annonse
annonse
annonse

HTC One mini

Mini som krympts för mycket

HTC har hoppat på mini-tåget och släppt en lillebror till deras hyllade och fantastiskt fina Android-mobil HTC One.

Ljudkvalitet och BoomSound Läckra material
För lite minne som inte kan utökas För dyr
annonse

HTC One mini heter den lilla smartmobilen från den taiwanesiska tillverkaren. Och till skillnad från när vi kritiserade (se vårt test av billiga mobiler i nr 6/7) världens största smartmobiltillverkare Samsung för att bara utnyttja namnet på deras miniversion av Galaxy S III (eftersom mini-versionen bara hade namnet gemensamt med originalet), så finns det faktiskt lika många likheter mellan HTC One och HTC One mini som det finns skillnader. Och det är förstås positivt eftersom vi fullkomligt vräkte superlativ över HTC One när vi testade den i Ljud & Bild nr 5 i våras.

1374850058-htc-one-mini-with-htc-blinkfeed-htc-ultrapixel-camera-and-htc-boomsound-review-2

BlinkFeed och Sense 5.0
Precis som HTC One har HTC One mini Jelly Bean och HTC:s eget Sense 5.0-gränssnitt som bland annat innehåller BlinkFeed. Det är en ny sorts startskärm som visar nyheter och information från sociala media i en ström som man kan bläddra fram och tillbaka i. BlinkFeed påminner mest om en blandning av den populära Flipboard-appen och de dynamiska panelerna i Windows Phone 8. Och användaren väljer naturligtvis själv vad som ska visas i strömmen.

Eksempel på fodboldfans BlinkFeed.

En annan detalj i Sense 5.0 är att det bara finns två navigeringsknappar, Hem och Tillbaka. Den tredje knappen, som i vanliga fall fungerar som menyknapp och som visar nyligen använda appar, har försvunnit. Detta är säkert förvirrande för en del garvade Android-användare, men vi gillar det nya gränssnittet som på många sätt och vis – inte minst tack vare avsaknaden av den tredje knappen – har blivit enklare och mer överskådligt.

Fantastiskt ljud
Som musikspelare – både med hörlurar och med högtalarna – var och är HTC One något utöver det vanliga. Och det gäller sannerligen HCT One mini också, som både bjuder på Beats Audio och inbyggd förstärkare. Ljudet i hörlurarna är helt enkelt oöverträffat, och genom de två stereohögtalarna på utsidan – HTC kallar dem för BoomSound – kan HTC One mini prestera ett härligt ljud, precis som sin storebror.

HTC One mini er forsynet med to eksterne stereohøjttalere med dedikeret forstærker. Det kalder HTC for BoomSound.
Lite billigare utseende, men ändå snygg
När det gäller design och material finns det i dagsläget ingen telefon på marknaden som överträffar HTC One, som har ett unibody-skal som är gjort av ett enda stycke eloxerad aluminium. Och baksidan är svagt välvd – den så kallade kudd-designen – så att telefonen är lite tjockare i mitten än ut mot kanterna. HTC One mini har precis samma form och är byggd av samma material. Men här är det två olika delar – fram- och baksida – som sitter fast mot var sin sida av en vit plastkant. Kanten är hela telefonens ram, vilket betyder att skärmens glas inte riktigt når ända ut till kanten som det gör på storebror. Allt detta innebär att HTC One mini inte ser riktigt lika exklusiv ut som sin större släkting, men den ligger fortfarande en bit före den närmaste minirivalen från Samsung, både när det gäller design och byggkvalitet.

Her ser man tydeligt den hvide plastickant, der indrammer telefonen.
Skärmen är av samma typ som på HTC One, fast naturligtvis mindre, och upplösningen är lägre vilket ger en lägre pixeltäthet, 341 ppi jämfört med 468 – men vi är övertygade om att det inte går att se med blotta ögat. Det är alltså ingen reell skillnad på bildkvaliteten, även om det naturligtvis finns plats för mer på den större skärmen som har högre upplösning.

