Samsung galaxy S4

Samsung galaxy S4

Den koreanska smartmobilen har definitivt mest att leva upp till. Det är nämligen inga småsaker Samsung utlovar med sin Galaxy S4. Telefonen kallas för en ”life companion” och i reklamen försäkrar Samsung oss att Galaxy S4 ger oss en ”värld av oanade möjligheter”. Den har ”flera smarta lösningar för underhållning, uppgifter, relationer och hälsa”, står det på hemsidan. Och det låter ju onekligen lockande. Vi sätter igång testet!

galaxys4_sound&shot
Sound & Shot
En kamerafunktion som spelar in 9 sekunders bakgrundsljud samtidigt som och efter bilden tas. Funktionen är enkel att använda och kan till exempel göra vykortsbilder kompletta med ljud. Problemet? Bilderna lagras som .jpg-filer. Om man alltså delar med sig av sitt ljudfoto med någon annan – till exempel skickar det via e-post eller laddar upp det till Dropbox eller någon annan tjänst – så försvinner ljudet!
Betyg: 3/6
Dual shot
Med den här funktionen har Samsung givit fotografen en möjlighet att själv vara med på bilden. Det görs genom att både kameran på fram- och baksidan sätts igång samtidigt, och fotografen flikas in i hörnet av den stora bilden i en liten ram som kan anpassas efter den personliga smaken. Dual Shot är enkelt att använda och fungerar precis som det ska.
Betyg: 5/6
Cinema photo
Ta en bild av något som rör sig. Sedan kan man i ett redigeringsverktyg välja vilka rörelser som ska vara kvar i bilden. Resultatet är en .gif-fil som alltså kan delas med andra. Nackdelen är att bilderna blir väldigt stora om man inte sänker upplösningen markant.
Betyg: 4/6
GALAXY_S4_Eraser
Eraser
Alla har varit med om det. Man tar en bild av hela familjen eller alla vänner framför en känd turistattraktion men just som man tar bilden är det någon som går förbi i bakgrunden. Eraser-funktionen tar fem bilder och registrerar samtidigt om det finns några föremål som rör sig. Och tar i så fall bort dem automatiskt. Det fungerar faktiskt, fast vi tycker ändå att funktionen är en smula korkad eftersom man ju för att få den att fungera redan i förväg måste veta om det ska komma någon och gå förbi i bilden eller inte!
Betyg: 4/6
galaxys4_s-translator
S Translator
Samsung pushar för den här funktionen som om den är rena babelfisken. Det handlar egentligen om en app som ska kunna översätta både text och tal mellan tio språk (nej, svenska är inte ett av dem) i snudd på realtid. Prata bara in i mobilen på ett språk, sägs det, så kommer det man sagt ut översatt på perfekt [välj valfritt språk]. I själva verket kan S Translator ingenting som inte Googles egen översättnings-app kan. Och S Translator-översättningarna är milt sagt dåliga. Vi testade till exempel mellan engelska och franska, men det är ingen vi kan råda någon att satsa på om man vill bli förstådd i Frankrike, det är ett som är säkert!
Betyg: 2/6
galaxys4_storyalbum
Story album
Den här appen kan göra färdiga fotoalbum av bilder man tagit med eller har liggande på mobilen. Det finns massor av möjligheter att komplettera med information till ett album – till exempel väderdata, vilka vänner bilderna föreställer, geodata – och man kan också välja mellan olika sorters design. Färdiga album kan delas med andra, till exempel som PDF-fil, och det gör faktiskt Story Album till ett enkelt och bra sätt att använda mobilkameran på.
Betyg: 5/6
Smart pause
Den här funktionen använder telefonens frontkamera för att hålla koll på om man tittar på skärmen under tiden som videospelaren körs. Om man tittar bort från skärmen så pausas filmen. Det fungerar faktiskt, fast bara med den vanliga video-appen. Använder man en app från någon annan tillverkare går det inte att använda Smart pause.
Betyg: 4/6
Smart rotation
I Android kan man välja själv om skärmen ska rotera automatiskt när man vrider på telefonen. Men vi vet alla hur irriterande det är om man lägger sig ner när man håller i telefonen. För även om man faktiskt vrider på telefonen så har man ju inte ändrat synvinkel. Och det är ett problem som Smart Rotation ska lösa genom att låta telefonens frontkamera hålla koll på hur användarens ansikte är placerat i förhållande till skärmen. Tanken är verkligen smart, men dessvärre fungerar det långtifrån alltid.
Betyg: 3/6
Smart scroll
En av de funktioner som Samsung har lagt mest krut på att lansera är Smart scroll, som låter användaren skrolla en skärmbild uppåt eller nedåt genom att bara använda ögonen. Det fungerar genom att frontkameran registrerar vart man riktar blicken. Och så kan man skrolla uppåt eller nedåt genom att vippa på telefonen eller vippa med huvudet! Och återigen fungerar funktionen bara om man använder Samsungs e-post-app och webbläsare. En fullständigt hopplös funktion, tycker vi. Visst fungerar den, men det är en gimmick som inte kan användas i praktiken.
Betyg: 2/6
Air View
Samsung introducerade en liknande funktion i Galaxy Note II, fast då krävdes en S Pen för att den skulle fungera. Tanken är att om man håller sitt finger ovanför ett visst föremål så dyker det upp ett popup-fönster på skärmen som visar en preview – till exempel av bilderna i en mapp. Och man kan använda fingret som ett slags förstoringsglas på webbsidor. Air View fungerar precis som det är tänkt men det tar alltid ett par sekunder innan förhandsgranskningen eller förstoringen visas. Och det är ytterst få situationer som man kan använda funktionen till något vettigt.
Betyg: 3/6
Air gestures
Här ska man använda hela handen. Till exempel för att bläddra mellan bilder, låtar eller sidor i e-böcker, vilket man gör genom att vifta med handen framför skärmen. Man kan också skrolla uppåt och nedåt på webbsidor, så länge man inte använder tredjeparts-appar som till exempel Google Chrome. Detta är antagligen den mest meningslösa funktion som Samsung har stoppat in i Galaxy S4. Varför ska man vifta med hela handen när telefonen har multitouch-skärm? Som faktiskt fungerar hela tiden, till skillnad från Air gestures …
Betyg: 1/6
GALAXY S4_Group Play
Group play
Om man har massor av vänner som också har en Samsung Galaxy S4 så kan den här funktionen länka ihop alla telefonerna och en av mobilerna kan sedan streama musik till allihop så att de tillsammans beter sig som en enda stor högtalare. Allt görs via wifi och verkar oerhört smart. Bortsett från att man aldrig någonsin kommer att befinna sig i ett rum med fyra-fem andra som allihop har var sin Galaxy S4. Och även om man mot förmodan skulle göra det så låter en hel grupp små eländiga högtalare inte nödvändigtvis mycket bättre än en enda eländig liten högtalare.
Betyg: 2/6
Slutsats
Samsung har verkligen haft på sig uppfinnarmössan när de utvecklade Galaxy S4. Telefonen har minst lika många funktioner till, som vi inte får plats med här, men gemensamt för väldigt många av dem är att de är att kul gimmickar som man aldrig kommer att använda till vardags. Några är riktigt smarta, till exempel Dual shot, Smart pause och Story album, medan andra inte ens fungerar riktigt som de ska. Vårt samlade betyg på hur smart Samsung Galaxy S4 är i verkligheten blir en trea.
Totalbetyg: 3/6

