Apple CarPlay Volvo

Mobil + bil = CarPlay

För Volvo är det helt naturligt att stoppa in CarPlay i bilarna. Det integrerar inte bara telefonen, det minskar olycksrisken också.

Plus
Sömlös mobilintegration med tillgång till egen musik, meddelanden, ljudböcker och podcasts genom bilens infotainment-system. Alltid uppdaterad kartinformation. Enkelt att sköta och bra röststyrning. Sist men inte minst förbättrar det säkerheten.
Minus
Går inte att använda fullskärmsläge, det går inte att flytta ikoner och stödet för ikoner är begränsat. Fungerar bara med iPhone 5 och senare modeller.

Moderna bilar är proppfulla av elektronik. Allt är hopkopplat med fiberkablar och styrs av programvara. Stereon, navigeringen och klimatanläggningen är bara en del av allt som föraren kan styra med en pekskärm i bilen. I vissa bilar går det att styra en ansluten mobiltelefon också, så att man kan svara på samtal och ringa upp med en knapp på ratten.

Har man dessutom Bluetooth eller en USB-kontakt så kan man ladda mobilen och spela musik från den på stereon i många bilmodeller.

Sedan brukar det ta stopp. Telefonen och bilens infotainment-system kommer sällan närmare varandra än så.

Därför finns Apple CarPlay. Som är mycket mer än en snofsig handsfree-funktion för iPhone-ägare. Det handlar lika mycket om säkerhet som den bekvämlighet en närmare integration mellan bilen och mobilen innebär.

Foto: Lasse Svendsen
Foto: Lasse Svendsen

CarPlay smälter ihop bilen och mobilen till ett, så att flera av apparna på mobilen dyker upp på bilens pekskärm. Allt du behöver är en iPhone 5 eller senare, en Lightning-kabel och en bil med CarPlay inbyggt i infotainment-systemet.

Det finns fler än 100 bilmodeller som kan levereras med CarPlay, 2016- och 2017-modeller som den Volvo XC90 vi testar här. Trogna läsare känner säkert igen Volvo-modellen från vårt test av Premium Sound-anläggningen från Bowers & Wilkins som gick att läsa i januarinumret.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Den här versionen av XC90 har inbyggt CarPlay plus samma utmärkta Premium Sound-ljudsystem.

CarPlay fungerar bara med iPhone från 5:an och uppåt.
CarPlay fungerar bara med iPhone från 5:an och uppåt. Foto: Lasse Svendsen

Inte bara nya bilar

Volvo är inte ensamma om CarPlay, men de är bland de första i Europa som har det som tillval på utrustningslistan. Kommande fyradörrars S90 och kombin V90 kommer också att kunna köpas med CarPlay. Detsamma gäller en rad VW-modeller, Mercedes-Benz A-klass och över, och gradvis ännu fler från 2017.

Men även äldre modeller kan utrustas med Apples system. Så länge man kan montera in en bilstereo i bilen så finns det spelare från JVC, Alpine, Pioneer och Kenwood som har CarPlay.

Men ingen av dem är lika elegant integrerad som i Volvo XC90. Premium-stadsjeepen som konkurrerar med Audio Q7, Range Rover och BMW X5 – en avslappnad långrese-cruiser som bjuder på fyrhjulsdrift och lyxig komfort för upp till sju personer.

I Volvo XC90 och ett par andra bilar kan du även få CarPlay-info i instrumentpanelen.
I Volvo XC90 och ett par andra bilar kan du även få CarPlay-info i instrumentpanelen. Foto: Lasse Svendsen

Flera appar

CarPlay fungerar tämligen likadant i alla bilmodeller. De grundläggande apparna som dyker upp på bilens pekskärm i iOS-form och -färg hämtas från telefonen. De är Telefon, Musik, Kartor, Meddelanden, Podcaster, Ljudböcker och Nu spelas – samt Spotify om bilens anläggning har det.

Det är dessa appar du ser första gången du sätter på systemet, men CarPlay stöder fler än så. Till exempel nätradio och musikströmning. Ännu så länge saknas stöd för Tidal.

Om du väljer en bil med CarPlay som inte har pekskärm så navigerar du i stället med knapparna och inställningshjulet, eller fyrvägsknappen i den aktuella bilen.