Här har minin krympt i tvätten
Självfallet är HTC One mini mindre rent fysiskt än HTC One (132 x 63,2 x 9,25 mm och 122 g mot 137,4 x 68,2 x 9,3 mm och 143 g), och lillebror får också nöja sig med 1 gigabyte RAM och en dualcore Snapdragon 400-processor på 1 GHZ i stället för den större modellens 2 gigabyte RAM och quadcore Snapdragon 600-processor på 1,7 GHz. Vilket naturligtvis också gör skillnad när vi mäter hastighet och prestanda. HTC One mini får 1368 poäng i vårt benchmark-test (Geekbench 2) medan den ”riktiga” HTC One får nästan dubbelt så mycket, 2641. Tittar vi på surfning, som vi mäter med Browsermark 2.0, får HTC One ett resultat på 2310 medan HTC One mini får nöja sig med 1438. Med andra ord har HTC One mini prestanda som en bra mellanklasstelefon i vårt syntetiska test, medan HTC One, som den highend-telefon den är, naturligtvis ligger i topp tillsammans med rivaler som Sony Xperia Z och Samsung Galaxy S4.
Precis som HTC One har miniversionen ett slutet skal vilket betyder att användaren inte kommer åt batteriet. Och minnet går inte att bygga ut vilket är synd eftersom telefonen bara finns i en version med 16 GB.
Både den stora och den lilla modellen har 4G/LTE som stöder 800/1800/2600 MHz-frekvensbanden.

Och här har den bantats
Det finns naturligtvis konkreta skillnader på HTC One och HTC One mini. När en smartmobil ska göras mindre och billigare måste den bli enklare, vilket i praktiken innebär att HTC One mini till exempel får klara sig utan NFC och att den inte har inbyggd IR-sändare och alltså inte kan agera fjärrkontroll till familjens TV.
Mest överraskande är dock att det även är skillnad på kameran. Vi har ju öst beröm över HTC Ones innovativa Ultrapixel-kamera, som till och med vann vårt test av mobilkameror (Ljud & Bild nr 5-2013). Och HTC One mini är i princip utrustad med nästan samma kamera (Ultrapixel, 4 Mp, 2 µm pixelstorlek, bländare f2,0 och 28 mm-objektiv). På papperet är faktiskt den enda skillnaden att miniversionens kamera saknar optisk bildstabilisering (OIS) och inte stöder HDR-video, samt att frontkameran är utbytt (1,6 Mp i stället för HTC Ones 2,1 Mp med HDR och 88-graders vidvinkelobjektiv).
Ändå är det ganska så stor skillnad på bildkvaliteten. Bilderna som tas med HTC One mini är mer oskarpa och underexponerade och vi kan absolut inte vräka lovord över Ultrapixel-kameran i HTC One mini på samma sätt som vi gjorde i testet av storebror.

IMAG0001 IMAG0132 IMAG0002 IMAG0133
<
>
HTC One mini har en frontkamera utan vidvinkelobjektiv. Det syns på det här självporträttet.

Slutsats
Nu för tiden kan man köpa HTC One för ungefär 5 000 kronor, medan HTC One mini ligger strax under 4 500 kronor. Och det senare priset är i ärlighetens namn för högt för vad man får för pengarna. HTC One mini är en lysande mellanklassmobil som har massor av de funktioner och finesser som gör HTC One till kungen av Android just nu. Programvara och gränssnitt har de två modellerna gemensamt, och ljudkvaliteten är lika enastående i den lilla versionen som i den stora. Men även om de båda är byggda av samma material så har HTC One mini en mindre exklusiv design. Skärmupplösningen är lägre och detsamma gäller i hög grad prestanda och hastighet. Lagringsplatsen är halverad och kameran lever inte upp till våra höga förväntningar på Ultrapixel-tekniken efter testet av HTC One.
HTC One mini som är helt klart en bättre mini-modell än Samsungs Galaxy S III, men så är den ju betydligt dyrare också. Och med tanke på hur mycket bättre telefon man kan få för pengarna än HTC One mini – till exempel går det numera att köpa Sony Xperia Z för 4 500 kronor – så har vi svårt att rekommendera den.
Ännu en gång tvingas vi konstatera att det inte blir någon bra produkt när man krymper en succé i tvätten!

