annonse
annonse
annonse

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition

Nästan hela vägen

Galaxy Note 10.1 2014 Edition är Samsungs bästa surfplatta hittills, men vi är ändå inte fullständigt övertygade.

Testets högsta skärmupplösning (tillsammans med Asus Transformer Pad) och en fantastisk skärmkvalitet förtjänar stort beröm. Detsamma gör de innovativa S-Pen-funktionerna samt att surfplattan stöder blixtsnabbt wifi via 802.11ac.
Ljudet i högtalarna är direkt pinsamt och det låter inte heller särskilt bra om man sätter på sig hörlurar. Största problemet är dock ostabila prestanda. Trots fina benchmark-poäng är Galaxy Note en besvikelse eftersom den emellanåt reagerar långsamt eller till och med fryser helt.
annonse

Låt det vara sagt med en gång att nya Galaxy Note 10.1 är mycket bättre än tidigare surfplattor från Samsung. Det billiga plastmaterialet hart försvunnit, i stället är baksidan gjord av fuskläder – som till och med har stygn – som ska påminna om en exklusiv anteckningsbok. Designen är dessutom robust och stabil, även om själva surfplattan fortfarande är gjord av plast. Skärmen är också väldigt tjusig och har samma höga upplösning på 2560 x 1600 som Asus Transformer Pad. Den är mycket ljusstark och om de dynamiska färgerna blir lite för grälla kan man få till en mer naturlig färgton genom att rota runt lite bland inställningarna. Skärmen på Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition är faktiskt så bra att den är ett litet snäpp bättre än iPad Airs Retina-skärm.

Och så har den ju S-Pen, som ger användaren massor av funktioner som är unika för Samsungs Note-produkter. Det gäller till exempel Action Memo som gör att användaren kan ringa upp ett telefonnummer som man just har skrivit på skärmen. Eller Screen Write, som tar en bild av skärmen som användaren sedan kan skriva och rita på. Och Pen Windows som innebär att användaren kan rita en fyrkant på skärmen som öppnar ett nytt fönster med en app man väljer själv och som sedan lägger sig ovanpå andra appar som är igång. Urvalet av appar som kan köra i det ritade fönstret är dock begränsat.

Men trots enastående benchmark-resultat tycker vi att surfplattan blir slö, och ibland fryser den till och med helt. Den reagerar långsamt när vi bläddrar bland (eller zoomar i) stora bilder, och i tunga spel som Shadowgun märker vi små hackningar som visserligen inte är mycket att hänga upp sig på men som ändå inte borde finnas alls med tanke på Note 10.1:s toppspecifikationer. Det är symptomatiskt för detta problem att Note 10.1 bara får 2855 i Browsermark 2, trots att den borde ligga på samma nivå som Asus Transformer Pad och Apple iPad Air.

Ljudkvaliteten – eller bristen på densamma – är ett kapitel för sig. Note 10.1 har massor av möjligheter att fintrimma ljudet efter egna önskemål. Till exempel kan man låta ljudet passera en simulerad rörförstärkare, men alla effekterna har en sak gemensamt: de dämpar volymen och gör att det låter luddigt. Och de yttre högtalarna är rentav eländiga.

Slutsats
På papperet borde Galaxy Note 10.1 2014 Edition vara en given vinnare av detta test. Skärmen är fantastiskt fin, föregångarens förfärliga plastkänsla har försvunnit och S-Pen innebär massor av innovativa funktioner. Men när vi använder Samsung-plattan till vardags märker vi att den är seg och till och med att den fryser emellanåt. Ljudkvaliteten är inte heller något att hurra för. I slutändan måste vi sammanfatta med att Samsung – trots att de kommer närmare målet än någonsin – ännu en gång inte riktigt når hela vägen fram.