galaxys4_sound&shot Sound & Shot En kamerafunktion som spelar in 9 sekunders bakgrundsljud samtidigt som och efter bilden tas. Funktionen är enkel att använda och kan till exempel göra vykortsbilder kompletta med ljud. Problemet? Bilderna lagras som .jpg-filer. Om man alltså delar med sig av sitt ljudfoto med någon annan – till exempel skickar det via e-post eller laddar upp det till Dropbox eller någon annan tjänst – så försvinner ljudet! Betyg: 3/6 Dual shot Med den här funktionen har Samsung givit fotografen en möjlighet att själv vara med på bilden. Det görs genom att både kameran på fram- och baksidan sätts igång samtidigt, och fotografen flikas in i hörnet av den stora bilden i en liten ram som kan anpassas efter den personliga smaken. Dual Shot är enkelt att använda och fungerar precis som det ska. Betyg: 5/6 Cinema photo Ta en bild av något som rör sig. Sedan kan man i ett redigeringsverktyg välja vilka rörelser som ska vara kvar i bilden. Resultatet är en .gif-fil som alltså kan delas med andra. Nackdelen är att bilderna blir väldigt stora om man inte sänker upplösningen markant. Betyg: 4/6 GALAXY_S4_Eraser Eraser Alla har varit med om det. Man tar en bild av hela familjen eller alla vänner framför en känd turistattraktion men just som man tar bilden är det någon som går förbi i bakgrunden. Eraser-funktionen tar fem bilder och registrerar samtidigt om det finns några föremål som rör sig. Och tar i så fall bort dem automatiskt. Det fungerar faktiskt, fast vi tycker ändå att funktionen är en smula korkad eftersom man ju för att få den att fungera redan i förväg måste veta om det ska komma någon och gå förbi i bilden eller inte! Betyg: 4/6 galaxys4_s-translator S Translator Samsung pushar för den här funktionen som om den är rena babelfisken. Det handlar egentligen om en app som ska kunna översätta både text och tal mellan tio språk (nej, svenska är inte ett av dem) i snudd på realtid. Prata bara in i mobilen på ett språk, sägs det, så kommer det man sagt ut översatt på perfekt [välj valfritt språk]. I själva verket kan S Translator ingenting som inte Googles egen översättnings-app kan. Och S Translator-översättningarna är milt sagt dåliga. Vi testade till exempel mellan engelska och franska, men det är ingen vi kan råda någon att satsa på om man vill bli förstådd i Frankrike, det är ett som är säkert! Betyg: 2/6 galaxys4_storyalbum Story album Den här appen kan göra färdiga fotoalbum av bilder man tagit med eller har liggande på mobilen. Det finns massor av möjligheter att komplettera med information till ett album – till exempel väderdata, vilka vänner bilderna föreställer, geodata – och man kan också välja mellan olika sorters design. Färdiga album kan delas med andra, till exempel som PDF-fil, och det gör faktiskt Story Album till ett enkelt och bra sätt att använda mobilkameran på. Betyg: 5/6 Smart pause Den här funktionen använder telefonens frontkamera för att hålla koll på om man tittar på skärmen under tiden som videospelaren körs. Om man tittar bort från skärmen så pausas filmen. Det fungerar faktiskt, fast bara med den vanliga video-appen. Använder man en app från någon annan tillverkare går det inte att använda Smart pause. Betyg: 4/6 Smart rotation I Android kan man välja själv om skärmen ska rotera automatiskt när man vrider på telefonen. Men vi vet alla hur irriterande det är om man lägger sig ner när man håller i telefonen. För även om man faktiskt vrider på telefonen så har man ju inte ändrat synvinkel. Och det är ett problem som Smart Rotation ska lösa genom att låta telefonens frontkamera hålla koll på hur användarens ansikte är placerat