HTC One mini heter den lilla smartmobilen från den taiwanesiska tillverkaren. Och till skillnad från när vi kritiserade (se vårt test av billiga mobiler i nr 6/7) världens största smartmobiltillverkare Samsung för att bara utnyttja namnet på deras miniversion av Galaxy S III (eftersom mini-versionen bara hade namnet gemensamt med originalet), så finns det faktiskt lika många likheter mellan HTC One och HTC One mini som det finns skillnader. Och det är förstås positivt eftersom vi fullkomligt vräkte superlativ över HTC One när vi testade den i Ljud & Bild nr 5 i våras. 1374850058-htc-one-mini-with-htc-blinkfeed-htc-ultrapixel-camera-and-htc-boomsound-review-2 BlinkFeed och Sense 5.0 Precis som HTC One har HTC One mini Jelly Bean och HTC:s eget Sense 5.0-gränssnitt som bland annat innehåller BlinkFeed. Det är en ny sorts startskärm som visar nyheter och information från sociala media i en ström som man kan bläddra fram och tillbaka i. BlinkFeed påminner mest om en blandning av den populära Flipboard-appen och de dynamiska panelerna i Windows Phone 8. Och användaren väljer naturligtvis själv vad som ska visas i strömmen. Eksempel på fodboldfans BlinkFeed. En annan detalj i Sense 5.0 är att det bara finns två navigeringsknappar, Hem och Tillbaka. Den tredje knappen, som i vanliga fall fungerar som menyknapp och som visar nyligen använda appar, har försvunnit. Detta är säkert förvirrande för en del garvade Android-användare, men vi gillar det nya gränssnittet som på många sätt och vis – inte minst tack vare avsaknaden av den tredje knappen – har blivit enklare och mer överskådligt. Fantastiskt ljud Som musikspelare – både med hörlurar och med högtalarna – var och är HTC One något utöver det vanliga. Och det gäller sannerligen HCT One mini också, som både bjuder på Beats Audio och inbyggd förstärkare. Ljudet i hörlurarna är helt enkelt oöverträffat, och genom de två stereohögtalarna på utsidan – HTC kallar dem för BoomSound – kan HTC One mini prestera ett härligt ljud, precis som sin storebror. HTC One mini er forsynet med to eksterne stereohøjttalere med dedikeret forstærker. Det kalder HTC for BoomSound. Lite billigare utseende, men ändå snygg När det gäller design och material finns det i dagsläget ingen telefon på marknaden som överträffar HTC One, som har ett unibody-skal som är gjort av ett enda stycke eloxerad aluminium. Och baksidan är svagt välvd – den så kallade kudd-designen – så att telefonen är lite tjockare i mitten än ut mot kanterna. HTC One mini har precis samma form och är byggd av samma material. Men här är det två olika delar – fram- och baksida – som sitter fast mot var sin sida av en vit plastkant. Kanten är hela telefonens ram, vilket betyder att skärmens glas inte riktigt når ända ut till kanten som det gör på storebror. Allt detta innebär att HTC One mini inte ser riktigt lika exklusiv ut som sin större släkting, men den ligger fortfarande en bit före den närmaste minirivalen från Samsung, både när det gäller design och byggkvalitet. Her ser man tydeligt den hvide plastickant, der indrammer telefonen. Skärmen är av samma typ som på HTC One, fast naturligtvis mindre, och upplösningen är lägre vilket ger en lägre pixeltäthet, 341 ppi jämfört med 468 – men vi är övertygade om att det inte går att se med blotta ögat. Det är alltså ingen reell skillnad på bildkvaliteten, även om det naturligtvis finns plats för mer på den större skärmen som har högre upplösning. Här har minin krympt i tvätten Självfallet är HTC One mini mindre rent fysiskt än HTC One (132 x 63,2 x 9,25 mm och 122 g mot 137,4 x 68,2 x 9,3 mm och 143 g), och lillebror får också