Låt det vara sagt med en gång att nya Galaxy Note 10.1 är mycket bättre än tidigare surfplattor från Samsung. Det billiga plastmaterialet hart försvunnit, i stället är baksidan gjord av fuskläder – som till och med har stygn – som ska påminna om en exklusiv anteckningsbok. Designen är dessutom robust och stabil, även om själva surfplattan fortfarande är gjord av plast. Skärmen är också väldigt tjusig och har samma höga upplösning på 2560 x 1600 som Asus Transformer Pad. Den är mycket ljusstark och om de dynamiska färgerna blir lite för grälla kan man få till en mer naturlig färgton genom att rota runt lite bland inställningarna. Skärmen på Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition är faktiskt så bra att den är ett litet snäpp bättre än iPad Airs Retina-skärm. Och så har den ju S-Pen, som ger användaren massor av funktioner som är unika för Samsungs Note-produkter. Det gäller till exempel Action Memo som gör att användaren kan ringa upp ett telefonnummer som man just har skrivit på skärmen. Eller Screen Write, som tar en bild av skärmen som användaren sedan kan skriva och rita på. Och Pen Windows som innebär att användaren kan rita en fyrkant på skärmen som öppnar ett nytt fönster med en app man väljer själv och som sedan lägger sig ovanpå andra appar som är igång. Urvalet av appar som kan köra i det ritade fönstret är dock begränsat. Men trots enastående benchmark-resultat tycker vi att surfplattan blir slö, och ibland fryser den till och med helt. Den reagerar långsamt när vi bläddrar bland (eller zoomar i) stora bilder, och i tunga spel som Shadowgun märker vi små hackningar som visserligen inte är mycket att hänga upp sig på men som ändå inte borde finnas alls med tanke på Note 10.1:s toppspecifikationer. Det är symptomatiskt för detta problem att Note 10.1 bara får 2855 i Browsermark 2, trots att den borde ligga på samma nivå som Asus Transformer Pad och Apple iPad Air. Ljudkvaliteten – eller bristen på densamma – är ett kapitel för sig. Note 10.1 har massor av möjligheter att fintrimma ljudet efter egna önskemål. Till exempel kan man låta ljudet passera en simulerad rörförstärkare, men alla effekterna har en sak gemensamt: de dämpar volymen och gör att det låter luddigt. Och de yttre högtalarna är rentav eländiga. Slutsats På papperet borde Galaxy Note 10.1 2014 Edition vara en given vinnare av detta test. Skärmen är fantastiskt fin, föregångarens förfärliga plastkänsla har försvunnit och S-Pen innebär massor av innovativa funktioner. Men när vi använder Samsung-plattan till vardags märker vi att den är seg och till och med att den fryser emellanåt. Ljudkvaliteten är inte heller något att hurra för. I slutändan måste vi sammanfatta med att Samsung – trots att de kommer närmare målet än någonsin – ännu en gång inte riktigt når hela vägen fram.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • Operativsystem: Android 4.3 Jelly Bean
 • Skärm: 10,1-tums Super LCD, 2560 x 1600, 299 ppi
 • Processor: 2,3 GHz quad-core
 • Internminne: 2 GB RAM
 • Minne: 32 GB + microSD (max 64 GB)
 • Kamera: 8 Mp (baksida), 2 Mp (front)
 • Trådlöst: 4G/LTE, 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS
 • Anslutning: Micro USB 2.0, MHL
 • Mått: 243,1 x 171,4 x 7,9 mm
 • Vikt: 547 g
 • Batteri: 8220 mAh
 • Pris: 7 000 kr
Pris: 7000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

annonse
grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.

Ruark har allt

Den här eleganta anläggningen kommer inte förrän längre fram i vår, men kan vara värd att vänta på.

annonse
test
Devialet Expert 140 Pro

Högteknologisk

Marknadens mest avancerade förstärkare har fått en lillebror. Expert 140 Pro är en högteknologisk Formel 1-förstärkare som fler kan ha råd med.

test
Apple Mac Mini 2018

Racertrimmad Mac Mini

Äntligen en ny minidator från Apple med den senaste generationens hårdvara.

Nya koncept från Q Acoustics

Prisbelönta Concept 500 har fått en lillebror som står på egna – mycket ovanliga – ben.

Mer om Panasonics fullformatkameror

Nu har äntligen detaljerna kommit om Lumix S-serien och de första objektiven.

test
Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Extremt dyr

ThinkPad-toppmodellen lever bara upp till sitt namn när det gäller priset.

Sonos stöder YouTube Music

Nu har Sonos fått inbyggt stöd för YouTube Music – för de som har Premium-abonnemang.

test
Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Klassisk och modern ultrabärbar

ThinkPad X1 Carbon är lätt, elegant, robust och stark på samma gång.

test
Bowers & Wilkins 603

B&W är tilbaka för fullt

Den nya 600-serien öppnar upp ljudet och får fram dynamiken på ett helt annat sätt än föregångarna. Toppmodellen 603 är inget undantag.

LED i stället för blixt

Rotolight är bärbara LED-lampor för foto och video.

Recension
Close

Not even close…

Actionthriller som utspelas i Marocko, knackigt skriven och utförd.

Apple vill ha dina bilder

Om du har några bra ögonblicksbilder som är tagna med en iPhone så kan du ställa upp i ”Shot in iPhone”-tävlingen.

test
Nikon Nikkor Z 35mm f1.8 S

Nikons bästa vidvinkel

Den kostar en del, men 35:an till Nikon Z är snudd på perfekt.

Tungt ljud för tunna plånböcker

En billig men bra soundbar gör underverk i TV-soffan. Här är de fem bästa för under 5 000 kronor.

test
Canon RF 35mm f1.8 IS Macro STM

Användbar Canon-makro

Kompakt, lätt och billig med lysande optisk kvalitet.

Recension
Sex Education, säsong 1

”Masters of Sex” för tonåringar

Skön dramakomedi om sexuellt frustrerade och överkåta ungdomar – och charmigt så det ryker om det!

test
Xiaomi Mi Mix 3

Annorlunda och prisvärd

Xiaomi sticker ut med annorlunda lösningar som är mer intressanta än praktiska.

Recension
The Equalizer 2

Tunn vigilant

Uppföljaren med den stenhårda, ensamma vigilanten lever tyvärr inte upp till originalet.

Olympus: – Nybörjaren är viktig för oss

Under lanseringen av det nya flaggskeppet berättade Olympus om sina tankar om framtida produkter.