annons
annons

Asus PadFone

En skärm till smartmobilen

Asus vill helst sälja PadFone som två produkter. Den ska både vara smartmobil och surfplatta på samma gång. Det går inte.

Android 4.0 ICS Tunn och lätt mobil Stort batteri i Station
Tjock och tung station Dålig skärm och kamera Långsam som surfplatta

Hela tanken är att slå två flugor i en smäll. Köper man Asus PadFone får man både en smartmobil och en surfplatta för ungefär samma pengar som man hade behövt lägga på bara en av de två, och man kan också nöja sig med ett enda surfabonnemang i stället för att behöva betala för två SIM-kort – eller leva utan mobildata till surfplattan. Och det är onekligen smart.

Asus är inte det första märket som försöker sig på en hybrid av det här slaget. Förra året kom Motorola Atrix med en så kallad Lapdock, som förvandlade den blixtsnabba smartmobilen till en sömnig och långsam dator. Det blev ingen succé. Frågan är alltså om Asus har varit mer lyckosamma.

Ospännande skärm och kamera
Om vi börjar med en titt på själva telefonen så är den i stort sett lika bra som Motorola Atrix, fast medan den amerikanska telefonen var imponerande för ett år sedan så är en modell med nästan samma specifikationer inte alls lika spännande ett år senare. Asus smartmobil är både tunn och lätt, men den kan inte på något sätt mäta sig med High End-konkurrenter som HTC One X eller Samsung Galaxy S III.

När det till exempel gäller skärmen så har PadFone en 4,3-tums skärm med Super AMOLED-teknik. Ändå är upplösningen bara 960 x 540 pixlar, medan iPhone 4S har en skärm på bara 3,5 tum men ändå 960 x 640 pixlar. Och Samsungs nya Galaxy S III har en skärm som är 4,8 tum stor och rymmer 1280 x 720 pixlar, vilket sätter en ny standard för smartmobiler.

Asus kamera har 8 megapixlar – återigen precis samma som iPhone 4S och Samsung Galaxy S III – men bilderna blir lite oskarpa och färgerna saknar dynamik. Video går att spela in i 1080p, men även på detta område är kvaliteten som bäst medelmåttig. 4 500 kronor känns som i mesta laget för den här telefonen.

En stor skärm till smartmobilen
Men det är ju som hybrid PadFone ska ta världen med storm. Och för att förvandla Asus telefon till en surfplatta behöver man en så kallad PadFone Station. Den påminner om Asus Transformer Pad men är gjord av plast i stället för metall. Dessutom är PadFone Station ganska så tjock, vilket är nödvändigt för att få plats med att docka telefonen på baksidan – vilket opraktiskt nog görs bakom en lucka. Surfplattans skärm är 10,1 tum stor och har 1280 x 800-upplösning, vilket är godkänt men inte imponerande.

Det är med vilje vi inte kallar PadFone Station för någon riktig surfplatta, egentligen är den bara en stor skärm till telefonen. Det är alltså 100 % mobilen som kör showen. Skärmen är bara ett skal. Kamera, Wi-Fi och data, appar, filer och operativsystem, allting körs från telefonen.

Det enda PadFone Station har att erbjuda är ett stort batteri på 6600 mAh, vilket är fyra gånger mer än vad som sitter i själva telefonen. Och eftersom telefonen laddas när den är dockad kan man alltså ladda upp sin mobil samtidigt som den agerar surfplatta. Smart.

Slutsats
Smart är det däremot inte att man blir frustrerad när man vill använda sin PadFone som surfplatta. Kort sagt har Asus hybridmobil samma problem som Motorola Atrix + Lapdock. Telefonen är för långsam för att fungera som dator, och som surfplatta hänger inte PadFone med utan drar i nödbromsen titt som tätt. Dessutom är hela kombinationen både tjockare och tyngre än en vanlig surfplatta. Det betyder att den här produkten varken är fågel eller fisk, utan bara gör att det svider i plånboken hos den som lägger de 6 000 kronor det kostar att köpa både PadFone och PadFone Station.

Bästa pris på Asus PadFone
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Android 4.0
  • Telefon: 128 x 65 x 9 mm, 129 gram
  • Surfplatta: 273 x 177 x 15 mm, 724 gram
  • 1,5 GHz Qualcomm Snapdragon dual core-processor, 16, 32, eller 64 GB minne
  • Skärm, telefon: 4,3-tums Super AMOLED med 960 x 540 pixlar
  • Skärm, surfplatta: 10,1-tums Super IPS+ med 1280 x 800 pixlar
  • 8 Mp-kamera med LED-blixt, HD-video (1080p), frontkamera med VGA + 1,3 Mp-kamera (surfplatta)
  • 3G (WCDMA/HSPA+), DynamicDisplay apps, Bluetooth 4.0, GPS, MicroSD  (upp till 32 GB), MicroHDMI (surfplatta), Wi-Fi, gyroskop
  • Pris: 4 500 kr för smartmobil, 6 000 kr för smartmobil + surfplatta
Pris: 4500:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-