annons
annons

HTC One

Less is more

Den första mobilkameran som duger på krogen tack vare en modig satsning på kvalitet över kvantitet.

Enastående ljuskänslighet Korrekta färger Snabb
Ingen avtryckare Låg upplösning

Det mest uppseendeväckande med One är den låga upplösningen. Det beror på att man har dragit ner på antalet bildpunkter i sensorn för att kunna göra dem större, vilket gör att den sägs kunna fånga 300 % mer ljus. HTC kallar det Ultrapixel. Man har även en egen bildprocessor för att behandla bilden i realtid. Till det kan läggas en riktigt bra bländare och en optisk bildstabilisator som faktiskt flyttar linsen för att kompensera för rörelser. Sammantaget är det lovande för en bra bildkvalitet.

Appen har de flesta funktioner man behöver. Förutom ett tiotal scenlägen finns speciella lägen för nattfoto, HDR och panoramafoton. För en gångs skull kan man dessutom ställa ISO och vitbalans, samt justera kontrast, mättnad och uppskärpning. Till det kommer funktioner för ansikts-

igenkänning, geotaggning och igenkänning av leenden. Det finns även ett antal kreativa filter man kan lägga på bilden. Kort sagt kan både den som bara vill knäppa bilder och den som vill få mer kontroll känna sig nöjd.

Appen är lättanvänd men kunde haft lite lättare åtkomliga inställningar och vi saknar en fysisk avtryckarknapp. I svagt ljus skiner Ultrapixel och man får skarpa bilder med bra färger och bara ett minimum av brus. På grund av den lägre upplösningen får man inte med alla detaljer men det är knappt märkbart på bildskärmen. Geometrin är korrekt och färgåtergivningen är så pass bra att det bara är när man mäter på gråkortet som en antydan till färgstick märks.

Slutsats
HTC har vågat gå mot strömmen och minska upplösningen. 4 megapixel låter kanske lite men det är större än din skärm och det räcker nästan till A4-utskrifter. I gengäld får man de bästa bilderna i svag belysning vilket gör det till en utmärkt festkamera. Även i bättre belysning får man riktigt bra bilder med korrekt färgåtergivning och vitbalans. Det finns dessutom alla funktioner och inställningsmöjligheter man behöver och One är riktigt snabb på att knäppa bilder. HTC har gjort allt rätt.

HTC matbild

Det mest uppseendeväckande med One är den låga upplösningen. Det beror på att man har dragit ner på antalet bildpunkter i sensorn för att kunna göra dem större, vilket gör att den sägs kunna fånga 300 % mer ljus. HTC kallar det Ultrapixel. Man har även en egen bildprocessor för att behandla bilden i realtid. Till det kan läggas en riktigt bra bländare och en optisk bildstabilisator som faktiskt flyttar linsen för att kompensera för rörelser. Sammantaget är det lovande för en bra bildkvalitet. Appen har de flesta funktioner man behöver. Förutom ett tiotal scenlägen finns speciella lägen för nattfoto, HDR och panoramafoton. För en gångs skull kan man dessutom ställa ISO och vitbalans, samt justera kontrast, mättnad och uppskärpning. Till det kommer funktioner för ansikts- igenkänning, geotaggning och igenkänning av leenden. Det finns även ett antal kreativa filter man kan lägga på bilden. Kort sagt kan både den som bara vill knäppa bilder och den som vill få mer kontroll känna sig nöjd. Appen är lättanvänd men kunde haft lite lättare åtkomliga inställningar och vi saknar en fysisk avtryckarknapp. I svagt ljus skiner Ultrapixel och man får skarpa bilder med bra färger och bara ett minimum av brus. På grund av den lägre upplösningen får man inte med alla detaljer men det är knappt märkbart på bildskärmen. Geometrin är korrekt och färgåtergivningen är så pass bra att det bara är när man mäter på gråkortet som en antydan till färgstick märks. Slutsats HTC har vågat gå mot strömmen och minska upplösningen. 4 megapixel låter kanske lite men det är större än din skärm och det räcker nästan till A4-utskrifter. I gengäld får man de bästa bilderna i svag belysning vilket gör det till en utmärkt festkamera. Även i bättre belysning får man riktigt bra bilder med korrekt färgåtergivning och vitbalans. Det finns dessutom alla funktioner och inställningsmöjligheter man behöver och One är riktigt snabb på att knäppa bilder. HTC har gjort allt rätt. HTC matbild
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 39:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på HTC One
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Sensor: 4 Mp BSI CMOS 1/3 tum 2,.0 µm
  • Optik: 28 mm F2.0 Optisk stabilisering
  • Blixt: 5 nivåer
  • Video: 1080p med HDR 30 bps
  • Frontkamera: 2,1 Mp
Pris: 6000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-