Favoriten är navigeringen i iOS och CarPlay, den är faktiskt bättre än i de flesta bilar.
Favoriten är navigeringen i iOS och CarPlay, den är faktiskt bättre än i de flesta bilar. Foto: Lasse Svendsen

Så fungerar det

I praktiken är det telefonen som förser bilen med all information som visas på skärmen. Den speglar innehållet som finns på din iPhone. Du styr musiken från Apple Music eller din musik som ligger lagrad lokalt på telefonen – och i Spotify – på Volvo-skärmen och med knapparna på ratten.

Är det något du undrar över så finns bruksanvisningen inbyggd i Volvons infotainment-system.
Är det något du undrar över så finns bruksanvisningen inbyggd i Volvons infotainment-system. Foto: Lasse Svendsen

iOS på skärmen

I Volvon betyder det att den stora pekskärmen visar Apples iOS-appar på halva skärmen. Har du fler än åtta appar installerade så dyker de upp nedanför när du skrollar.

Du kan styra innehållet på telefonen från bilens skärm, nästan som om du hade den i handen. Fast med färre och större ikoner – och på ett säkert sätt. Här kommer säkerheten, som alltid varit en väsentlig del av Volvos bilmodeller, in eftersom CarPlay gör det betydligt säkrare att använda telefonen i bilen.

 

Röststyrning som fungerar

Ikonerna på skärmen och knapparna på ratten gör att du kan titta på vägen när du kör. Vill du skicka ett SMS så trycker du på röstikonen på ratten och berättar för Siri vem du vill skicka meddelandet till. Sedan dikterar du innehållet och bekräftar vem det ska skickas till. Det fungerar mycket bättre än röststyrningen i bilar eftersom Siri är mycket bättre på att uppfatta vad som sägs och kan utföra fler funktioner. Får du ett meddelande eller SMS säger Siri till och kan läsa upp det – du kan inte se och läsa det själv. Svarar gör du på samma sätt som ovan.

Det finns många saker du inte kan göra med CarPlay. Du får inte upp e-post och kan inte heller skicka e-post när du kör. Det vore en stor säkerhetsrisk att ge föraren tillgång till e-post, även om det rent tekniskt går att använda Siri för att hjälpa till med att svara på e-postmeddelanden.

Vanlig CarPlay-layout med åtta ikoner.
Vanlig CarPlay-layout med åtta ikoner. Foto: Lasse Svendsen

Musik

Vill du hellre lyssna på radio så väljer du FM eller DAB från Volvons skärmmeny och sätter du på navigeringen i bilen så flyttas CarPlay längre ner på skärmen. Men du kan använda Kartor-appen på telefonen för att navigera. Det kan faktiskt innebära en del fördelar jämfört med bilens inbyggda navigeringssystem. Apples Kartor-app har flera funktioner som bilnavigering kan sakna, och den uppdateras betydligt oftare med nya och mer aktuella kartversioner. Mer om det alldeles strax, först lite musik:

CarPlay loggar inte in själv på ditt Apple Music- eller Spotify-konto, utan får information från telefonen. Det betyder att alla spellistor i Spotify, rekommendationerna i Apple Music och allt annat som du brukar komma åt på Spotify och Apple Music visas på Volvons pekskärm. Sugen på att lyssna på det senaste från David Bowie, Håkan Hellström eller Kanye West? Allt är enkelt att komma åt från CarPlay-apparna, utan att du behöver fippla med telefonen.

Musik spelas från telefonen.
Musik spelas från telefonen. Foto: Lasse Svendsen

Navigering

Med Siri är navigering extra kul. I andra bilar utan CarPlay kan det vara en pina att få till perfekt diktering och oftast måste du lägga in adressen i flera steg. Först stad, sedan bekräfta, sedan gatuadress, bekräfta igen, sist gatunummer, bekräfta. Och sedan, efter ett par minuter med olika försök och missar så är allt klart för att börja köra efter vägbeskrivningen.

Försöker du göra samma sak med Siri och CarPlay räcker det oftast med att du säger vart du ska, så hittar Siri adressen och påbörjar vägbeskrivningen, precis som du är van vid från iPhone. Behöver du en bensinstation eller restaurang så är det bara att fråga Siri, så guidar hon dig rätt utan att du behöver trycka in en adress först. Snabbt, säkert och smidigt.

