annons
annons

Sony Xperia Tablet Z

Sony visar vägen

Xperia Tablet Z är inget annat än ett rent genidrag!

Med en läcker skärmbild och tunn och lätt design är Xperia Tablet Z ett givet köp om man föredrar Android som plattform. Och så skadar det ju inte att Sonys surfplatta är vatten- och dammtät.
Prestanda tillhör inte längre marknaden högsta. Kameran tar mörka och tråkiga bilder.

Första gången man håller i Xperia Tablet Z lägger man märke till hur lätt den är, och i kombination med den smala designen och de robusta materialen (hela fronten är av glas och baksidan är gjord av soft-touch-plast) gör den låga vikten den här surfplattan till den bäst formgivna och mest användarvänliga Android-plattan vi har skådat! Det skadar inte heller att Xperia Tablet Z är skyddad mot både vatten och smuts.

Sonys egna streaming-tjänster, Music och Video Unlimited, (i speciella versioner för surfplattor) ingår i paketet, precis som tjänsten PlayStation Mobile, som gör det möjligt för användaren att spela specialversioner av äldre PlayStation-spel – och till och med att koppla in en DualShock3-kontroll till surfplattan.

Sonys egna appar för visning av bilder och avspelning av film och musik är bättre än Googles standardlösningar, och det inbyggda infraröda ögat och fjärrkontroll-appen innebär att Xperia Tablet Z fungerar som en avancerad multifjärr hemma i vardagsrummet. Läckert.

Skärmen på 10,1 tum får nöja sig med en upplösning av 1920 x 1200 pixlar, och är alltså inte riktigt i samma klass som iPad med Retina-skärm eller Google Nexus 10, men Sony kompenserar för detta genom att använda sin Mobile BRAVIA Engine 2, en skärmteknik de lånat från sina egna välrenommerade TV-apparater och som ska ge skärmen både bättre kontrast och färgkontroll samt göra bilden riktigt skarp.

Enda riktiga besvikelsen är kameran, som på papperet ska kunna mäta sig med marknadens bästa. Men den imponerade inte på oss med sina lite för mörka, platta och oskarpa bilder.

Ljudupplevelsen lämnar däremot inget att önska. Med ett par bra hörlurar kan Xperia Tablet Z utan att blinka ta upp kampen med de bästa musikspelarna på marknaden.

När det gäller rena prestanda så märks det att Xperia Tablet Z har mer än ett halvår på nacken. Så snabbt utvecklas faktiskt surfplattorna.

I Browsermark 2.0 får Xperia Tablet Z 1920 poäng, att jämföra med iPad Airs 3610, och i dagligt bruk bekräftas den markanta skillnaden.

Slutsats
Sony Xperia Tablet Z är den bästa Android-surfplattan vi har testat hittills! Sony har satsat på en läcker och lättanvänd design och har för länge sedan insett att de sitter på en guldgruva av media och innehåll, och om man investerar i en Xperia Tablet Z får man tillgång till mycket av det – i ett format som är skräddarsytt för surfplattor. Skärmen och den bakomliggande tekniken ger en behaglig och naturlig bildupplevelse och ljudet är så bra att det borde få många av konkurrenterna att skämmas!

Att surfplattan dessutom är vatten- och smutsskyddad skadar inte heller.

Bästa pris på Sony Xperia Tablet Z
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • Operativsystem: Android 4.1 Jelly Bean
 • Skärm: 10,1-tums TFT, 1920 x 1200
 • Processor: 1,5 GHz Qualcomm quad-core
 • Internminne: 2 GB RAM
 • Minne: 16 GB + microSD (max 32 GB)
 • Kamera: 8,1 Mp (baksida) + 2,2 Mp (front)
 • Trådlöst: 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0, NFC
 • Anslutning: Micro USB 2.0, HDMI
 • Mått: 266 x 172 x 6,9 mm
 • Vikt: 495 g
 • Batteri: 6000 mAh
 • Pris: 5 300 kr
Pris: 5300:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-