nöja sig med 1 gigabyte RAM och en dualcore Snapdragon 400-processor på 1 GHZ i stället för den större modellens 2 gigabyte RAM och quadcore Snapdragon 600-processor på 1,7 GHz. Vilket naturligtvis också gör skillnad när vi mäter hastighet och prestanda. HTC One mini får 1368 poäng i vårt benchmark-test (Geekbench 2) medan den ”riktiga” HTC One får nästan dubbelt så mycket, 2641. Tittar vi på surfning, som vi mäter med Browsermark 2.0, får HTC One ett resultat på 2310 medan HTC One mini får nöja sig med 1438. Med andra ord har HTC One mini prestanda som en bra mellanklasstelefon i vårt syntetiska test, medan HTC One, som den highend-telefon den är, naturligtvis ligger i topp tillsammans med rivaler som Sony Xperia Z och Samsung Galaxy S4. Precis som HTC One har miniversionen ett slutet skal vilket betyder att användaren inte kommer åt batteriet. Och minnet går inte att bygga ut vilket är synd eftersom telefonen bara finns i en version med 16 GB. Både den stora och den lilla modellen har 4G/LTE som stöder 800/1800/2600 MHz-frekvensbanden. Och här har den bantats Det finns naturligtvis konkreta skillnader på HTC One och HTC One mini. När en smartmobil ska göras mindre och billigare måste den bli enklare, vilket i praktiken innebär att HTC One mini till exempel får klara sig utan NFC och att den inte har inbyggd IR-sändare och alltså inte kan agera fjärrkontroll till familjens TV. Mest överraskande är dock att det även är skillnad på kameran. Vi har ju öst beröm över HTC Ones innovativa Ultrapixel-kamera, som till och med vann vårt test av mobilkameror (Ljud & Bild nr 5-2013). Och HTC One mini är i princip utrustad med nästan samma kamera (Ultrapixel, 4 Mp, 2 µm pixelstorlek, bländare f2,0 och 28 mm-objektiv). På papperet är faktiskt den enda skillnaden att miniversionens kamera saknar optisk bildstabilisering (OIS) och inte stöder HDR-video, samt att frontkameran är utbytt (1,6 Mp i stället för HTC Ones 2,1 Mp med HDR och 88-graders vidvinkelobjektiv). Ändå är det ganska så stor skillnad på bildkvaliteten. Bilderna som tas med HTC One mini är mer oskarpa och underexponerade och vi kan absolut inte vräka lovord över Ultrapixel-kameran i HTC One mini på samma sätt som vi gjorde i testet av storebror. [gallery columns="4" ids="36849,36851,36850,36852"] Slutsats Nu för tiden kan man köpa HTC One för ungefär 5 000 kronor, medan HTC One mini ligger strax under 4 500 kronor. Och det senare priset är i ärlighetens namn för högt för vad man får för pengarna. HTC One mini är en lysande mellanklassmobil som har massor av de funktioner och finesser som gör HTC One till kungen av Android just nu. Programvara och gränssnitt har de två modellerna gemensamt, och ljudkvaliteten är lika enastående i den lilla versionen som i den stora. Men även om de båda är byggda av samma material så har HTC One mini en mindre exklusiv design. Skärmupplösningen är lägre och detsamma gäller i hög grad prestanda och hastighet. Lagringsplatsen är halverad och kameran lever inte upp till våra höga förväntningar på Ultrapixel-tekniken efter testet av HTC One. HTC One mini som är helt klart en bättre mini-modell än Samsungs Galaxy S III, men så är den ju betydligt dyrare också. Och med tanke på hur mycket bättre telefon man kan få för pengarna än HTC One mini – till exempel går det numera att köpa Sony Xperia Z för 4 500 kronor – så har vi svårt att rekommendera den. Ännu en gång tvingas vi konstatera att det inte blir någon bra produkt när man krymper en succé i tvätten!
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på HTC One mini
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

