5 surfplattor i mellanklassen

En surfplatta för hela familjen

En surfplatta som ska kunna användas av alla i familjen, barnen också, får helst inte kosta för mycket, men ska ändå kunna leverera varorna. Vi har tittat på fem intressanta alternativ.

Om det är en sak i elektronikbranschen som inte förändras så är det att det säljs färre och färre surfplattor på världsbasis. De senaste siffrorna från analysinstitutet IDC visar att det såldes 47,1 miljoner surfplattor under första kvartalet 2015, men motsvarande siffra för första kvartalet 2014 var 50 miljoner. Det är en nedgång med nästan 6 procent på ett enda år, och allt tyder på att tendensen står sig.

Frågan är bara varför det är så. Försäljningen av smartmobiler ökar ju konstant.

Analytiker och experter – till exempel sådana som vi journalister på Ljud & Bild – gissar på att just mobilförsäljningen, och framför allt det faktum att så kallade phablet-mobiler (telefoner med stor skärm) har blivit populära, kan vara en bidragande orsak till det sjunkande intresset för surfplattor. Man behöver helt enkelt ingen stor surfplatteskärm om man redan har med sig en enorm skärm i fickan hela tiden.

Andra anser att man som användare inte knyter an till sin surfplatta lika mycket som man gör med sin mobil, det är många som identifierar sig med sin telefon, och att behovet av att alltid ha det senaste och smartaste därför inte är lika stort.

 

Barnvakt

Och då har vi nog kommit något på spåren. En smartmobil är lika personlig som en plånbok, medan en surfplatta ofta är något som alla i familjen använder. Surfplattan används som barnvakt på söndagsmorgonen, när mamma och pappa vill sova ut, och som underhållning så att barnen håller sig lugna i baksätet när familjen ska åka långt.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Men vill man verkligen sticka till ungarna sin svindyra iPad Air 2 eller Samsung Galaxy Tab S och få repor i skärmen och flottiga fingeravtryck överallt? Nej, knappast.

Ska man ha en surfplatta som hela familjen – speciellt barnen – kan ha tillsammans så gör man klokt i att titta närmare på de lite billigare modellerna. Det är inte lika smärtsamt när junior krossar skärmen om surfplattan bara kostar en tusenlapp eller två som om det var fars dyra iPad med 128 GB minne och 4G som kostar fyra gånger så mycket.

 

Förvånansvärt bra

Som tur är kan man få en riktigt bra surfplatta som kan allt den ska för ett mycket förnuftigare pris. Det gäller dock att vara mer uppmärksam när det står ”surfplatta till ungarna” på inköpslistan, för det är ganska så stor skillnad på vad man får för pengarna.

Alla fem testdeltagarna kostar ungefär två- eller tretusen kronor, men några av dem ska man helst undvika. Och ett par av de bästa gör lika bra ifrån sig som betydligt dyrare modeller och ger alltså väldigt mycket valuta för pengarna.

Som främsta mål har vi tänkt på familjen och försökt hitta den eller de surfplattor som ger bäst upplevelser för pengarna, plus att de ska kunna orka med lite av varje.

 

Så testade vi

Alla surfplattornas prestanda är testade med programmet Geekbench 3 från Primate Labs i en cross platform-version som ger resultat som är jämförbara oberoende av operativsystem. Geekbench 3 utför en rad typiska arbetsuppgifter och resultatet mäts efter ett poängsystem vars referens (2 500 poäng) är en Mac mini från 2011 med en Intel Core i5-2520M 2,5 GHz-processor. Om en surfplatta får 5 000 poäng innebär det alltså att den är dubbelt så snabb som referensen.

Geekbench 3 ger resultat som skiljer på antalet processorkärnor. Poängen är därför uppdelad i en singlecore- och en multicore-del, där det senare är processorns samlade prestanda, medan det förstnämnde anger hur snabb varje processorkärna är. Vi har också använt Geekbench 3 för att testa och jämföra hur länge batteriet håller.

Som komplement till Geekbench har vi även testat med programmet AnTuTu Benchmark

Vi har också undersökt följande: surfning och webbläsning, skärm (inklusive upplösning, färger och touch-funktion), specifikationer samt övriga faktorer som användarkänsla och prestanda. Vi har bland annat testat med tunga spel som Asphalt 8 och Infinity Blade för att utvärdera skärmuppdatering, rendering, grafikeffekter samt pekskärmens kontroll.

Sist men inte minst spelar även design och byggkvalitet en avgörande roll för totalbetyget.

tablets_tabell_SE

Bästa pris på 5 surfplattor i mellanklassen
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

grupptest
6 stativhögtalare

Galet bra ljud på liten plats

Du anar inte hur bra ljud du kan få från en kompakt högtalare om du är villig att gå upp en del i pris.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Nedbantad Acer

Acer Swift 5 är den lättaste ultrabärbara datorn i sin kategori. Men den är ingen lättviktare för det!

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.