annonse
annonse

5 surfplattor i mellanklassen

En surfplatta för hela familjen

En surfplatta som ska kunna användas av alla i familjen, barnen också, får helst inte kosta för mycket, men ska ändå kunna leverera varorna. Vi har tittat på fem intressanta alternativ.

Om det är en sak i elektronikbranschen som inte förändras så är det att det säljs färre och färre surfplattor på världsbasis. De senaste siffrorna från analysinstitutet IDC visar att det såldes 47,1 miljoner surfplattor under första kvartalet 2015, men motsvarande siffra för första kvartalet 2014 var 50 miljoner. Det är en nedgång med nästan 6 procent på ett enda år, och allt tyder på att tendensen står sig.

Frågan är bara varför det är så. Försäljningen av smartmobiler ökar ju konstant.

Analytiker och experter – till exempel sådana som vi journalister på Ljud & Bild – gissar på att just mobilförsäljningen, och framför allt det faktum att så kallade phablet-mobiler (telefoner med stor skärm) har blivit populära, kan vara en bidragande orsak till det sjunkande intresset för surfplattor. Man behöver helt enkelt ingen stor surfplatteskärm om man redan har med sig en enorm skärm i fickan hela tiden.

Andra anser att man som användare inte knyter an till sin surfplatta lika mycket som man gör med sin mobil, det är många som identifierar sig med sin telefon, och att behovet av att alltid ha det senaste och smartaste därför inte är lika stort.

 

Barnvakt

Och då har vi nog kommit något på spåren. En smartmobil är lika personlig som en plånbok, medan en surfplatta ofta är något som alla i familjen använder. Surfplattan används som barnvakt på söndagsmorgonen, när mamma och pappa vill sova ut, och som underhållning så att barnen håller sig lugna i baksätet när familjen ska åka långt.

Men vill man verkligen sticka till ungarna sin svindyra iPad Air 2 eller Samsung Galaxy Tab S och få repor i skärmen och flottiga fingeravtryck överallt? Nej, knappast.

Ska man ha en surfplatta som hela familjen – speciellt barnen – kan ha tillsammans så gör man klokt i att titta närmare på de lite billigare modellerna. Det är inte lika smärtsamt när junior krossar skärmen om surfplattan bara kostar en tusenlapp eller två som om det var fars dyra iPad med 128 GB minne och 4G som kostar fyra gånger så mycket.

 

Förvånansvärt bra

Som tur är kan man få en riktigt bra surfplatta som kan allt den ska för ett mycket förnuftigare pris. Det gäller dock att vara mer uppmärksam när det står ”surfplatta till ungarna” på inköpslistan, för det är ganska så stor skillnad på vad man får för pengarna.

Alla fem testdeltagarna kostar ungefär två- eller tretusen kronor, men några av dem ska man helst undvika. Och ett par av de bästa gör lika bra ifrån sig som betydligt dyrare modeller och ger alltså väldigt mycket valuta för pengarna.

Som främsta mål har vi tänkt på familjen och försökt hitta den eller de surfplattor som ger bäst upplevelser för pengarna, plus att de ska kunna orka med lite av varje.

 

Så testade vi

Alla surfplattornas prestanda är testade med programmet Geekbench 3 från Primate Labs i en cross platform-version som ger resultat som är jämförbara oberoende av operativsystem. Geekbench 3 utför en rad typiska arbetsuppgifter och resultatet mäts efter ett poängsystem vars referens (2 500 poäng) är en Mac mini från 2011 med en Intel Core i5-2520M 2,5 GHz-processor. Om en surfplatta får 5 000 poäng innebär det alltså att den är dubbelt så snabb som referensen.

Geekbench 3 ger resultat som skiljer på antalet processorkärnor. Poängen är därför uppdelad i en singlecore- och en multicore-del, där det senare är processorns samlade prestanda, medan det förstnämnde anger hur snabb varje processorkärna är. Vi har också använt Geekbench 3 för att testa och jämföra hur länge batteriet håller.

Som komplement till Geekbench har vi även testat med programmet AnTuTu Benchmark

Vi har också undersökt följande: surfning och webbläsning, skärm (inklusive upplösning, färger och touch-funktion), specifikationer samt övriga faktorer som användarkänsla och prestanda. Vi har bland annat testat med tunga spel som Asphalt 8 och Infinity Blade för att utvärdera skärmuppdatering, rendering, grafikeffekter samt pekskärmens kontroll.

Sist men inte minst spelar även design och byggkvalitet en avgörande roll för totalbetyget.

tablets_tabell_SE

ASUS MeMO Pad 8 ME581C

5 surfplattor i mellanklassen
Vid första anblicken ser den inte mycket ut för världen, ASUS MeMo Pad 8, men den kompakta Android-surfplattan med 8-tums skärm och Intel Atom quadcore-processor är lite av en varg i fårakläder, för på en rad områden presterar den som ...
Les hele testen her

Lenovo Yoga Tablet 2

5 surfplattor i mellanklassen
Lenovo Yoga Tablet 2 är inte den billigaste surfplattan i testet, men ger däremot mycket för pengarna. Testmodellen har bara wifi och 16 GB minne, som dock går att utöka med ytterligare 64 GB via MicroSD, men Yoga Tablet 2 ...
Les hele testen her

Samsung Galaxy Tab A

5 surfplattor i mellanklassen
”Var är mina glasögon?” Så känns det nästan första gången man ser skärmen på Samsung Galaxy Tab A. Men jag behöver egentligen inga glasögon, så därför var nästa steg att titta på specifikationerna och se efter om det verkligen kunde ...
Les hele testen her

Huawei MediaPad T1 10

5 surfplattor i mellanklassen
Huawei är märket som har testets billigaste surfplatta. Men ändå. För med en lagringskapacitet på futtiga 8 gigabyte är man nästan tvungen att utöka med ett microSD-kort, och även om ett kort med 16 eller 32 gigabyte inte kostar en ...
Les hele testen her

Apple iPad mini 2

5 surfplattor i mellanklassen
När den släpptes hade iPad mini 2 ett lite krångligare namn. Den hette ”iPad mini med Retina-skärm” och var, precis som namnet antyder, efterträdaren till den första iPad mini, som var tvungen att klara sig med en ganska så usel ...
Les hele testen her

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-