annonse
annonse

Samsung Galaxy S4 Zoom 4G

Misslyckad kompromiss

Varken en bra kamera eller en bra mobil utan en kombination som inte fungerar.

En riktig optisk zoom gör den mer användbar på semestern än en mobilkamera. Bra riktig blixt.
Tar inte bättre bilder än de bästa mobilkamerorna i de allra flesta situationer. För stor och klumpig att använda som smartmobil.

Samsung experimenterar vilt med att försöka hitta ett bra format för kameror med Android. Galaxy NX är en rejäl systemkamera och Galaxy Camera var bra men på tok för klumpig för att funka som telefon. Med denna modell får man en riktig zoomkamera i en storlek som åtminstone närmar sig mobiltelefonen. Men kameragreppet och den utskjutande linsen gör den fortfarande lite klumpig, både i fickan och när man ska hantera den som smartmobil.

Förutom ett autoläge och ett eget snabbval finns en mängd motivlägen, kreativa effekter och smarta funktioner. Bland annat ”smart suggest” som gissar möjliga olika motivlägen men ger dig sista ordet vilket som ska användas. Men trevligt nog har den även manuella lägen som ger en möjlighet att själv välja slutartid, bländare, vitbalans, exponeringskompensation och ISO. Zoomknapparna på skärmen behöver man inte använda eftersom det lyckligtvis finns en riktig zoomring på objektivet.

Med tanke på hur mycket S4 Zoom liknar en riktig kamera så hade vi väntat oss storverk, men blev besvikna. Inte så att den tar dåliga bilder men den uppvisade ofta samma problem som de övriga. Dels på grund av att optiken inte har vunnit på att ha zoom, dels för att bildbehandlingen ofta är för extrem. Den misslyckas även ofta med exponeringen. Det är egentligen bara en sak som den kan bättre än någon annan och det är naturligtvis att komma nära objektet, tack var den optiska zoomen.

Slutsats
Vi skulle vilja ställa oss upp och applådera Samsung för att de lyckats klämma in 10x zoom-optik i något som nästan är mobilstorlek. Men vi kan inte. Bortsett från att det är jättebra att kunna zooma ibland så tar Galaxy S4 Zoom faktiskt inte bättre bilder än de bästa mobilkamerorna. Dessutom gör optiken att den är obekväm att ha i handen när man ska göra något annat än att fotografera. Och då är frågan om det är värt att ha en så pass stor och tung apparat i fickan. För de allra flesta, förmodligen inte.

Samsung experimenterar vilt med att försöka hitta ett bra format för kameror med Android. Galaxy NX är en rejäl systemkamera och Galaxy Camera var bra men på tok för klumpig för att funka som telefon. Med denna modell får man en riktig zoomkamera i en storlek som åtminstone närmar sig mobiltelefonen. Men kameragreppet och den utskjutande linsen gör den fortfarande lite klumpig, både i fickan och när man ska hantera den som smartmobil. Förutom ett autoläge och ett eget snabbval finns en mängd motivlägen, kreativa effekter och smarta funktioner. Bland annat ”smart suggest” som gissar möjliga olika motivlägen men ger dig sista ordet vilket som ska användas. Men trevligt nog har den även manuella lägen som ger en möjlighet att själv välja slutartid, bländare, vitbalans, exponeringskompensation och ISO. Zoomknapparna på skärmen behöver man inte använda eftersom det lyckligtvis finns en riktig zoomring på objektivet. Med tanke på hur mycket S4 Zoom liknar en riktig kamera så hade vi väntat oss storverk, men blev besvikna. Inte så att den tar dåliga bilder men den uppvisade ofta samma problem som de övriga. Dels på grund av att optiken inte har vunnit på att ha zoom, dels för att bildbehandlingen ofta är för extrem. Den misslyckas även ofta med exponeringen. Det är egentligen bara en sak som den kan bättre än någon annan och det är naturligtvis att komma nära objektet, tack var den optiska zoomen. Slutsats Vi skulle vilja ställa oss upp och applådera Samsung för att de lyckats klämma in 10x zoom-optik i något som nästan är mobilstorlek. Men vi kan inte. Bortsett från att det är jättebra att kunna zooma ibland så tar Galaxy S4 Zoom faktiskt inte bättre bilder än de bästa mobilkamerorna. Dessutom gör optiken att den är obekväm att ha i handen när man ska göra något annat än att fotografera. Och då är frågan om det är värt att ha en så pass stor och tung apparat i fickan. För de allra flesta, förmodligen inte.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 39:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Sensor: 16 Mp BSI 1/2,33 tum CMOS
  • Optik: 24 mm/f3,1–6,3 10x, optisk stabilisering
  • Blixt: Xenon
  • Video: 1080p 30 bps
  • Frontkamera: 1,9 Mp
  • Pris: 5 300 kronor
  • samsung.se
Pris: 5300,-

Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-