Samsung Galaxy Tab A

Aj, det gör ont i ögonen!

Samsung Galaxy Tab A lider av en helt otroligt dålig skärm.

Plus
Lång batteritid är det enda positiva som är värt att nämna.
Minus
Skrämmande dålig skärm med lägre upplösning än de första Galaxy Tab-produkterna som Samsung släppte för mer än fyra år sedan.

”Var är mina glasögon?” Så känns det nästan första gången man ser skärmen på Samsung Galaxy Tab A. Men jag behöver egentligen inga glasögon, så därför var nästa steg att titta på specifikationerna och se efter om det verkligen kunde stämma att Samsung har utrustat Tab A med kolossalt låg skärmupplösning. Vem vet, det kanske var något fel på testexemplaret?

Men nej, det var inget fel. Specifikationerna går inte att ta miste på. 1024 x 768 pixlar fördelade på 9,7 tum skärmyta. Så låg upplösning hade inte ens Galaxy Tab 10.1 när den kom i början av 2011! Den hade 10,1-tums skärm – alltså lite större skärmyta än Tab A – men upplösningen var 1280 x 800 vilket innebar en pixeltäthet på 149 ppi. Med andra ord hade den en mer högupplöst skärm och högre bildkvalitet än de 132 ppi som Tab A försöker komma undan med mer än fyra år senare.

Detta är ingen liten och obetydlig detalj som vi försöker göra ett stort nummer av. En surfplatta är ju faktiskt i princip en stor handhållen skärm. Och alla dess funktioner – kanske bortsett från ren musiklyssning – kräver att man tittar på skärmen. Och oavsett om man vill läsa e-böcker, spela spel, titta på film eller surfa på nätet så är det helt enkelt inte bra att bilden är så oskarp att man får ont i ögonen av att titta på den.

Det är synd, för på de flesta andra områden är Galaxy Tab A en ganska så förnuftigt prisvärd surfplatta. Det den saknar i rena prestanda tar den igen med längre batteritid än de flesta andra surfplattorna i testet. Till vardags flyter allting på – både krävande appar och själva gränssnittet – och eftersom ljudet också är acceptabelt kunde Galaxy Tab A egentligen ha varit en strålande multimediesurfplatta för hela familjen. Inte minst för att den tack vare en metallram och baksida av hårdplast känns robust och tycks hålla för det mesta.

 

Slutsats

Måhända är det inte riktigt rättvist att avråda från köp av en viss produkt på grund av en enda brist, men den dåliga skärmen på Samsung Galaxy Tab A är ett så stort problem att resten inte spelar någon roll. Det finns andra bra produkter på marknaden som kostar lika mycket och Tab A har ingenting – absolut ingenting – att bjuda på som kan uppväga för den usla användarkänslan man får av en oskarp och lågupplöst skärmbild.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

”Var är mina glasögon?” Så känns det nästan första gången man ser skärmen på Samsung Galaxy Tab A. Men jag behöver egentligen inga glasögon, så därför var nästa steg att titta på specifikationerna och se efter om det verkligen kunde stämma att Samsung har utrustat Tab A med kolossalt låg skärmupplösning. Vem vet, det kanske var något fel på testexemplaret? Men nej, det var inget fel. Specifikationerna går inte att ta miste på. 1024 x 768 pixlar fördelade på 9,7 tum skärmyta. Så låg upplösning hade inte ens Galaxy Tab 10.1 när den kom i början av 2011! Den hade 10,1-tums skärm – alltså lite större skärmyta än Tab A – men upplösningen var 1280 x 800 vilket innebar en pixeltäthet på 149 ppi. Med andra ord hade den en mer högupplöst skärm och högre bildkvalitet än de 132 ppi som Tab A försöker komma undan med mer än fyra år senare. Detta är ingen liten och obetydlig detalj som vi försöker göra ett stort nummer av. En surfplatta är ju faktiskt i princip en stor handhållen skärm. Och alla dess funktioner – kanske bortsett från ren musiklyssning – kräver att man tittar på skärmen. Och oavsett om man vill läsa e-böcker, spela spel, titta på film eller surfa på nätet så är det helt enkelt inte bra att bilden är så oskarp att man får ont i ögonen av att titta på den. Det är synd, för på de flesta andra områden är Galaxy Tab A en ganska så förnuftigt prisvärd surfplatta. Det den saknar i rena prestanda tar den igen med längre batteritid än de flesta andra surfplattorna i testet. Till vardags flyter allting på – både krävande appar och själva gränssnittet – och eftersom ljudet också är acceptabelt kunde Galaxy Tab A egentligen ha varit en strålande multimediesurfplatta för hela familjen. Inte minst för att den tack vare en metallram och baksida av hårdplast känns robust och tycks hålla för det mesta.  

Slutsats

Måhända är det inte riktigt rättvist att avråda från köp av en viss produkt på grund av en enda brist, men den dåliga skärmen på Samsung Galaxy Tab A är ett så stort problem att resten inte spelar någon roll. Det finns andra bra produkter på marknaden som kostar lika mycket och Tab A har ingenting – absolut ingenting – att bjuda på som kan uppväga för den usla användarkänslan man får av en oskarp och lågupplöst skärmbild.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Samsung Galaxy Tab A
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
Också i detta test:
  • Operativsystem: Android 5.0 Lollipop
  • Skärm: 9,7-tums TFT, 1024 x 768 (132 ppi)
  • Processor: 1,2 GHz Snapdragon 410 quadcore
  • Internminne: 1,5 GB
  • Minne: 16 GB + microSD (max128 GB)
  • Kamera: 5 Mp (baksida), 2 Mp (framsida)
  • Trådlöst: 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.1, A-GPS
  • Mått: 242,5 x 166,8 x 7,5 mm
  • Vikt: 450 g
  • Batteri: 6000 mAh
Pris: 2800,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Corsair K83 Wireless Entertainment Keyboard

Knappar för soffsurfare

Din smart-TV har en hel dator inbyggd – Corsair vill ge dumburken ett ordentligt tangentbord.

Apple AirPods får röststyrning

AirPods får trådlös laddning och ”Hej Siri”.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Duell
Gaming-laptops

Ny sheriff i stan

De första datorerna med Nvidias snabbaste PC-grafikprocessor hittills har kommit. Vem passerar mållinjen först?

Dags att köpa iPad?

Om du har funderat på att köpa en ny surfplatta så är tiden kommen.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.