annons
annons

Samsung Galaxy Xcover 3

Tålig budgetmodell till skolväskan

Xcover 3 har inga tekniska revolutioner, däremot massor av vattentätt sunt förnuft.

Testets mest diskreta telefon – och billigaste. Om du bara ska ha en budgetmobil som du inte behöver vara rädd om så är den perfekt.
Rent högteknologiskt befinner sig inte Xcover 3 längst fram i utvecklingen. Skärmen har lägst upplösning av alla i testet och lagringsutrymmet är begränsat.

Galaxy Xcover ser precis ut som en vanlig mellanprismobil med lite fyrkantig design, och egentligen är det precis vad den är. Xcover-modellerna är i praktiken standardtelefoner som är försedda med en skyddande kofångare hela vägen runt. Baksidan av plast är också lite mer robust, men det finns inga grunkor i form av gummerade lock på hörlurs- och USB-kontakten för att trygga dykförmågan. Trots detta är Xcover 3 IP67-klassad och klarar alltså en halvtimmes dykning på en meters djup.

Precis som LG V10 har Xcover 3 ett utbytbart batteri. Hållare till SIM-kort och microSD-kort befinner sig tillsammans med batteriet bakom den avtagbara baksidan. En smart detalj är att telefonen varnar om baksidan inte sitter fast ordentligt.

Skärmen är 4,5 tum och minst i testet. Upplösningen på 800 x 600 punkter är OK, men det skulle inte vara något nöje att arbeta med kalkylark i Google Sheets. Processorn är en 1,5 GHz med fyra kärnor. Det finns 1,5 GB RAM och 8 GB minne. Det räcker för de flestas behov, men gillar du att installera nya appar varje dag och ha många som körs samtidigt i bakgrunden så räcker det inte långt.

I det fysiska testet klarade sig Xcover 3, precis som de andra, oskadd genom strapatserna. Vi ett tillfälle behövde däremot baksidan klickas på plats igen, och vid ett annat försök trillade både baksidan och batteriet ut. Vi råkade ut för samma sak när vi testade föregångaren, och när vi satte ihop allting igen fungerade allt normalt.

Samsung Galaxy Xcover 3 ser ut som en lite fyrkantig mellanprismodell. På sätt och vis är den det också. Men den tål omild behandling. Foto: Samsung.
Samsung Galaxy Xcover 3 ser ut som en lite fyrkantig mellanprismodell. På sätt och vis är den det också. Men den tål omild behandling. Foto: Samsung.

 

Prestanda

Ett GeekBench 3-resultat på 575 poäng single-core och 1742 multi-core placerar Xcover 3 i mellanklassen. Browsermark (1019 poäng) visar att man får räkna med lite väntetid på de tyngsta hemsidorna.

3D-grafiktestet 3DMark och Antutu 6 är inte Xcover 3:s favorit. Telefonen kom igenom dem men låt bli att spela Asphalt 8 på den!

I batteritestet, som är mycket viktigare för toughphones, körde Xcover 3 i fem timmar och sju minuter innan skärmen slocknade. Det är mycket bättre än de flesta normala smartmobiler.

Jämfört med LG och Runbo känns Samsungen långsam. Men prestanda är faktiskt utmärkta – och högre än samtliga i vårt förra toughphone-grupptest. I vardagligt bruk känns uppgifter som surfning, Facebook, väderprognoser och reseplanerare inte problematiska.

Baksidan är gjord av plast och är fastknäppt. Men den håller tätt – även om den måste tryckas fast igen ibland när mobilen har gått i golvet. Foto: Samsung.
Baksidan är gjord av plast och är fastknäppt. Men den håller tätt – även om den måste tryckas fast igen ibland när mobilen har gått i golvet. Foto: Samsung.

 

Slutsats

Samsung Galaxy Xcover 3 är en kompakt och förnuftig mobiltelefon som orkar med mycket mer än normala budgetmobiler. Den är tillräckligt potent för att klara normala appar och även om den inte kan konkurrera med testets kraftfullaste så är den faktiskt en strålande prisvärd telefon. Den kan till exempel vara lysande till skolväskan och vandringsturen.