 

Fler möjligheter

Skärmvisningen från CarPlay kan också visas i instrumentpanelen i en del bilar, till exempel de som har LCD-skärmar mellan hastighetsmätare och varvtalsmätare. Eller över hela instrumentpanelen. Och det är bara början. I framtiden kan CarPlay och Google Maps integreras ännu närmare med bilen, och Tesla har redan visat hur du kan använda en app för att kontrollera batteriets status och mycket annat. Vi förutspår att Apple CarPlay bara visar oss en bråkdel av vad som är möjligt att åstadkomma med telefonen – och en modern bil.

Foto: Lasse Svendsen
Foto: Lasse Svendsen

Billigt och kul för Apple-användare

Funktionerna i Apple CarPlay kommer att bli fler i takt med att systemet utvecklas och har man redan valt CarPlay i sin nya bil så rekommenderar jag att man använder det aktivt. Inte bara för att det ger föraren – och passageraren – tillgång till telefonens huvudfunktioner, bortsett från webbläsare och e-post, utan också för att det förbättrar säkerheten för alla i bilen betydligt när föraren inte fipplar med telefonen. Att Volvo är tidigt ute tycker vi är glädjande, smart och ett framsteg, men CarPlay (och Google Maps) förbättrar framför allt säkerheten. Därför bör det bli standard i många fler bilmodeller.

Foto: Lasse Svendsen
Foto: Lasse Svendsen

 

Hur gör man?

Pluggar du in en iPhone 5 eller senare i USB-porten på mittkonsolen så dyker den upp på skärmen i bilen. Sedan bekräftar du att telefonen ska anslutas till bilen. Då ändrar AirPlay-symbolen på skärmen färg till grönt, vilket betyder att CarPlay går att använda direkt.

Otroligt enkelt, alltså. Och nästa gång man sätter sig i bilen så räcker det med att koppla in telefonen, som känns igen automatiskt och aktiverar CarPlay.

Varför inte Bluetooth eller Wi-Fi Direct? Därför att det är lättare att bibehålla en stabil tvåvägskommunikation med telefonen när den är ansluten med kabel.

Moderna bilar är proppfulla av elektronik. Allt är hopkopplat med fiberkablar och styrs av programvara. Stereon, navigeringen och klimatanläggningen är bara en del av allt som föraren kan styra med en pekskärm i bilen. I vissa bilar går det att styra en ansluten mobiltelefon också, så att man kan svara på samtal och ringa upp med en knapp på ratten. Har man dessutom Bluetooth eller en USB-kontakt så kan man ladda mobilen och spela musik från den på stereon i många bilmodeller. Sedan brukar det ta stopp. Telefonen och bilens infotainment-system kommer sällan närmare varandra än så. Därför finns Apple CarPlay. Som är mycket mer än en snofsig handsfree-funktion för iPhone-ägare. Det handlar lika mycket om säkerhet som den bekvämlighet en närmare integration mellan bilen och mobilen innebär. [caption id="attachment_61723" align="alignnone" width="1000"]Foto: Lasse Svendsen Foto: Lasse Svendsen[/caption] CarPlay smälter ihop bilen och mobilen till ett, så att flera av apparna på mobilen dyker upp på bilens pekskärm. Allt du behöver är en iPhone 5 eller senare, en Lightning-kabel och en bil med CarPlay inbyggt i infotainment-systemet. Det finns fler än 100 bilmodeller som kan levereras med CarPlay, 2016- och 2017-modeller som den Volvo XC90 vi testar här. Trogna läsare känner säkert igen Volvo-modellen från vårt test av Premium Sound-anläggningen från Bowers & Wilkins som gick att läsa i januarinumret. Den här versionen av XC90 har inbyggt CarPlay plus samma utmärkta Premium Sound-ljudsystem. [caption id="attachment_61719" align="alignnone" width="1000"]CarPlay fungerar bara med iPhone från 5:an och uppåt. CarPlay fungerar bara med iPhone från 5:an och uppåt. Foto: Lasse Svendsen[/caption]

