annons
annons

Apple iPhone 5

Utbyggbar

Enkel och mångsidig men Apple är inte längre i ledningen vad gäller fotokvalitet.

Utbudet av tillbehör Många bra tredjeparts-appar
Få inställningar i egna appen Viss oskärpa Brus i svagt ljus

En av de populäraste kamerorna i sociala medier är iPhone och för varje modell har bildkvaliteten blivit bättre. Jämfört med iPhone 4S har kameran i iPhone 5 fått nya linser med reptåligt safirglas och något bättre vidvinkel. Den är också märkbart snabbare och sägs kunna ta bilder i svagare ljus. Däremot är specifikationerna snarlika med 8 megapixels upplösning och bländare F2,4. På videosidan har man fått bättre något bättre bildstabilisering och iPhone kan ta bilder medan man filmar.

Bland funktionerna märks ett panoramaläge där man bara behöver svepa med kameran för att fånga 240 grader av omgivningen. Apples egna fotoapp är annars inte så mycket att hänga i julgranen. Man kan få ett rutnät för att hjälpa till med kompositionen av bilden eller använda HDR-läge för att fånga både skugga och högdagrar i en bild. Vi saknar inställningsmöjligheter eller åtminstone scenlägen för att få ut det bästa av bilderna. Lyckligtvis finns det många bättre fotoappar i iTunes App Store.

Man kan snabbstarta kameran direkt från låsskärmen och det är verkligen en peka-och-skjut-kamera med möjlighet att sätta fokus med pekskärmen. En volymknapp kan användas som avtryckare. Bilder tagna i svag belysning ser ok ut på skärmen även om de är lite oskarpa, men en närmare titt avslöjar mycket brus. Det är inga större problem med geometrin men detaljskärpan är bara något över medel. Färgåtergivningen är i stort sett korrekt och det är först på gråkortet som ett visst gulstick avslöjas.

Slutsats
Den egna fotoappen är nästan helt befriad från funktioner och inställningar jämfört med konkurrenternas, men lyckligtvis finns det många bättre fotoappar att ladda ner. Bildkvaliteten är för det mesta okej med bra färger och bilderna ser bra ut på skärmen, speciellt på nätet. Men tittar man närmare hittar man oskärpa och i svag belysning blir det brusigt. iPhone-kameran är inte längre den bästa men ett plus är alla tillbehör. Det finns till och med objektiv att hänga på.

iPhone matbild

En av de populäraste kamerorna i sociala medier är iPhone och för varje modell har bildkvaliteten blivit bättre. Jämfört med iPhone 4S har kameran i iPhone 5 fått nya linser med reptåligt safirglas och något bättre vidvinkel. Den är också märkbart snabbare och sägs kunna ta bilder i svagare ljus. Däremot är specifikationerna snarlika med 8 megapixels upplösning och bländare F2,4. På videosidan har man fått bättre något bättre bildstabilisering och iPhone kan ta bilder medan man filmar. Bland funktionerna märks ett panoramaläge där man bara behöver svepa med kameran för att fånga 240 grader av omgivningen. Apples egna fotoapp är annars inte så mycket att hänga i julgranen. Man kan få ett rutnät för att hjälpa till med kompositionen av bilden eller använda HDR-läge för att fånga både skugga och högdagrar i en bild. Vi saknar inställningsmöjligheter eller åtminstone scenlägen för att få ut det bästa av bilderna. Lyckligtvis finns det många bättre fotoappar i iTunes App Store. Man kan snabbstarta kameran direkt från låsskärmen och det är verkligen en peka-och-skjut-kamera med möjlighet att sätta fokus med pekskärmen. En volymknapp kan användas som avtryckare. Bilder tagna i svag belysning ser ok ut på skärmen även om de är lite oskarpa, men en närmare titt avslöjar mycket brus. Det är inga större problem med geometrin men detaljskärpan är bara något över medel. Färgåtergivningen är i stort sett korrekt och det är först på gråkortet som ett visst gulstick avslöjas. Slutsats Den egna fotoappen är nästan helt befriad från funktioner och inställningar jämfört med konkurrenternas, men lyckligtvis finns det många bättre fotoappar att ladda ner. Bildkvaliteten är för det mesta okej med bra färger och bilderna ser bra ut på skärmen, speciellt på nätet. Men tittar man närmare hittar man oskärpa och i svag belysning blir det brusigt. iPhone-kameran är inte längre den bästa men ett plus är alla tillbehör. Det finns till och med objektiv att hänga på. iPhone matbild
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 39:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Apple iPhone 5
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Sensor: 8 Mp BSI 1/3,2 tum 1,4 µm
  • Optik: 33 mm F2,4
  • Blixt: LED
  • Video: 1080p 30fps
  • Frontkamera: 1,2 Mp
Pris: 6000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-