annons
annons

Sony Xperia Z

Snubblar på mållinjen

Alla förutsättningarna finns där för en testvinnare men även Sony har fallit i megapixelfällan.

Bra autoläge Bra skärm för foto Snabb
Ingen avtryckare Något oskarpa foton

Inuti Xperia Z hittar vi Sonys nya Exmor RS-sensor som har ett mer kompakt format. Det är förklaringen till att man kunnat klämma in en så pass bra kamera i en så tunn mobil. Tack vare att den är bakbelyst ska sensorn också ge bättre bilder i svag belysning. Tyvärr har man samtidigt ökat upplösningen till smått galna 13 megapixel vilket gör att det ska mycket till för att den nya elektroniken ska kunna ge bra bilder med så pass lite ljus per pixel.

Automatläget kallas Superior Auto som själv försöker väljer bästa scenläget åt dig, vilket fungerar ganska bra. Annars kan man själv välja mellan 17 olika scenlägen. Det finns även bildeffekter samt lägen för bildserier, panorama och HDR. Exmor RS ger också möjligheten att filma med HDR.

Övriga finesser är leendeigenkänning, geotaggning och självutlösare. I standardläget kan man justera exponeringskompensation, fokusläge, vitbalans, ISO och ljusmätning. Mycket bra.

I vårt ingående test av Xperia Z var vi nöjda med kameran men i detta test ställer vi kraven högre och är petigare med detaljerna. På det hela taget blir bilderna bra under goda förhållanden även om man kan notera att de drar åt det gula hållet. Om man däremot förstorar upp dem så märks det att detaljskärpan inte är den bästa. I svagt ljus lyckas den faktiskt fånga bilder bättre än många andra och färgerna blir relativt korrekta men återigen så är det inte riktigt skarpt.

Slutsats
Sony har gjort sig själva en otjänst när man vridit upp pixelantalet så pass mycket. Den nya sensorn hade förmodligen gett ett ännu bättre resultat om man hade nöjt sig med 8 megapixel. Med det sagt så producerar Xperia Z bilder som är bättre än de flesta andra. Det enda smolket i bägaren är att detaljer inte blir riktigt skarpa, men med så hög upplösning är det inget större problem till vardags. Med goda inställningsmöjligheter och bra funktioner så är detta en utmärkt mobilkamera som hade kunnat vara bäst.

Sony matbild

Bästa pris på Sony Xperia Z
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Sensor: 13,1 Mp Exmor RS BSI
  • Optik: Ingen uppgift
  • Blixt: LED
  • Video: 1080p 30 bps
  • Frontkamera: 2,2 Mp, Exmor R, 1080p
Pris: 6300:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-