annons
annons
annons

Test av 6 smartmobiler

Vårens bästa mobiler

Toppmodellerna från senaste halvåret gör upp om tronen, och vi får en ny konung.

annons

Sedan julens stora mobiltest har det hänt mycket på marknaden. Som vi såg på Mobile World Congress-mässan i mars så är alla otåliga att släppa nya modeller med den senaste tekniken. Och vi har nu haft glädjen att testa ett antal av dem direkt på webben så snart de släpptes. Men alla toppmodellerna är ju faktiskt riktigt bra. Det kan vara lite svårt att få en riktig överblick och därför har vi sammanställt våra intryck, vägt för- och nackdelar och utsett de allra bästa.

Senaste tekniken
De flesta tillverkare bygger sina Android-mobiler på samma tekniska plattform, nämligen Qualcomms Snapdragon-kretsuppsättning. Så när de släpper en ny version står alla och stampar, redo att släppa nya mobiler med den senaste tekniken. Den senaste heter Snapdragon 810 och innebär en övergång till 64-bitars teknik. Men den innehåller också stöd för snabbare Wifi, Bluetooth 4.1, 4K-skärmupplösningar samt avkodning av filmer i HEVC, vilket kommer att bli standard för 4K-film.

Tyvärr har Qualcomm problem med kretsuppsättningens värmeutveckling vilket gjorde att många av mobilerna kom ut senare än väntat. En nödlösning många använder är att strypa prestanda när det börjar bli varmt, men det innebär att vi inte fått en så stor prestandaökning som väntat. Samsung gjorde därför valet att stoppa in sina egna Exynos-kretsar istället, vilket troligen var ett klokt val. Vi har nämligen sett bättre prestanda från dem utan att de verkar bli alls lika varma.

Batteriproblemet
Utvecklingen går mot allt större skärmar där 5-6 tum snarare är regel än undantag. Och dessutom ökar alla upplösningen i en rasande takt. Quad HD-upplösning, det vill säga 1440 x 2560 punkter, är nu inte ovanligt på de större skärmarna. Det ger en punkttäthet som är långt över Apples Retina-teknik som vi länge trodde var det bästa man behövde. Det ryktas till och med om 4K-skärmar på mobilerna inom en kort framtid. Men behöver vi verkligen så hög upplösning på de små skärmarna?

samsung s6 edge charging

Ett stort problem är nämligen att större och mer högupplösta skärmar med en bra ljusstyrka drar en väldig massa ström. Samtidigt blir mobilerna allt tunnare vilket gör att man inte kan stoppa i större batterier. Än så länge släpar batteritekniken efter och vi har fått vänja oss vid en-två dagar mellan laddningarna. Men nu finns åtminstone Qualcomms Quick Charge 2.0-teknik som laddar batterierna dubbelt så snabbt. Över halv laddning på en halvtimme lovas. Och alla Android-mobilerna i testet stöder det.

Prestandatester

Geekbench singlecore Geekbench multicore Browsermark
Apple iPhone 6 1612 2883 3225
HTC One M9 1095 3853 1567
Huawei P8 860 3516 784
LG G Flex 2 1145 3677 1625
Motorola Nexus 6 1035 3304 1454
Samsung Galaxy 6 Edge 1494 4826 2704

Missa inte testet av LG G4 som inte hann in till testet

Observera att samtliga mobiler i artikeln har fått höga betyg och utmärkelser i våra tidigare tester. Samtliga är alltså klart rekommenderade och dina egna preferenser kanske gör att en annan mobil passar dig bättre än vår vinnare. Detaljerna hittar du på de följande sidorna där vi går igenom för- och nackdelar med alla modeller.

annons
annons
annons
annons