Inte bara nya bilar

Volvo är inte ensamma om CarPlay, men de är bland de första i Europa som har det som tillval på utrustningslistan. Kommande fyradörrars S90 och kombin V90 kommer också att kunna köpas med CarPlay. Detsamma gäller en rad VW-modeller, Mercedes-Benz A-klass och över, och gradvis ännu fler från 2017. Men även äldre modeller kan utrustas med Apples system. Så länge man kan montera in en bilstereo i bilen så finns det spelare från JVC, Alpine, Pioneer och Kenwood som har CarPlay. Men ingen av dem är lika elegant integrerad som i Volvo XC90. Premium-stadsjeepen som konkurrerar med Audio Q7, Range Rover och BMW X5 – en avslappnad långrese-cruiser som bjuder på fyrhjulsdrift och lyxig komfort för upp till sju personer. [caption id="attachment_61718" align="alignnone" width="1000"]I Volvo XC90 och ett par andra bilar kan du även få CarPlay-info i instrumentpanelen. I Volvo XC90 och ett par andra bilar kan du även få CarPlay-info i instrumentpanelen. Foto: Lasse Svendsen[/caption]

Flera appar

CarPlay fungerar tämligen likadant i alla bilmodeller. De grundläggande apparna som dyker upp på bilens pekskärm i iOS-form och -färg hämtas från telefonen. De är Telefon, Musik, Kartor, Meddelanden, Podcaster, Ljudböcker och Nu spelas – samt Spotify om bilens anläggning har det. Det är dessa appar du ser första gången du sätter på systemet, men CarPlay stöder fler än så. Till exempel nätradio och musikströmning. Ännu så länge saknas stöd för Tidal. Om du väljer en bil med CarPlay som inte har pekskärm så navigerar du i stället med knapparna och inställningshjulet, eller fyrvägsknappen i den aktuella bilen. [caption id="attachment_61720" align="alignnone" width="876"]Favoriten är navigeringen i iOS och CarPlay, den är faktiskt bättre än i de flesta bilar. Favoriten är navigeringen i iOS och CarPlay, den är faktiskt bättre än i de flesta bilar. Foto: Lasse Svendsen[/caption]

Så fungerar det

I praktiken är det telefonen som förser bilen med all information som visas på skärmen. Den speglar innehållet som finns på din iPhone. Du styr musiken från Apple Music eller din musik som ligger lagrad lokalt på telefonen – och i Spotify – på Volvo-skärmen och med knapparna på ratten. [caption id="attachment_61716" align="alignnone" width="1000"]Är det något du undrar över så finns bruksanvisningen inbyggd i Volvons infotainment-system. Är det något du undrar över så finns bruksanvisningen inbyggd i Volvons infotainment-system. Foto: Lasse Svendsen[/caption]

iOS på skärmen

I Volvon betyder det att den stora pekskärmen visar Apples iOS-appar på halva skärmen. Har du fler än åtta appar installerade så dyker de upp nedanför när du skrollar. Du kan styra innehållet på telefonen från bilens skärm, nästan som om du hade den i handen. Fast med färre och större ikoner – och på ett säkert sätt. Här kommer säkerheten, som alltid varit en väsentlig del av Volvos bilmodeller, in eftersom CarPlay gör det betydligt säkrare att använda telefonen i bilen.  

Röststyrning som fungerar

Ikonerna på skärmen och knapparna på ratten gör att du kan titta på vägen när du kör. Vill du skicka ett SMS så trycker du på röstikonen på ratten och berättar för Siri vem du vill skicka meddelandet till. Sedan dikterar du innehållet och bekräftar vem det ska skickas till. Det fungerar mycket bättre än röststyrningen i bilar eftersom Siri är mycket bättre på att uppfatta vad som sägs och kan utföra fler funktioner. Får du ett meddelande eller SMS säger Siri till och kan läsa upp det – du kan inte se och läsa det själv. Svarar gör du på samma sätt som ovan. Det finns många saker du inte kan göra med CarPlay. Du får inte upp e-post och kan inte heller skicka e-post när du kör. Det vore en stor säkerhetsrisk att ge föraren tillgång till e-post, även om det rent tekniskt går att använda Siri för att hjälpa till med att svara på e-postmeddelanden. [caption id="attachment_61721" align="alignnone" width="1000"]Vanlig CarPlay-layout med åtta ikoner. Vanlig CarPlay-layout med åtta ikoner. Foto: Lasse Svendsen[/caption]

