Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Samsung Galaxy Xcover 3

Tålig budgetmodell till skolväskan

Xcover 3 har inga tekniska revolutioner, däremot massor av vattentätt sunt förnuft.

Av / 2016-02-13 - 05:00
Samsung Galaxy Xcover 3
John Hvidlykke

Galaxy Xcover ser precis ut som en vanlig mellanprismobil med lite fyrkantig design, och egentligen är det precis vad den är. Xcover-modellerna är i praktiken standardtelefoner som är försedda med en skyddande kofångare hela vägen runt. Baksidan av plast är också lite mer robust, men det finns inga grunkor i form av gummerade lock på hörlurs- och USB-kontakten för att trygga dykförmågan. Trots detta är Xcover 3 IP67-klassad och klarar alltså en halvtimmes dykning på en meters djup.

Precis som LG V10 har Xcover 3 ett utbytbart batteri. Hållare till SIM-kort och microSD-kort befinner sig tillsammans med batteriet bakom den avtagbara baksidan. En smart detalj är att telefonen varnar om baksidan inte sitter fast ordentligt.

Skärmen är 4,5 tum och minst i testet. Upplösningen på 800 x 600 punkter är OK, men det skulle inte vara något nöje att arbeta med kalkylark i Google Sheets. Processorn är en 1,5 GHz med fyra kärnor. Det finns 1,5 GB RAM och 8 GB minne. Det räcker för de flestas behov, men gillar du att installera nya appar varje dag och ha många som körs samtidigt i bakgrunden så räcker det inte långt.

I det fysiska testet klarade sig Xcover 3, precis som de andra, oskadd genom strapatserna. Vi ett tillfälle behövde däremot baksidan klickas på plats igen, och vid ett annat försök trillade både baksidan och batteriet ut. Vi råkade ut för samma sak när vi testade föregångaren, och när vi satte ihop allting igen fungerade allt normalt.

Samsung Galaxy Xcover 3 ser ut som en lite fyrkantig mellanprismodell. På sätt och vis är den det också. Men den tål omild behandling. Foto: Samsung.
Samsung Galaxy Xcover 3 ser ut som en lite fyrkantig mellanprismodell. På sätt och vis är den det också. Men den tål omild behandling. Foto: Samsung.

 

Prestanda

Ett GeekBench 3-resultat på 575 poäng single-core och 1742 multi-core placerar Xcover 3 i mellanklassen. Browsermark (1019 poäng) visar att man får räkna med lite väntetid på de tyngsta hemsidorna.

3D-grafiktestet 3DMark och Antutu 6 är inte Xcover 3:s favorit. Telefonen kom igenom dem men låt bli att spela Asphalt 8 på den!

I batteritestet, som är mycket viktigare för toughphones, körde Xcover 3 i fem timmar och sju minuter innan skärmen slocknade. Det är mycket bättre än de flesta normala smartmobiler.

Jämfört med LG och Runbo känns Samsungen långsam. Men prestanda är faktiskt utmärkta – och högre än samtliga i vårt förra toughphone-grupptest. I vardagligt bruk känns uppgifter som surfning, Facebook, väderprognoser och reseplanerare inte problematiska.

Baksidan är gjord av plast och är fastknäppt. Men den håller tätt – även om den måste tryckas fast igen ibland när mobilen har gått i golvet. Foto: Samsung.
Baksidan är gjord av plast och är fastknäppt. Men den håller tätt – även om den måste tryckas fast igen ibland när mobilen har gått i golvet. Foto: Samsung.

 

Slutsats

Samsung Galaxy Xcover 3 är en kompakt och förnuftig mobiltelefon som orkar med mycket mer än normala budgetmobiler. Den är tillräckligt potent för att klara normala appar och även om den inte kan konkurrera med testets kraftfullaste så är den faktiskt en strålande prisvärd telefon. Den kan till exempel vara lysande till skolväskan och vandringsturen.

Home tycker

Testets mest diskreta telefon – och billigaste. Om du bara ska ha en budgetmobil som du inte behöver vara rädd om så är den perfekt. Rent högteknologiskt befinner sig inte Xcover 3 längst fram i utvecklingen. Skärmen har lägst upplösning av alla i testet och lagringsutrymmet är begränsat.

Också i detta test:

Tåliga mobiltelefoner

Runbo F1

För modemedvetna verktygslådor

F1 är Runbos variant av en elegant phablet. Under den maskulina ytan döljer sig en utmärkt smartmobil.

Kolossalt gediget byggd phablet med utmärkt skärm och hög hastighet, och ett batteri som bara fortsätter och fortsätter. Plats för två SIM-kort.
En riktigt stor mobil som kräver rymliga fickor. Designen är allt annat än diskret. Inga särskilda hantverkarfunktioner. Mer minne hade varit ett plus.
Läs hela testet

CAT S40

Märkesvara utan särskilda fördelar

Du kan köpa en telefon som heter samma sak som dina stövlar och din grävmaskin, men den kostar.

Förtroendeingivande konstruktion. Skärmen är klar och har utmärkt upplösning i förhållande till sin storlek. 4G finns också.
Testets långsammaste telefon. Prestanda ligger inte på samma nivå som priset och 1 GB RAM-minne är för lite för en modern smartmobil.
Läs hela testet

LG V10

Lyxmodell med stål

V10 är en ”civil” telefon som är så gediget byggd att den tål att vara med och leka med de stora grabbarna.

Robust toppmodell från LG med superskärm och massor av plats och kraft. Dubbel selfie-kamera och blixtsnabbt nät. Imponerande byggkvalitet.
Inte vattentät. Tjusiga prestanda men inte riktigt på samma nivå som de bästa premium-mobilerna. Högt pris, kort batteritid.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Xiaomi har lyssnat på kritiken

Rulla till toppen