• Operativsystem: Android 4.2.2 Jelly Bean
• Skärm: 4,3 tum, 720 x 1280 Super LCD, 342 ppi
• Processor: 1,4 GHz Snapdragon 400 dual-core
• Minne: 1 GB RAM + 16 GB
• Kamera: 4 Mp UltraPixel + 1,6 Mp
• Trådlöst: 4G LTE, BT 4.0, 802.11 a/b/g/n
• Mått: 132 x 63,2 x 9,25 mm
• Vikt: 122 g
• Batteri: 1800 mAh

Pris: 4500,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

annonse
grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.

Ruark har allt

Den här eleganta anläggningen kommer inte förrän längre fram i vår, men kan vara värd att vänta på.

annonse
test
Devialet Expert 140 Pro

Högteknologisk

Marknadens mest avancerade förstärkare har fått en lillebror. Expert 140 Pro är en högteknologisk Formel 1-förstärkare som fler kan ha råd med.

test
Apple Mac Mini 2018

Racertrimmad Mac Mini

Äntligen en ny minidator från Apple med den senaste generationens hårdvara.

Nya koncept från Q Acoustics

Prisbelönta Concept 500 har fått en lillebror som står på egna – mycket ovanliga – ben.

Mer om Panasonics fullformatkameror

Nu har äntligen detaljerna kommit om Lumix S-serien och de första objektiven.

test
Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Extremt dyr

ThinkPad-toppmodellen lever bara upp till sitt namn när det gäller priset.

Sonos stöder YouTube Music

Nu har Sonos fått inbyggt stöd för YouTube Music – för de som har Premium-abonnemang.

test
Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Klassisk och modern ultrabärbar

ThinkPad X1 Carbon är lätt, elegant, robust och stark på samma gång.

test
Bowers & Wilkins 603

B&W är tilbaka för fullt

Den nya 600-serien öppnar upp ljudet och får fram dynamiken på ett helt annat sätt än föregångarna. Toppmodellen 603 är inget undantag.

LED i stället för blixt

Rotolight är bärbara LED-lampor för foto och video.

Recension
Close

Not even close…

Actionthriller som utspelas i Marocko, knackigt skriven och utförd.

Apple vill ha dina bilder

Om du har några bra ögonblicksbilder som är tagna med en iPhone så kan du ställa upp i ”Shot in iPhone”-tävlingen.

test
Nikon Nikkor Z 35mm f1.8 S

Nikons bästa vidvinkel

Den kostar en del, men 35:an till Nikon Z är snudd på perfekt.

Tungt ljud för tunna plånböcker

En billig men bra soundbar gör underverk i TV-soffan. Här är de fem bästa för under 5 000 kronor.

test
Canon RF 35mm f1.8 IS Macro STM

Användbar Canon-makro

Kompakt, lätt och billig med lysande optisk kvalitet.

Recension
Sex Education, säsong 1

”Masters of Sex” för tonåringar

Skön dramakomedi om sexuellt frustrerade och överkåta ungdomar – och charmigt så det ryker om det!

test
Xiaomi Mi Mix 3

Annorlunda och prisvärd

Xiaomi sticker ut med annorlunda lösningar som är mer intressanta än praktiska.

Recension
The Equalizer 2

Tunn vigilant

Uppföljaren med den stenhårda, ensamma vigilanten lever tyvärr inte upp till originalet.

Olympus: – Nybörjaren är viktig för oss

Under lanseringen av det nya flaggskeppet berättade Olympus om sina tankar om framtida produkter.