Musik

Vill du hellre lyssna på radio så väljer du FM eller DAB från Volvons skärmmeny och sätter du på navigeringen i bilen så flyttas CarPlay längre ner på skärmen. Men du kan använda Kartor-appen på telefonen för att navigera. Det kan faktiskt innebära en del fördelar jämfört med bilens inbyggda navigeringssystem. Apples Kartor-app har flera funktioner som bilnavigering kan sakna, och den uppdateras betydligt oftare med nya och mer aktuella kartversioner. Mer om det alldeles strax, först lite musik: CarPlay loggar inte in själv på ditt Apple Music- eller Spotify-konto, utan får information från telefonen. Det betyder att alla spellistor i Spotify, rekommendationerna i Apple Music och allt annat som du brukar komma åt på Spotify och Apple Music visas på Volvons pekskärm. Sugen på att lyssna på det senaste från David Bowie, Håkan Hellström eller Kanye West? Allt är enkelt att komma åt från CarPlay-apparna, utan att du behöver fippla med telefonen. [caption id="attachment_61715" align="alignnone" width="1000"]Musik spelas från telefonen. Musik spelas från telefonen. Foto: Lasse Svendsen[/caption]

Navigering

Med Siri är navigering extra kul. I andra bilar utan CarPlay kan det vara en pina att få till perfekt diktering och oftast måste du lägga in adressen i flera steg. Först stad, sedan bekräfta, sedan gatuadress, bekräfta igen, sist gatunummer, bekräfta. Och sedan, efter ett par minuter med olika försök och missar så är allt klart för att börja köra efter vägbeskrivningen. Försöker du göra samma sak med Siri och CarPlay räcker det oftast med att du säger vart du ska, så hittar Siri adressen och påbörjar vägbeskrivningen, precis som du är van vid från iPhone. Behöver du en bensinstation eller restaurang så är det bara att fråga Siri, så guidar hon dig rätt utan att du behöver trycka in en adress först. Snabbt, säkert och smidigt.  

Fler möjligheter

Skärmvisningen från CarPlay kan också visas i instrumentpanelen i en del bilar, till exempel de som har LCD-skärmar mellan hastighetsmätare och varvtalsmätare. Eller över hela instrumentpanelen. Och det är bara början. I framtiden kan CarPlay och Google Maps integreras ännu närmare med bilen, och Tesla har redan visat hur du kan använda en app för att kontrollera batteriets status och mycket annat. Vi förutspår att Apple CarPlay bara visar oss en bråkdel av vad som är möjligt att åstadkomma med telefonen – och en modern bil. [caption id="attachment_61717" align="alignnone" width="1000"]Foto: Lasse Svendsen Foto: Lasse Svendsen[/caption]

Billigt och kul för Apple-användare

Funktionerna i Apple CarPlay kommer att bli fler i takt med att systemet utvecklas och har man redan valt CarPlay i sin nya bil så rekommenderar jag att man använder det aktivt. Inte bara för att det ger föraren – och passageraren – tillgång till telefonens huvudfunktioner, bortsett från webbläsare och e-post, utan också för att det förbättrar säkerheten för alla i bilen betydligt när föraren inte fipplar med telefonen. Att Volvo är tidigt ute tycker vi är glädjande, smart och ett framsteg, men CarPlay (och Google Maps) förbättrar framför allt säkerheten. Därför bör det bli standard i många fler bilmodeller. [caption id="attachment_61724" align="alignnone" width="1000"]Foto: Lasse Svendsen Foto: Lasse Svendsen[/caption]  

Hur gör man?

Pluggar du in en iPhone 5 eller senare i USB-porten på mittkonsolen så dyker den upp på skärmen i bilen. Sedan bekräftar du att telefonen ska anslutas till bilen. Då ändrar AirPlay-symbolen på skärmen färg till grönt, vilket betyder att CarPlay går att använda direkt. Otroligt enkelt, alltså. Och nästa gång man sätter sig i bilen så räcker det med att koppla in telefonen, som känns igen automatiskt och aktiverar CarPlay. Varför inte Bluetooth eller Wi-Fi Direct? Därför att det är lättare att bibehålla en stabil tvåvägskommunikation med telefonen när den är ansluten med kabel.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Apple CarPlay Volvo
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Typ: Bilstereo med Apple CarPlay
  • Ljudkällor: FM/DAB+, Bluetooth, CD, Apple Music, Spotify
  • Övrigt: Pekskärm, röststyrning, navigering
Pris: 2900,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

Recension
Venom

Fisk på torra land!

Tom Hardy korsad med vrålande och gläfsande alien blir varken fågel eller fisk.