annonse
annonse
annonse

Apple iPhone 5

Utbyggbar

Enkel och mångsidig men Apple är inte längre i ledningen vad gäller fotokvalitet.

Plus
Utbudet av tillbehör Många bra tredjeparts-appar
Minus
Få inställningar i egna appen Viss oskärpa Brus i svagt ljus

En av de populäraste kamerorna i sociala medier är iPhone och för varje modell har bildkvaliteten blivit bättre. Jämfört med iPhone 4S har kameran i iPhone 5 fått nya linser med reptåligt safirglas och något bättre vidvinkel. Den är också märkbart snabbare och sägs kunna ta bilder i svagare ljus. Däremot är specifikationerna snarlika med 8 megapixels upplösning och bländare F2,4. På videosidan har man fått bättre något bättre bildstabilisering och iPhone kan ta bilder medan man filmar.

Bland funktionerna märks ett panoramaläge där man bara behöver svepa med kameran för att fånga 240 grader av omgivningen. Apples egna fotoapp är annars inte så mycket att hänga i julgranen. Man kan få ett rutnät för att hjälpa till med kompositionen av bilden eller använda HDR-läge för att fånga både skugga och högdagrar i en bild. Vi saknar inställningsmöjligheter eller åtminstone scenlägen för att få ut det bästa av bilderna. Lyckligtvis finns det många bättre fotoappar i iTunes App Store.

Man kan snabbstarta kameran direkt från låsskärmen och det är verkligen en peka-och-skjut-kamera med möjlighet att sätta fokus med pekskärmen. En volymknapp kan användas som avtryckare. Bilder tagna i svag belysning ser ok ut på skärmen även om de är lite oskarpa, men en närmare titt avslöjar mycket brus. Det är inga större problem med geometrin men detaljskärpan är bara något över medel. Färgåtergivningen är i stort sett korrekt och det är först på gråkortet som ett visst gulstick avslöjas.

Slutsats
Den egna fotoappen är nästan helt befriad från funktioner och inställningar jämfört med konkurrenternas, men lyckligtvis finns det många bättre fotoappar att ladda ner. Bildkvaliteten är för det mesta okej med bra färger och bilderna ser bra ut på skärmen, speciellt på nätet. Men tittar man närmare hittar man oskärpa och i svag belysning blir det brusigt. iPhone-kameran är inte längre den bästa men ett plus är alla tillbehör. Det finns till och med objektiv att hänga på.

iPhone matbild

Annons: Artikeln fortsätter nedan
En av de populäraste kamerorna i sociala medier är iPhone och för varje modell har bildkvaliteten blivit bättre. Jämfört med iPhone 4S har kameran i iPhone 5 fått nya linser med reptåligt safirglas och något bättre vidvinkel. Den är också märkbart snabbare och sägs kunna ta bilder i svagare ljus. Däremot är specifikationerna snarlika med 8 megapixels upplösning och bländare F2,4. På videosidan har man fått bättre något bättre bildstabilisering och iPhone kan ta bilder medan man filmar. Bland funktionerna märks ett panoramaläge där man bara behöver svepa med kameran för att fånga 240 grader av omgivningen. Apples egna fotoapp är annars inte så mycket att hänga i julgranen. Man kan få ett rutnät för att hjälpa till med kompositionen av bilden eller använda HDR-läge för att fånga både skugga och högdagrar i en bild. Vi saknar inställningsmöjligheter eller åtminstone scenlägen för att få ut det bästa av bilderna. Lyckligtvis finns det många bättre fotoappar i iTunes App Store. Man kan snabbstarta kameran direkt från låsskärmen och det är verkligen en peka-och-skjut-kamera med möjlighet att sätta fokus med pekskärmen. En volymknapp kan användas som avtryckare. Bilder tagna i svag belysning ser ok ut på skärmen även om de är lite oskarpa, men en närmare titt avslöjar mycket brus. Det är inga större problem med geometrin men detaljskärpan är bara något över medel. Färgåtergivningen är i stort sett korrekt och det är först på gråkortet som ett visst gulstick avslöjas. Slutsats Den egna fotoappen är nästan helt befriad från funktioner och inställningar jämfört med konkurrenternas, men lyckligtvis finns det många bättre fotoappar att ladda ner. Bildkvaliteten är för det mesta okej med bra färger och bilderna ser bra ut på skärmen, speciellt på nätet. Men tittar man närmare hittar man oskärpa och i svag belysning blir det brusigt. iPhone-kameran är inte längre den bästa men ett plus är alla tillbehör. Det finns till och med objektiv att hänga på. iPhone matbild
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Apple iPhone 5
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
Också i detta test:
  • Sensor: 8 Mp BSI 1/3,2 tum 1,4 µm
  • Optik: 33 mm F2,4
  • Blixt: LED
  • Video: 1080p 30fps
  • Frontkamera: 1,2 Mp
Pris: 6000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nokia 8.1
Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
annonse
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.