annonse
annonse
annonse

Kazam Tornado 348

Inte ens styv kuling

Kazam Tornado 348 vet inte riktigt vart vindarna bär.

Glasgaranti och snabb support via mobil-app. Välgjord och mycket tunn och lätt.
Ingen 4G/LTE och bara 16 GB minne som inte går att utöka. Prestanda och skärm imponerar inte och ljudet är rent förskräckligt.
annonse

När vi såg Tornado 348 för första gången i höstas blev vi imponerade över hur lätt (95,5 gram) och tunn (5,15 millimeter) den var, men att telefonen som numera går att köpa på Kazams egen hemsida för 3 100 kronor inte har 4G/LTE gjorde oss skeptiska. Kazam hävdar att det är en nödvändig kompromiss, nu när målet har varit att bygga världens tunnaste smartmobil (nästan, i alla fall), men efter att ha testat den är vi fortfarande inte övertygade. För samma pengar kan man köpa Honor 6, som både har 4G/LTE, större skärm med Full-HD-upplösning samt en möjlighet att utöka minnet med microSD-kort. Och vi kan absolut leva med att Honor 6 är ett par millimeter tjockare än Tornado 348.

DSC01475

Garanti och service
Mobilmärket Kazam grundades 2013 av ett par före detta HTC-anställda. Företaget satsar på billiga smartmobiler och bra kundservice, vilket bland annat märks på 12 månaders skärmgaranti som innebär att man får byta glaset en gång gratis under det första året om det går sönder. Dessutom har alla Kazams telefoner en så kallad Rescue-app som gör att telefonen klarar fjärrsupport via chat.

Båda är lysande idéer och om man tycker att den utökade skärmgarantin och den snabba supporten är viktiga kriterier när man köper mobil så kan det vara en god idé att överväga Tornado 348. Annars bör man se sig om efter någon annan mobil som ger mer för pengarna.

Ljud, skärm och prestanda
Tornado 348 är mycket riktigt både lätt och tunn, och det är inget fel på designen. Både fram- och baksidan är gjord av Gorilla-glas och ramen är av aluminium.

I vårt benchmark-test klarar sig Kazam-telefonen visserligen hyggligt – 438 poäng single-core och 2370 multi-core – men vid normal användning tycker vi att appar tar god tid på sig att starta och både stora appar (som racerspelet Asphalt 8) och mer normala (som Facebook och Instagram) kör inte riktigt så snabbt och smidigt som vi vill. Skärmbilden är skarp och snygg men inte ljusstark. Färgpaletten är dämpad och speciellt den vita färgen dras med en aning gulstick.

Ljudkvaliteten är absolut inte godkänd. Visst, Tornado 348 bjuder på rejält med volym, men ljudbilden är grumlig och tonerna överstyr både i de högsta och lägsta frekvensregistren.

Kazam-Tornado-348-1024x576-733a164a1ee9a9aa

Slutligen har Tornado bara 16 gigabyte minne, som märk väl inte går att bygga ut. Man behöver inte installera många spel och ta särskilt många bilder eller filmer förrän den platsen är slut.

Slutsats
Kazam Tornado 348 blåser inte riktigt så kraftigt som namnat antyder. Vi skulle snarare kalla den för en mild bris. Den är välbyggd, lätt och tunn så det är inget fel på kvalitetskänslan, men man får klara sig utan 4G/LTE och minnet rymmer bara 16 gigabyte. För exakt samma pengar får man andra smartmobiler där man slipper göra sådana kompromisser. Skärmen är godkänd men inte mer. Blixtsnabb är den inte heller, men allra värst är ljudkvaliteten. Gillar man att lyssna på musik i sin telefon ska man ta en stor omväg runt Tornado 348.

