar att det är en nödvändig kompromiss, nu när målet har varit att bygga världens tunnaste smartmobil (nästan, i alla fall), men efter att ha testat den är vi fortfarande inte övertygade. För samma pengar kan man köpa Honor 6, som både har 4G/LTE, större skärm med Full-HD-upplösning samt en möjlighet att utöka minnet med microSD-kort. Och vi kan absolut leva med att Honor 6 är ett par millimeter tjockare än Tornado 348.

DSC01475

Garanti och service
Mobilmärket Kazam grundades 2013 av ett par före detta HTC-anställda. Företaget satsar på billiga smartmobiler och bra kundservice, vilket bland annat märks på 12 månaders skärmgaranti som innebär att man får byta glaset en gång gratis under det första året om det går sönder. Dessutom har alla Kazams telefoner en så kallad Rescue-app som gör att telefonen klarar fjärrsupport via chat.

Båda är lysande idéer och om man tycker att den utökade skärmgarantin och den snabba supporten är viktiga kriterier när man köper mobil så kan det vara en god idé att överväga Tornado 348. Annars bör man se sig om efter någon annan mobil som ger mer för pengarna.

Ljud, skärm och prestanda
Tornado 348 är mycket riktigt både lätt och tunn, och det är inget fel på designen. Både fram- och baksidan är gjord av Gorilla-glas och ramen är av aluminium.

I vårt benchmark-test klarar sig Kazam-telefonen visserligen hyggligt – 438 poäng single-core och 2370 multi-core – men vid normal användning tycker vi att appar tar god tid på sig att starta och både stora appar (som racerspelet Asphalt 8) och mer normala (som Facebook och Instagram) kör inte riktigt så snabbt och smidigt som vi vill. Skärmbilden är skarp och snygg men inte ljusstark. Färgpaletten är dämpad och speciellt den vita färgen dras med en aning gulstick.

Ljudkvaliteten är absolut inte godkänd. Visst, Tornado 348 bjuder på rejält med volym, men ljudbilden är grumlig och tonerna överstyr både i de högsta och lägsta frekvensregistren.

Kazam-Tornado-348-1024x576-733a164a1ee9a9aa

Slutligen har Tornado bara 16 gigabyte minne, som märk väl inte går att bygga ut. Man behöver inte installera många spel och ta särskilt många bilder eller filmer förrän den platsen är slut.

Slutsats
Kazam Tornado 348 blåser inte riktigt så kraftigt som namnat antyder. Vi skulle snarare kalla den för en mild bris. Den är välbyggd, lätt och tunn så det är inget fel på kvalitetskänslan, men man får klara sig utan 4G/LTE och minnet rymmer bara 16 gigabyte. För exakt samma pengar får man andra smartmobiler där man slipper göra sådana kompromisser. Skärmen är godkänd men inte mer. Blixtsnabb är den inte heller, men allra värst är ljudkvaliteten. Gillar man att lyssna på musik i sin telefon ska man ta en stor omväg runt Tornado 348.

När vi såg Tornado 348 för första gången i höstas blev vi imponerade över hur lätt (95,5 gram) och tunn (5,15 millimeter) den var, men att telefonen som numera går att köpa på Kazams egen hemsida för 3 100 kronor inte har 4G/LTE gjorde oss skeptiska. Kazam hävdar att det är en nödvändig kompromiss, nu när målet har varit att bygga världens tunnaste smartmobil (nästan, i alla fall), men efter att ha testat den är vi fortfarande inte övertygade. För samma pengar kan man köpa Honor 6, som både har 4G/LTE, större skärm med Full-HD-upplösning samt en möjlighet att utöka minnet med microSD-kort. Och vi kan absolut leva med att Honor 6 är ett par millimeter tjockare än Tornado 348. DSC01475 Garanti och service Mobilmärket Kazam grundades 2013 av ett par före detta HTC-anställda. Företaget satsar på billiga smartmobiler och bra kundservice, vilket bland annat märks på 12 månaders skärmgaranti som innebär att man får byta glaset en gång gratis under det första året om det går sönder. Dessutom har alla Kazams telefoner en så kallad Rescue-app som gör att telefonen klarar fjärrsupport via chat. Båda är lysande idéer och om man tycker att den utökade skärmgarantin och den snabba supporten är viktiga kriterier när man köper mobil så kan det vara en god idé att överväga Tornado 348. Annars bör man se sig om efter någon annan mobil som ger mer för pengarna. Ljud, skärm och prestanda Tornado 348 är mycket riktigt både lätt och tunn, och det är inget fel på designen. Både fram- och baksidan är gjord av Gorilla-glas och ramen är av aluminium. I vårt benchmark-test klarar sig Kazam-telefonen visserligen hyggligt – 438 poäng single-core och 2370 multi-core – men vid normal användning tycker vi att appar tar god tid på sig att starta och både stora appar (som racerspelet Asphalt 8) och mer normala (som Facebook och Instagram) kör inte riktigt så snabbt och smidigt som vi vill. Skärmbilden är skarp och snygg men inte ljusstark. Färgpaletten är dämpad och speciellt den vita färgen dras med en aning gulstick. Ljudkvaliteten är absolut inte godkänd. Visst, Tornado 348 bjuder på rejält med volym, men ljudbilden är grumlig och tonerna överstyr både i de högsta och lägsta frekvensregistren. Kazam-Tornado-348-1024x576-733a164a1ee9a9aa Slutligen har Tornado bara 16 gigabyte minne, som märk väl inte går att bygga ut. Man behöver inte installera många spel och ta särskilt många bilder eller filmer förrän den platsen är slut. Slutsats Kazam Tornado 348 blåser inte riktigt så kraftigt som namnat antyder. Vi skulle snarare kalla den för en mild bris. Den är välbyggd, lätt och tunn så det är inget fel på kvalitetskänslan, men man får klara sig utan 4G/LTE och minnet rymmer bara 16 gigabyte. För exakt samma pengar får man andra smartmobiler där man slipper göra sådana kompromisser. Skärmen är godkänd men inte mer. Blixtsnabb är den inte heller, men allra värst är ljudkvaliteten. Gillar man att lyssna på musik i sin telefon ska man ta en stor omväg runt Tornado 348.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 39:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Kazam Tornado 348
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • Operativsystem: Android 4.4.2 KitKat
 • Skärm: 4,8-tums AMOLED, 1280 x 720 AMOLED (306 ppi)
 • Processor: 1,7 GHz MediaTek MT6592 octa-core
 • Internminne: 1 GB
 • Minne: 16 GB
 • Kamera: 8 Mp + 5 Mp
 • Trådlöst: 3G/HSPA+, 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0
 • Mått: 139,8 x 67,5 x 5,15 mm
 • Vikt: 95,5 gram
 • Batteri: 2050 mAh
 • Pris: 3 100 kr
 • kazam.mobi
Pris: 3100:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-