Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Huawei Ascend P6

En attraktiv kines

Huawei Ascend P6 ser dyr ut men kostar ingen förmögenhet. Och allt det tekniska har den – någorlunda – koll på också.

Av / 2013-10-29 - 07:57
Huawei Ascend P6
Peter Gotschalk

Alltför många Android-mobiler har trist design. Inte ens flaggskepp som Samsung Galaxy S4 och LG G2 är något att skriva hem om på den fronten, så därför är det angenämt uppfriskande att ett märke som kinesiska Huawei, som på våra breddgrader är mest känt för riktigt billiga smartmobiler, sticker ut på marknaden med ett tvättäkta design-statement som Ascend P6.

Den liknar väl mest en iPhone med sin framsida av glas, baksida av mörk, borstad aluminium och en ljus aluminiumkant. Fast ändå inte. Designen är trots allt så speciell att Ascend P6 är helt ensam i sitt slag – och så skadar det ju inte heller att den är väldigt lätt och att tjockleken på ynka 6,18 millimeter sägs göra den till världens tunnaste mobil i skrivande stund. Både design och den kvalitet som Ascend utstrålar tack vare sina exklusiva material gör att man blir positivt överraskad när man kikar på prislappen där det står ungefär 3 500 kronor – om man letar runt bland butikerna går det till och med att hitta för under 3 000 kronor.

Under motorhuven
Att det handlar om en mellanklassmodell blir dock mer klart när man tittar på insidan. Bara 8 gigabyte i minne och quadcore-processorn på 1,5 GHz har Huawei gjort själva. Och vi tappar inte direkt hakan när vi benchmark-testar Ascend P6.

Huawei_Ascend_P6_10

En poäng på 385 single-point och 1297 multi-point är allt i Geekbench 3, vilket är en bra bit från nya toppmodeller som Sony Xperia Z1 och LG G2, men faktiskt inte så långt borta från Samsung Galaxy S4 att det gör något. I Geekbench 2-mätningen lyckas Huawei få ihop 1545 poäng, vilket är bättre än en annan aktuell mellanklassmodell, nämligen HTC One mini (som får nöja sig med 1368), och tittar vi på Browsermark 2.0-testet, som mäter webbläsningen, så klarar sig Ascend P6 med sina 1988 också en hel del bättre än HTC One mini, som bara mäktar med 1483.

De syntetiska mätningarna stämmer bra med våra intryck, som i ett nötskal är att Ascend P6 å ena sidan inte är världens snabbaste mobil men å andra sidan absolut klarar sig tillfredsställande. Appar öppnas fort, navigeringen i operativsystemet är smidig och det känns inte som om telefonen fryser eller blir långsammare med tiden.

Tweakat Android
P6 har ett speciellt anpassat gränssnitt som Huawei kallar för Emotion UI. Det ändrar tämligen radikalt på den sedvanliga Android-designen, framför allt genom att dra fram alla appar på startskärmarna. Det måsta man vänja sig vid när man är van vid att hämta de mest relevanta apparna och widgetarna från programöversikten ut på startskärmen, fast i själva verket tycker vi att det är en förbättring. Det gör åtminstone gränssnittet mer användarvänligt – och observera att det bara gäller appar. Man väljer fortfarande själv vilka widgetar som ska visas på startskärmarna.

Huawei har dessutom lagt till kul detaljer som en möjlighet att ändra utseendet på övergången mellan skärmarna. Sammantaget känns Android en smula mer överskådligt med Emotion UI, vilket kan vara speciellt bra för alla som inte är så vana vid Android-mobiler.

Ljud & bild
Riktigt besvikna blev vi över ljudet, som helt enkelt är så mediokert att det inte går att säga något annat än att det trots allt går att leva med.

Då är skärmens bildkvalitet mer övertygande, med en skarp bild och fina färger (även om upplösningen bara är HD och inte Full-HD som på de flesta toppmodeller på marknaden) och det känns som om ikoner och allt annat är alldeles under fingerspetsarna, vilket inte är så konstigt. Huawei använder sig nämligen av samma in-cell-teknik som Apple har i sina nyare iPhone-modeller. Det betyder att skärmen inte har ett separat touch-skikt i sin konstruktion utan att touch-funktionen är inbyggd i själva LCD-skiktet. Inte att undra på att Ascend P6 kan hålla en smal profil.

Att vi ändå inte kan dela ut det högsta betyget i disciplinen bildkvalitet beror på kameran, som är både bra och usel på samma gång.

huawei_cam6
Det här självporträttet är taget med Ascend P6 och visar att frontkameran tar bra bilder, men också att ”förskönings-programvaran” inte kan uträtta mirakel …

Det är en tung detalj att frontkameran har hela 5 megapixlar. Ascend P6 tar självporträtt av en helt annan klass – i synnerhet eftersom kameraprogrammet även har ett så kallat förskönings-filter som suddar ut de värsta rynkorna och finnarna. Å andra sidan är huvudkameran inte lika bra. Helt vanlig bilder tagna i dagsljus avslöjar för många oskarpa detaljer när man zoomar in i dem, och det går helt åt skogen när man försöker ta bilder i mörka omgivningar där mörkret bryts av ljuskällor. Det är extra pinsamt för Huawei eftersom de skryter med att Ascend P6 har en så kallad IMAGESmart Engine, som ska förbättra bilder som är tagna just i mörka omgivningar.

Problemet är bara att tekniken inte är det minsta smart. Det enda som händer är, till vår stora irritation, att bilderna blir överexponerade.

Detta syns tydligt i bildserien nedan. De tre första bilderna är tagna med Huawei Ascend P6 och de tre efterföljande av samma motiv är fotograferade med iPhone 5, som inte överexponerar och därför får fram bokstävernas starka färger helt och hållet.

iphone5_cam4-kopi iphone5_cam3 ipp iPhone5_cam5-kopi ipp ipp
<
>

Slutsats
Huawei Ascend P6 är en klassisk mellanklassmodell, men ser ut som en lyxmodell. Den har godkända prestanda – i synnerhet med tanke på priset – och användarkänslan är felfri. Huaweis eget Emotion UI-gränssnitt gör Android mer lättillgängligt och skärmen reagerar snabbt och bjuder på en strålande bildkvalitet. Till självporträtt är Ascend P6 närmast oöverträffad tack vare en frontkamera på 5 Mp och praktisk programvara, men däremot är kameran på baksidan långtifrån den bästa vi har sett. Vanliga bilder i dagsljus kan bli en smula oskarpa och i mörker har kameran stora problem.

Ljudet är knappt medelmåttigt, så detta är inte telefonen man ska välja om det är viktigt att kunna använda den ofta som musikspelare.

Sammantaget är Huawei Ascend P6 dock en positiv överraskning. Särskilt om man gärna vill ha en Android-mobil i läckra material och snygg design.

Home tycker

Design och material 5 Mp-kamera Världens tunnaste smartmobil Milt sagt mediokert ljud Halvdålig kamera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Xiaomi har lyssnat på kritiken

Rulla till toppen