När vi såg Tornado 348 för första gången i höstas blev vi imponerade över hur lätt (95,5 gram) och tunn (5,15 millimeter) den var, men att telefonen som numera går att köpa på Kazams egen hemsida för 3 100 kronor inte har 4G/LTE gjorde oss skeptiska. Kazam hävdar att det är en nödvändig kompromiss, nu när målet har varit att bygga världens tunnaste smartmobil (nästan, i alla fall), men efter att ha testat den är vi fortfarande inte övertygade. För samma pengar kan man köpa Honor 6, som både har 4G/LTE, större skärm med Full-HD-upplösning samt en möjlighet att utöka minnet med microSD-kort. Och vi kan absolut leva med att Honor 6 är ett par millimeter tjockare än Tornado 348. DSC01475 Garanti och service Mobilmärket Kazam grundades 2013 av ett par före detta HTC-anställda. Företaget satsar på billiga smartmobiler och bra kundservice, vilket bland annat märks på 12 månaders skärmgaranti som innebär att man får byta glaset en gång gratis under det första året om det går sönder. Dessutom har alla Kazams telefoner en så kallad Rescue-app som gör att telefonen klarar fjärrsupport via chat. Båda är lysande idéer och om man tycker att den utökade skärmgarantin och den snabba supporten är viktiga kriterier när man köper mobil så kan det vara en god idé att överväga Tornado 348. Annars bör man se sig om efter någon annan mobil som ger mer för pengarna. Ljud, skärm och prestanda Tornado 348 är mycket riktigt både lätt och tunn, och det är inget fel på designen. Både fram- och baksidan är gjord av Gorilla-glas och ramen är av aluminium. I vårt benchmark-test klarar sig Kazam-telefonen visserligen hyggligt – 438 poäng single-core och 2370 multi-core – men vid normal användning tycker vi att appar tar god tid på sig att starta och både stora appar (som racerspelet Asphalt 8) och mer normala (som Facebook och Instagram) kör inte riktigt så snabbt och smidigt som vi vill. Skärmbilden är skarp och snygg men inte ljusstark. Färgpaletten är dämpad och speciellt den vita färgen dras med en aning gulstick. Ljudkvaliteten är absolut inte godkänd. Visst, Tornado 348 bjuder på rejält med volym, men ljudbilden är grumlig och tonerna överstyr både i de högsta och lägsta frekvensregistren. Kazam-Tornado-348-1024x576-733a164a1ee9a9aa Slutligen har Tornado bara 16 gigabyte minne, som märk väl inte går att bygga ut. Man behöver inte installera många spel och ta särskilt många bilder eller filmer förrän den platsen är slut. Slutsats Kazam Tornado 348 blåser inte riktigt så kraftigt som namnat antyder. Vi skulle snarare kalla den för en mild bris. Den är välbyggd, lätt och tunn så det är inget fel på kvalitetskänslan, men man får klara sig utan 4G/LTE och minnet rymmer bara 16 gigabyte. För exakt samma pengar får man andra smartmobiler där man slipper göra sådana kompromisser. Skärmen är godkänd men inte mer. Blixtsnabb är den inte heller, men allra värst är ljudkvaliteten. Gillar man att lyssna på musik i sin telefon ska man ta en stor omväg runt Tornado 348.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Kazam Tornado 348
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • Operativsystem: Android 4.4.2 KitKat
 • Skärm: 4,8-tums AMOLED, 1280 x 720 AMOLED (306 ppi)
 • Processor: 1,7 GHz MediaTek MT6592 octa-core
 • Internminne: 1 GB
 • Minne: 16 GB
 • Kamera: 8 Mp + 5 Mp
 • Trådlöst: 3G/HSPA+, 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0
 • Mått: 139,8 x 67,5 x 5,15 mm
 • Vikt: 95,5 gram
 • Batteri: 2050 mAh
 • Pris: 3 100 kr
 • kazam.mobi
Pris: 3100,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

annonse
grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.

Ruark har allt

Den här eleganta anläggningen kommer inte förrän längre fram i vår, men kan vara värd att vänta på.

annonse
test
Devialet Expert 140 Pro

Högteknologisk

Marknadens mest avancerade förstärkare har fått en lillebror. Expert 140 Pro är en högteknologisk Formel 1-förstärkare som fler kan ha råd med.

test
Apple Mac Mini 2018

Racertrimmad Mac Mini

Äntligen en ny minidator från Apple med den senaste generationens hårdvara.

Nya koncept från Q Acoustics

Prisbelönta Concept 500 har fått en lillebror som står på egna – mycket ovanliga – ben.

Mer om Panasonics fullformatkameror

Nu har äntligen detaljerna kommit om Lumix S-serien och de första objektiven.

test
Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Extremt dyr

ThinkPad-toppmodellen lever bara upp till sitt namn när det gäller priset.

Sonos stöder YouTube Music

Nu har Sonos fått inbyggt stöd för YouTube Music – för de som har Premium-abonnemang.

test
Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Klassisk och modern ultrabärbar

ThinkPad X1 Carbon är lätt, elegant, robust och stark på samma gång.

test
Bowers & Wilkins 603

B&W är tilbaka för fullt

Den nya 600-serien öppnar upp ljudet och får fram dynamiken på ett helt annat sätt än föregångarna. Toppmodellen 603 är inget undantag.

LED i stället för blixt

Rotolight är bärbara LED-lampor för foto och video.

Recension
Close

Not even close…

Actionthriller som utspelas i Marocko, knackigt skriven och utförd.

Apple vill ha dina bilder

Om du har några bra ögonblicksbilder som är tagna med en iPhone så kan du ställa upp i ”Shot in iPhone”-tävlingen.

test
Nikon Nikkor Z 35mm f1.8 S

Nikons bästa vidvinkel

Den kostar en del, men 35:an till Nikon Z är snudd på perfekt.

Tungt ljud för tunna plånböcker

En billig men bra soundbar gör underverk i TV-soffan. Här är de fem bästa för under 5 000 kronor.

test
Canon RF 35mm f1.8 IS Macro STM

Användbar Canon-makro

Kompakt, lätt och billig med lysande optisk kvalitet.

Recension
Sex Education, säsong 1

”Masters of Sex” för tonåringar

Skön dramakomedi om sexuellt frustrerade och överkåta ungdomar – och charmigt så det ryker om det!

test
Xiaomi Mi Mix 3

Annorlunda och prisvärd

Xiaomi sticker ut med annorlunda lösningar som är mer intressanta än praktiska.

Recension
The Equalizer 2

Tunn vigilant

Uppföljaren med den stenhårda, ensamma vigilanten lever tyvärr inte upp till originalet.

Olympus: – Nybörjaren är viktig för oss

Under lanseringen av det nya flaggskeppet berättade Olympus om sina tankar om framtida produkter.