annons
annons

HTC One

HTC One

Den taiwanesiska flaggskeppsmodellen är försedd med långt färre smarta funktioner än Galaxy S4, men saknar inte äss i rockärmen. Vi tar en titt på de viktigaste.

BlinkFeed
En helt ny startskärm med klocka och väder överst och historier från användarens favoritkällor – både nyhetsmedia och sociala nätverk – presenterade på ett snyggt grafiskt sätt. Tanken är god eftersom BlinkFeed gör telefonen personlig. Men utförandet hade kunnat vara bättre. Rent grafiskt är BlinkFeed uppenbart inspirerad av de dynamiska panelerna i Windows Phone 8, fast på HTC One kan man inte själv flytta runt på panelerna eller ändra storleken på dem.
Betyg: 2/6
HTC_One_htc_zoe
HTC Zoe
Den här funktionen påminner en del om Samsungs Sound & Shot, men i stället för att lagra en stillbild med ljud så spelar Zoe in små videoklipp som är tre sekunder korta. Det smarta är att man fortfarande kan dela enskilda bildramar med andra. Och naturligtvis även hela videoklippet – så länge man använder HTC:s egen Share-funktion. Annars delas Zoe-bilden som en vanlig jpeg-fil. Med HTC Share kan man dela de små videoklippen via exempelvis Facebook. Det är inte optimalt men HTC har åtminstone tänkt på detaljerna.
Betyg: 4/6
Video highlights
HTC One kan göra videor av dina bilder och filmklipp. I galleriet väljer man en händelse – bilderna sorterade efter datum – så dyker det upp en video överst som man sedan kan göra om hur man vill. Man kan själv bestämma vilka element som ska vara med i videon, som också kan bygga på en rad olika designstilar som avgör bakgrundsmusiken och hur bilderna växlas. Det färdiga resultatet kan delas med andra via Facebook, molntjänster, e-post, etc. Funktionen kan för övrigt användas för att göra videor av alla möjliga bilder, inte bara de som tagits med HTC One-kameran. Cool!
Betyg: 5/6
HTC_One_Objectremoval
Object removal
Den här funktionen gör exakt samma sak som Eraser i Galaxy S4 – alltså tar bort föremål i rörelse från en bild. Det kräver dock att man har tagit bilden som en Zoe-bild, och sedan måste man själv gå in och ta bort föremålet med hjälp av redigeringsfunktionen. Så här vinner Samsung på poäng. Att man i förväg ska veta att något kommer att passera förbi som kan förstöra bilden är en dumhet som Eraser och Object removal har gemensamt!
Betyg: 3/6
htc_one_boomsound
BoomSound
Här är egentligen inte tal om en smart funktion eller app, men det förtjänar ändå att nämnas att HTC har byggt in två lysande fronthögtalare i HTC One. Som dessutom har en egen förstärkare och kan spela i stereo. Det är mycket läckrare än den oanvändbara Group play-funktionen som Samsung har hittat på till Galaxy S4. Det är första gången vi har provat en smartmobil med yttre högtalare som man faktiskt tål att lyssna på.
Betyg: 6/6
HTC-One-TV-app
TV guide
Den här appen håller koll på lokala TV-kanaler och ger användaren en överblick över TV-veckan, inklusive programöversikt och information om specifika sändningar. Man kan också ställa in påminnelser via appen, och en riktigt smart funktion är att den kan ta över rollen som fjärrkontroll. HTC är nämligen utrustad med IR (inbyggt i av/på-knappen) och appen känner igen i stort sett alla TV-apparater, digitalboxar och hemmabioanläggningar. Nästan, och det är det enda som ger avdrag i vårt betyg.
Betyg: 4/6
htc_one_beats_audio
Beats Audio
HTC One har snudd på det bästa ljud vi har hört från någon smartmobil. Eftersom det beror på ljudoptimeringen från Beats Audio kan vi gott kalla det för en smart funktion. Som till och med belönas med MVG.
Betyg: 6/6
Slutsats
HTC One har långtifrån lika många smarta funktioner som Samsung Galaxy S4. Men de allra flesta av HTC:s funktioner är användbara och det verkar som om de är mer genomtänkta. Framför allt har HTC tänkt mer på den sociala aspekten – att vi till vardags gärna delar med oss av smått och gott till våra vänner via de sociala nätverken. HTC One har naturligtvis fler funktioner än de vi har plats för här – och så har vi inte ens nämnt HTC Sense-gränssnittet – men som användare drunknar man inte i smarta gimmickar som bara lägger krokben för varandra. Därför är HTC One vår klara vinnare och får en 5:a i slutbetyg.
Totalbetyg: 5/6

Bästa pris på HTC One
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • Operativsystem: Android 4.1 Jelly Bean
 • Skärm: 4,7 tum, 1080 x 1920 Super LCD, 468 ppi
 • Processor: 1,7 GHz Snapdragon 600 quad-core
 • Minne: 2 GB RAM + 32 GB lagring
 • Kamera: 4 Mp UltraPixel + 2,1 Mp
 • Trådlöst: 4G LTE, NFC, BT 4.0, 802.11 a/ac/b/g/n
 • Mått: 137,4 x 68,2 x 9,3 mm
 • Vikt: 143 g
 • Batteri: 2300 mAh
 • Pris: 6 000 kr
 • htc.com
Pris: 6000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-