annons
annons

Apple iPad mini 2

September 2015Apple iPad mini 2

Fortfarande bäst

iPad mini 2 har nästan två år på nacken men kan nog ändå lära de yngre konkurrenterna en sak eller två.

Oöverträffad högupplöst skärm i kombination med tungt ljud, läcker design och massor av muskler.
4G/LTE-modellen är för dyr, och så finns Apple-surfplattan bara med 16 eller 32 GB, som inte går att utöka.

När den släpptes hade iPad mini 2 ett lite krångligare namn. Den hette ”iPad mini med Retina-skärm” och var, precis som namnet antyder, efterträdaren till den första iPad mini, som var tvungen att klara sig med en ganska så usel skärm och 1024 x 768 pixlars upplösning. Den nya modellen kom under hösten 2013 och döptes sedan om till iPad mini 2 eftersom Apple förra året, 2014, lanserade iPad mini 3, som nästan var 100 procent identisk med 2:an. Enda skillnaden? iPad mini 3 hade fått Touch ID – Apples fingeravtrycksläsare som sitter inbyggd i Hem-knappen. Prisskillnad? 1 000 kronor!

Men att Apple valde att fortsätta sälja iPad mini 2, till ett lägre pris, betyder faktiskt att den har nått det segment vi kallar för mellanklassen. Frågan är bara hur bra den klarar sig i direkt jämförelse med produkter som är minst ett år yngre och därför bör ha en teknisk fördel. Svaret? Förvånansvärt bra!

iPad mini 2 finns med antingen 16 eller 32 GB inbyggd lagringskapacitet, som märk väl inte går att utöka. Däremot går den att köpa med 4G/LTE, fast då blir den så dyr att den inte riktigt passar in i mellanklassen längre.

Kan man nöja sig med wifi så får man – trots iPad mini 2:s höga ålder – testets snabbaste surfplatta. Den får åtminstone högre poäng än alla konkurrenterna i Geekbench 3, och till vardags är den snabb som blixten. I AnTuTu-testet är dock ASUS MeMo Pad 8 och Lenovo Yoga Tablet 2 en smula snabbare. I praktiken är det ingen skillnad. Men det är bra gjort av Apple att iPaden som nästan har två år på nacken fortfarande tillhör täten.

När det gäller skärmen är iPaden helt överlägsen. Den har testet minsta, men med högst upplösning – 2048 x 1536 – vilket ger en pixeltäthet på hela 326 ppi. Bilden är med andra ord helt knivskarp, vilket naturligtvis ger en synnerligen behaglig användarkänsla, inte minst för ögonen! Det lägger man naturligtvis märke till när man ser ikonerna på hemskärmen, men sannerligen också när man tittar på bilder, surfar på nätet och läser text.

Ljudkvaliteten är rent allmänt som den brukar vara från Apple. Enastående med bra tryck i alla frekvenser. Designen är också läcker, med ett lätt och tunt unibody-skal av aluminium och med rundade former som gör surfplatten enkel att handskas med och använda.

 

Slutsats

Apples produkter brukar höra hemma i den högre änden av prisskalan så det är ovanligt att en iPad mini ens kan vara med i ett test av mellanklassprodukter. Och man måste också kompromissa en smula. 4G/LTE får priset att rasa iväg och man får nöja sig med maximalt 32 GB minne eftersom Apple aldrig har varit goda vänner med microSD-kort.

Men iPad mini 2 har testets obestritt bästa skärm och är av de snabbaste surfplattorna – om inte den absolut snabbaste – man kan få för de här pengarna.

När den släpptes hade iPad mini 2 ett lite krångligare namn. Den hette ”iPad mini med Retina-skärm” och var, precis som namnet antyder, efterträdaren till den första iPad mini, som var tvungen att klara sig med en ganska så usel skärm och 1024 x 768 pixlars upplösning. Den nya modellen kom under hösten 2013 och döptes sedan om till iPad mini 2 eftersom Apple förra året, 2014, lanserade iPad mini 3, som nästan var 100 procent identisk med 2:an. Enda skillnaden? iPad mini 3 hade fått Touch ID – Apples fingeravtrycksläsare som sitter inbyggd i Hem-knappen. Prisskillnad? 1 000 kronor! Men att Apple valde att fortsätta sälja iPad mini 2, till ett lägre pris, betyder faktiskt att den har nått det segment vi kallar för mellanklassen. Frågan är bara hur bra den klarar sig i direkt jämförelse med produkter som är minst ett år yngre och därför bör ha en teknisk fördel. Svaret? Förvånansvärt bra! iPad mini 2 finns med antingen 16 eller 32 GB inbyggd lagringskapacitet, som märk väl inte går att utöka. Däremot går den att köpa med 4G/LTE, fast då blir den så dyr att den inte riktigt passar in i mellanklassen längre. Kan man nöja sig med wifi så får man – trots iPad mini 2:s höga ålder – testets snabbaste surfplatta. Den får åtminstone högre poäng än alla konkurrenterna i Geekbench 3, och till vardags är den snabb som blixten. I AnTuTu-testet är dock ASUS MeMo Pad 8 och Lenovo Yoga Tablet 2 en smula snabbare. I praktiken är det ingen skillnad. Men det är bra gjort av Apple att iPaden som nästan har två år på nacken fortfarande tillhör täten. När det gäller skärmen är iPaden helt överlägsen. Den har testet minsta, men med högst upplösning – 2048 x 1536 – vilket ger en pixeltäthet på hela 326 ppi. Bilden är med andra ord helt knivskarp, vilket naturligtvis ger en synnerligen behaglig användarkänsla, inte minst för ögonen! Det lägger man naturligtvis märke till när man ser ikonerna på hemskärmen, men sannerligen också när man tittar på bilder, surfar på nätet och läser text. Ljudkvaliteten är rent allmänt som den brukar vara från Apple. Enastående med bra tryck i alla frekvenser. Designen är också läcker, med ett lätt och tunt unibody-skal av aluminium och med rundade former som gör surfplatten enkel att handskas med och använda.  

Slutsats

Apples produkter brukar höra hemma i den högre änden av prisskalan så det är ovanligt att en iPad mini ens kan vara med i ett test av mellanklassprodukter. Och man måste också kompromissa en smula. 4G/LTE får priset att rasa iväg och man får nöja sig med maximalt 32 GB minne eftersom Apple aldrig har varit goda vänner med microSD-kort. Men iPad mini 2 har testets obestritt bästa skärm och är av de snabbaste surfplattorna – om inte den absolut snabbaste – man kan få för de här pengarna.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Apple iPad mini 2
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Operativsystem: iOS 8.4
  • Skärm: 7,9-tums IPS, 2048 x 1536 (326 ppi)
  • Processor: 1,28 GHz 64 bit Apple A7 + M7 motion co-processor
  • Internminne: 1 GB
  • Minne: 32 GB
  • Kamera: 5 Mp (baksida) + 1,2 Mp (framsida)
  • Trådlöst: 4G/LTE, 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0, A-GPS
  • Mått: 200 x 134,7 x 7,5 mm
  • Vikt: 331 g
  • Batteri: upp till 10 timmar
Pris: 3300:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-