Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Highend-surfplattor

Surfplattan har blivit fullvuxen

Äntligen har man ett reellt val om man vill köpa en ordentlig surfplatta. Apples iPad är bättre än någonsin, Microsoft är på banan med sin egen variant och äntligen kan vi ta Android på allvar som surfplatte-operativsystem.

Av / 2014-01-11 - 06:00
Highend-surfplattor
Peter Gotschalk

Produkter i detta test

Vi har testat surfplattor här i Ljud & Bild både före och framför allt efter Apple gjorde produktkategorin populär för vanliga konsumenter med sin första iPad 2010. Under många månader dominerade iPaden marknaden fullständigt, och när vi testade var det svårt att hitta seriösa konkurrenter.
Sakta men säkert knappar dock de Android-baserade plattorna in på iPads marknadsandelar. För bara ett år sedan hade vi väldigt svårt att betrakta Android-operativsystemet som ett reellt alternativ till Apples iOS och iPad – Googles plattform passade helt enkelt inte särskilt bra till surfplatteformatet. I dag är läget ett helt annat, vilket också vårt test visar tydligt. Märken som Asus, Samsung och Sony har släppt synnerligen användbara surfplattor med Android som styrsystem och kampen mellan iPaden och de bästa rivalerna avgörs nu av smådetaljer. Apples dominans är under hård press.

Dessutom har Microsoft kommit ut på banan med en speciell version av Windows 8, Windows RT, som en av deltagarna i detta test har som operativsystem. Det handlar om Microsofts egen Surface 2, som ännu så länge är en av få surfplattor på marknaden som ingår i samma familj som Nokias smartmobiler och de många Windows-datorerna från Dell, HP, Acer och alla de andra.

Det är alltså mycket som står på spel, och möjligheterna är större än någonsin på surfplattemarknaden. En sak är säker: det har aldrig funnits en bättre tidpunkt att köpa en surfplatta. Utbudet finns på plats, nu återstår bara att välja!

Så testade vi
Surfplattornas prestanda är testade med programmet Geekbench 3 från Primate Labs i en cross platform-version som ger resultat som är jämförbara oberoende av operativsystem. Geekbench 3 utför en rad typiska arbetsuppgifter och resultatet mäts efter ett poängsystem vars referens (2 500 poäng) är en Mac mini från 2011 med en Intel Core i5-2520M 2,5 GHz-processor. Om en surfplatta får 5 000 poäng innebär det alltså att den är dubbelt så snabb som referensen.

Geekbench 3 ger resultat som skiljer på antalet processorkärnor. Poängen är därför uppdelad i ett single-core- och ett multi-core-resultat, där det senare är processorns samlade prestanda, medan det förstnämnde anger hur snabb varje processorkärna är.

Vi har också betygsatt följande: surfning och webbläsning (det senare även med Browsermark 2.0), skärm (inklusive upplösning, färger och touch-funktion), kamera, media (inklusive ljudkvalitet och video), specifikationer övriga faktorer som användarkänsla och prestanda. Vi har bland annat testat med tunga spel som Shadowgun och Infinity Blade på alla surfplattor för att testa skärmuppdatering, rendering, grafikeffekter samt pekskärmens kontroll.

Sist men inte minst spelar även design och byggkvalitet en avgörande roll för totalbetyget.

Produkter i detta test

Sony Xperia Tablet Z

Sony visar vägen

Xperia Tablet Z är inget annat än ett rent genidrag!

Med en läcker skärmbild och tunn och lätt design är Xperia Tablet Z ett givet köp om man föredrar Android som plattform. Och så skadar det ju inte att Sonys surfplatta är vatten- och dammtät.
Prestanda tillhör inte längre marknaden högsta. Kameran tar mörka och tråkiga bilder.
Läs hela testet

ASUS Transformer Pad TF701T

Muskler utan finess

Med en extremt högupplöst skärm och den allra senaste processortekniken lovar Asus Transformer Pad dessvärre lite mer än den kan hålla.

Transformer Pad förtjänar beröm för testets högsta skärmupplösning (tillsammans med Samsung Galaxy Note 10.1), prestanda av högsta klass samt den medföljande tangentbordsdockan. Och så kan minnet utökas med ända upp till 128 GB.
Trots en på papperet enastående skärm så är bilden en aning för mörk. Vi är också lite trötta på den smått plastiga byggkvaliteten. Och så saknar Transformer Pad mobilt internet.
Läs hela testet

Apple iPad Air

Den obestridde mästaren

Apple har överträffat sig själva – och alla konkurrenter.

En säker vinnare tack vare testets obestritt bästa skärm i kombination med imponerande höga prestanda och marknadens klart största urval av appar.
Minnet kan inte utökas, så man måste veta från början hur mycket lagringsutrymme man behöver. Och så kostar den en smärre förmögenhet.
Läs hela testet

Microsoft Surface 2

Inte riktigt färdig

Microsoft Surface 2 är en av mycket få surfplattor som kör Windows RT 8.1. Och det är inte så konstigt.

Surface 2 är solitt byggd och ger bra valuta för pengarna – inte minst tack vare det kompletta Office-paketet som ingår. Skärmen är snygg och man kan köra två appar bredvid varandra i operativsystemet. Äkta multitasking alltså.
Operativsystemet är fortfarande ofärdigt – både som ekosystem och som gränssnitt. Det tar också för mycket lagringsplats. Ljudet är medelmåttigt och sist men inte minst saknar vi en möjlighet att använda mobilt internet.
Läs hela testet

Acer Iconia A3-A10

Halvbra är inte bra

Ska man konkurrera med priset måste man göra kompromisser. Men Acer har tagit lite för många genvägar och snålat in för mycket.

Riktigt enastående ljud om man lyssnar i hörlurar. Och ganska så praktiskt att man kan starta kamera-appen genom att bara peka på skärmen med två tummar.
Design, skärm, material och prestanda hör hemma 2011. Även för de här pengarna. Och så måste man nöja sig med wifi, det går inte att använda mobilt internet.
Läs hela testet

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition

Nästan hela vägen

Galaxy Note 10.1 2014 Edition är Samsungs bästa surfplatta hittills, men vi är ändå inte fullständigt övertygade.

Testets högsta skärmupplösning (tillsammans med Asus Transformer Pad) och en fantastisk skärmkvalitet förtjänar stort beröm. Detsamma gör de innovativa S-Pen-funktionerna samt att surfplattan stöder blixtsnabbt wifi via 802.11ac.
Ljudet i högtalarna är direkt pinsamt och det låter inte heller särskilt bra om man sätter på sig hörlurar. Största problemet är dock ostabila prestanda. Trots fina benchmark-poäng är Galaxy Note en besvikelse eftersom den emellanåt reagerar långsamt eller till och med fryser helt.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En kapabel träningsklocka

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Ljud & Bild
Rulla till toppen