annonse
annonse
annonse

test: iPad 9.7 2018 (6:e generationen)

Mai 2018
iPad 9.7 2018 (6:e generationen)
Mai 2018
iPad 9.7 2018 (6:e generationen)

Lätt uppgradering

Nu fungerar Apples vanliga iPad med penna.

Den mest prisvärda iPaden. Pencil-stöd är inte bara reserverat för Pro-versionen längre.
Högtalarna låter inte särskilt bra och det finns ingen smart connector till tangentbordsfodral.

Apples iPadar är båda väldigt populära och ganska så dyra. Det är därför en stor nyhet att den senaste iPaden har blivit den billigaste hittills – beroende på vilken konfiguration du väljer. På ytan ser den ut som sig själv. Både skärm, kamera och fingeravtrycksläsare är återvunna från 2017. Du får fortfarande en 9,7 tum stor LCD-skärm av IPS-typ, samma mängd RAM och samma batteri. Inuti har Apple dock varit så driftiga att de uppgraderat processorn, så att den nu är något snabbare – fast utan att komma i närheten av samma prestanda som PRO-utgåvan.

Pennan från PRO

Även om förbättringarna är få så är en av de mest markanta stödet för Apple Pencil, så att du kan rita och skriva direkt på skärmen på samma sätt som det går att göra på den dyra PRO. Det verkar storartat men det finns tydliga skillnader mellan de två. Nya iPad är inte riktigt lika snabb på att registrera tryckningar och har inte heller en lika bra och snabb skärm. Om valet står mellan penna eller inte penna så föredrar vi dock Apples lösning före Huaweis, där man inte kan använda penna alls i den ”billiga” versionen.

Medelmåttiga högtalare

Eftersom högtalarna gör så mycket för Huaweis surfplatta är det naturligt att undersöka om Apple orkar hänga med. Använder vi iPad Pro som exempel så är det inget problem. Tyvärr är det inte fallet med den normala iPaden som vi testar här, som bara är utrustad med två högtalare mot Huaweis fyra. Det hörs och de två som finns spelar inte heller lika högt som Huaweis. Lyckligtvis har Apple ännu inte skrotat minijack-utgången, så man kan alltid koppla in ett par hörlurar.

Slutsats

2018 års iPad 9.7 är den hittills bästa iPaden i sin klass. Den finns naturligtvis i olika konfigurationer och om du nöjer dig med den klenaste modellen med 32 GB och enbart wifi så kommer du undan med 3 800 kronor. Har du redan 2017-versionen så finns det däremot inte mycket nytt under solen förutom stöd för Apples digitala blyertspenna. Har du sneglat på den dyra Pro-modellen är däremot nya iPaden ett uppenbart alternativ till lägre pris.

Apples iPadar är båda väldigt populära och ganska så dyra. Det är därför en stor nyhet att den senaste iPaden har blivit den billigaste hittills – beroende på vilken konfiguration du väljer. På ytan ser den ut som sig själv. Både skärm, kamera och fingeravtrycksläsare är återvunna från 2017. Du får fortfarande en 9,7 tum stor LCD-skärm av IPS-typ, samma mängd RAM och samma batteri. Inuti har Apple dock varit så driftiga att de uppgraderat processorn, så att den nu är något snabbare – fast utan att komma i närheten av samma prestanda som PRO-utgåvan. Pennan från PRO Även om förbättringarna är få så är en av de mest markanta stödet för Apple Pencil, så att du kan rita och skriva direkt på skärmen på samma sätt som det går att göra på den dyra PRO. Det verkar storartat men det finns tydliga skillnader mellan de två. Nya iPad är inte riktigt lika snabb på att registrera tryckningar och har inte heller en lika bra och snabb skärm. Om valet står mellan penna eller inte penna så föredrar vi dock Apples lösning före Huaweis, där man inte kan använda penna alls i den ”billiga” versionen. Medelmåttiga högtalare Eftersom högtalarna gör så mycket för Huaweis surfplatta är det naturligt att undersöka om Apple orkar hänga med. Använder vi iPad Pro som exempel så är det inget problem. Tyvärr är det inte fallet med den normala iPaden som vi testar här, som bara är utrustad med två högtalare mot Huaweis fyra. Det hörs och de två som finns spelar inte heller lika högt som Huaweis. Lyckligtvis har Apple ännu inte skrotat minijack-utgången, så man kan alltid koppla in ett par hörlurar. Slutsats 2018 års iPad 9.7 är den hittills bästa iPaden i sin klass. Den finns naturligtvis i olika konfigurationer och om du nöjer dig med den klenaste modellen med 32 GB och enbart wifi så kommer du undan med 3 800 kronor. Har du redan 2017-versionen så finns det däremot inte mycket nytt under solen förutom stöd för Apples digitala blyertspenna. Har du sneglat på den dyra Pro-modellen är däremot nya iPaden ett uppenbart alternativ till lägre pris.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på iPad 9.7 2018 (6:e generationen)
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

9,7-tums LCD-skärm, 2048 x 1536 pixlar (4:3)

Apple A10 Fusion-processor, 2 GB RAM, 32 GB lagringsplats, iOS 11

8 Mp-kamera på baksidan, 1,2 Mp-kamera på framsidan

Apple Pencil-stöd, Touch ID, Bluetooth, GPS, Gyroskop, wifi och 4G

Två stereohögtalare, 3,5 mm-utgång

8 610 mAh-batteri

Mått/vikt: 240 x 169,5 x 7,5 mm/478 gram

Webb: apple.com/se

Pris: 5 300,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.