Apple iPad mini 2

September 2015Apple iPad mini 2

Fortfarande bäst

iPad mini 2 har nästan två år på nacken men kan nog ändå lära de yngre konkurrenterna en sak eller två.

Plus
Oöverträffad högupplöst skärm i kombination med tungt ljud, läcker design och massor av muskler.
Minus
4G/LTE-modellen är för dyr, och så finns Apple-surfplattan bara med 16 eller 32 GB, som inte går att utöka.

När den släpptes hade iPad mini 2 ett lite krångligare namn. Den hette ”iPad mini med Retina-skärm” och var, precis som namnet antyder, efterträdaren till den första iPad mini, som var tvungen att klara sig med en ganska så usel skärm och 1024 x 768 pixlars upplösning. Den nya modellen kom under hösten 2013 och döptes sedan om till iPad mini 2 eftersom Apple förra året, 2014, lanserade iPad mini 3, som nästan var 100 procent identisk med 2:an. Enda skillnaden? iPad mini 3 hade fått Touch ID – Apples fingeravtrycksläsare som sitter inbyggd i Hem-knappen. Prisskillnad? 1 000 kronor!

Men att Apple valde att fortsätta sälja iPad mini 2, till ett lägre pris, betyder faktiskt att den har nått det segment vi kallar för mellanklassen. Frågan är bara hur bra den klarar sig i direkt jämförelse med produkter som är minst ett år yngre och därför bör ha en teknisk fördel. Svaret? Förvånansvärt bra!

iPad mini 2 finns med antingen 16 eller 32 GB inbyggd lagringskapacitet, som märk väl inte går att utöka. Däremot går den att köpa med 4G/LTE, fast då blir den så dyr att den inte riktigt passar in i mellanklassen längre.

Kan man nöja sig med wifi så får man – trots iPad mini 2:s höga ålder – testets snabbaste surfplatta. Den får åtminstone högre poäng än alla konkurrenterna i Geekbench 3, och till vardags är den snabb som blixten. I AnTuTu-testet är dock ASUS MeMo Pad 8 och Lenovo Yoga Tablet 2 en smula snabbare. I praktiken är det ingen skillnad. Men det är bra gjort av Apple att iPaden som nästan har två år på nacken fortfarande tillhör täten.

När det gäller skärmen är iPaden helt överlägsen. Den har testet minsta, men med högst upplösning – 2048 x 1536 – vilket ger en pixeltäthet på hela 326 ppi. Bilden är med andra ord helt knivskarp, vilket naturligtvis ger en synnerligen behaglig användarkänsla, inte minst för ögonen! Det lägger man naturligtvis märke till när man ser ikonerna på hemskärmen, men sannerligen också när man tittar på bilder, surfar på nätet och läser text.

Ljudkvaliteten är rent allmänt som den brukar vara från Apple. Enastående med bra tryck i alla frekvenser. Designen är också läcker, med ett lätt och tunt unibody-skal av aluminium och med rundade former som gör surfplatten enkel att handskas med och använda.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

 

Slutsats

Apples produkter brukar höra hemma i den högre änden av prisskalan så det är ovanligt att en iPad mini ens kan vara med i ett test av mellanklassprodukter. Och man måste också kompromissa en smula. 4G/LTE får priset att rasa iväg och man får nöja sig med maximalt 32 GB minne eftersom Apple aldrig har varit goda vänner med microSD-kort.

Men iPad mini 2 har testets obestritt bästa skärm och är av de snabbaste surfplattorna – om inte den absolut snabbaste – man kan få för de här pengarna.

När den släpptes hade iPad mini 2 ett lite krångligare namn. Den hette ”iPad mini med Retina-skärm” och var, precis som namnet antyder, efterträdaren till den första iPad mini, som var tvungen att klara sig med en ganska så usel skärm och 1024 x 768 pixlars upplösning. Den nya modellen kom under hösten 2013 och döptes sedan om till iPad mini 2 eftersom Apple förra året, 2014, lanserade iPad mini 3, som nästan var 100 procent identisk med 2:an. Enda skillnaden? iPad mini 3 hade fått Touch ID – Apples fingeravtrycksläsare som sitter inbyggd i Hem-knappen. Prisskillnad? 1 000 kronor! Men att Apple valde att fortsätta sälja iPad mini 2, till ett lägre pris, betyder faktiskt att den har nått det segment vi kallar för mellanklassen. Frågan är bara hur bra den klarar sig i direkt jämförelse med produkter som är minst ett år yngre och därför bör ha en teknisk fördel. Svaret? Förvånansvärt bra! iPad mini 2 finns med antingen 16 eller 32 GB inbyggd lagringskapacitet, som märk väl inte går att utöka. Däremot går den att köpa med 4G/LTE, fast då blir den så dyr att den inte riktigt passar in i mellanklassen längre. Kan man nöja sig med wifi så får man – trots iPad mini 2:s höga ålder – testets snabbaste surfplatta. Den får åtminstone högre poäng än alla konkurrenterna i Geekbench 3, och till vardags är den snabb som blixten. I AnTuTu-testet är dock ASUS MeMo Pad 8 och Lenovo Yoga Tablet 2 en smula snabbare. I praktiken är det ingen skillnad. Men det är bra gjort av Apple att iPaden som nästan har två år på nacken fortfarande tillhör täten. När det gäller skärmen är iPaden helt överlägsen. Den har testet minsta, men med högst upplösning – 2048 x 1536 – vilket ger en pixeltäthet på hela 326 ppi. Bilden är med andra ord helt knivskarp, vilket naturligtvis ger en synnerligen behaglig användarkänsla, inte minst för ögonen! Det lägger man naturligtvis märke till när man ser ikonerna på hemskärmen, men sannerligen också när man tittar på bilder, surfar på nätet och läser text. Ljudkvaliteten är rent allmänt som den brukar vara från Apple. Enastående med bra tryck i alla frekvenser. Designen är också läcker, med ett lätt och tunt unibody-skal av aluminium och med rundade former som gör surfplatten enkel att handskas med och använda.  

Slutsats

Apples produkter brukar höra hemma i den högre änden av prisskalan så det är ovanligt att en iPad mini ens kan vara med i ett test av mellanklassprodukter. Och man måste också kompromissa en smula. 4G/LTE får priset att rasa iväg och man får nöja sig med maximalt 32 GB minne eftersom Apple aldrig har varit goda vänner med microSD-kort. Men iPad mini 2 har testets obestritt bästa skärm och är av de snabbaste surfplattorna – om inte den absolut snabbaste – man kan få för de här pengarna.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Apple iPad mini 2
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
Också i detta test:
  • Operativsystem: iOS 8.4
  • Skärm: 7,9-tums IPS, 2048 x 1536 (326 ppi)
  • Processor: 1,28 GHz 64 bit Apple A7 + M7 motion co-processor
  • Internminne: 1 GB
  • Minne: 32 GB
  • Kamera: 5 Mp (baksida) + 1,2 Mp (framsida)
  • Trådlöst: 4G/LTE, 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0, A-GPS
  • Mått: 200 x 134,7 x 7,5 mm
  • Vikt: 331 g
  • Batteri: upp till 10 timmar
Pris: 3300,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

grupptest
6 stativhögtalare

Galet bra ljud på liten plats

Du anar inte hur bra ljud du kan få från en kompakt högtalare om du är villig att gå upp en del i pris.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Nedbantad Acer

Acer Swift 5 är den lättaste ultrabärbara datorn i sin kategori. Men den är ingen lättviktare för det!

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.