annons
annons

Apple iPad Air

Den obestridde mästaren

Apple har överträffat sig själva – och alla konkurrenter.

En säker vinnare tack vare testets obestritt bästa skärm i kombination med imponerande höga prestanda och marknadens klart största urval av appar.
Minnet kan inte utökas, så man måste veta från början hur mycket lagringsutrymme man behöver. Och så kostar den en smärre förmögenhet.

Efter ett par dagars testande känns iPad Air som den bästa surfplattan vi har haft i händerna. Någonsin. Skärmens upplösning på 2048 x 1536 är state-of-the-art och testets näst högsta med en pixeltäthet på 264 ppi, men ännu viktigare är skärmens kontrast, färgåtergivning och inte minst färgäkthet.

På det området slår den allt som konkurrenterna kan skrapa fram. Det gör att iPad passar bättre för att titta på bilder och film, men också för att redigera bilder i exempelvis iPhoto eller Photoshop Touch. Skärmen är extremt bra, i synnerhet för bild- och videoredigering, och det märks att den nya A7-processorn med 64-bitars arkitektur i stället för 32-bitars är betydligt snabbare än alla andra surfplattor på marknaden.

Att öppna bilder i iPhoto för redigering och sedan publicera dem på exempelvis Instagram eller skicka dem med e-post, är snabbt gjort och man behöver inte vänta på någonting. Allt sker omedelbart. Videosnuttar som ska klippas och sättas ihop, kanske med en festlig effekt, renderas nästan helt sömlöst. Vardagssysslor som att surfa runt på webbsidor i Safari, bifoga filer i e-post eller ladda upp bilder på Facebook går också blixtsnabbt.

Det subjektiva intrycket av den Need for Speed-liknande hastigheten bekräftas i vårt benchmark-test, där iPad Air får 1481 (single-core) och 2692 (multi-core) vilket placerar den i täten. Browsermark 2-resultatet är 3610 poäng, vilket utan jämförelse är testets högsta.

Även om iPad Air har blivit tunnare och lättare, vilket delvis beror på att batteriet är mindre än i föregångaren, är batteritiden strålande. Ljudkvaliteten är genomgående som den brukar vara från Apple: strålande, med bra tryck i alla frekvenser, men knappast bra nog för att tillfredsställa de mest audiofila.

Det enda som kanske inte är så våldsamt imponerande är kameran, som har en medelhög bildkvalitet. Den är visserligen inte särskilt mycket sämre än i andra surfplattor, men till skillnad från i iPhone 5S så märker man att kameran inte har prioriterats särskilt högt.

Sammanfattning
Trots låg vikt och en smalare och tunnare form känns Air gedigen och den upplevs definitivt som en lyxprodukt om man jämför med andra surfplattor som mest är gjorda av plast.

Skärmen är testets obestridde segerherre och när överlägsen skärmkvalitet kombineras med prestanda på speed och marknadens största urval av appar så är resultatet en säker vinnare. Bäst i test!

Efter ett par dagars testande känns iPad Air som den bästa surfplattan vi har haft i händerna. Någonsin. Skärmens upplösning på 2048 x 1536 är state-of-the-art och testets näst högsta med en pixeltäthet på 264 ppi, men ännu viktigare är skärmens kontrast, färgåtergivning och inte minst färgäkthet. På det området slår den allt som konkurrenterna kan skrapa fram. Det gör att iPad passar bättre för att titta på bilder och film, men också för att redigera bilder i exempelvis iPhoto eller Photoshop Touch. Skärmen är extremt bra, i synnerhet för bild- och videoredigering, och det märks att den nya A7-processorn med 64-bitars arkitektur i stället för 32-bitars är betydligt snabbare än alla andra surfplattor på marknaden. Att öppna bilder i iPhoto för redigering och sedan publicera dem på exempelvis Instagram eller skicka dem med e-post, är snabbt gjort och man behöver inte vänta på någonting. Allt sker omedelbart. Videosnuttar som ska klippas och sättas ihop, kanske med en festlig effekt, renderas nästan helt sömlöst. Vardagssysslor som att surfa runt på webbsidor i Safari, bifoga filer i e-post eller ladda upp bilder på Facebook går också blixtsnabbt. Det subjektiva intrycket av den Need for Speed-liknande hastigheten bekräftas i vårt benchmark-test, där iPad Air får 1481 (single-core) och 2692 (multi-core) vilket placerar den i täten. Browsermark 2-resultatet är 3610 poäng, vilket utan jämförelse är testets högsta. Även om iPad Air har blivit tunnare och lättare, vilket delvis beror på att batteriet är mindre än i föregångaren, är batteritiden strålande. Ljudkvaliteten är genomgående som den brukar vara från Apple: strålande, med bra tryck i alla frekvenser, men knappast bra nog för att tillfredsställa de mest audiofila. Det enda som kanske inte är så våldsamt imponerande är kameran, som har en medelhög bildkvalitet. Den är visserligen inte särskilt mycket sämre än i andra surfplattor, men till skillnad från i iPhone 5S så märker man att kameran inte har prioriterats särskilt högt. Sammanfattning Trots låg vikt och en smalare och tunnare form känns Air gedigen och den upplevs definitivt som en lyxprodukt om man jämför med andra surfplattor som mest är gjorda av plast. Skärmen är testets obestridde segerherre och när överlägsen skärmkvalitet kombineras med prestanda på speed och marknadens största urval av appar så är resultatet en säker vinnare. Bäst i test!
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 39:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Apple iPad Air
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • Operativsystem: iOS 7
 • Skärm: 9,7-tums IPS, 2048 x 1536, 264 ppi
 • Processor: 1,4 GHz 64 bit Apple A7-processor
 • Internminne: 1 GB RAM
 • Minne: 128 GB
 • Kamera: 5 Mp (baksida), 1,2 Mp (front)
 • Trådlöst: 4G/LTE, 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0, A-GPS
 • Anslutning: Lightning
 • Mått: 240 x 169,5 x 7,5 mm
 • Vikt: 478 g
 • Batteri: Upp till 10 timmar
 • Pris: 8 300 kr
Pris: 8300:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-