annons
annons

6 mobiltelefoner

Bästa mobilerna till jul

Är det iPhone 6 som gäller eller kan de bästa Android-mobilerna klå den?

Med Apples nyligen lanserade iPhone-modeller med stora skärmar så är det ett jämnare tävlingsfält än någonsin på mobilmarknaden. De flesta har liknande specifikationer och det är istället enstaka finesser som får dem att sticka ut. Och med tanke på hur många som kliar sig i huvudet över vilken de ska skriva på sin önskelista så är det hög tid för ett jämförande test och sammanställning. Vi har därför plockat ut de i vårt tycke sex bästa mobilerna just nu som spelar i högsta divisionen. De har bedömts sida vid sida i en rad tävlingsmoment.

Byggkvalitet
Ska man lägga så här pass mycket pengar på en mobiltelefon är det så klart viktigt med byggkvalitet och tålighet. Dessutom vill man ju att den ska se ut och kännas lika lyxig som prislappen. Vad gäller kvalitetskänslan tycker vi det är dött lopp mellan iPhone 6 och HTC One M8 som båda känns som premiumprodukter. Å andra sidan är Sony Xperia Z3 också välbyggd och dessutom både damm- och vattentät, så den håller förmodligen bättre.

Kamera och skärm
De flesta av oss använder mobilen som en vardagskamera och då är det viktigt att den är snabb och tar bra bilder. LG G3 fokuserar väldigt snabbt men får se sig slagen av HTC M8 när det gäller att snabbt bränna av många bilder. Den senare kan även leka med skärpedjupet men tar relativt lågupplösta bilder. iPhone 6 är en väldigt bra peka-och-skjut-kamera då dess automatik oftare än andra ger en bra bild. Men Sony Xperia Z3 kan ge bättre bildkvalitet om man använder inställningarna, speciellt i svag belysning.

För att titta på fotona behöver man även en bra skärm. Alla mobilerna har, nu när Apple kommit med i matchen, en tillräckligt stor skärm på runt 5 tum. Behöver man fin detaljåtergivning så är det ingen som slår LG G3 med sin extrema upplösning. Vad gäller färgåtergivning så är det Samsung Galaxy S5 som står ut från mängden. Men både iPhone 6 och Sony Xperia Z3 har sammantaget en mycket bra bildkvalitet.

Prestanda och användning
För att hitta den snabbaste mobilen så kan man göra mätningar, och det har vi så klart gjort.

Geekbench är ett syntetiskt test som mäter rå hastighet, hur snabbt systemet är på heltals- och flyttalsberäkningar och minnets prestanda. Browsermark är mer verklighetsbaserat då det mäter hur snabb webbläsaren är på att utföra krävande uppgifter som att visa 3D-grafik, skala om bilder och köra Java-kod. Ska man bara gå på prestanda så ska man skaffa en iPhone 6 då den springer cirklar runt de andra. Men alla mobiler är idag tillräckligt snabba för det vi gör allra mest. Så det spelar egentligen bara roll om man spelar krävande 3D-spel eller redigerar film.

Men viktigast av allt är kanske ändå hur lätt mobilen är att använda och vilka möjligheter som finns. Apples operativsystem iOS är störtenkelt att använda, det finns enormt många bra appar och det är enkelt att dela innehåll. Windows Phone är också enkelt att använda och det blir allt bättre på att samarbeta med Windows, men har det sämsta utbudet av appar. Android har å andra sidan fler möjligheter att göra avancerade saker om man orkar sätta sig in i hur det fungerar. Det är därför ofta favoriten hos teknikintresserade.

Mållinjen
Så vilken mobil är egentligen bäst? Det är ungefär som att fråga vilken artist som är bäst. Det beror väl på om man gillar rock, hiphop eller dansmusik. Föredrar man Android så tycker vi att HTC One M8 sammantaget är den bästa mobilen. Är man anhängare av Windows Phone så är Nokia Lumia 930 det bästa valet. Men om man inte har något emot iOS så ska man så klart ha en iPhone 6. Den känns som en premiumprodukt, är lätt att använda, tar nästan alltid bra bilder, har en utmärkt skärm och är överlägset snabbast. Därför tycker vi att den är den bästa mobilen just nu.

Observera att samtliga mobiler i artikeln har fått höga betyg och utmärkelser i våra tidigare tester. Samtliga är alltså klart rekommenderade och dina egna preferenser kanske gör att en annan mobil passar dig bättre än vår vinnare. Detaljerna hittar du på de följande sidorna där vi går igenom för- och nackdelar med alla modeller.

speed chart

Bästa pris på 6 mobiltelefoner
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-