annons
annons
annons

Test av Huawei P8

Oslagbart prisvärd

Huawei visar återigen att de kan göra en premiummobil som även gör plånboken glad.

Ljud & Bild tycker

 • Kamera som startar blixtsnabbt och i vissa lägen imponerar stort. Smarta finesser och rent gränssnitt. Bra pris för en mobil med oväntad lyxkänsla.

 • Stöder inte snabbare trådlösa nätverksstandarden. Lite väl lite inbyggt minne. Prestanda når inte riktigt upp till konkurrenterna.

annons

Läs hela testet av Huawei P8 här

Föregångaren hade, likt Xperia Z3, en fram- och baksida i glas vilket kändes riktigt bra. Nu har Huawei djärvt nog siktat in sig på HTC One och iPhone med en kropp helt i metall. Baksidans ränder som låter antennen få mottagning gör att den inte så lite påminner om dem, men sämre förebilder kan man ha. Mobilen känns vridstyv och pålitlig men baksidan har inte samma solida känsla som de tidigare nämnda. Men så är det också den tunnaste mobilen vi testat.

Skärm
Skärmen är relativt stor men eftersom ramen runt den är minimal så gör det ändå inte att mobilen känns otymplig i handen. Huawei har valt att inte hoppa på tåget med QHD-upplösning utan nöjer sig med vanligt full HD. Men en punkttäthet på 424 ppi är nog för att den ska kännas skarp och detaljrik. IPS-panelen har inte lika imponerande färger som Samsungs OLED-panel eller betraktningsvinkel som HTC One, men ger ändå fina färger.

Kamera
Huawei har kaxigt lovat bättre bilder än från konkurrenterna. Och på papperet ser allting rätt ut med en ny typ av sensor, riktig optisk bildstabilisering och en dedikerad bildprocessor. Och resultatet är faktiskt över förväntan. I motljus utklassar den iPhone 6 och i svagt ljus är vitbalansen bättre och bilderna skarpare, även om färgerna blir lite fel. Med ett dubbeltryck på volymknappen tar den en bild på en sekund från avstängt läge och bildkvaliteten är riktigt bra.

Användning
Det egna gränssnittet Emotion UI känns inte lika påträngande som förut och smälter på det hela taget in ganska bra i Lollipops uppstädade gränssnitt. Man kan även välja olika teman om man vill det lite mer färgglatt. Bland finesserna vi uppskattar kan vi nämna att dubbelknacka med knogen för att ta en skärmbild, samt att kunna rita med fingret för att välja vad som ska kopieras. Det är nästan som att ha fått ett ”högerklick” för pekskärmen.

Prestanda
Vårt standardtest Geekbench visade 860 med en kärna och 3516 med alla, vilket är lägre än konkurrenterna. Det är snarare i nivå med förra generationens alla bästa mobiler, vilket inte är dåligt. Det gäller även spelprestanda där de senaste modellerna sprungit ifrån. Däremot gav Browsermark som mäter prestanda i webbläsaren ett väl lågt värde på 784. Geekbench körde slut på batteriet på 6,5 timme vilket är bra och vi uppskattar batteritiden till mellan 1 och 2 dagar.

Slutsats
Med P8 har Huawei tagit steget upp från mellanklassens ”billig och bra” till att faktiskt vara med i toppklassen. Huawei jämför sig mycket med iPhone och även om de inte når ända fram så känns P8 ändå oväntat lyxig. Skärm och ljud är över medel och prestanda är mer än nog bra. Det som sticker ut är kameran som i vissa knepiga situationer faktiskt tar bättre bilder än konkurrenterna. Och så kan man inte bortse från att priset är väldigt tilltalande.

Huawei-P8-Champaign-gold_back

Fakta

 • Operativsystem: Android 5.0 Lollipop
 • Skärm: 5,2-tums IPS. 1920 x 1080 (424 ppi)
 • Processor: 1,5/2,0 GHz octacore Kirin 930
 • Internminne: 3 GB
 • Minne: 16 GB + microSD (max 128 GB)
 • Kameror: 16 Mp OIS + 8 Mp
 • Trådlöst: 4G LTE, wifi n, BT 4.1, NFC
 • Mått: 149 x 72 x 6,4 mm, 144 gram
 • Batteri: 2680 mAh
Tillverkare:
Huawei
Pris:
5.000,-
Importör:
Bildkvalitet
Ljudkvalitet
Funktionalitet
Användning
Kvalitetsintryck
annons
annons
annons
annons
Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. .