annons
annons
annons

Test av HTC One M9

Lyxig och vrålsnabb

HTC One är fortfarande en ikonisk mobil men lider av barnsjukdomar.

Ljud & Bild tycker

 • En lyxkänsla som står ut från konkurrenterna. Gränssnittet har bra funktioner utan att slöa ner telefonen. Utmärkt ljud och prestanda som imponerar.

 • Blir väldigt varm när den belastas hårt. Kameran ger fler detaljer men presterar dåligt i svagt ljus. Känns mer konservativ än innovativ.

annons

Läs hela testet av HTC One M9 här

Liksom tidigare är hela mobilen i metall vilket gör att den känns mycket styv och solid. Dessutom känns den lyxigare än konkurrenternas mer eller mindre plastiga utsidor. Men man har tappat känslan av att den är i ett enda stycke då det numera finns en skarp skåra runt hela kanten, vilket är lite synd. Metallfinishen kan fås i mörkgrått eller silver med diskreta guldfärgade sidor. Mycket snyggt i vårt tycke.

Skärm
Till skillnad från konkurrenterna har One M9 ingen monsterstor skärm eller galen upplösning utan håller sig kvar vid 5 tum och Full HD-upplösning. Det är dock tillräckligt stort och pixeltätheten på 441 ppi är mer än nog för att göra den skarp och detaljrik. IPS-panelen ger den bra betraktningsvinkel och fina färger. Svartnivån är bra och den är relativt ljusstark vilket ger den en utmärkt kontrast. På det hela taget fullt i klass med föregående M8.

Kamera
Huvudkameran har nu blivit en mer traditionell 20 megapixels kamera. HTC har också skrotat idén med att kunna omfokusera bilden i efterhand som på M8. Resultatet är också att man får betydligt fler detaljer i bilderna. Däremot har man helt tappat fördelen med ljuskänsligheten. I dålig belysning blir bilderna nu så utsmetade av bildbehandlingen att de ser oskarpa ut. I normala fall får man skarpare bilder men det saknas dynamik i färgerna.

Ljud
Bra ljud har redan från början varit något som fått One-serien att sticka ut. Från början samarbetade man med Beats Audio och nu med M9 är det Dolby. De två framåtriktade högtalarna med bra förstärkare är kvar och tack vare Dolby Audio Surround får man nu också en virtuellt större ljudbild. Det är faktiskt första gången som vi upplevt att man faktiskt får en stereoeffekt från en liten mobil. Även med ett par hyggliga hörlurar blir ljudet mycket bra.

Användning
Sense är ett av de bästa gränssnitten för Android och har nu nått version 7. Bland nyheterna kan nämnas flexiblare teman och en Blinkfeed som inte bara serverar nyheter och sociala media utan även ger information beroende på var du befinner dig. Samma sak gäller startskärmen som nu kan presentera olika appar beroende om du är på jobbet eller hemma. Det funkar än så länge bara så där, men känns intressant. Och Sense slöar inte ned din mobil.

Slutsats
HTC One fortsätter i sin tredje upplaga att imponera på oss med utmärkt kvalitet, lättanvända funktioner och en lyxkänsla som slår konkurrenterna. Den har också med sina stereohögtalare bättre ljud än någon annan. Däremot imponerar inte den numera helt traditionella kameran. Dessutom är vi lite oroade över att telefonen blir så varm, men dessa problem kan möjligen fixas med en uppdatering. Även om vi inte längre älskar HTC One oreserverat så har vi fortfarande varma känslor.

HTC One M9_Silver_Back

Fakta

 • Operativsystem: Android 5.02 Lollipop
 • Skärm: 5,0-tums IPS, 1080 x 1920 (441 ppi)
 • Processor: 4 x 2,0 + 4 x 1,5 GHz Snapdragon 810
 • Internminne: 3 GB
 • Minne: 32 GB + microSD (max 128 GB)
 • Kameror: 20 Mp BSI F2,2 + 4,0 Mp F2,0
 • Trådlöst: 4G LTE, Wifi ac, BT 4.1 aptX, NFC
 • Mått: 145 x 70 x 9,6 mm, 157 gram
 • Batteri: 2840 mAh, 22 h samtal, 402 h passningstid
Tillverkare:
HTC
Pris:
7.400,-
Importör:
Bildkvalitet
Ljudkvalitet
Funktionalitet
Användning
Kvalitetsintryck
annons
annons
annons
annons