annonse
annonse

ASUS PadFone Infinity

Blixtsnabb joker

En förvånansvärt lyckad kombination av smartmobil och surfplatta med rejäla muskler och lyxigt utseende.

Lyxig som mobil Mycket snabb Bra skärm och ljud
Plastig surfplatta

Ihöstas lanserade Asus sitt intressanta PadFone-koncept där man kan docka smartmobilen i en större skärm och därmed plötsligt ha en surfplatta. Men utförandet var klumpigt med dålig prestanda och bildkvalitet. Under senvintern testade vi uppföljaren PadFone 2 som var i en helt annan liga. Den var bland de snabbaste vi testat, mobilskärmen utmärkt och ljudet riktigt bra. Det enda klagomålet var att surfplattans skärm inte höll måttet. Och nu är alltså uppföljaren Infinity redan här.

Utseende och konstruktion
Det första som slår oss är att Asus verkligen har satsat på designen. Infinity både ser ut som och känns som en premiummobil som kan mäta sig med de bästa. Baksidans borstade aluminium ser väldigt maskulint elegant ut och ger dessutom ett relativt bra grepp. Framsidan är ett enda stycke Gorilla Glass, som dock inte går ända ut i kanten, troligen för att minska risken för skador om man tappar den. Unibody-designen gör att Nano-SIM-kortet stoppas in bakom en lucka, men det saknas möjlighet att stoppa i ett SD-kort. Det medför också att man inte kommer åt batteriet.

Surfplattan är inte i samma exklusiva material men har en gummerad baksida som gör att den ligger säkert i handen. Glaset är betydligt enklare och det märks att Asus har sparat på vikten så mycket som möjligt för att kombinationen ska bli en av de lättare surfplattorna. Högtalaren är placerad till vänster på baksidan och laddningskontakten är nu flyttad till högersidan så att den kan laddas när den står upp. Det mest utmärkande med baksidan är så klart dockningsstationen för mobilen. Att stoppa in mobilen är mycket lätt men den sitter trots det ordentligt på plats.

Skärm
Mobilskärmen har nu växt till 5 tum och fått full HD-upplösning, precis som konkurrenterna Galaxy S4 och Xperia Z. IPS+-skärmen ger fortfarande lika utmärkt bildkvalitet som föregångaren men den ökade upplösningen gör att den också känns lika skarp och detaljerad som de tidigare nämnda. Det stora lyftet är dock surfplattans skärm som nu har mer än full HD-upplösning. Därmed är även den fullt i klass med renodlade surfplattor.

Kamera
Liksom föregångaren använder sig PadFone av en 13-megapixels bakbelyst sensor från Sony, vilket är ett utmärkt val. Den tar alltså riktigt bra bilder även om den inte riktigt når upp till samma klass som våra favoriter HTC One och Galaxy S4. Däremot har Asus nu stoppat i optik med bättre ljusstyrka vilket gör att prestanda i svagt ljus har blivit bättre. Även på framsidan har Infinity fått en bättre kamera, eller åtminstone en mer högupplöst. Surfplattans kamera är däremot inte mycket att hänga i julgranen.

Asus PadFone Infinity Black_20

Ljud
Högtalaren på mobilen sitter lite lustigt placerad på höger sida men det visar sig vara en praktisk placering eftersom man sällan täcker den med handen. Surfplattans högtalare är inte bara väl placerad utan även ovanligt kraftfull. Visst låter det lite tunt, men inte värre än från de flesta bärbara datorer. Ljudkvaliteten är däremot mycket bra om man kopplar in externa högtalare eller ett par bra hörlurar. SonicMaster-tekniken gör faktiskt en hörbar skillnad.

Användning
Asus har inte tyngt ner Android med en massa fåniga finesser utan håller det relativt rent vilket gör att allting känns snabbt och hemtamt. Däremot har de lagt till några smarta genvägar och appar som faktiskt tillför något. Det stora frågetecknet när det gäller användningen var hur det skulle kännas att byta mellan smartmobilen och surfplattan. Tack vare den utmärkta dockningslösningen går det fort och Dynamic Display-funktionen gör att man ofta kan fortsätta köra samma app. Den omformateras helt enkelt till den större skärmen, även om det händer att vissa appar blir förvirrade.

Prestanda
På insidan har det också hänt saker. Asus har uppgraderat från en 1,5 gigahertz Snapdragon S4 till 1,7 gigahertz Snapdragon 600. Samma som HTC One men lite långsammare än Galaxy S4 alltså. Det visar sig ge inte mindre än en 50-procentig förbättring i Geekbench som nu snuddar vid 3000-strecket. Mitt emellan de två konkurrenterna. Vad gäller praktisk hastighet vid surfning får man dock nöja sig med 1813, vilket de senaste premium-mobilerna faktiskt slår. Övriga tester visar att PadFone Infinity spelar i samma liga som HTC One med undantag för 3D-grafik där den faktiskt sätter nytt prestandarekord. En bra spelmobil helt enkelt.

Asus PadFone Infinity Black_14

Batterikapaciteten är lite lurig att mäta då det beror på hur man använder den. Surfplattan har nämligen ett eget batteri som kan användas för att ladda mobilen och man kan sätta prioritet mellan enheterna. Men båda batterierna är kraftiga och vår erfarenhet av daglig användning är att de räcker längre än många av konkurrenterna.

Slutsats
Asus dockningskoncept går framåt med stormsteg och har på mindre än ett år gått från fiasko till succé. Som mobil finns det få saker att klaga på. Den är lyxig, snabb och har både bra ljud och bild. Surfplattan har inte samma kvalitetskänsla men är lätt och har en bra och högupplöst skärm. Den enda fråga man bör ställa sig är om man tycker att det är en bra idé att kombinera de bägge. För den som ofta växlar blir det för bökigt att hålla på och rycka ut mobilen stup i kvarten. Använder man bara en åt gången och bara vill ha ett abonnemang så är det mycket smart och man får lång batteritid på köpet. En smaksak helt enkelt.

Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Operativsystem: Android 4.1.2
  • Processor: 1,7 GHz Snapdragon 600 quad
  • Minne: 2 GB / 32–64 GB
  • Trådlöst: 4G, WLAN, BT 4.0, NFC
  • Pris: 6 000, 7 500-8 500 kr
Pris: 6000,-

Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-