i förhållande till skärmen. Tanken är verkligen smart, men dessvärre fungerar det långtifrån alltid. Betyg: 3/6 Smart scroll En av de funktioner som Samsung har lagt mest krut på att lansera är Smart scroll, som låter användaren skrolla en skärmbild uppåt eller nedåt genom att bara använda ögonen. Det fungerar genom att frontkameran registrerar vart man riktar blicken. Och så kan man skrolla uppåt eller nedåt genom att vippa på telefonen eller vippa med huvudet! Och återigen fungerar funktionen bara om man använder Samsungs e-post-app och webbläsare. En fullständigt hopplös funktion, tycker vi. Visst fungerar den, men det är en gimmick som inte kan användas i praktiken. Betyg: 2/6 Air View Samsung introducerade en liknande funktion i Galaxy Note II, fast då krävdes en S Pen för att den skulle fungera. Tanken är att om man håller sitt finger ovanför ett visst föremål så dyker det upp ett popup-fönster på skärmen som visar en preview – till exempel av bilderna i en mapp. Och man kan använda fingret som ett slags förstoringsglas på webbsidor. Air View fungerar precis som det är tänkt men det tar alltid ett par sekunder innan förhandsgranskningen eller förstoringen visas. Och det är ytterst få situationer som man kan använda funktionen till något vettigt. Betyg: 3/6 Air gestures Här ska man använda hela handen. Till exempel för att bläddra mellan bilder, låtar eller sidor i e-böcker, vilket man gör genom att vifta med handen framför skärmen. Man kan också skrolla uppåt och nedåt på webbsidor, så länge man inte använder tredjeparts-appar som till exempel Google Chrome. Detta är antagligen den mest meningslösa funktion som Samsung har stoppat in i Galaxy S4. Varför ska man vifta med hela handen när telefonen har multitouch-skärm? Som faktiskt fungerar hela tiden, till skillnad från Air gestures … Betyg: 1/6 GALAXY S4_Group Play Group play Om man har massor av vänner som också har en Samsung Galaxy S4 så kan den här funktionen länka ihop alla telefonerna och en av mobilerna kan sedan streama musik till allihop så att de tillsammans beter sig som en enda stor högtalare. Allt görs via wifi och verkar oerhört smart. Bortsett från att man aldrig någonsin kommer att befinna sig i ett rum med fyra-fem andra som allihop har var sin Galaxy S4. Och även om man mot förmodan skulle göra det så låter en hel grupp små eländiga högtalare inte nödvändigtvis mycket bättre än en enda eländig liten högtalare. Betyg: 2/6 Slutsats Samsung har verkligen haft på sig uppfinnarmössan när de utvecklade Galaxy S4. Telefonen har minst lika många funktioner till, som vi inte får plats med här, men gemensamt för väldigt många av dem är att de är att kul gimmickar som man aldrig kommer att använda till vardags. Några är riktigt smarta, till exempel Dual shot, Smart pause och Story album, medan andra inte ens fungerar riktigt som de ska. Vårt samlade betyg på hur smart Samsung Galaxy S4 är i verkligheten blir en trea. Totalbetyg: 3/6
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Samsung galaxy S4
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
Också i detta test:
 • Operativsystem: Android 4.2.2 Jelly Bean
 • Skärm: 5 tum, 1080 x 1920 Super AMOLED, 441 ppi
 • Processor: 1,9 GHz Snapdragon 600 quad-core
 • Minne: 2 GB RAM + 16-64 GB + microSD
 • Kamera: 13 Mp + 2 Mp
 • Trådlöst: 4G/LTE, NFC, BT 4.0, 802.11 a/b/g/n/ac
 • Mått: 137 x 70 x 7,9 mm
 • Vikt: 130 g
 • Batteri: 2600 mAh
 • Pris: 6 300 kr
 • samsung.se
Pris: 6300,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

Recension
Venom

Fisk på torra land!

Tom Hardy korsad med vrålande och gläfsande alien blir varken fågel eller fisk.