annons
annons

Highend-surfplattor

Surfplattan har blivit fullvuxen

Äntligen har man ett reellt val om man vill köpa en ordentlig surfplatta. Apples iPad är bättre än någonsin, Microsoft är på banan med sin egen variant och äntligen kan vi ta Android på allvar som surfplatte-operativsystem.

Vi har testat surfplattor här i Ljud & Bild både före och framför allt efter Apple gjorde produktkategorin populär för vanliga konsumenter med sin första iPad 2010. Under många månader dominerade iPaden marknaden fullständigt, och när vi testade var det svårt att hitta seriösa konkurrenter.
Sakta men säkert knappar dock de Android-baserade plattorna in på iPads marknadsandelar. För bara ett år sedan hade vi väldigt svårt att betrakta Android-operativsystemet som ett reellt alternativ till Apples iOS och iPad – Googles plattform passade helt enkelt inte särskilt bra till surfplatteformatet. I dag är läget ett helt annat, vilket också vårt test visar tydligt. Märken som Asus, Samsung och Sony har släppt synnerligen användbara surfplattor med Android som styrsystem och kampen mellan iPaden och de bästa rivalerna avgörs nu av smådetaljer. Apples dominans är under hård press.

Dessutom har Microsoft kommit ut på banan med en speciell version av Windows 8, Windows RT, som en av deltagarna i detta test har som operativsystem. Det handlar om Microsofts egen Surface 2, som ännu så länge är en av få surfplattor på marknaden som ingår i samma familj som Nokias smartmobiler och de många Windows-datorerna från Dell, HP, Acer och alla de andra.

Det är alltså mycket som står på spel, och möjligheterna är större än någonsin på surfplattemarknaden. En sak är säker: det har aldrig funnits en bättre tidpunkt att köpa en surfplatta. Utbudet finns på plats, nu återstår bara att välja!

Så testade vi
Surfplattornas prestanda är testade med programmet Geekbench 3 från Primate Labs i en cross platform-version som ger resultat som är jämförbara oberoende av operativsystem. Geekbench 3 utför en rad typiska arbetsuppgifter och resultatet mäts efter ett poängsystem vars referens (2 500 poäng) är en Mac mini från 2011 med en Intel Core i5-2520M 2,5 GHz-processor. Om en surfplatta får 5 000 poäng innebär det alltså att den är dubbelt så snabb som referensen.

Geekbench 3 ger resultat som skiljer på antalet processorkärnor. Poängen är därför uppdelad i ett single-core- och ett multi-core-resultat, där det senare är processorns samlade prestanda, medan det förstnämnde anger hur snabb varje processorkärna är.

Vi har också betygsatt följande: surfning och webbläsning (det senare även med Browsermark 2.0), skärm (inklusive upplösning, färger och touch-funktion), kamera, media (inklusive ljudkvalitet och video), specifikationer övriga faktorer som användarkänsla och prestanda. Vi har bland annat testat med tunga spel som Shadowgun och Infinity Blade på alla surfplattor för att testa skärmuppdatering, rendering, grafikeffekter samt pekskärmens kontroll.

Sist men inte minst spelar även design och byggkvalitet en avgörande roll för totalbetyget.

Bästa pris på Highend-surfplattor
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-