Galaxy Xcover ser precis ut som en vanlig mellanprismobil med lite fyrkantig design, och egentligen är det precis vad den är. Xcover-modellerna är i praktiken standardtelefoner som är försedda med en skyddande kofångare hela vägen runt. Baksidan av plast är också lite mer robust, men det finns inga grunkor i form av gummerade lock på hörlurs- och USB-kontakten för att trygga dykförmågan. Trots detta är Xcover 3 IP67-klassad och klarar alltså en halvtimmes dykning på en meters djup. Precis som LG V10 har Xcover 3 ett utbytbart batteri. Hållare till SIM-kort och microSD-kort befinner sig tillsammans med batteriet bakom den avtagbara baksidan. En smart detalj är att telefonen varnar om baksidan inte sitter fast ordentligt. Skärmen är 4,5 tum och minst i testet. Upplösningen på 800 x 600 punkter är OK, men det skulle inte vara något nöje att arbeta med kalkylark i Google Sheets. Processorn är en 1,5 GHz med fyra kärnor. Det finns 1,5 GB RAM och 8 GB minne. Det räcker för de flestas behov, men gillar du att installera nya appar varje dag och ha många som körs samtidigt i bakgrunden så räcker det inte långt. I det fysiska testet klarade sig Xcover 3, precis som de andra, oskadd genom strapatserna. Vi ett tillfälle behövde däremot baksidan klickas på plats igen, och vid ett annat försök trillade både baksidan och batteriet ut. Vi råkade ut för samma sak när vi testade föregångaren, och när vi satte ihop allting igen fungerade allt normalt. [caption id="attachment_59025" align="alignnone" width="1000"]Samsung Galaxy Xcover 3 ser ut som en lite fyrkantig mellanprismodell. På sätt och vis är den det också. Men den tål omild behandling. Foto: Samsung. Samsung Galaxy Xcover 3 ser ut som en lite fyrkantig mellanprismodell. På sätt och vis är den det också. Men den tål omild behandling. Foto: Samsung.[/caption]  

Prestanda

Ett GeekBench 3-resultat på 575 poäng single-core och 1742 multi-core placerar Xcover 3 i mellanklassen. Browsermark (1019 poäng) visar att man får räkna med lite väntetid på de tyngsta hemsidorna. 3D-grafiktestet 3DMark och Antutu 6 är inte Xcover 3:s favorit. Telefonen kom igenom dem men låt bli att spela Asphalt 8 på den! I batteritestet, som är mycket viktigare för toughphones, körde Xcover 3 i fem timmar och sju minuter innan skärmen slocknade. Det är mycket bättre än de flesta normala smartmobiler. Jämfört med LG och Runbo känns Samsungen långsam. Men prestanda är faktiskt utmärkta – och högre än samtliga i vårt förra toughphone-grupptest. I vardagligt bruk känns uppgifter som surfning, Facebook, väderprognoser och reseplanerare inte problematiska. [caption id="attachment_59024" align="alignnone" width="1000"]Baksidan är gjord av plast och är fastknäppt. Men den håller tätt – även om den måste tryckas fast igen ibland när mobilen har gått i golvet. Foto: Samsung. Baksidan är gjord av plast och är fastknäppt. Men den håller tätt – även om den måste tryckas fast igen ibland när mobilen har gått i golvet. Foto: Samsung.[/caption]  

Slutsats

Samsung Galaxy Xcover 3 är en kompakt och förnuftig mobiltelefon som orkar med mycket mer än normala budgetmobiler. Den är tillräckligt potent för att klara normala appar och även om den inte kan konkurrera med testets kraftfullaste så är den faktiskt en strålande prisvärd telefon. Den kan till exempel vara lysande till skolväskan och vandringsturen.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Samsung Galaxy Xcover 3
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Certifiering: IP67
  • CPU: 1,25 GHz ARM PXA 1908 (quad-core)
  • Minne: 1,5 GB RAM, 8 GB lagring, microSD upp till 128 GB
  • Skäm: 4,5-tums TFT, 800 x 480
  • Operativsystem: Android 5.1
  • Kamera: 5 Mp + 2 Mp
  • Trådlöst: 4G/LTE, Wi-Fi 802.11n, BT 4.0 (A2DP)
  • Batteri: 2 200 mAh
  • Mått: 70,1 x 132,9 x 10,0 mm
  • Vikt: 154 gram
Pris: 2000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-